Hyppää pääsisältöön

Yö exän kanssa - lopullinen ero vai uusi alku?

Puhuminen on parisuhteen kulmakivi, senhän me kaikki tiedämme. Kivojen asioiden lisäksi myös suhteen epäkohdista ja ongelmista pitäisi pystyä keskustelemaan kumppanin kanssa avoimesti. Niin ehkä pitäisi, mutta ihmissuhteissa teoria ja todellisuus eivät aina kohtaa. Oikeista ongelmista puhuminen on oikeasti vaikeaa, on helpompi riidellä pienistä asioista, paisuttaa niitä isommiksi ja erota.

Yö exän kanssa (One Night with My Ex) on brittiläinen ihmissuhdereality, jossa tartutaan monia pariskuntia vaivaavaan puhumattomuuden ongelmaan. Kuusiosaisessa sarjassa nähdään jo eroamaan ehtineitä pareja, jotka tapaavat toisensa tauon jälkeen tarkoituksenaan viettää vielä yksi ilta tai yö yhdessä suhteestaan puhuen. Ero ei ole näiden pariskuntien kohdalla ratkaissut ongelmia: liian monia kysymyksiä on jäänyt esittämättä, ja selvittämättömät asiat ex-kumppanin kanssa estävät elämässä eteenpäin menon.

Menneitä selvitellään puolueettomalla maaperällä. Jokainen ex-pari kohtaa kahdestaan täysin varustellussa asunnossa, jossa heillä on kerrankin aikaa ruotia karille ajautunutta suhdettaan kaikessa rauhassa. Keskustelun apuna parilla on ohjelmantekijöiden laatimia suorasukaisia kysymyksiä, joita he voivat kysyä toisiltaan. Ensi hetkien hiljaisten ja vaivaantuneiden tunnelmien jälkeen keskustelu pääsee vauhtiin, ja sarjassa nähdäänkin suuria tunteita laidasta laitaan.

Jokaisessa jaksossa tavataan kolme eronnutta paria, mukana on myös mies- ja naispareja. Osallistujien taustat ovat hyvin erilaisia: pareilla on takanaan vaihtelevia seurusteluaikoja ja monenlaisia yhdessä koettuja elämänvaiheita.

Matt ja Emma
Mattin ja Emman ongelmana on, että Mattin on vaikea sitoutua suhteeseen. Matt ja Emma Kuva: Channel 5 parisuhde

Sarjan ensimmäisen kauden avausjaksossa suhdettaan ruotivat mm. 32-vuotias Emma ja 28-vuotias Matt.

“Halusin antaa hänelle vielä mahdollisuuden”, kertoo psykologiaa opiskeleva Emma, joka on pyytänyt sarjaan mukaan ex-poikaystävänsä Mattin. Heidän seurustelunsa on päättynyt kaksi kuukautta sitten juuri ennen joulua, joka oli määrä viettää yhdessä.

Sekä Emmalla että Mattilla on lapsia edellisistä suhteista, ja heidän noin vuoden pituiseen seurusteluaikaansa ehti mahtua pettämistä, ero ja yhteen palaaminen. Pikkuasiasta syntyneen riidan takia suhde tuntuu nyt kariutuneen lopullisesti. Mutta toisin käy! Emman ja Mattin tapauksessa keskusteluyhteyden palauttaminen osoittautuukin kannattavaksi. Tapaaminen huipentuu kosintaan kameroiden edessä.

Laura ja Scott
Lauran on enää vaikea luottaa Scottiin. Laura ja Scott Kuva: Channel 5 parisuhde

Toisessa osassa päästään jännittämään, kuinka käy neljä ja puoli vuotta yhdessä olleiden 34-vuotiaan Scottin ja 26-vuotiaan Lauran. Scott jätti Lauran toisen naisen takia pian sen jälkeen, kun pariskunnan kaksoset olivat syntyneet.

Scott pitää uskottomuuttaan elämänsä suurimpana virheenä. Laura on kutsunut hänet mukaan ohjelmaan selvittääkseen, voisiko Scott koskaan enää olla rehellinen ja uskollinen.

Kun Laura kysyy lastensa isältä syitä pettämiseen, katuva Scott kertoo tunteneensa itsensä ulkopuoliseksi kaksosten syntymän jälkeen ja kärsineensä läheisyyden puutteesta. Mutta kelpaako tämä selitys Lauralle? Voiko hän antaa anteeksi ex-miehelleen vai ei?

Yö exän kanssa -sarjan 2. tuotantokauden jaksot ovat katsottavissa 29.11. alkaen Areenassa 90 päivän ajan.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua