Hyppää pääsisältöön

Kiljukoon nyt kaikkein kaula

Kai Lehtinen Seitsemän veljeksen Juhanina
Kai Lehtinen Kai Lehtinen Seitsemän veljeksen Juhanina Kuva: Yle Kuvapalvelu/Jukka Lintinen Kai Lehtinen,Seitsemän veljestä

Tuiki harva esine katoaa kokonaan jäljettömiin. Useimmiten tavara löytyy vain täysin väärästä paikasta kuin Toukolan pojan poisheittämä A-p-c-kirja. Nyt myös kadonneen nauhan arvoitus on lopulta ratkennut ilman itkua ja hammasten kiristystä.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusi vuonna 2017 Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä.
Kuunnelmasarjan ensimmäinen osa oli kuitenkin vuosien myötä kadonnut mystisellä tavalla jäljettömiin

Kirous ja kuolema! Kuka saattoi tämän aikaan?― Juhani

Mutta sarja sai Jarmo Lampelan ohjaamana vuonna 2016 äänitetyn uuden avausjakson, jossa esiintyivät Jouko Turkan legendaarisen tv-filmatisoinnin veljekset jälleen kerran yhdessä: Kai Lehtinen, Jarmo Mäkinen, Martti Suosalo, Jari Pehkonen, Taisto Reimaluoto, Pertti Koivula ja Tero Jartti.
…Kysynpä vielä: mitä huolisimme, vaikka polttaisi kultainen tuli tämän maailman kaiken, kun vaan säästyy pohjapuoli Jukolan talosta ja sen seitsemän poikaa?― Juhani

Seitsemän veljestä". Martti Suosalo (Aapo), Jarmo Mäkinen (Tuomas), Tero Jartti (Eero), Kai Lehtinen (Juhani), Taisto Reimaluoto (Timo), Jari Pehkonen (Simeoni) ja Pertti Koivula (Lauri).
Jouko Turkan veljekset Seitsemän veljestä". Martti Suosalo (Aapo), Jarmo Mäkinen (Tuomas), Tero Jartti (Eero), Kai Lehtinen (Juhani), Taisto Reimaluoto (Timo), Jari Pehkonen (Simeoni) ja Pertti Koivula (Lauri). Kuva: Yle/Antero Tenhunen Seitsemän veljestä,Yle Elävä arkisto

Kadonnutta nauhaa etsimässä

Kadottamiseen syyllistä ei tiedetä – eikä etsitäkään – mutta kadonneen nauhan löytäjä saatiin selvitettyä, Yle Arkiston arkistotoimittaja Veli-Matti Perttula:
- Nauha oli käsittelyä odottavien sekalaisten nauhojen joukossa laatikossa, jossa muut nauhat olivat jostain 1990-luvulta. Eli se oli täysin väärässä paikassa ja mysteeriksi jää miten se oli sinne joutunut. Huomiota kiinnitti heti, että nauhatunnuksena oli ARK, joka viittaa siihen, että nauha kuuluu Radioarkistossa kokoelmaan, joka on jo hyvin dokumentoitu. Se ei siis siinä mielessä kuulunut käsiteltävien nauhojen joukkoon. Katsottuani tietokannasta nauhanumeron perusteella lisätietoja, selvisi suht nopeasti, että nyt löytynyt ja käsissäni oleva nauha oli kirjattu kokonaan kadonneeksi…

Me vuodatamme kyyneleitä, mutta ilon ja riemun helmiä ovat ne kyyneleet - sentähden juokaamme ja iloitkaamme.― Juhani

Mustavalkokuvassa näyttelijä Tauno Palo.
Tauno Palo Mustavalkokuvassa näyttelijä Tauno Palo. Kuva: Yle Tauno Palo

Radioteatteri tarjoaa nyt kuultavaksi Yle Areenassa koko sarjan kahdella ykkösosalla ja kolmella Juhanilla. Uusimmassa äänitteessä Jussin pussia heiluttaa Kai Lehtinen ja vuoden 1954 sarjassa kahden ensimmäisen osan ajan Juhanin roolissa oli Eino Kaipainen ja siitä eteenpäin Tauno Palo.

Se, miksi näin tapahtui, on yhä mysteeri.

Vuoret roikaa, metsä kaikaa ja taivaassa ollaan äänettä hetki aikaa, hetki pyhä ja lyhykäinen. Siinä on värssy, Jukolan Jussin sepittämä riemuissansa.― Juhani

Toinen vakava ja tyyni kuin talven suoja, toinen pikkuinen kuin keri, mutta niinkuin leimaus vilkas ja terävä… …siinäpä ottelevat kärppä ja koiras-jänis.― Aapo