Hyppää pääsisältöön

YleX:n musiikkitoimittajat paketoivat musavuoden: koosteessa parhaat levyt, keikat ja ilmiöt

Millainen musiikkivuosi oli satavuotiaassa Suomessa? YleX:n musiikkitoimittajat Anne Lainto, Ida Karimaa ja Jani Kareinen koostivat mielenkiintoisimmat ilmiöt, keikat, levyt ja EP:t sekä suurimmat yllätykset.

Vuosi musiikissa. // Kuva: Kuvakooste.

Vuoden kiinnostavimpiin musailmiöihin kuului rapin entistä suurempi suosio. Myös lattarirytmit kiinnostivat yleisöä erityisesti tänä vuonna. Isoimpiin kotimaisiin musiikki-ilmiöihin kuului ehdottomasti sensaatiomainen Alma, joka sai valtavaa huomiota myös ulkomailla. Musauutisten otsikoissa avainsanoja olivat comebackit ja tauot. Vuoden 2017 aikana Suomessa nähtiin myös huikeita keikkoja. Ikimuistoisimpiin kuuluivat Frank Oceanin Flow-veto ja Bruno Marsin esiintyminen Hartwall Arenalla. Vuoden parhaisiin levyihin puolestaan kuuluivat Gasellien Veli ja Kendrick Lamarin DAMN.

Vuoden musailmiö

1. Rap on suurempaa kuin koskaan

Rapin valtavirtaistuminen kuuluu ja näkyy paitsi listoilla, myös muussa musiikissa, kuten fiitteinä popbiiseissä, soundien lainaamisessa ja siinä, että esimerkiksi Rihanna räppää.

Se näkyy myös Cardi B:n historiallisessa menestyksessä Billboard-listalla ja siinä, että Post Malonesta on tullut maailman kuunnelluin artisti.Suomiräpissä taas on syntynyt kokonaan uusi sukupolvi ja genre suomiträp. Myös Soundcloudin nousu julkaisualustana on osa ilmiötä.

2. Latino- ja afrorytmitrendit musiikissa

Oli genre tai artisti mikä tahansa, latino- ja afrosoundit ovat vuoden trendi ja niitä lainataan ahkerasti. Se kuuluu suurimpien pophittien tuotannoissa Ed Sheeranista Evelinaan. Myös vuoden isoimmat hitit ovat olleet lattaribiisejä, kuten Despacito, Mi Gente ja Boa Me.

3. Alma

Alma on julkaissut vain kaksi omaa biisiä tänä vuonna, mutta hän on silti suomalaisen musiikin puhutuin artisti. Kotimainen ja kansainvälinen kiinnostus Almaa kohtaan on ollut omaa luokkaansa. Sen osoittavat valtava Spotifyn mainos Times Squarella, kutsu Linnan juhliin, suhteet, jotka Alma on luonut maailman musiikkibisnekseen ja tuonut Suomea maailmankartalle ennennäkemättömällä tavalla.

4. Tauot ja lopettaminen

Iso nimi toinen toisensa jälkeen ilmoitti tänä vuonna määrittelemättömästä tauosta tai jopa lopettamisesta. Tästä esimerkkejä ovat Antti Tuisku, Sanni, Robin ja Cheek. Keitä nousee näiden valtavien nimien tilalle?

5. Skam ja Skamin soundtrack

Skam on malliesimerkki siitä, miten tarkasti ja taidokkaasti kohderyhmään kuratoitu musiikki tukee sarjan menestystä ja mikä merkitys hyvin kuratoidulla musiikilla on.

Alma Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Millainen oli Suomen keikkavuosi 2017?

Keikkavuosi on jälleen ollut vauhdikas. Suomessa on käynyt monia supertähtiä, mutta myös kotimaiset tähdet ovat loistaneet upeilla esiintymisillään niin isoilla areenoilla, festareilla kuin intiimeillä klubeillakin. Myös ulkomaiset tähdet heittivät kuluneen vuoden aikana klubikeikkoja Helsingissä, esimerkiksi Post Malone Tavastialla ja Princess Nokia Kuudennella linjalla.

Tämän vuoden mieleenpainuvimpiin keikkoihin kuuluivat muun muassa Bruno Marsin show Hartwall Areenalla, Avaimen paluukeikka Blockfesteillä ja Frank Ocean keikka Flow Festivalilla.

1. Bruno Mars Hartwall Areenalla

Bruno Mars on täyden kympin viihdyttäjä. Keikka oli mainio osoitus siitä, miten yksinkertainen toteutus riittää, kun musiikillinen sisältö sekä artistin ja bändin taidot ovat kohdallaan. Myös erinomainen lämppäri Anderson Paak nosti tunnelmaa hienosti.

2. Avain Blockfesteillä

Avaimen paluukeikka oli kotimaisen musiikin suurin comeback-ilmiö tätä vuonna. Keikalla oli hurmioitunut tunnelma. Top 100 hip hop -äänestyksen voittaja lunasti kaikki odotukset tunteikkaalla paluullaan.

3. Frank Ocean Flow’ssa

Yllätys! Frank Ocean todellakin esiintyi Flow’ssa. Äärettömän herkkä, latautunut ja harrastunnelmainen keikka. Jotain todella poikkeuksellista. Frank Ocean on yksi aikamme omintakeisimpia ja omaehtoisimpia muusikoita ja sen hän myös näytti Flow’ssa.

4. Alman Ruisrock-esiintymiset

Rantalava on Ruisrockin henkinen päälava, josta jokainen suomalainen artisti haaveilee. Viime vuonna Minirantalalavalla esiintynyt Alma veti tänä vuonna yhden suurimmista yleisömääristä Rantalavalle ja lunasti kaikki odotukset kovalla show’llaan. Alman BFF Charli XCX nähtiin jo tällä keikalla lavalla ja kaksikko jatkoi hurjaa festarilauantaita vielä kahden keikan verran: Charlin keikalla teltassa ja DJ-setillä Minirantalavalla.

5. URB 17 - Biniyam: Baby We Changing Culture // special LIVE show Kiasmateatterissa

Biniyam on heittämällä yksi Suomen karismaattisimmasta esiintyjistä. Artisti tanssii, laulaa ja räppää uskomattoman valovoimaisesti. Kiasman keikka oli mainio osoitus siitä, miten Biniyam ei pelkää päästää yleisöä lähelleen vaan suorastaan kutsuu heidät tanssiin kanssaan.

Vuoden EP tai albumi:

Kotimaiset:

Antti Tuisku: Anatude

Cledos: Alo EP

Gasellit: Veli

Haloo Helsinki: Hulluuden Highway

JVG: Popkorni

Pykäri: Pykäri

Reino Nordin: Antaudun

Santa Cruz: Bad Blood Rising

SUAD: The Call

View: Leave A Comment

Ulkomaiset:

Calvin Harris: Funk Wav Bounces vol 1

Ed Sheeran: Divide

Eminem: Revival

Jay-Z: 4:44

Kendrick Lamar: DAMN

Khalid: American Teen

N.E.R.D: No One Ever Really Dies

Sampha: Process

SZA: CTRL

The XX: I See You

Vuoden parhaat albumit. // Kuva: Kuvakooste / Promokuvat