Hyppää pääsisältöön

Peltsin Lappi – uudet retket kaamoksen kynnyksellä

Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä.
Mikko "Peltsi" Peltola Lommoltunturin huipulla. Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä. Peltsin Lappi,Yle TV1

TV1 sunnuntaisin 7. - 21.1.2018 klo 18.15 - 18.45, uusinta keskiviikkoisin klo 5.55 ja lauantaisin klo 13.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Lukuisten kesäreissujen jatkoksi Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä.

Peltsin Lappi -sarjasta ovat vuorossa nyt uudet kolmannen kauden jaksot!

Taivas liekeissä

Loppusyksyn värit ja valot lumoavat oitis etelän miehen ja hiljaisuuttakin riittää Lapin mailla loputtomasti. Kun ensilumikin sataa sopivasti maahan, talven tunnelma on helppo tavoittaa.

Tunnelma kohoaa entisestään, kun heti ensimmäisenä iltana taivas lehahtaa mahtavien revontulien sävyihin. Ja tulien loistetta riittää sitten melkein joka yölle.

Ja tietysti myös pakkasta ja viimaa sekä tuulisia tuntureita.

Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä.
Peltsi ja Jouna Autto poroerotuksessa. Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä. Peltsin Lappi,Yle TV1
Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä.
Peltsi maastopyöräilee Pallaksen sivuteillä. Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä. Peltsin Lappi,Yle TV1
Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä.
Peltsi ja Juuso Holstein hiihtovaelluksella Sammaltunturilla. Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä. Peltsin Lappi,Yle TV1
Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä.
Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä. Peltsin Lappi,Yle TV1

Lappilaisten arkea

Edellisten reissujen tavoin Peltsi lähtee tapaamaan tavallisia lappilaisia arjen askareissaan.

Matkan varrella vastaan tulee käsityöläisiä, taiteilijoita, poromiehiä, matkailualan ammattilaisia, retkeilijöitä, lappilaisen ruoan ammattilaisia ja toiveikkaita kalastajia.

Hankia ja hiljaisuutta

Lapin lumo on helppo tavoittaa talvellakin, lähtipä liikkeelle koiravaljakolla tai maastopyörällä. Metristen hankien keskellä lumikengät ja metsäsukset ovat elintärkeät.

Peltsin matka johtaa jälleen pois teiden varsilta ja matkailukeskuksista. Sieltä löytyykin todellinen Lappi, luonnonrauha ja hiljaisuus, eli Lapin luonnon loputon kauneus ja tunnelmat joihin on pakko palata.

7.1. Osa 1: Tilipäivä

Peltsi saapuu Lappiin kaamoksen kynnyksellä, ensilumen sataessa maahan. Turisteja ei näy missään ja hiljaisuus helliikin retkeilijää. Siika ui nuottaan ja revontulet värittävät yötaivasta. Poromiehille koittaa tilipäivä.

14.1. Osa 2: Vapaapäivä

Tammikuun pakkaset johdattavat Peltsin pyöräretkelle ja lumikenkäilemään. Ylläksen maisemat lumoavat, samoin taiteilija Koljonen. Lopuksi Peltsi kohtaa aidon Pallaksen Pöllön ja hiihtoseikkailu on valmis alkamaan.

21.1. Osa 3: Juhlapäivä

Kaikkien matkojen ja retkien jälkeen Peltsin on aika selvittää, mitä tarkoittaa kuuluisa Lapin lisä. Koiravaljakko vie kulkijan tunturiin, lumiseen ihmemaahan. Hetan Marianpäivillä suopunki lentää ja rokki soi lujaa.

Tuotanto: Yle, 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.