Hyppää pääsisältöön

Kuuntele podcast-sarja eläimistä ihmisiin tarttuvista taudeista

eläimen silmä ja päällä teksti Tiedeykkönen extra
eläimen silmä ja päällä teksti Tiedeykkönen extra Kuva: Yle / Tiede Yle Tiede,Tiedeykkönen Extra

Neliosaisessa podcast-sarjassa pohditaan mistä ihmisen uudet taudit tulevat? Entä mistä vanhat ovat peräisin? Ebola, HIV, zika ym. uudet tartuntataudit on haettu eläinkunnasta. Onko meillä omia tauteja ollenkaan vai ovatko kaikki taudit eläimistä tarttuneita zoonooseja? Kysymyksiin vastaa zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.

Zoonoosit tarttuvat eläimistä ihmisiin ja päinvastoin

Ebola, rabies eli vesikauhu, lintuinfluenssa ja muut zoonoosit ovat eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja. Miksi iso ja vahva ihminen ei kestä zoonooseja, vaan kuolla kupsahtaa helpommin kuin pieni ja heikko lepakko. Mikä selittää sen, että monet eläimet kestävät tauteja, joita ihminen ei kestä. Miten eläinten taudista voi ajan mittaan kehittyä ihmisten tauti, joka tarttuu ihmisestä toiseen vaikka eläimiä ei olisi mailla halmeilla.

Zoonoosit tarttuvat eläimistä ihmisiin ja päinvastoin (kesto 6 min)

Onko lepakko vampyyrin veroinen tappaja?

Vampyyrit ja lepakot liitelevät yössä verta imien ja kuolemaa kylväen ainakin kauhuleffoissa, mutta mitä niistä todellisuudessa tiedetään? Lepakoita ja niiden tappavuutta on tutkittu ihan vakavalla mielellä ja kas, yllätyksiä on löytynyt. Kylki kyljessä lepakkoluolan katossa roikkuvat lepakot ovat mahtava muhimisalusta monelle taudinaiheuttajalle. Ahtaudessa virukset tarttuvat eläimestä toiseen ja muuttuvat moniksi uusiksi versioiksi, joista ärhäkimmät valikoituvat jatkoon. Osa ärhäköistä viruksista onnistuu loikkaamaan lajista toiseen, ja siitä maailmanvalloitus voikin alkaa.

Onko lepakko vampyyrin veroinen tappaja? (kesto 8 min)

Miten lepakon tauti karkasi sivettikissan kautta ihmisen kimppuun eli miten eläinsairaus muuttuu ihmisten vaivaksi?

Onko meillä ihmisen omia Homo sapiensin tauteja ollenkaan? Monet ihmisten taudit ovat peräisin eläimiltä. Ihmisellä on edelleen tapana ängetä liian liki villejä eläimiä. Lähikontaktissa niistä hankitaan uusia tauteja ihmiskunnan riesoiksi. Villieläimiä ei ole syytä metsästää ja nylkeä, jos ei halua hankkia vaivoikseen Ebolaa tai muita zoonooseja.
Muinaiset ihmiset hankkivat meille tauteja myös kesyttämistään hyötyelämistä, mutta se on jo vanha juttu ja niiden kanssa pärjätään. Uudet eläinkunnasta haetut taudit sen sijaan ovat usein tappavia. Miten vanhojen ja uusien tautien kanssa pärjätään?

Miten lepakon tauti karkasi sivettikissan kautta ihmisen kimppuun eli miten eläinsairaus muuttuu ihmisen vaivaksi (kesto 8 min)

Miten ihmeessä meissä on pätkät virusten perimää?

Perimästä näkyy mitä tauteja jo esivanhemmat sairastivat. Sama toimii kärpäsillä, niillä aikaisemmin sairastetut taudit näyttävät vaikuttavat taudinkestävyyteen. Osa perimään jääneestä virusgenomista voi myös toimia ja tuottaa proteiineja ainakin kärpäsillä. Meillä ihmisilläkin on perimässä jälkiä parantuneista taudeista.

Miten ihmeessä meissä on pätkät virusten perimää? (kesto 5 min)

Sarjan on toimittanut Leena Mattila ja äänisuunnittelija on Katja Kostiainen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede