Hyppää pääsisältöön

Silta-sarjan käsikirjoittajat: "On vain yksi Saga"

Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Sofia Helin nähdään viimeistä kertaa Saga Norénin roolissa. Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Kuva: Filmlance Int 2017/Jens Juncker Sofia Helin,Yle TV1,Silta

”Täysillä liikkeelle. Heti alussa alkaa tapahtua”, varoittaa Silta-sarjan luonut, palkittu käsikirjoittaja Hans Rosenfeldt.

On kulunut pari vuotta.

Ruotsalainen rikospoliisi Saga Norén (Sofia Helin) istuu vankilassa tuomittuna äitinsä murhasta.

Juutinrauman sillan kupeesta löytyy naisen ruumis. Tanskan maahanmuuttoviraston johtaja on kivitetty hengiltä. Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) ja hänen uusi työparinsa Jonas Mandrup (Mikael Birkkjær) ryhtyvät tutkimaan juttua.

Käsikirjoittajat Hans Rosenfeldt ja Camilla Ahlgren ovat rakentaneet neljännen ja samalla viimeisen kauden Silta-sarjalle. Nyt on hetki aikaa puhua Sillasta. Istumme kuvauspaikalla, poliisilaitoksen kulisseissa Malmössä.

Kuka minä olen?

Sillan käsikirjoittajat ovat kuljettaneet jokaisella tuotantokaudella tuplatarinaa. Sarjassa seurataan rikostarinaa, mutta samalla sen rinnalla kulkee yhteiskunnallinen teema.

Päätöskauden isona teemana on ihmisen identiteetti. Se tulee esiin jokaisesta tarinasta. Maahanmuuttoakin sivutaan.

Hans Rosenfeldtin mukaan identiteettiin liittyy liuta kysymyksiä.

”Kuka minä olen? Kuka haluaisin olla? Miten haluaisin ihmisten katsovan minua? Kaikki nämä liittyvät Henrikiin ja erityisen hyvin Sagaan. Molemmat joutuvat tarkastelemaan itseään ulkopuolelta – ehkä enemmän kuin aikaisemmin.”

Käsikirjoittajat alkoivat työstää neljättä kautta loppuvuodesta 2015. Samana vuonna Juutinrauman sillalla oli käynnistetty tiukat rajatarkastukset pakolaisten vuoksi.

”Passista on tullut entistä tärkeämpi. Väärennetty passi voi antaa ihmiselle uuden identiteetin. Kuka ihminen silloin on?”, pohtii käsikirjoittaja Camilla Ahlgren.

Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Hans Rosenfeldt ja Camilla Ahlgren. Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Kuva: Jens Juncker-Jensen sillat,Hans Rosenfeldt,Camilla Ahlgren
Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Hans Rosenfeldt,Camilla Ahlgren,Yle TV1,Silta

Tämä on viimeinen!

Kun ajatus Sillan neljännestä kaudesta alkoi itää, koko tekijätiimille – tuottajille, käsikirjoittajille ja näyttelijöille – oli selvää alusta asti, että kyseessä on vihonviimeinen kausi.

”Meistä tuntui, että vielä yksi tarina on kertomatta. On hyvä lopettaa silloin, kun on innostunut sarjan hahmoista ja pitää heistä. Jos sarja venyy, riskinä on, että tekijät alkavat toistaa itseään. Neljä tuotantokautta on hyvä mitta”, Camilla pohtii.

”Monet sarjat yliarvioivat yleisön kiinnostuksen aina uusiin tuotantokausiin”, Hans lisää.

Sillan tekijät ovat itsekin hieman yllättyneitä siitä, että sarja on jatkunut näin pitkään. Alun perin tarkoitus oli tehdä vain yksi ja ainoa tuotantokausi. ”Ensimmäisen kauden jälkeen totesimme, että se oli mukavaa. Se siitä.”, Hans naureskelee. Jotain jäi sitten kytemään.

Entä nyt, kun sarjalle on jätettävä jäähyväiset? Onko palkitun sarjan tekijöillä ollut paineita tehdä unohtumaton lopetus?

”Uskon, että katsojat osaavat odottaa sarjaa, jossa tapahtumat saavat päätepisteensä – eikä tarina jää avoimeksi”, Hans sanoo.

”Paineita on lopettaa sarja ja lopettaa se niin, että ainakin suurin osa yleisöstä on tyytyväinen. Onnistummeko siinä, se jää nähtäväksi. We´ll see.”

Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Thure Lindhart, Camilla Ahlgren, Hans Rosenfeldt ja Sofia Helin. Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. sillat,Hans Rosenfeldt,Camilla Ahlgren,Sofia Helin,Thure Lindhardt,Yle TV1

Saga ja Henrik – yhdessä vahvempia

Sosiaalisesti kömpelö Sagan Norén herätti varsinkin sarjan alkuvaiheessa keskustelua, liittyykö hänen käytöksensä Aspergerin syndrooman tyyppiseen oireyhtymään.

Käsikirjoittajat eivät ole antaneet Sagalle mitään diagnoosia.

”Sehän ei ole mikään salaisuus, että Sagan käytöksessä on tiettyjä piirteitä. Jos olisimme kirjoittaneet hänelle diagnoosin, se olisi rajoittanut roolihahmon elämää. Olemme halunneet säilyttää täyden vapauden ohjata Sagan toimintaa”, Hans painottaa.

Sagan tanskalainen työpari Henrik on myös hieman erikoislaatuinen tapaus, mutta kyse on tarinan kokonaisuuden kannalta erittäin tärkeästä palasesta.

”Martin Rhoden jälkeen Sagalla oli hetken työparinaan tanskalainen Hanne, joka ei pitänyt hänestä. No, siinä kävi sitten niin kuin kävi. Kun yleisö rakastaa Sagaa, tarvitsemme kollegan, joka myös pitää hänestä”, Hans sanoo.

Camilla huomioi, että Sagan ja Martinin suhde oli hieman erilainen kuin Sagan ja Henrikin. ”Yleisön mielestä on hyvä nähdä heidät yhdessä – ja vahvempina.”

Ei tule toista Sagaa

Kolmannen kauden päätteeksi, dramaattisten vaiheiden jälkeen, Saga ja Henrik jatkavat eteenpäin. ”Kaikki mitä kolmoskaudella tapahtui, vaikuttaa edelleen neloskaudella heihin molempiin, suurestikin”, Hans sanoo.

Sagan legendaariseksi kasvanut hahmo on tullut käsikirjoittajilleen hyvin läheiseksi. ”Mitä pidemmälle sarja on edennyt, sitä helpompaa Sagasta on ollut kirjoittaa. Hän on tullut koko ajan tutummaksi”, Hans pohtii.

Hans ja Camilla toteavat, että Saga on roolihahmona ainutlaatuinen.

”Häntä ei voi kirjoittaa toista kertaa. Mitä ikinä tulevaisuudessa teemmekin, on luotava mielenkiintoinen hahmo, joka ei mitenkään muistuta Sagaa, vaan on jotain aivan muuta.”

Hans Rosenfeldt ei ylläty kuullessaan, että suomalaiset ovat ihastuneet Sagaan.

”Eivät pelkästään suomalaiset, vaan kaikki rakastavat Sagaa.”

”En osaa oikein selittää sitä, mutta ehkä hänessä on jotain sellaista, mitä me muut salaa toivomme olevamme. Hän on yltiörehellinen. Jos hän ei pidä jostain – hän sanoo sen siekailematta ja kysyy uteliaana, jos ei ymmärrä jotain.”

Miten säilyttää sarjan dna?

Hans ja Camilla ovat viettäneet Silta-maailmassa vuosia, mutta parivaljakko kuvaa työrupeamaa erittäin miellyttäväksi. ”Kovaa työtä se on vaatinut”, Camilla kuittaa.

”Meillä on tietysti paineita, että teemme neloskaudesta paremman kuin kolmosesta”, Camilla sanoo. ”Ja mehän teemme”, jatkaa Hans nopeasti työparinsa lausetta.

Hansin mielestä haastavinta on ollut säilyttää sarjassa yllätyksellisyys. Sarja kertoo sarjamurhaajista, ja mukana kulkee monta muuta tarinaa sekä lisäksi hahmojen henkilökohtaiset tarinat.

”Joudumme joka kerta miettimään, miten säilytämme Silta-sarjan dna:n niin, että emme toista liikaa itseämme. Rima on vain noussut, kun tuotantokausia on tullut lisää”, Hans sanoo.

Suosikkikausi – ja itsekritiikkiä

Sillan faneilla on varmasti aikaisemmista tuotantokausista omat suosikkinsa. Näin on myös sarjaa käsikirjoittaneilla Hansilla ja Camillalla.

Hetken tuumauksen jälkeen Hans kertoo pitävänsä henkilökohtaisesti eniten Sillan kolmannesta kaudesta. Camilla samoin. Itsekritiikkiäkin löytyy molemmilta, sillä sarjan toinen kausi näyttäytyy nyt vuosia myöhemmin – monimutkaiselta.

”Toisella kaudella juoni oli melkoisen monimutkainen. Liian paljon viruksia ja bakteereita”, Hans naurahtaa.

Maailmankuulun Silta-sarjan päätöskaudella on mukana paljon henkilöhahmoja ja yllättäviä käänteitä, mutta silti se on aikaisempaa hieman suoraviivaisempi. ”Pääsemme myös lähemmäs Sagan ja Henrikin persoonia”, lupaavat Hans Rosenfeldt ja Camilla Ahlgren.

Ylen toimittaja Päivi Suikkanen tapasi Silta-sarjan käsikirjoittajat Hans Rosenfeldtin ja Camilla Ahlgrenin kesällä neljännen tuotantokauden kuvauksissa Malmössä.

Näyttelijöiden Sofia Helinin ja Thure Lindhardtin haastattelu löytyy täältä!

Silta 4. tuotantokausi – TV1 maanantaina 1.1.2018 klo 22.00 - 23.00 ja sunnuntaisin 7.1. - 18.2.2018 klo 22.00 - 23.00, uusinta torstaisin n. klo 23.25. Katsottavissa Yle Areenassa Huom! Sunnuntaina 28.1. esitettävä jakso presidentinvaalien takia Yle TV2 klo 22.05.