Hyppää pääsisältöön

Kitkajoki – Onko ihmisen luontoyhteys vielä tallella?

Dokumentti Kitkajoesta.
Kitkajoki jäätyy. Dokumentti Kitkajoesta. Yle TV1,Kitkajoki,Dokumenttiprojekti: Kitkajoki

TV1 tiistaina 1.1.2019 klo 9.05 - 10.05, uusinta sunnuntaina 13.1. klo 12.35 ja maanantaina 14.1. klo 11.05, Areenassa

Mikä merkitys on ihmisen ja luonnon suhteella? Entä puhtaalla vedellä? Tätä kysyy valokuvaaja Tauno Kohonen dokumenttielokuvassaan Kitkajoki.

Erämaisen Kitkajoen varrelle on suunniteltu kultakaivos, jota paikalliset asukkaat kutsuvat uraanikaivokseksi – malmin uraanipitoisuuden vuoksi. Kaivoksen jätevedet johdettaisiin Kitkajokeen.

Järvitaimen halutaan pelastaa

Kitkajoki kuuluu Kuusamossa sijaitsevaan Oulangan kansallispuistoon, joka sijaitsee Venäjän rajan läheisyydessä.

Kansainvälisesti arvokas järvitaimen nousee kutemaan syntymäjokiinsa rajan takaisilta suurilta järviltä. Nyt taimenia nousee harvakseen ja sen pelastamiseksi tehdään töitä.

Valokuvaaja Tauno Kohonen pohdiskelee dokumenttielokuvassaan ihmisen ja luonnon suhdetta.
Jyrävän revontulet. Valokuvaaja Tauno Kohonen pohdiskelee dokumenttielokuvassaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Kitkajoki,Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Kitkajoki

Yhteys luontoon kadoksissa?

Elokuvassa siteerataan edesmenneen kuusamolaisen kirjailijan Reino Rinteen aforismeja ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta.

Dokumenttielokuva kysyy, miksi ihmisen ei enää huomaa luonnon rauhoittavaa merkitystä itsessään. Voiko syynä olla luonnon esineellistäminen eri käyttötarkoituksiin? Onko ihminen menettänyt yhteytensä luontoon?

Elokuva sai vuonna 2016 kultaa kansainvälisen mediakilpailun WorldMediaFestivalin luontosarjassa ja sen lisäksi elokuva palkittiin Magic Eye erikoispalkinnolla kuvistaan.

Valokuvaaja Tauno Kohonen pohdiskelee dokumenttielokuvassaan ihmisen ja luonnon suhdetta.
Sumuinen Kitkajoki. Valokuvaaja Tauno Kohonen pohdiskelee dokumenttielokuvassaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Kitkajoki,Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Kitkajoki

Reino Rinne – Kuusamon luontomies

Reino Rinne on edesmennyt kuusamolainen kirjailija, lehtimies, runoilija ja luontofilosofi. Hänen elämäntyönsä luonnon ja erityisesti Kuusamon luonnon puolesta on ollut suuri.

Rinteen toiminta vaikutti siihen, että Kuusamon joet, kosket ja putoukset suojeltiin voimalaitosrakentamiselta. Tällöin käytiin niin kutsuttu ”Kuusamon koskisota”, joka alkoi 60 vuotta sitten ja kesti lähes 30 vuotta.

Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Tauno Kohonen. Leikkaus: Antti Tuomikoski. Musiikki: Rami Kaaresto. Värimäärittely: Juha Laine. Tuotanto: Rapid River Oy, Suomi, 2016. Dokumentti on esitetty edellisen kerran 2018.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.