Hyppää pääsisältöön

Kohti Emma Gaalaa: Vuoden tuottaja -kategoriassa ehdolla hurjia hittinikkareita – olisiko nyt Jurekin vuoro voittaa?

YleX paneutuu kerran viikossa yhteen kiinnostavaan Emma Gaala -aiheeseen. Juttusarjassa spekuloidaan gaalan ehdokkaita ja kategorioita.

Jurek on yksi Suomen halutuimmista tuottajista. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Tuottajan rooli on korostunut suomalaisessa popmusiikissa, kahdesti Vuoden tuottajan Emma-palkinnon voittanut Henri Lanz eli MGI kertoi YleX:lle vuonna 2016.

Kulunut vuosi on korostanut MGI:n väitteen todenperäisyyttä: valtaosalla Suomen johtavista artisteista on taustallaan joku Suomen huipputuottajista, joista Emma-ehdokkaiksi on nostettu seuraavat neljä: Antti Riihimäki eli RZY, Joonas Angeria, Jonas Olsson sekä Jurek Reunamäki.

Monet huipputuottajista tuottavat biisejä samoille artisteille lähes kilpaa. Tästä hyvä esimerkki löytyy Emma-ehdokkaista: RZY on tuottanut Mikael Gabrielin ja Isac Elliotin Liikaa sussa kii -biisin, Joonas Angeria saman parivaljakon Maailman laidalla -kappaleen.

Jos Vuoden tuottaja valittaisiin yleisöäänestyksellä, voitto menisi hyvin todennäköisesti Jurekille. Idols-tuomari Jurek kun on ehdokkaista ainoa, joka on ollut isosti esillä mediassa.

Käydään ehdokkaat tarkemmin läpi:

Antti "RZY" Riihimäki

Antti Riihimäki tunnetaan erityisesti Suomen 2000-luvun menestyneimmän artistin eli Cheekin tuottajana. Lisäksi hän on tuottanut biisejä esimerkiksi Kaija Koolle, Uniikille ja JVG:lle.

Tänä vuonna Riihimäki on tuottanut muun muassa Cheekin Enkelit-kappaleen sekä Vain elämää -hitit, Profeettojen biisejä, Iken ja Miklun Liikaa sussa kii -kappaleen sekä Roope Salminen & Koirat -yhtyeen Tanssi se ulos -biisin.

Jo pelkästään superyhtye Profeettojen tuottamisen vuoksi RZY:n mahdollisuudet palkinnon voittamiseen ovat hyvät, mutta vastassa on kolmen kovan luokan tekijää.

Joonas Angeria

Joonas Angeria on uransa aikana tuottanut muun muassa Isac Elliotin Wake Up World -debyyttialbumia sekä Roope Salminen & Koirien Madafakin levyä. Viime vuonna hän tuotti kappaleita Vesalan albumille. Hänet on palkittu Suomen Musiikkikustantajat ry:n toimesta vuoden kevyen musiikin tekijäksi vuonna 2014.

Tänä vuonna Angeria on tuottanut esimerkiksi Vesalan komean Muitaki ihmisii -biisin, Iken ja Miklun Maailman laidalla -kappaleen sekä Isac Elliotin Ayo -hitin.

Angerian näytöt ovat kovat – mutta riittävätkö ne tässä porukassa?

Jonas Olsson

Jonas Olssonin repertuaarista löytyy muun muassa Robinin 16-nimisen albumin tuottaminen. Levy oli vuoden 2014 myydyin albumi Suomessa. Olsson on tuottanut myös Robinin Boom Kah- ja Yhdessä-albumeita sekä ollut muun muassa vaikuttamassa Nikke Ankaran nousuun tuottamalla räppärin Perjantai 13- ja Koska sä eroot -kappaleet. Olsson on tuottanut myös Pauli Hanhiniemeä, Neljän suoraa sekä Jannika B:tä.

Tänä vuonna Olsson on tuottanut jälleen monipuolisesti biisejä laidasta laitaan: tuotannosta löytyy muun muassa Arttu Lindemanin Parempaan en pysty-, Arttu Wiskarin Meidän biisi-, Samae Koskisen Hillitön elämä- sekä Jannan Tahdon-kappaleet.

Olsson olisi mielenkiintoinen valinta Vudoen tuottajaksi, sillä tänä vuonna hän on ehdokasnelikosta ainoa, joka on tuottanut pääsääntöisesti edes hieman vanhemmille suunnattua musiikkia Lindemanin kappaletta lukuun ottamatta.

Jurek

Jurekin suurimpana meriittinä voidaan pitää Antti Tuiskun uran uuteen nousuun saaneen En kommentoi -albumin tuottamista. Jurek on kertonut YleX:lle, että joka ikinen soundi ja soitettu asia on hänen tekemäänsä: hän on siis iso syy siihen, miksi Antti Tuiskua pidetään rohkean erilaisena artistina.

Tänä vuonna Jurek on tuottanut muun muassa Tuiskun uuden – ja jälleen rohkean – Anatude-nimisen albumin. Lisäksi hän on tehnyt biisejä muun muassa Jukka Pojalle, Jannalle, Jenni Vartiaiselle, Robinille ja Nelli Matulalle. Lisäksi hän on toiminut Idols-ohjelman tuomarina.

Jurekilla on erityisesti tunnettavuutensa ja Antti Tuiskun albumin vuoksi erittäin hyvä mahdollisuudet voittoon. Jurekin voitto tuskin herättäisi vastaväitteitä.

Miten gaalassa käy?

Cheek on voittanut uransa aikana 10 Emma-palkintoa. Moni palkinnoista olisi voinut jäädä voittamatta ilman luottotuottaja RZY:tä. Olisi hienoa, jos räppärin tuottaja pokkaisi palkinnon nyt, kun Cheek on vielä kuvioissa mukana. Ensi vuonna Cheek ei mitä todennäköisimmin julkaise kovin montaa kappaletta, joten voitto Cheekin kanssa tai avulla olisi nyt mahdollisempaa. Tosin RZY on vuosien aikana ja tänäkin vuonna osoittanut, että taitoa megahittien tekemiseen on myös muille kuin Cheekille. Tästä esimerkkinä käy Isac Elliotin ja Mikael Gabrielin balladimainen Liikaa sussa kii.

Olisiko kuitenkin niin, että Emma Gaalan raati valitsisi Jurekin Vuoden tuottajaksi? Sopivan kreiseistä soundeista tunnettu Jurek on herätellyt myös ei-musadiggareiden kiinnostusta tuottajia kohtaan toimiessaan Idolsin tuomarina – tätä ennen tuottajat ovat olleet enemmän tai vähemmän tuntemattomia tauistavaikuttajia. Jo pelkästään tässä mielessä olisi oikein, jos Jurek voittaisi palkinnon. Jurek on myös uudistanut musakenttää yhdessä Antti Tuiskun kanssa tuomassa siihen erilaisia, jopa vähän ärsyttäviä mutta samalla kiinnostavia soundeja.

Kukaan ehdolla olevista tuottajista ei ole aiemmin voittanut Emma-palkintoa, joten palkinnon voittaminen merkitsee jokaiselle lähtökohtaisesti yhtä paljon. Aiemmin ehdolla ovat olleet RZY kerran ja Jurek kaksi kertaa. Palkinnon soisi jommalle kummalle heistä – mutta voittaapa sen kuka tahansa, se menee tekijälle, joka on vastannut merkittävästi siitä, miltä suomalainen eturivin pop-, rock- tai rap-musiikki kuulostaa.
 

Emma Gaalan päätuomaristoon kuuluu tänäkin vuonna joukko musiikkialan ammattilaisia. YleX:ää raadissa edustavat Uuden musiikin ohjelmien musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa. Koko raadin näet täältä.

Lisäksi kahdessa kategoriassa (Vuoden musiikkivideo ja Vuoden artisti) yleisö saa äänestää. Ohjeet löytyvät Emma Gaalan saitilta.

Eniten Emmoja ovat vuosien saatossa saaneet Nightwish, Chisu, J. Karjalainen, PMMP, Cheek, The Rasmus, HIM, Jenni Vartiainen ja JVG.

Emma Gaala järjestetään lauantaina 3. helmikuuta Espoossa.

Lue myös:

Kohti Emma Gaalaa: Vuoden yhtye -kategoria on mielenkiintoinen – yllättääkö Gasellit vai putsaavatko tutut suosikit jälleen pöydän? 

Kohti Emma Gaalaa: Kovin vääntö Vuoden biisi -kategoriassa käydään todennäköisesti Reino Nordinin ja Alman välillä

Emma-ehdokkaat on julkistettu: Eniten ehdokkuuksia saivat Haloo Helsinki!, JVG ja Antti Tuisku - Reino Nordin ensimmäistä kertaa ehdolla