Hyppää pääsisältöön

Pahanhajuisten pierujen määrää voi vähentää jopa 75 prosenttia – Näin se onnistuu

Nainen pitää käsiään peppunsa päällä.
Nainen pitää käsiään peppunsa päällä. Kuva: Shutterstock / Kaspars Grinvalds Akuutti,Pieru

Ihminen piereskelee noin 20 kertaa päivässä. Joskus pieruja voi päästellä huomaamattomasti, mutta se ei ole niin helppoa, jos ilmavaivat haisevat pahalle. Miten pierujen hajuun voi vaikuttaa itse?

“Miksi mun pierut haisee aina aivan kammottavilta?”

Paljon eläinproteiineja sisältävä ruokavalio aiheuttaa pahanhajuisia pieruja. Eläinproteiinit sisältävät rikkipitoista aminohappoa, kysteiiniä. Koska rikin haju muistuttaa mädäntyneiden kanamunien ja soiden hajua, haisevat myös pierut samalle. Kasviproteiiniruoissa, kuten tofussa, pavuissa tai pähkinöissä, näitä rikkipitoisia proteiineja on selkeästi vähemmän.

Näin parannat pierujen hajua

Voimakkaan hajuisten pierujen määrää voi vähentää jopa 75 prosenttia lisäämällä ruokavalioon kuidun lailla toimivaa resistenttiä tärkkelystä. Resistenttiä tärkkelystä on esimerkiksi banaaneissa, perunoissa ja riisissä, etenkin kun ne on keitetty ja jäähdytetty. Paradoksaalista kyllä, niitä on myös pavuissa, joiden moni ajattelee lisäävän ilmavaivoja.

Toinen ja erittäin helppo tapa parantaa pierujen hajua on vähentää lihansyöntiä ja lisätä omaan ruokavalioon “paremman hajuisia” kasvisproteiineja.

Kolmas tapa vähentää hajuhaittoja on lisätä ruokavalioon ruokia, joissa on fruktaani-nimistä kuitua. Fruktaaneja on esimerkiksi vehnässä, rukiissa ja sipuleissa.

Kun suolistomikrobit ovat kiireisiä kuidun pilkkomisessa, ei proteiineja pilkota niin tehokkaasti. Näin ollen rikkipitoisia yhdisteitä vapautuu vähemmän ja pierut haisevat paremmalle. Lisäksi kuituja pilkkoessa syntyy suoliston terveydelle tärkeitä lyhytketjuisia rasvahappoja!

Leena Putkonen on ammatiltaan laillistettu ravitsemusterapeutti, joka pitää potilasvastaanottoja Helsingissä, kirjoittaa tietokirjoja sekä luennoi ja kouluttaa eri ravitsemusaiheista. Leena on valmistunut entisestä Kuopion yliopistosta vuonna 2009 ja toiminut sen jälkeen ympäri Suomea moninaisissa tehtävissä työterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Intohimoina elämässä ovat suolistomikrobit, luontoliikunta, teemabileet ja Batman-erikoisuuksien keräily.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!