Hyppää pääsisältöön

Sami Koivisto: Sydämellinen kiitos palautteestanne, suomalaiset!

Sami Koivisto katsoo kohti ja hymyilee, kuvassa lukee "Yle-tyyppi"
Sami Koivisto katsoo kohti ja hymyilee, kuvassa lukee "Yle-tyyppi" Kuva: Jussi Nahkuri / Yle blogit,vuorovaikutuspäällikkö

Olen työskennellyt yleisövuorovaikutuksen päällikkönä eli Yle-tyyppinä vuoden vaihtuessa kaksi kuukautta. On aika tehdä ensimmäinen pieni yhteenveto - ja kiittää positiivisesta vastaanotostanne!

Yle-tyypin tehtävä syntyi alun perin toiveesta, että Yle kuulisi suomalaisia entistä paremmin.

Jo tehtävää luotaessa uumoiltiin, että yleisöasiahenkilölle olisi Ylen kaltaisessa isossa mediatalossa tarvetta. Nyt se on konkreettisesti selvää.

Olen saanut teiltä, hyvät katsojamme, kuulijamme ja lukijamme, tänä aikana satoja yhteydenottoja. Se, kuinka paljon kannatte huolta siitä, että Yle toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, pysäyttää kunnioittamaan paitsi teitä, hyvät palautteen antajat, myös koko Suomea. Se, että vapaasti, riippumattomasti, luotettavasti ja laadukkaasti toimiva media on niin lähellä niin monen suomalaisen sydäntä, kertoo hyvin paljon positiivista maamme sivistystasosta.

On ollut vilpittömän suuri kunnia kohdata niin paljon niin huolellisesti mietittyä, aidosti rakentavaa ja toisinaan myös riipaisevaa, sydänverellä muotoiltua palautettanne.

Näihin te haluatte parannusta

Olette kantaneet huolta monista erilaisista asioista, joista haluan tässä mainita muutaman useimmin toistuneen. Myös kaikki ne palautteet, joiden aihetta en tässä nyt mainitse, on huomioitu.

Olette korostaneet sen tärkeyttä, että Ylen on seurattava tasapuolisuuttaan asiantuntija- ja poliitikkovieraiden valinnoissa. Olen samaa mieltä, ja kannatan lämpimästi tämän tiedon julkiseksi tekemistä.

Haluatte, että palautteisiinne vastataan. Niin haluan minäkin. Palautteen huolellinen käsittely osoittaa, että Yle on luottamuksenne arvoinen. Ensi vuodelle on tärkeitä suunnitelmia tulilla tämän suhteen.

Olette kantaneet huolta siitä, että joissakin ohjelmissa, kuten esimerkiksi presidentinvaalitentissä, vuorovaikutteisuus on ollut mahdollista vain älypuhelimen käyttäjille. Vuorovaikutteisuus ottaa tv-ohjelmien teossa monessa mielessä vasta ensi askeleitaan. Valitettavasti nopeaa vuorovaikutteisuutta ei toistaiseksi voi toteuttaa millään muulla tavalla yhtä näppärästi kuin älypuhelimen sovelluksilla. Ylessä tiedostetaan tasapuolisten mahdollisuuksien merkitys hyvin. Nyt tehtyjen äänestyskokeilujen perusteella selvitetään, millaisia vuorovaikutusmahdollisuuksia jatkossa kannattaa kokeilla ja toteuttaa.

Olette kantaneet monin tavoin huolta uutisoinnin tasapuolisuudesta. Eräs konkreettinen esimerkki koskee suurpetouutisointia. Kun vaikkapa susien liikkumisesta koulun tai taajaman läheisyydessä kerrotaan, pitäisi aina muistaa, että asioihin liittyy eri osapuolia erilaisine näkemyksineen. Olen samaa mieltä siitä, että useinkaan yhden osapuolen haastatteleminen ei näissä tilanteissa riitä luomaan kattavaa kokonaiskuvaa tilanteesta.

Olette kantaneet huolta uutisten kommentointimahdollisuuksien vähäisyydestä verkkosivuillamme. Se, että journalismiin liittyvä kansalaismielipide saataisiin entistä paremmin, rakentavammin näkyville, on yleisön ja median välisen vuorovaikutuksen perusasia, johon Yle aikoo satsata jatkossa entistä enemmän.

Olette kertoneet toiveita ja mielipiteitä muun muassa tv-dokumenteista, uusinnoista ja radion musiikkivalinnoista ja harmitelleet sitä, ettei kaikkia yleisön toiveita voida toteuttaa. Toiveita tulee niin paljon, ettei kaikkien toteuttaminen ole mitenkään mahdollista. Toisaalta tiedän, että yleisön toiveiden toteuttamiseen voi mennä joskus aikaa. Kannustan sitkeyteen toiveitten esittämisessä. Minun tehtäväni ei ole toteuttaa yksittäisiä sisältötoiveita, vaan kehittää yleisön ja Ylen vuorovaikutusta.

Olette paheksuneet kiroilua joissakin Ylen ohjelmissa. On selvää, ettei kiroilu missään tapauksessa kuulu Ylen journalismiin. Tilanne on hieman toinen draaman ja dokumenttien suhteen. Draamassa, kuten muussakin ilmaisutaiteessa, kiroilu kuuluu ilmaisunvapauteen. Dokumentteja ei taas voi tehdä niin, että ihmisen luontainen puhetyyli muokataan toiseksi - se vääristäisi todellisuutta. Se, mitä Yle voi tehdä, on sijoitella kiroilua sisältävät ohjelmat sellaiselle sisällölle sopiviin ajankohtiin ja myös huomauttaa karskista kielenkäytöstä.

Vuorovaikutus antaa voimaa

Yleisön ja median välisen vuorovaikutuksen kasvu on yksi keskeisistä muutoksista, joita viestintäkentällä on tällä hetkellä käynnissä.

Niinpä Yle-tyyppikin on pyydetty mukaan myös moneen Ylen ulkopuoliseen tapahtumaan, projektiin, koulutushankkeeseen ja seminaariin puhumaan vuorovaikutuksen ja medialukutaidon kehittämisen ja vihapuheen vastaisen työn tärkeydestä. On suuri ilo ja kunnia saada tehdä työtä, joka hyödyttää Ylen yleisön ja Ylen ohella myös muuta suomalaista journalistiseen etiikkaan sitoutunutta mediakenttää yleisöineen.

Palaute kertoo merkityksestä; palautetta seuraava vuorovaikutus molemminpuolisesta arvostuksesta ja luottamuksesta. Minulle suoraan tullut palaute on pisara kaikesta Yleen eri reittejä pitkin tulevasta palautteesta. Sydämellinen kiitos jokaiselle Teistä Ylelle palautetta antaneista, erikseen ja yhdessä. Kiitos kaikesta kriittisyydestänne, positiivisuudestanne ja kiitoksistanne. Jokainen rakentava, asiallinen palautteenne - positiivinen ja negatiivinen - on rohkaiseva, voimaa antava, äärimmäisen arvokas kokemus vastaanottajalleen.

Ylen sisällä elää nyt ilahduttavan vahvana tahto siihen, että vuorovaikutusta yleisön kanssa tehostetaan. Ylessä kannetaan aidosti huolta siitä, että palautetta pitää pystyä käsittelemään entistä paremmin.

Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta kaikille tätä lukeville ja erinomaista uutta vuotta 2018! Annetaan yhdessä positiivisen dialogin ja vuorovaikutuksen jatkua.

Sami Koivisto
yleisövuorovaikutuksen päällikkö

Näin tavoitat Yle-tyypin:

Tämä on Yle-tyypin blogi, jonka yhteydessä keskustellaan avoimesti Ylestä, journalismista ja siitä, mistä te haluatte, hyvät lukijat, kuulijat ja katsojat.

Somessa pääset seuraani esimerkiksi Twitter-tilillä @samipkoivisto ja tunnisteella #yletyyppi.
Sähköpostitse tavoitat minut sami.koivisto@yle.fi.
Kirjeen voit lähettää osoitteeseen Sami Koivisto, PL 3, 00024 Yleisradio.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua