Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Operaatio Alaska pääkuva
Entä jos suomalaiset olisivatkin nyt amerikkalaisia? Yhdysvallat tarjosi Suomelle pakopaikkaa sodan jaloista Alaskaan vuonna 1940. Operaatio Alaska vie unohdetun suunnitelman loppuun.

Mikä on Operaatio Alaska?

Vanha valokuva kalastajakylästä, jonka päällä on teksti "Mikä on Operaatio Alaska?".
Vanha valokuva kalastajakylästä, jonka päällä on teksti "Mikä on Operaatio Alaska?". Alaska,operaatio alaska

Operaatio Alaska on fiktiivinen dokumentti ja laaja verkkokokonaisuus, joka perustuu todellisiin amerikkalaisten tekemiin suunnitelmiin ja ehdotuksiin evakuoida suomalaiset Alaskaan vuosien 1940–1944 välisenä aikana.

Dokumentin kertoja, entinen Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck ottaa katsojan mukaan ajatusleikkiin, jossa tutkitaan mitä meille olisi tapahtunut, jos Suomi olisi tarttunut amerikkalaisten tekemiin ehdotuksiin ja mittava väestönsiirto olisi toteutunut.

Operaatio Alaskan verkkosivulla voi tutustua evakuointisuunnitelman ydinkeskukseen, operaatiohuoneeseen, testata omaa kohtaloaan pelaamalla Eero Ahon kertomaan Pakopeliä sekä sukeltamalla finalaskalaiseen Pelicanin kalastajakylään.

Operaatio Alaskassa yhdistetään todellista ja keksittyä historiaa - näin luodaan vaihtoehtoinen tapahtumien kulku. What if -historia on luotu yhteistyössä yli 30 asiantuntijan kanssa. Mukana on ihmisiä mm. Helsingin ja Turun yliopistoista, Puolustusvoimista, Aluehallintovirastosta, eri ministeriöistä, Ympäristökeskuksesta ja Ateneumin taidemuseosta.

Mikä ohjelmassa ja verkkosisällöissä on faktaa ja mikä fiktiota?

Operaatio Alaska pohjautuu Oulun yliopiston historiantutkijan Henry Oinas-Kukkosen tekemiin tutkimuksiin. Oinas-Kukkonen on löytänyt mm. Yhdysvaltojen Senaatin asiakirjoja, joissa käsitellään suomalaisten siirtämistä Alaskaan.

Ohjelmassa ja verkkokokonaisuudessa esiintyvät ihmiset ovat oikeita henkilöitä, näyttelijöitä ei ole käytetty.

Operaatio Alaskan dokumentti ja verkkosisällöt koostuvat arkistomateriaalista, Kansansiirtokomitean kokoontumisesta, infografiikasta ja Alaskassa asuvien suomalaistaustaisten ihmisten elämäntarinoista.

Arkistomateriaalit on poimittu todellisista historian tapahtumista kertovista arkistofilmeistä ja -kuvista Suomesta ja Yhdysvalloista.

Ne on kuitenkin käsitelty eli leikattu ja spiikattu uudelleen vastaamaan fiktiivistä historiaa. Muutamia kuvia on myös käsitelty niin että niihin on lisätty elementtejä. Verkkokokonaisuuden väestönsiirtoa käsittelevät infografiikat ovat niin ikään kuvitteellisia.

Keitä Kansansiirtokomitean henkilöt ovat?

Kansansiirtokomitea koostuu kuudesta oman alansa huippuammattilaisesta. Miehet työskentelevät tai ovat työskennelleet Puolustusvoimissa, Aluehallintovirastossa, Sosiaali- ja terveysministeriössä, Työ- ja elinkeinoministeriössä ja Helsingin yliopistossa.

Ohjelman työryhmän koolle kutsuman Kansansiirtokomitean kokoontuminen kuvattiin keväällä 2017. Miesten tehtävänä oli omaa ammattitaitoaan hyödyntäen suunnitella, miten suuri väestönsiirto olisi voitu toteuttaa vuonna 1940.

Keitä Alaskassa asuvat ihmiset ovat?

Dokumentissa on mukana seitsemän Alaskassa asuvaa ihmistä, jotka kertovat oman elämäntarinansa. Näiden ihmisten sukulaiset ovat muuttaneet Suomesta Amerikkaan ja Alaskaan pääasiassa 1900-luvun alussa.

Tutustumalla näiden alaskansuomalaisten elämään, voimme saada viitteitä siitä, millainen elämä suomalaisia ja heidän jälkeläisiään olisi mahdollisesti odottanut Alaskassa. Tarkoitus on myös heijastella sitä, mitä suomalaisuutta kuvastavia asioita toisen ja kolmannen polven siirtolaisten elämään on jäänyt jäljelle.

Operaatio Alaskassa mukana olleet ihmiset sekä heidän lähipiirinsä ovat olleet tietoisia alusta saakka siitä, että heidän tarinansa nivotaan yhteen kuvitteellisen historian kanssa.

Miksi historian tapahtumia ja historiallisia arkistomateriaaleja on käsitelty, jopa vääristelty?

Operaatio Alaskassa on tarkoitus luoda todentuntuinen kertomus suomalaisten siirtämisestä Alaskaan, sekä sen vaikutuksista ihmisten elämään. Ohjelmassa on kuitenkin tuotu selkeästi esiin että kyseessä on kuvitteellinen kertomus.

Miksi suurmiesten Kyösti Kallion, Risto Rytin, Jean Sibeliuksen sekä Paavo Nurmen elämäntarinaa vääristellään?

Mittava väestönsiirto olisi vaikuttanut aikanaan kokonaiseen kansakuntaan. Ohjelmassa nostetaan esiin merkkihenkilöitä, jotka olisivat olleet merkittävässä poliittisessa asemassa väestönsiirron aikana, sekä henkilöitä, joiden uskotaan olleen amerikkailaisestakin näkökulmasta kiinnostavia.

Näiden ihmisten elämän suunta ja sisältö olisi muuttunut väestönsiirron seurauksena yhteydessä merkittävästi. Asiantuntijat ovat parhaan tietämyksensä pohjalta luoneet näille henkilöille uuden vaihtoehtoisen historian.

Miksi televisio-ohjelma on englanniksi ja miksi se on amerikkalaisten kertoma?

Ohjelman kielessä ja kerronnassa päädyttiin amerikkalaiseen näkökulmaan, koska koko ajatus suomalaisten siirtämisestä oli alunperin amerikkalainen. Työryhmä halusi tutkia yhdessä asiantuntijoiden kanssa fiktiivistä historiaa ja 1940-luvun Suomea ulkopuolelta käsin, kansainvälisestä näkökulmasta.

Kuva jäätiköstä, jossa lukee "Tästä pääset syvemmällä".
Kuva jäätiköstä, jossa lukee "Tästä pääset syvemmällä". Alaska,operaatio alaska

Operaatio Alaska

Vanha valokuva kalastusaluksesta, jonka päällä on teksti "Syvenny dokumenttiin".
Vanha valokuva kalastusaluksesta, jonka päällä on teksti "Syvenny dokumenttiin". Alaska,operaatio alaska
Vanha valokuva kalastajakylästä, jonka päällä on teksti "Pakomatkasi alkaa nyt - sukella seikkailuun".
Vanha valokuva kalastajakylästä, jonka päällä on teksti "Pakomatkasi alkaa nyt - sukella seikkailuun". Alaska,operaatio alaska
Vanha valokuva tytöstä, jonka päällä on teksti "Astu salaiseen operaatiohuoneeseen - näin Suomi evakuoidaan Alaskaan".
Vanha valokuva tytöstä, jonka päällä on teksti "Astu salaiseen operaatiohuoneeseen - näin Suomi evakuoidaan Alaskaan". Alaska,operaatio alaska
Vanha valokuva kalastusaluksesta, jonka päällä on teksti "Tämä on kotikyläsi Alaskassa - matkusta Pelicaniin".
Vanha valokuva kalastusaluksesta, jonka päällä on teksti "Tämä on kotikyläsi Alaskassa - matkusta Pelicaniin". Alaska,operaatio alaska
Vanha kuva kalastajakylästä, jonka päällä on teksti: He voisivat olla sinä – vertaa kohtaloasi.
Vanha kuva kalastajakylästä, jonka päällä on teksti: He voisivat olla sinä – vertaa kohtaloasi. Alaska,operaatio alaska
Tekijä-teksti vaaleansinisellä pohjalla.
Tekijä-teksti vaaleansinisellä pohjalla. Alaska,operaatio alaska