Hyppää pääsisältöön

Näin vältät jouluähkyn!

Jouluherkkuja tarjottimella.
Jouluherkkuja tarjottimella. Kuva: Unsplash Akuutti,Jouluruoka

Joulupöytä notkuu ruokaa ja yölläkin saa syödä! Paha olohan siitä tulee – monen päivän överisyömisestä. Miten tukalan olon voisi voittaa?

“Jouluna tulee aina syötyä liikaa. Mikä tähän överisyömiseen auttaa?”

Rasvainen ja makea tuottaa melkoiset mielihyväkiksit, siksi me usein sorrummekin syömään vähän liikaa. Kuinka voimakas mielihyvä kenellekin syntyy, riippuu sekä geeneistä että opituista tavoista.

Ratkaisu liialliseen syömiseen voi löytyä koko vuoden ruoka-ajattelusta. Ruokaan kannattaa suhtautua neutraalisti pitkin vuotta ja opetella kuuntelemaan omia kylläisyyssignaaleja.

Jouluna ei siis kannata repsahtaa siihen harhaan, että “syödään nyt, kun siihen on lupa”. Jos herkkuihin liittää kieltoja ja negatiivisia ajatuksia, tekee niitä mieli ahtaa suuhunsa vieläkin enemmän.

Kannattaa myös pohtia syödessä, pidänkö tästä ruoasta oikeasti vai onko syöminen vain tapa. Hyvä konsti on myös satsata laatuun ja syödä rauhassa.

Jos syöminen menee kaikesta huolimatta överiksi, kevyt liikunta auttaa. Pieni kävelylenkki tai pulkkamäki on oikein toimiva ratkaisu.

Leena Putkonen on ammatiltaan laillistettu ravitsemusterapeutti, joka pitää potilasvastaanottoja Helsingissä, kirjoittaa tietokirjoja sekä luennoi ja kouluttaa eri ravitsemusaiheista. Leena on valmistunut entisestä Kuopion yliopistosta vuonna 2009 ja toiminut sen jälkeen ympäri Suomea moninaisissa tehtävissä työterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Intohimoina elämässä ovat suolistomikrobit, luontoliikunta, teemabileet ja Batman-erikoisuuksien keräily.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.

 • Tiesitkö tämän vadelmasta?

  Vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoista.

  Vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoista – siksi sen syöminen tekee erityisen hyvää suolistolle. Vadelman on todettu ennaltaehkäisevän monia kroonisia sairauksia ja estävän syöpäsolujen kasvua.