Hyppää pääsisältöön

Kadonneet eläimet: Pahamaineinen mustarotta

Mustarotta vilja-astiassa
Mustarotta tekee tuhoa ruokavarastoissa. Mustarotta vilja-astiassa Kuva: Zsolt Andrasi Mustarotta

Millainen eläin on mustarotta? Taudinlevittäjän mainetta kantava jyrsijä on kuollut Suomessa sukupuuttoon, mutta vierailee satunnaisesti satamissa.

Missä asuu ihmisiä, siellä on myös rottia.

– Mustarotta on älykäs ja varovainen eläin, se on myös sirompi ja ketterämpi kuin isorotta, luettelee vanhempi tutkija Ulla-Maija Liukko Suomen ympäristökeskuksesta.

Hämärän ja pimeän turvin liikkuva mustarotta (Rattus rattus) on hiukan kylmänarka eläin, joten se rakentaa pesänsä usein puuhun tai ullakolle katon alle, mistä syystä sitä kutsutaan monissa kielissä “kattorotaksi”.

– Mustarotta ei niinkään kaivele tunneleita vaan mieluummin kiipeilee, kertoo Ulla-Maija Liukko. Kylmissä kellareissa tai viemäreissä se ei yleensä viihdy.

Kuoleman lähetti

Kuolleiden rottien näkeminen tiesi ennen muinoin pahaa: joukkokuolemien katsottiin olevan ennusmerkki lähestyvästä ruttoepidemiasta.

Mustarotta kantaakin yhä häpeäleimaa esi-isiensä teoista. Eläintä pidetään syyllisenä kymmenien miljoonien ihmisten kuolemaan mustan surman eli ruton riehuessa Euroopassa 1300-luvun puolivälistä 1700-luvun alkuun.

Pitkään uskottiin, että alkujaan terveet rotat saivat ruttobakteerin infektoituneilta kirpuilta. Todennäköisesti kirppuja levittivät myös muut jyrsijät, erityisesti gerbiilit, joiden lisäksi tauti välittyi mm. koirien ja kamelien kautta ihmiseen.

L. Sabatellin etsaus Rutto Firenzessä 1348
L. Sabatellin etsaus Rutto Firenzessä 1348 Kuva: L. sabatelli: Rutto Firenzessä 1348 (Wikimedia Commons CC BY 4.0) rutto

mustarotta vanhassa englantilaisessa mustavalkokuvassa
Mustarotta kuvattuna n. vuonna 1902. mustarotta vanhassa englantilaisessa mustavalkokuvassa Kuva: National Media Museum / Douglas English Mustarotta

Talttahampainen tuholainen

Rottaa pidetään yhtenä maailman pahimmista tuhoeläimistä: se syö kaikenlaista kasvillisuutta, hedelmiä, vihanneksia, viljaa ja jopa puunkuorta. Ulosteillaan ja virtsallaan se saastuttaa elintarvikkeita. Rotta jyrsii poikki sähköjohtoja, ja sen terävät hampaat pystyvät betoniinkin.

Mustarotan tiedetään syrjäyttäneen itseään pienempiä lajeja mm. Uudessa-Seelannissa. Turkissaan ja suolistossaan se kantaa loisia ja taudinaiheuttajia, jotka leviävät rotan mukana.

kaksi mustarottaa ruokailemassa
Mustarotta on lisääntymisen mestari kaksi mustarottaa ruokailemassa Kuva: Hagenbeck Zoo / Kilessan Mustarotta

Minne mustarotta katosi Suomesta?

Mustarotan alkukotina pidetään trooppista Aasiaa, josta se levisi ihmisen mukana kohti Lähi-Itää ja Eurooppaa. Suomeen mustarotta saapui oletettavasti 1500-luvulla.

Huolimatta älykkyydestään, mustarotta ei ole selviytymisen mestari. Luonnossa se elää keskimäärin vain vuoden. Sen sijaan se on lisääntymisen mestari: lämpimimmillä asuinseuduilla se saattaa tuottaa vuodessa jopa kymmenkunta poikuetta.

Isommilleen mustarotta ei kuitenkaan mahda mitään. Suomeen levinnyt isorotta (Rattus norvegicus) syrjäytti pienemmät sukulaisensa 1920-luvulla.

– Mustarotan häviämiseen ovat saattaneet vaikuttaa myös muutokset elinoloissa, joihin isorotta on pystynyt vastaamaan mustarottaa paremmin, pohtii Ulla-Maija Liukko.

Rottia ei enää parveile kaduilla ja takapihoilla samalla lailla kuin vuosisatoja sitten. Yhteiskunta on myös vaurastunut, jolloin parempi hygienia ja jätteenkäsittelyn tehostuminen tekevät rottien elämästä karvan verran hankalampaa. Myös rakennuskanta on muuttunut.

– Ihminen on kylmänarka, joten se on oppinut rakentamaan tiiviimmin, muistuttaa Ulla-Maija Liukko.

Ei ole mahdotonta, että yksittäisiä mustarottia - laivarottia - voisi vielä nytkin tavata satunnaisesti satamista kuten vielä 1980-luvulla, mutta isorotat huolehtivat siitä, ettei niillä ole täällä eloonjäämismahdollisuuksia.

Mustarotta

Rattus rattus

  • pituus: 10-25 cm + vartaloa pitempi häntä
  • paino: 150-250 g
  • lisääntyminen: 6-12 poikasta
  • ravinto: pääasiassa kasvisravinto
Keskustele