Hyppää pääsisältöön

Tyytyväisyyttään voi lisätä - kuuntele podcast-sarja onnellisuusharjoituksia

Tiedeykkönen Extra mainoskuva. Päivänkakkara missä teksi Tiedeykkönen Extra.
Tiedeykkönen Extra mainoskuva. Päivänkakkara missä teksi Tiedeykkönen Extra. tiedeykkönen extra

Mikä rooli elämäntyytyväisyydessä on liikunnalla? Entä tuoko raha onnellisuutta? Mitä hyviä ominaisuuksia ottaisit itsellesi pilvestä? Tohditko katsoa itseäsi valokuvassa ja kehua: olenpa hyvännäköinen. Onnellisuusharjoituksia podcast-sarjan jaksoisssa kerrotaan kuinka onnellisuutta voi harjoitella. Haastateltavina ovat harjoituksista hyötynyt Teija Halonen ja psykoterapeutti Pekka Aarninsalo.

Valokuvan voima

”Olenpa tyhmän näköinen tässä valokuvassa”. Näin saattaa moni meistä ajatella itsestään. ”Voisitko vaihtaa näkökulmaa ja pitääkin itseäsi valokuvassa kauniina, upeana”, kysyy psykoterapeutti Pekka Aarninsalo. Teija Halonen koki olevansa kuin harmaa kodinkone; hän oli vammaisen lapsensa kuntouttaja, lakimies ja autonkuljettaja. ”Olin unohtanut itseni, ja minkälainen olen. Löysin piiloon jääneet puoleni uudelleen valokuvien kautta”, kertoo Teija Halonen.

Valokuvan voima (kesto 14 min)

Pilvestä rohkeutta – saako sieltä rahaakin?

Kuvittele pilvi, josta saat itsellesi tarvittavia asioita: rohkeutta, voimaa kohdata ikävät asiat ja uskoa tulevaisuuteen hankalassa tilanteessa. Teija Halonen lykkää aina asioiden hoitamista puhelimella, mutta pilvestä rohkeuden ottaminen saa toimimaan. Lääkäri Pekka Aarninsalo vertaa pilveä it-maailmaan – meillä on hyviä asioita pilvessä, ja sitten haasteellisen hetken tullen otamme sieltä kaivatun asian. Entä mikä on rahan merkitys onnellisuudessa?

Pilvestä rohkeutta - saako sieltä rahaakin? (kesto 24 min)

Sosiaalisuus – ihminen ei tykkää olla yksin

Ihminen on sosiaalinen olento. Me tarvitsemme muita ihmisiä. ”Ihmisten kyky ja halu yhteistyöhön saattaa jäädä taka-alalle aikakaudella, jossa korostetaan yksilöllisyyttä”, pohtii psykoterapeutti Pekka Aarninsalo. Monien tutkimusten mukaan ihmisten seura on yksi keskeinen onnellisuuden lähde. Mutta jokainen on sosiaalinen omalla tavallaan ja kaipaa yksin oloa. Teija Halonen sanoo olevansa erakko, joka rakastaa ihmisiä. Mikä on hänelle luonteva tapa olla muiden ihmisten kanssa?

Sosiaalisuus - ihminen ei tykkää olla yksin (kesto 13 min)

Oman tien löytäminen

Pitääkö elämässä olla tavoitteellinen? Auttaako se löytämään oman tien? Teija Halosta onnellisuusharjoitukset auttoivat löytämään oman äänen ja pitämään suunnan – vaikka elämä vammaisen lapsen kanssa ei ole helppoa. Psykoterapeutti Pekka Aarninsalo puhuu ihmekysymyksestä, ja pohtii onko se suomalaiselle: mitä tekisit jos saisit lottovoiton? Mietitkö sinä, miten haluaisit asioiden olevan vaikka parin vuoden päästä? Miten siihen päästäisiin?

Oman tien löytäminen (kesto 17 min)

Liikunnasta hyvinvointia

Mikä merkitys liikunnalla on ihmisen kokemassa onnellisuudessa? Monien tutkimusten mukaan liikuntaa harrastavat ihmiset sairastuvat harvemmin masennukseen. ”Olemme fyysisiä olentoja, lapsethan liikkuvat kokoajan. Liikunta vaikuttaa aivokemiaan ja tuo rentoutumisen tunteen”, sanoo psykoterapeutti Pekka Aarninsalo. Emeritus professori Markku Ojanen painottaa liikunnassa hallinnan kokemusta; voimat lisääntyvät ja kunto kohenee. Teija Halonen pitää tärkeänä oman lajin ja motivaation löytämistä.

Liikunnasta hyvinvointia (kesto 23 min)

Sarjan toimittaja on Teija Peltoniemi ja äänisuunnittelija Katja Kostiainen.

Sarjassa on aiemmin julkaistu jaksot:

Vatvomisesta eroon (kesto 30 min)
Kiitollisuus tuo onnellisuutta (kesto 15 min)
Anteeksiantaminen vapauttaa (kesto 15 min)
Hyvien asioiden näkeminen ja niiden vahvistaminen (kesto 20 min)

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.

 • Elon Muskin uusi jättiraketti ei räjähtänyt – kolme prototyyppiä jo tuhoutunut

  Starship olisi vallankumous avaruustoiminnassa.

  Vaikka äkkiväärä teknoguru Elon Musk on viime päivinä purkanut koronaturhautumistaan kovasti twitterissä, on hänellä myös syytä iloon. Perustamansa avaruusyhtiö SpaceX:n uusi superraketti läpäisi juuri kriittisen testin ja jopa konservatiivinen Nasa näytti yhtiön hurjille kuusuunnitelmille vihreää valoa.

Uusimmat sisällöt - Tiede