Hyppää pääsisältöön

Viikon 52 vinkit

Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) talvisissa tunnelmisssa
Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) talvisissa tunnelmisssa Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) talvisissa tunnelmisssa Kuva: Zodiak Film Onnelin ja Annelin talvi

Vuosi vaihtuu! Elokuvia, musiikkia ja kotimainen uutuus Operaatio Alaska

MAANANTAI 25.12.

Lasten elokuvia:

Lasse-Maijan etsivätoimisto - von Bromsin salaisuus (7)
Yle Fem klo 10.40

Lasse ja Maija löytävät salaperäisen vanhan arkun, joka on kuulunut omalaatuiselle von Bromsin suvulle.
O: Walter Söderlund. Yle Areena 8 päivää.

Rölli ja kultainen avain
TV2 klo 11.50

Riemukas kertomus ystävyyden voimasta.
O: Taavi Vartia. Yle Areena 7 päivää.

Risto Räppääjä ja viileä Venla (S)
Yle TV2 klo 13.15

Koko perheen musiikkikomedia.
O: Mari Rantasila. Yle Areena 30 päivää.

Niko 2 - lentäjäveljekset (7)
TV2 klo 14.25

Poropoika Niko lähtee huimaan seikkailuun pelastamaan pikkuveljeään Jonnia.
O: Kari Juusonen. Yle Areena 7 päivää.

Onnelin ja Annelin talvi (S), ensiesitys!
TV2 klo 18.15

Eräänä iltana Onnelin ja Annelin talon pihaan ilmestyy pikkuruinen kodittomaksi joutunut Vaaksanheimon perhe.
O: Saara Cantell. Yle Areena 7 päivää.

Itse ilkimys 2 (7)
TV2 klo 19.30

Superkonna Gru kätyreineen jatkaa seikkailujaan, nyt superisänä tuntemattoman superkonnan uhkaa vastaan.
O: Chris Renaud.

Elokuvia:

Ihmeellinen on elämä
Yle Teema klo 12.00

(It's a Wonderful Life, USA 1946)
Jokajouluinen klassikko itsemurhaa harkitsevasta miehestä, joka saa tilaisuuden nähdä elämänsä uudessa valossa. O: Frank Capra. Uusi restauroitu versio. Yle Areena 31 päivää.

Kino Klassikko: Kirjava satama (12)
Yle Teema klo 14.10

(To Have and Have Not, USA 1944)
Humphrey Bogartin ja Lauren Bacallin tähdittämä seikkailuelokuva kipparista, joka saa Karibialla taakakseen natsit, vastarintaliikkeen ja kauniin tytön. O: Howard Hawks.

Kino Klassikko: Kovat kaverit (7)
Yle Teema klo 15.50

(Ocean's 11/USA 1960) Rikoskomediassa ryhmä sotaveteraaneja aikoo ryöstää viisi Las Vegasin kasinoa saman yön aikana. O: Lewis Milestone. Rooleissa: Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr, Peter Lawford, Angie Dickinson.

Näkijän tytär (12)
Yle Fem klo 19.40

(Skammerens datter, Tanska 2015) Keskiaikaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva seikkailu Dina-tytöstä, jolla on yliluonnollinen näkijän kyky. Yle Areena 8 päivää.

Napapiirin sankarit (12)
TV 21.05

Seikkailukomedia pitkäaikaistyöttömästä Jannesta, joka lähtee eräänä lauantai-iltana hommamaan digiboksia kavereidensa kanssa. Matka halki öisen Lapin ja suomalaisen miehen sielunmaiseman. O: Dome Karukoski.
Yle Areena 8 päivää.

Historia: Marco Polon arvoitus

Yle TV1 klo 18.10
Marco Polo tunnetaan seikkailijana ja tutkimusmatkailijana, joka kirjoitti matkastaan Kiinaan keskiajan kuuluisimman kirjan. Mutta mikä on totuus, matkustiko Marco Polo Kiinaan laisinkaan?
Yle Areena 30 päivää

Radioteatteri esittää: Charles Dickensin Joulutarina

Yle Radio 1 klo 19.03
Kuuntelijan toiveuusinta. Ebenezer Scrooge on saituri, joka on omistanut elämänsä rahalle. Scrooge on kovettanut sydämensä ja häätänyt vähäosaiset avuntarvitsijat luotaan pois. Kaiken lisäksi hän myös vihaa joulua. Tämä kuunnelmaversio sai ensilähetyksensä vuonna 1970. Yleisradiolle suomentanut ja sovittanut Veli Sandell. Ohjaus: Seppo Wallin. Rooleissa mm. Mauno Hyvönen (kertoja) ja Yrjö Järvinen (Ebenezer Scrooge).
Yle Areena.

Svengaava joulu

Yle TV1 klo 19.15
Svengaava joulukonsertti huippusolistien Waltteri Torikan, Maria Ylipään sekä Sami Pitkämön ja Tampere Big Bandin kanssa. Kapellimestarina toimii Juha Untala. Konsertti on taltioitu Tampere-talon isossa salissa 17.12.2017.

Dokumenttiprojekti: Tarinoiden Suomi (S)

Yle TV1 klo 20.45
Tarinoita Suomesta kertoo suomalaisten henkilökohtaisten tarinoiden kautta sen, mikä on meille tärkeintä ja miten meistä on tullut sitä, mitä olemme ja millaista muutosta käymme lävitse siirtyessämme kansainvälistyvään, satavuotista itsenäisyyttään juhlivaan Suomeen. Tarinat kertovat rakkaudesta; rakkaudesta rakkauteen, perheeseen, isänmaahan, itseensä, jumalaan jne. Kuulemme kaikuja menneisyydestä, suurten ikäluokkien nöyryydestä, haavoista, kiitollisuudesta ja onnen eväistä, unohtamatta uussuomalaisten tai Suomessa vierailevien tarinoita. Tarinoiden Suomesta muodostuu maaginen ja intiimi tila jossa suomalaisten henkilökohtaisimmat tarinat muodostavat yhdessä katsojan kokemuksen kautta elokuvan tarinan.
O: Juhani Oroza.
Yle Areena 6 kuukautta.

TIISTAI 26.12.

Meidän maamme - Vårt Land

Yle TV1 klo 12.00-16.00
Koko Suomi ilmasta kuvattuna. Huikeassa nelituntisessa ohjelmassa kuljetaan ilmateitse läpi Suomen vaihtuvine vuodenaikoineen. Mukana Lapin sykähdyttävät maisemat, saariston kauneus ja kaupunkien syke.

The Beatles Amerikassa. Arkistokuva Ron Howardin ohjaamasta dokumenttielokuvasta The Beatles: Eight Days A Week (2016).
The Beatles The Beatles Amerikassa. Arkistokuva Ron Howardin ohjaamasta dokumenttielokuvasta The Beatles: Eight Days A Week (2016). The Beatles,Teemalauantai,Ron Howard,The Beatles: Eight Days a Week,teeman rockdokumentit

Yle Teeman Lahjapaketti: Beatles

Vanha kunnon Freda, Beatlesin sihteeri
Yle Teema klo 12.00

(Good Ol' Freda, Britannia 2013)
Freda Kelly sai 17-vuotiaana joka tytön unelmapestin Beatlesin sihteerinä. Työ kesti 10 vuotta, ja hänestä tuli Beatle-perheen jäsen. Nyt uskollinen Freda kertoo tarinansa. O: Ryan White.
Yle Areena 15 päivää

The Beatles: Eight Days A Week
Yle Teema klo 13.25

( USA 2016 )
Ron Howardin ohjaama, kehuttu ja palkittu dokumenttielokuva The Beatlesin hurjista kiertuevuosista 1962-66, Amerikan-valloituksesta, studiotyöskentelystä sekä Brian Epsteinin ja George Martinin merkityksestä.
Yle Areena 30 päivää.

Sgt. Pepper's Musical Revolution
Yle Teema klo 15.10

( BBC 2017 )
Tuoreessa dokumentissa poraudutaan syvälle The Beatlesin levyyn Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Musiikillisesti mullistavan konseptialbumin julkaisusta tuli kesäkuussa kuluneeksi 50 vuotta.
Yle Areena 30 päivää

Lennonin viimeiset sanat
Yle Teema klo 16.10

(The Last Lennon interview)
Beatle John Lennon ammuttiin kotiovelleen New Yorkissa 8. 12.1980. Kaksi päivää aikaisemmin englantilaistoimittaja Andy Peebles teki pitkän radiohaastattelun Lennonin ja Yoko Onon kanssa ja kertoo nyt mitä tapahtui.
Yle Areena 49 päivää.

Doc Martin (7), kausi 8

Yle TV1 klo 17.05
Uudet jaksot alkavat! Pariterapia on purrut ja Ellinghamin perhe elelee taas saman katon alla. Nyt heillä vietetään kiireisiä ruuhkavuosia.
Doc Martin tekee työtä vuorotta, ja saman kohtalon kokee Louisa, jonka koulun byrokratian uusimmat kukkaset ovat ajaneet lähes burnoutin partaalle - kuinka tässä ehtii ketään opettaa, saati olla hyvä vaimo ja äiti?
James Henrystä on kasvanut tomera pikkuihmisen alku, joka opettelee puhumaan. Ei tosin koskaan äitinsä seurassa, joka syyllistää itseään siitä, että on aina töissä. Vai onko pojan henkisessä kehityksessä kukaties vikaa?
Doc Martin taas ei ole ollenkaan huolissaan pikkumiehen kasvusta, tosin pojan ensimmäisestä sanasta hänkään ei oikein ota selvää.
Kotoiseen kaaokseen pitäisi keksiä jotain helpotusta– mutta mitä?
Pääosissa: Martin Clunes, Stephanie Cole, Caroline Catz, Ian McNeice, Joe Absolom, Lucy Punch.
Tuotanto: Buffalo Pictures, ITV, Homerun Productions, Britannia 2017.
Yle Areena 30 päivää.

Elokuvia lapsille:

Muumit Rivieralla (S)
Yle Fem klo 9.15

Merellisen seikkailun jälkeen Muumit löytävät itsensä Rivieran suihkuseurapiirien keskeltä. Tove Janssonin alkuperäiset sarjakuvat heräävät henkiin animaatioelokuvassa. O: Xavier Picard.
Yle Areena 15 päivää.

Myrsky (7)
Yle TV2 klo 13.45

Suomalainen perheenisä kohtaa itäberliiniläisellä torilla koiranpennun, jota ollaan aikeissa lopettaa. Isä päättää pelastaa pennun ja kuljettaa sen Suomeen. O: Kaisa Rastimo.
Yle Areena 30 päivää

Hevisaurus (S), ensiesitys
Yle TV2 klo 18.00

Toni ja Suvi pelastavat Hevisaurukset ahneen liikemiehen kynsistä. Koko perheen seikkailuelokuva.
Yle Areena 7 päivää.

Happy feet (7)
Yle TV2 klo 19.20

Animaatioelokuvien valloittava Oscar-voittaja keisaripingviinistä, joka tykkää tanssia mutta ei osaa laulaa - mikä muiden mielestä nyt vaan ei ole ihan pingviiniä. O: George Miller.

Meidän romanssi

Yle TV1 klo 18.15
Pietarissa, konserttisali Oktjabrskijssa 8.11.2016 taltioitu hyväntekeväisyystapahtuma Pietarin syöpälasten hyväksi. Pietarin Sinfoniaorkesterin solisteina yhdessä ja erikseen esiintyvät Jari Sillanpää, Tomi Metsäketo, Diandra, Elena Putina, Vasili Gerello, Jevgenij Akimov, Larissa Lusta, Olesja Matakovaja Valentin. Lavalle nousevat myös Terem-kvartet sekä Aleksanteri Nevskin mieskuoro. Konsertin juontavat venäläinen näyttelijä ja kansanedustaja Anastasia Melnikovaja Kai "Kuju" Hyttinen.
Yle Areena toistaiseksi.

Docstop: Veli

Yle TV1 klo 19.30
Markku sairastaa skitsofreniaa ja on asunut lukuisissa hoitokodeissa viimeisen kahdentoista vuoden aikana. Hän kokee joutuneensa isoveljensä Laurin hylkäämäksi ja syyttää tätä myös mielenterveysongelmistaan. Lauri opiskelee Lontoossa dokumenttiohjausta ja päättää matkustaa takaisin Suomeen tutustuakseen veljeensä paremmin.
O: Lauri Danska

Jari Tervo itsenään ja pää kaljuksi ajeltuna Kekkonen-sarjaa varten.
Jari Tervo toimii oppaana Kekkosen aikaan Jari Tervo itsenään ja pää kaljuksi ajeltuna Kekkonen-sarjaa varten. Kuva: Yle Kuvapalvelu, Jussi Nahkuri Jari Tervo,Urho Kekkonen

Kekkonen

Yle TV1 klo 20.00
Suomen itsenäisyyden ajan keskeisimmän valtiomiehen koko elämäntarinaa ei ole aiemmin kerrottu populaarissa muodossa sen enempää kirjana kuin tv-sarjana.
Kekkonen on dokumentaarinen asiaohjelmasarja joka täyttää tämän aukon. Katsojan oppaana matkalla Kekkosen aikaan toimii Jari Tervo.
Kahdeksasta puolituntisesta osasta koostuva tv-sarja kattaa UKK:n koko elämän, edeten kronologisesti syntymästä kuolemaan ja sen ohitsekin: sarjan viimeisessä osassa käsitellään Kekkosen "perintöä".
Kekkonen-sarjan rungon muodostavat arkistomateriaali ja haastattelut UKK:n kanssa tekemisissä olleiden sekä historiantutkijoiden sekä muiden asiantuntijoiden kanssa. Sarja luo Kekkosesta valtiollisen toiminnan ohessa myös ihmisenä.
Sarjassa on mukana paljon ennennäkemätöntä ja -kuulematonta aineistoa. Kekkonen mm. kertoo itse kokemuksistaan vuoden 1918 tapahtumien aikana.
Kekkonen on monimediallinen kokonaisuus: TV-sarjan ohella Kekkonen levittäytyy verkkooon ja myös "Kekkonen ei kuole koskaan" -radiosarjaksi.
Sarjan neljä ensimmäistä jaksoa julkaistaan neljänä peräkkäisenä päivänä 26.12.-29.12. klo 20:00 TV1:ssä ja neljä viimeistä vuodenvaihteen jälkeen 1.1-4.1. klo 20:00. Neljä ensimmäistä jaksoa julkaistaan Yle Areenaan katalogina 26.12. ja neljä jälkimmäistä 1.1.2018.

Big Game (12)

Yle TV2 klo 21.05, ensiesitys
(2014) 13-vuotias Oskari joutuu miehuuskokeeseen, jossa kylän pojat lähetetään vuorollaan metsään mukanaan vain jousipyssy. Erämaasta on tuotava saalis kyläläisten eteen. Oskarin mahdollisuudet ovat heikot kaikkien mielestä, mutta kun Oskari näkee amerikkalaisen huippusalaisen Air Force lentokoneen maahansyöksyn metsään ja kun hänelle ilmestyy koneesta saalis (Samuel L. Jackson), jollaista ei pohjoisen leveysasteilla ole ennen nähty, Oskari päättää näyttää koko maailmalle millainen hän oikein on.
O:Jalmari Helander.
Yle Areena 7 päivää

Kino Suomi: Akseli ja Elina (12)

Yle Teema klo 22.00
(1970) Väinö Linnan romaaniin perustuva elokuva. Elämää Pentinkulmalla 1920-luvulta 40-luvulle. Akseli palaa vankileiriltä, Lapuanliike on voimissaan ja maailmansota syttyy. O: Edvin Laine. N: Aarno Sulkanen, Ulla Eklund.
Yle Areena toistaiseksi

Nuorten jääkiekon mm-kisat, FIN-CAN

Yle TV2 klo 22.30
Vuodenvaihteen huipennuksena ovat tuttuun tapaan jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Turnaus pelataan tällä kertaa Buffalossa, Yhdysvalloissa. Suomi metsästää historiansa viidettä maailmanmestaruuttaan, edellinen tuli kotikisoissa kaksi vuotta sitten. Nuoret Leijonat kohtaa alkulohkovaiheessa Kanadan, Tanskan, USA:n ja Slovakian. Maailmanmestari on selvillä 5.1. Ylen kanavilla nähdään ainakin kaikki Suomen ottelut, USA-Kanada -ulkojääottelu ja turnauksen loppuottelu.

KESKIVIIKKO 27.12.

Yle Teeman Lahjapaketti: Leo Jokela 90 vuotta

Suomen kenties suurin komedianäyttelijä ja yksi kotimaisen elokuvan harvoista todellisista kulttihahmoista, Leo Jokela, syntyi 90 vuotta sitten 24.1.1927. Paketissa on kolme Jokelan elokuvaa.
Älä nuolase (S) Yle Teema klo 12.00
(1962) Elokuva jäi näyttelijän ainoaksi pääosarooliksi - kyse on mehevästä veijarijutusta, jossa kaverukset luulevat voittaneensa veikkauksessa omaisuuden, ottavat lopputilin ja lähtevät Helsinkiin tutustumaan parempiin piireihin. O: Aarne Tarkas

Kaasua Komisaario Palmu (7), Yle Teema klo 13.50
(1961) Leo Jokelan kuolematon rooli etsivä Kokkina, Mika Waltarin romaaniin "Kuka murhasi rouva Skrofin?" perustuva dekkarielokuva. O: Matti Kassila

Kuriton sukupolvi (S) Yle Teema klo 15.25
(1957) Mika Waltarin näytelmään pohjautuva elokuva pärinäpoikien ja surinasussujen maailmasta.

Peter Kanerva och Maria Ylipää omfamnar varandra bland byggställningar.
Ollaan vapaita, kuvassa Maria Ylipää ja Peter Kanerva Peter Kanerva och Maria Ylipää omfamnar varandra bland byggställningar. Kuva: ANNIKA_MIETTINEN

Ollaan vapaita (12)

Yle TV2 klo 21.00, ensiesitys
Raikas ja koskettava musiikkielokuva Seljasta (Maria Ylipää), jonka ystäväpiirin ja työntäyteisen elämän sekoittaa hänen teini-ikäisenä adoptoitavaksi antamansa poika Leo ( Johannes Brotherus). Samalla kun Selja saa mahdollisuuden tutustua teini-ikäiseen poikaansa, hän sekoittaa niin oman, Leon kuin ystäviensäkin elämän.
O: Oskari Sipola.
Yle Areena 7 päivää

Kino: Isäni Toni Erdmann

Yle Teema klo 22.00
(Toni Erdmann, Saksa 2016 )
Isäni Toni Erdmann ruotii eksentrisen isän (Peter Simonichek) ja tämän aikuisen, urakeskeisen tyttären (Sandra Hüller) etäistä suhdetta huumorin keinoin. Draamakomedia kilpaili Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa pääkilpasarjassa ja nousi sarjan puhutuimmaksi elokuvaksi. O: Maren Ade.
Yle Areena 30 päivää

TORSTAI 28.12.

Romu-Mattila ja kaunis nainen

Yle Teema klo 14.20
(2012) Lyhyt mykkäelokuva kertoo tarinan yksinäisestä miehestä, joka saa kodistaan häädön. Hän päättää myydä kaikki tavaransa ja muuttaa koiransa kanssa Ruotsiin. Ovea kolkuttelevasta muukalaisesta alkaa liikkua hurjia huhuja, eikä hän saa tavaroitaan myytyä. Romu-Mattila ja kaunis nainen on tarinallistettua totuutta. Romu-Mattilaa näyttelevä Seppo Mattila sai häädön asunnostaan, joka määrättiin purettavaksi. Kaunista naista elokuvassa esittävä toimittaja Outi Airola tunnetaan vähäosaisten puolestapuhujana ja voimanaisena. Hänen kauttaan elokuvaan löytyi myös Seppo Mattila, jonka asuntohuolille Outi toivoi huomiota. O: Juho Kuosmanen.
Yle Areena toistaiseksi.

Salaviinanpolttajat (S)

Yle Teema klo 14.55
(2017) Suomen ensimmäinen fiktioelokuva oli vuonna 1907 valmistunut Salaviinanpolttajat. Kaikki elokuvan alkuperäisversiot ovat kuitenkin tuhoutuneet. Loud Silents -festivaalin ehdotuksesta ohjaaja Juho Kuosmanen teki elokuvasta uusintaversion.
Elokuvassa kaksi sisarusta saavat isältään perinnöksi hyvän elämän eväät: pontikkakärryt ja sian. Kauppa käy kuumana, kunnes epäilyttävä korttihuijari saapuu paikalle. (mv)
O: Juho Kuosmanen.
Yle Areena toistaiseksi.

Kino Klassikko: Maltan haukka (12)

Yle Teema klo 21.00
(The Maltese Falcon, USA 1941) Dashiell Hammettin romaaniin perustuva dekkarielokuvan suuri klassikko arvokkaan lintupatsaan etsijöistä.
O: John Huston. N: Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet.

Wendy and the refugee neverland (12)

Yle TV2 klo 22.00
Krisu on kolmeakymppiä hipova Prismassa myyjänä työskentelevä nainen, joka haaveilee menestyvän muusikon urasta. Wendy and The Refugee Neverland on kotimainen feelgood indie-leffa, jonka pääosaa esittää Minka Kuustonen.
O: Olli Salonen.
Yle Areena 6 kuukautta.

Mainoskuva. Uskomaton tarina suomalaisten evakuoinnista Yhdysvaltoihin.
Mainoskuva. Uskomaton tarina suomalaisten evakuoinnista Yhdysvaltoihin. kuvitus,operaatio alaska

Operaatio Alaska

Yle TV1 klo 21.05
Entä jos suomalaiset olisivatkin nyt amerikkalaisia? Yhdysvallat tarjosi Suomelle pakopaikkaa sodan jaloista Alaskaan vuonna 1940. Operaatio Alaska on kuvitteellinen dokumentti ja verkkokokonaisuus, joka vie unohdetun suunnitelman loppuun.
Talvisodan aikana amerikkalaiset tekivät Suomelle tarjouksen, jota oli vaikea uskoa todeksi. Kaikki suomalaiset siirrettäisiin uhkaavan miehityksen alta turvaan toiseen maahan.
Puoli vuotta myöhemmin 3,7 miljoonaisen kansan evakuointi Yhdysvaltoihin, syrjäiseen Alaskan territorioon, oli ehdotus, josta ei voinut kieltäytyä.
Operaatio Alaska kertoo maailmanhistorian suurimmasta väestönsiirrosta, jonka kunnianhimoisena tavoitteena oli siirtää kokonainen kansa valtameren yli uudelle mantereelle
Ylen kuvitteellinen dokumentti ja verkkosisältö avaavat katsojalle pääsyn historialliseen, salassa pidettyyn tarinaan. Ennennäkemättömät arkistomateriaalit valottavat suomalaisten pakolaisten matkaa Pohjois-Amerikkaan. Salaiset ääni- ja kuvanauhat Kansansiirtokomitean päämajasta avaavat massiivisen evakuoinnin suunnittelun taustoja ja operaation johtamista.
Suomen viimeinen presidentti Kyösti Kallio määräsi kesällä 1940 Kansansiirtokomitean toteuttamaan evakuoinnin nopealla aikataululla. Suurimpina haasteina oli estää sisäisen kapinan syntyminen ja tietojen vuotaminen itänaapurille. Siksi operaatio oli pidettävä salassa. Samanaikaisesti miljoonien ihmisten ja rahdin evakuoimisen järjestely ja matkaan tarvittavan kaluston - yli 3000 laivan - saaminen vaati suoranaisen ihmeen.
Kuinka kaikki onnistuttiin toteuttamaan? Millaisena jatkui suomalaisten elämä uudella mantereella? Ja mikä oli lopulta suomalaisten kohtalo Alaskassa - ja koko operaation tausta? Ylen tv- ja verkkosisältö vievät katsojan historian unohdettuihin hetkiin ja Alaskaan lähteneiden suomalaisten juurien ja identiteetin jäljille.
O: Tommi Hakko
Yle Areena toistaiseksi.

Ulkolinja: Viinin katkera maku

Yle TV1 klo 22.15
(Bitter Grapes - Inside the Wine Industry)
Etelä-Afrikan viinit maistuvat Pohjoismaissa. Maan viinitiloilla työtä tehdään ympäristömyrkkyjen kanssa lähes orjapalkalla alkeellisissa oloissa. Eikä työläisillä ole oikeutta järjestäytyä.
Yle Areena 90 päivää.

PERJANTAI 29.12.

BBC:n Proms-festivaalin 2017 päätösilta

Yle Teema klo 12.00
(Last Night of the Proms 2017)
Sakari Oramo johtaa promenadikonserttisarjan perinteistä päätöstä, jossa tänä vuonna juhlitaan myös 100-vuotiasta Suomea. Ohjelmassa ovat mm. Lotta Wennäkosken kantaesitys ja Sibeliuksen Finlandian kuoroesitys.

Pariisi juhlii 2017

Yle Teema klo 14.35
(Concerto de Paris )
Ranskan kansallispäivää 14.heinäkuuta juhlittiin jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan suurella oopperakonsertilla Eiffel-tornin katveessa. Ranskan kansallisorkesteria johti Valeri Gergijev. Tähtisolisteina olivat mm Diana Damrau, Nadine Sierra, Bryan
Hymel, Gautier Capuçon, Ludovic Tézier, Anita Rachvelishvili ja Renaud Capuçon.
Yle Areena 30 päivää.

Radioateljeen tuottaja Harri Huhtamäki (vas.) ja äänisuunnittelija Pekka Lappi.
Radioateljeen tuottaja Harri Huhtamäki (vas.) ja äänisuunnittelija Pekka Lappi. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu. Radioateljeen tuottaja Harri Huhtamäki (vas.) ja äänisuunnittelija Pekka Lappi. radioateljee

Äänet, mielet ja merkitykset - Mitä Radioateljee esitti?

Yle Radio 1 klo 17.15
Pekka Kyrön toimittamassa ohjelmassa luodaan kokonaiskuvaa Radioateljeen neljästä vuosikymmenestä sekä juuri eläköityneiden tuottaja-ohjaaja Harri Huhtamäen ja äänisuunnittelija Pekka Lapin elämäntyöstä suomalaisen featuren kehittäjinä. Radioateljee oli pieni ja omaperäinen ohjelmayksikkö Yle Radio 1:ssä lähes 40 vuotta. - Samana iltana klo 22.05 kuullaan Radioateljeen klassikko ja vuosittain aina uudenvuoden tienoilla lähetty ohjelma vuodelta 1992 ’Uusi vuosi’.
Yle Areena.

Kino: Le Week-End (12)

Yle Teema klo 21.00
(Britannia 2013) Viisikymppinen brittipari matkustaa Pariisiin juhlimaan 30. hääpäiväänsä ja pitkän liiton jännitteet alkavat purkautua, usein koomisesti mutta välillä tuskallisestikin.
O: Roger Michell.

LAUANTAI 30.12.

Avara luonto: Luonnon massatapahtumat

Yle TV1 klo 10.05
(Meganature)
Maailman suurimmat eläinkokoontumiset ovat ainutlaatuisia tapahtumia. Mikä saa tietyt eläinlajit muodostamaan suuria laumoja ja käyttäytymään yhtenäisenä joukkona, kuin yhden älyn ohjaamana?
Yle Areena 7 päivää

Rölli ja kultainen avain (S)

Yle Fem klo 10.05
(2013) Juurakko -tyttö ystävystyy harmaahapsisen Röllin kanssa. Heidän käsissään on koko Röllikylän kohtalo. Riemukas kertomus ystävyyden voimasta. O: Taavi Vartia. N: Allu Tuppurainen.

Me Rosvolat (7)

Yle TV2 klo 17.35
(2015) Vauhdikas seikkailuelokuva 10-vuotiaasta Viljasta, joka tulee erehdyksessä maantierosvojen kidnappaamaksi. Rosvoautossa asuva perhe elättää itsensä pihistämällä mökkiläisten autoista tarpeisiinsa karkkia, eväitä ja lehtiä. Rahasta he eivät ymmärrä mitään. Perustuu Siri Kolun kirjoihin. O: Marjut Komulainen
Yle Areena 7 päivää.

Järven tarina -elokuva vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin.
Järven tarina Järven tarina -elokuva vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin. Kuva: Pekka Tuuri Yle TV1,Järven tarina

Järven tarina (S)

Yle TV1 klo 18.15
(2016) Järven tarina –elokuva vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin. Suomalaisen kulttuurin ja muinaisten uskontojen tarinat heräävät henkiin, kun pinnan alla oleva maailma avataan katsojille ensi kertaa tässä laajuudessa. Järven tarinassa kaikki kerrotaan veden kautta; selityksensä saavat niin maailman synty kuin veden äärellä ja alla elävät eläimet, kasvit ja hyönteiset. Vuodenajat vaihtuvat tarinoiden myötä, yli kuusi tuhatta vuotta järvien historiaa kerrotaan vanhojen suomalaisten tarujen, uskomusten ja uskontojen kautta.
Tuotanto: MRP Matila Röhr Productions Oy
Yle Areena 7 päivää.

Teemalauantai: Long live the Queen

Queen: From Rags to Rhapsody
Yle Teema klo 20.00

Dokumentti Queenistä kertoo bändin uran alkuvaiheista vuoden 1975 täysosumaan Bohemian Rhapsodyyn asti. Mukana paljon aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia.
Yle Areena 30 päivää.

Queen: A Night at The Odeon
Yle Teema klo 20.58

Queenin legendaarinen konsertti Lontoon Hammersmith Odeonilla jouluna 1975. Mukana mm. Bohemian Rhapsody. Bootlegeina kiertänyt livealbumi julkaistiin vasta viime vuonna virallisesti.
Yle Areena 30 päivää.

Yle Live: Freddie Mercuryn muistolle
Yle Teema klo 22.05
Pääsiäismaanantaina 1992 järjestetty mammuttikonsertti edellisenä syksynä kuolleen Queen-vokalistin muistoksi. Lavalla mm. Roger Daltrey, David Bowie, Annie Lennox, Elton John ja George Michael.
Yle Areena 60 päivää.

Kotimaisia lyhytelokuvia:

Elokuvat on toteutettu osana Yleisradion ja Suomen Elokuvasäätiön "Novellielokuva 2014 hanketta".

Miss Zahra (S)
Yle TV2 klo 21.05

Sepon kainuulaisen metsätyöläisen elämän mullistaa yllättävä avunpyyntö kaukaisesta maasta. Seppo suhtautuu kännykkäviestiin epäillen, mutta ei aikaakaan, kun salaperäinen Zahra vie Sepon ajatukset kauas kotikulmilta.
Rooleissa: Ville Myllyrinne, Tommi Liski, Vida Koivumäki. Käsikirjoitus Samu Heikkilä. Ohjaus Markus Lehmusruusu. Tuotanto Mjölk movies.

Perintö (12)
Yle TV2 klo 21.33

Lyhytelokuva veljeydestä ja isien pojilleen jättämästä perinnöstä, joka tuhoaa heidät jollei sitä katkaista.
Nahistelevat 6-ja 12-vuotiaat veljekset (Onni Tommila ja Iivari Raittinen) kohtaavat kesäpäivän aikana toisen, aikuisen veljesparin (Aki Oksala ja Sasa Toivonen). Tämä kohtaaminen pakottaa kaikki veljekset tekemään valintoja, joista ei ole paluuta.
Käsikirjoitus Petra Forstén. Ohjaaja Jussi Hiltunen. Tuotanto Silva Mysterium
Yle Areena 49 päivää

Puuttuminen (7)
Yle TV2 klo 21.58

Emmi (Ulla Raitio) on 28 vuotias menestyvä nuori äiti. Alkoholi on Emmille ongelma. Hän tiedostaa tilanteensa ja toivoo, että joku puuttuisi asiaan. Kukaan ei näe Emmin ongelmaa - alkoholi kuuluu niin juhlaan kuin arkeen, kun Emmi etsii tasapainoa yrittäjyyden, perheen ja äitiyden ristipaineessa. Muissa rooleissa: Joonas Saartamo, Joanna Haarti
Käsikirjoitus Elina Snicker. Ohjaaja Salla Taskinen. Tuottaja TACK films/Melli Maikkula
Yle Areena 56 päivää

SUNNUNTAI 31.12.

Mika Kaurismäen elokuva Arvottomat (1982).
Arvottomat, Matti Pellonpää, Juuso Hirvikangas ja Pirkko Hämäläinen Mika Kaurismäen elokuva Arvottomat (1982). pirkko hämäläinen,Teemalauantai

Yle Teeman Lahjapaketti: Aki Kaurismäki 60 vuotta

Arvottomat (12)
Yle Teema klo 12.00

(1982) Elokuva maailmasta, joka on hyväksynyt hulluutensa ja ihmisistä, joille se on yhdentekevää. Manne, Harri ja Veera pakenevat läpi Suomen perässään sekä poliisit että gangsterit. Rooleissa: Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen, Juuso Hirvikangas. O: Mika Kaurismäki. KK: Aki ja Mika Kaurismäki.

Rikos ja rangaistus (12)
Yle Teema klo 13.55

(1983) Aki Kaurismäen ensimmäinen elokuvaohjaus on sovitus Dostojevskin klassikkoromaanista. Se on psykologinen jännityselokuva rakkaudesta, kostosta ja syyllisyydestä. Rooleissa: Markku Toikka, Aino Seppo ja Esko Nikkari.

Hamlet liikemaailmassa (12)
Yle Teema klo 15.25

(1987) Kaurismäkeläinen Shakespeare-elokuva ahneesta valtapelistä, joka rikkoo liikemiessuvun perhesuhteet. Rooleissa: Pirkka-Pekka Petelius, Esko Salminen, Elina Salo ja Kati Outinen.

Uusivuosi kuninkaallisessa kuparikeittiössä

Yle Fem klo 19.00
Mette Blomsterberg ja James Price valmistavat juhlaruokia kuninkaallisessa keittiössä. Uutena vuotena James huolehtii alku- ja pääruoasta. Mette luo jälkiruoaksi niin upean parfeen, ettei James ole uskoa silmiään.
Yle Areena 30 päivää.

Vuosi vaihtuu

Yle TV1 klo 23.00
Vuosi vaihtuu perinteisesti Helsingin Kansalaistorilla. Mukana Reino Nordin, Anssi Kela, Erja Lyytinen ja Agit Cirk sekä tanssijoita. Lähetyksen juontavat Alma Hätönen ja Jenni Poikelus. Ilta huipentuu ilotulitukseen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua