Hyppää pääsisältöön

Joululomaisia ajatteita

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Jos on täysikuu, niin tuntuu, että eletään jotenkin - pienessä mitassa - parempaa aikaa kuin muulloin. Vähän niin kuin sunnuntai on hienompi päivä kuin esimerkiksi tiistai. (Sen takia kait on käsite sunnuntailapsi, mutta ei tiistailapsea ole. )

Jos olisi enemmän lunta ja pakkasta, voisi valtio muovata, porata ja jäädyttää ihmisille hangensisäisiä putkistoja, joissa voisi kävellä, pyöräillä, luistella, hiihtää ja laskea mäkeä ja kulkea töihin ilman että joutuisi olemaan lumi- tai räntäsateessa, tuulessa tahi pakkasessa. Talvi rattoistuisi tavattomasti siitä! Ja tulisi valtiollekin kerrankin hyvä mieli, että autettiin niitä hyyhmiintyneitä parkoja.

Jos olisi niin iso suppilo, ettei sitä pystyisi millään nostamaan, niin sitä ei pystyisi millään nostamaan! Vaan se vaan jäisi sellaiseksi eris-kummajaiseksi.

Vanhan kyläkaupan peltisiä suppiloita; vanhoja mutta uusia!
Suppilo-iloa Vanhan kyläkaupan peltisiä suppiloita; vanhoja mutta uusia! Kuva: (c)M.A.E. Kajo MMXVII Suppilo,pelti,taloustarvikkeet,Kyläkauppa

Jos kerran lääketiede on edennyt hirmu paljon, niin miksi ei vieläkään tiedetä, kun kirveltää, että mikä on se kirveltäjä. Ja poistettaisiin se. Niin eipä enää kirveltäisi!

Jos kävisi ilmi, että Jumala onkin pieni, niin pieni, jommoisesta naiset sanoo alaspäin katsoen, korkealla äänellä, huulet töröllään “Voi kun suloinen!” tai “Kuka se on niin söpö, kuka kuka kuka!!” , niin vähenisikö kunnioitus? Etenkin naisilla! Vai justiinko naisilla ei vähenisikään kunnioitus?

Jos miettii, niin on monia outoja asioita. Esmes on kotikaupungissani apteekki, jonka nimi on Vanha apteekki. Miten saa joku päähänsä antaa apteekilleen nimeksi Vanha? 
Kun eihän sitä voi tietää, Vanhaa apteekkia perustaessaan, että tuleeko kaupunkiin toista, uutta apteekkia ikänään. Ja jos ei tule, niin silloinhan se perustettu Vanha apteekki on kaupungin uusin apteekki maailman loppuun saakka. Kantaen virheellistä nimeä!

Jos olisi viisas, asentaisi asuntoon kulmikkaan, tarkkaan ottaen nimenomaan kolmikulmaisen pilarin, ja sen pilarin kulmiin olisi helppoa kyhnyttää selkäänsä. Selkä tuntuu olevan aina kiitollinen kyhnytyksestä. Ja pilari olisi kolmikulminen sen takia , että nelikulmainen pilari veisi enemmän tilaa ihan turhaan, ja kulmikastakaksikulmaista pilaria en ainakaan minä osaa kuvitella, saati sitten yksikulmaista sellaista. Loppuu mieli kesken, tai tulee pilariin väkisin pyöreä osa, jota ei haluttu.

Jos sanoisi sieraimiaan nenä-sieraimiksi, niin äkkiä joku irvailisi, että onko sulla kropassasi sieraimia paljonkin jossain muualla kuin nenässä. Mutta kun joku puhuu polvilumpiosta, sille ei irvailla siitä, vaikka ihmisellä ei tietääkseni ole polvilumpion lisäksi muita lumpioita, kuten ei ole hänellä aivolumpiota tai maha- . Sellainen järjestelmällisettömyys ei olisi tullut kuuloonkaan, jos ukkini Heikki (s. 1876) olisi johtanut asioita!

Jos olisi utelias ja röyhkeä, voisi ottaa kynän ja lehtiön, ja mennä kadulle kyselemään ohikulkijoilta vaikka mitä, kun ne luulisivat että se olisi joku gallup tai muu “virallinen” kysely. Mutta olisikin vain utelias ja röyhkeä hän.

Jos ei ole muita iloja, ja omistaa vaa’an jonka merkki on Soehnle, niin voi iloita siitä, kun sanoo sen vaa’an nimen silleen kuin se kirjoitetaan, soehnle. (Täytyy oppia turvautumaan pieniin iloihin, jos mieli pärjätä!)

Jos laitettaisiin eläimet kansanäänestyksellä kauneussjärjestykseen, niin minkähän järjestysnumeron saisi mantis-rapu ja minkä Greta oto?

Jos ajattelee terveyden kannalta, niin elämä ei voi olla pelkkää hupia ja rilluttelua. Tarvitaan myös taukoja.

Miettii, hyvää joulua toivotellen, nimim. Yksi monten puolesta

Kommentit
 • Ilom päivä!

  Hyviäkin asioita tapahtuu, sentään.

  Lienen kertonut kissasta, joka asuu kotini lähistöllä, viettää usein aikaa kerrostaloasuntonsa saunan avoimen ikkunan ikkunalaudalla ja katselee minua, kun talsin kotea kohti. Ja lienen kertonut, että pitkään aikaa ei ole näkynyt sitä kissaa..

 • WC:n pesy ym. juttuja joita naiset rakastavat

  Kylppärinpesun sukupuolimetafysiikkaa on tämä.

  "...Olin varautunut kunnon litkuilla, joiden tuoteselosteessa oli kannustava määrä varoitusmerkkejä; pääkalloja, kaasunaamareita, ylösalaisin olevia ristejä ja muita graafisia pelotteita..."

 • Havaittuja ja kuultuja eroja naisten ja miesten välillä

  Naiset eroavat miehistä, mutta ei aina päinvastoin.

  "Laiskana päivänä miehestä on kiva jos kaupassa nainen (tyttöystävä, vaimo) ottaa ostoskärryt ja työntää niitä, mutta uros-tomerana päivänä miehestä tuntuu, että nainen otti miehuuden pois samalla kun otti kärrien hallinnan. Kärrejä työntävien miesten rinnalla hän tuntee itsensä koiraksi..."

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Ilom päivä!

  Hyviäkin asioita tapahtuu, sentään.

  Lienen kertonut kissasta, joka asuu kotini lähistöllä, viettää usein aikaa kerrostaloasuntonsa saunan avoimen ikkunan ikkunalaudalla ja katselee minua, kun talsin kotea kohti. Ja lienen kertonut, että pitkään aikaa ei ole näkynyt sitä kissaa..

 • WC:n pesy ym. juttuja joita naiset rakastavat

  Kylppärinpesun sukupuolimetafysiikkaa on tämä.

  "...Olin varautunut kunnon litkuilla, joiden tuoteselosteessa oli kannustava määrä varoitusmerkkejä; pääkalloja, kaasunaamareita, ylösalaisin olevia ristejä ja muita graafisia pelotteita..."

 • Havaittuja ja kuultuja eroja naisten ja miesten välillä

  Naiset eroavat miehistä, mutta ei aina päinvastoin.

  "Laiskana päivänä miehestä on kiva jos kaupassa nainen (tyttöystävä, vaimo) ottaa ostoskärryt ja työntää niitä, mutta uros-tomerana päivänä miehestä tuntuu, että nainen otti miehuuden pois samalla kun otti kärrien hallinnan. Kärrejä työntävien miesten rinnalla hän tuntee itsensä koiraksi..."

 • Kaltimo

  Kavalasta sängystä murehtuu Kajo

  Nukun mieluusti selälläni, päin vastoin kuin käärmeet jotka nukkuvat kai mahallaan. Vaikka en kyllä ole ihan varma. Kuitengin, oli selälle hyvä se sänky.

 • Hippi sai kyytiä!

  Hyviä asioita, joita pääsi sentään näkemään tämä.

  Ällistyin ihan oikeasti, kun se kotkotus putkahti näköpiiriini kuin avaruuden aikarepeämästä pössähtäneenä...

 • Mielikuvitusäiti

  Kuviteltu äiti Kajon mielessä

  Iltapäivällä, kun sitä tuli koulusta kotiin, usein papatti innostuneesti jo eteisestä äidille - -

 • Päästä viiraa

  Baletti ym. viiraavat päästä Kajoa tällä kertaa.

  "...Kolmas pään viiraus on outo. Saatan olla maaiman ensimmäinen mies, joka on kokenut sen.."

 • Salaa hyvät naapurit

  Naapureiden aiheuttamaa iloa miettii Kajo

  Harmien vastakohdaksi elämässä on myös joitakin iloja. Voi olla esim kokki korvasienihöyryjen sekavuustilassaan työntänyt itsen ruoka-annoksen kolmanteen perunaan hammastikun...

 • Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

  Ohjeita ja mietteitä Kajom päästä

  Ajattelin päässä, että kirkkaan pakkaspäivän kunniaksi tekisin jonkin hyvän teon. Hykertelin miettiessäni, miten iloisiksi tulisivat he, joille sen hyvän teon tekisin. Pohdin, kuka tai ketkä olisivat hyvä kohde, ja sitten tulikin jo heti mieleen, että olisi huomaavaista olla avuksi naisille, noille Luojan laululintusille, jotka pörräävät ympäriinsä vailla huolen häivää..

 • Sininen hetkinen

  Kajo pakenee pakkaskelin yksitoikkoista sisäelämää

  -Hmm, sanoi nainen. Hän katsoi taivaalle, sitten minuun, ja sanoi -On kyllä aika sikakylmä. Mikset lennä itse?

 • Riina Katajavuori: Dari, hindi, urdu ja suomi

  Monikielisyys on yleisempää kuin arvaammekaan.

  Meillä Suomessa lisääntyy sellaisten lasten määrä, jotka elävät sujuvasti monikielisessä maailmassa ja tulevat toimeen useilla eri kielillä, vaikka eivät ehkä osaa mitään näistä kielistä täydellisesti. Monikielisyys on yleisempää kuin tulemme äkkiseltään ajatelleeksi, pohtii kirjailija Riina Katajavuori.