Hyppää pääsisältöön

Silta-sarjan Sofia Helin ja Thure Lindhardt: ”Pelkkä katse riittää”

Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Sofia Helin ja Thure Lindhardt nähdään viimeisen kerran Sillan päärooleissa. Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Silta,Yle TV1,Sofia Helin

Kuulustelu. "Vastatkaa kysymykseen."

Kamera käy. Rikospoliisit Sagan Norén ja Henrik Sabroe tenttaavat tiukasti ja eleettömästi poliisilaitoksen kulisseissa.

Kun Silta-sarjan tähtipari, näyttelijät Sofia Helin ja Thure Lindhardt istahtavat kuvausten jälkeen juttelemaan, ilmapiiri on rento ja välitön.

Helppo ja vaikea suhde

Kaksi tuotantokautta yhdessä näytelleet Sofia ja Thure ymmärtävät toisiaan saumattomasti.

”Mitä pidempään olemme tehneet työtä yhdessä, sitä enemmän näytteleminen on syventynyt ja tullut helpommaksi. Ei tarvita paljoa, sana – tai joskus pelkkä katse riittää”, Thure kuvailee.

Sofia vieressä nyökkää.

Roolihenkilöiden Sagan ja Henrikin suhde on sarjan edetessä muuttunut koko ajan.

”Jo se itsessään on pitänyt näyttelemisen tuoreena. Yritämme aina tuoda heidän sen hetkisen suhteensa kohtaukseen mukaan. Emme halua vain toistaa itseämme”, Sofia sanoo.

Silta-sarjan neljännellä tuotantokaudella Sagan ja Henrikin välit eivät ole edelleenkään yksinkertaiset. ”Ei todellakaan. Se olisikin jo liian helppoa”, Sofia ja Thure naurahtavat.

Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Sofia Helin ja Thure Lindhardt. Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Silta,Sofia Helin,Thure Lindhardt,Yle TV1
Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Silta,Yle TV1,Sofia Helin,Thure Lindhardt
Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Silta,Sofia Helin,Thure Lindhardt,Yle TV1

Vaativa rooli

Sofia Helin puhuu rauhallisesti, mutta eloisasti – toisin kuin roolihahmonsa Saga.

”Vaatii tosi paljon, että pystyy puhumaan niin nopeasti kuin Saga. Hän puhuu nopeammin kuin minä ajattelen. Alkuun se oli vaikeaa.”

”Olemme muutenkin hyvin erilaisia. Itse olen erittäin tunteellinen ihminen. Saga ajattelee paljon, hän on hyvin rationaalinen.”

”Sagan rooli vaatii paljon keskittymistä. Se on ollut raskas rooli, mutta myös hauska, sillä hän ajattelee ja käyttäytyy aivan toisella tavalla kuin tavallinen ihminen uskaltaisi.”

Rankka rooli on väsyttänyt välillä, mutta ainutkertaisen roolihahmon ansiosta Sofia on puskenut tyytyväisenä eteenpäin yli seitsemän vuoden ajan.

”Kuten kaikki roolit, myös Saga on jättänyt jäljen.”

Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Kuva: Jens Juncker-Jensen sillat,Yle TV1
Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Silta,Yle TV1,Sofia Helin,Thure Lindhardt,Saga Norén

Maailma ja silta ovat muuttuneet

Suositun rikossarjan neljännen kauden tekemistä Sofian ja Thuren ei tarvinnut miettiä. ”Kun kuulimme teemasta, tiesimme heti, että haluamme vielä kerran mukaan.”

Kauden isona teemana kulkee ihmisen identiteetti. Miten teema vaikuttaa Sagaan ja Henrikiin?

”Kun puhutaan ihmisen identiteetistä, siihen liittyy usein jonkinlainen kriisi. Molemmat kokevat identiteettikriisin. Keitä me olemme? Keitä meidän pitäisi olla?”, Thure pohdiskelee.

”Roolihahmojen kriisit ovat nyt aikaisempaa syvemmällä, ja tästä keskustelimme ennen kuin ryhdyimme tekemään sarjan päätöskautta.”

Sofia huomioi, että Silta-sarjan aikana maailma ympärillämme on muuttunut.

”Juutinrauman siltakin on nyt erilainen. Kun aloitimme sarjan, silta oli mahdollisuus ja yhdisti ihmisiä Euroopan mantereelle. Nyt mukaan on tullut kontrollia.”

Unohtumaton kokemus

Tanskalaisen rikospoliisin Henrik Sabroen rooli on hallinnut viime vuoden isoa osaa Thure Lindhardtin elämästä.

”Työtä on ollut paljon. Yleensä en ole työskennellyt yhdessä roolissa näin pitkiä aikoja putkeen, enkä ole tehnyt aikaisemmin toista tuotantokautta.”

”Olen aina hieman epäröinyt tv-työtä, mutta tämä on ollut unohtumaton kokemus. Olen todella pitänyt Henrikin roolista ja yrittänyt saada hänestä esiin erilaisia puolia.”

Sofia Helin ja Henrik Sabroe molemmat vakuuttavat, että neljäs ja viimeinen kausi on sarjan paras. "Kaikkia Sillan tekijöitä tulee ikävä, mutta nyt on hyvä hetki lopettaa."

Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Sofia Helin, Rumle Hammerich ja Thure Lindhardt. Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. sillat,Yle TV1

Ohjaaja Rumle Hammerich: ”Tulette hämmästymään!”

Silta-sarjan kolmannen ja neljännen kauden on ohjannut tanskalainen Rumle Hammerich.

Rumle kertoo olleensa iloisesti yllättänyt siitä, että hittisarjalle saatiin vielä yksi tuotantokausi.

”Sagasta sekä hänen äidistään, sisarestaan ja isästään on kerrottu jo jonkin verran. Henrikistä on sen sijaan paljonkin kertomatta.”

”Ajattelin, että jos sarja jatkuu, siinä täytyy olla jotain todella uutta. Sarjan käsikirjoittajat Hans Rosenfeldt ja Camilla Ahlgren ovat kyllä upeita, sillä sarjan lopetus on ainutlaatuinen.”

”Lupaan, että tulette hämmästymään!”

Mitä Saga sanoi?

Sillan ohjaaja muistuttaa, että Sagan ja Henrikin tarina on ikäänkuin sarjan moottori.

”Kaikki haluavat nähdä, kuinka heidän suhdettaan testataan. Välttämättä et muista kuka murhasi kenet ja miksi, mutta kaikki muistavat mitä Saga sanoo esimerkiksi seksistä – omalla merkillisellä tavallaan”, Rumle veistelee.

”Yleisö rakastaa tätä paria.”

”Saga ja Henrik ovat niin inhimillisiä omine heikkouksineen. Saga on suoraviivaisempi kuin Henrik. Fiktiossa on se hyvä puoli, että voit nostaa roolihahmot arjen yläpuolelle ja peilata itseäsi näihin hahmoihin.”

Entä jos?

Ohjaaja Rumle Hammerich leikittelee ajatuksella, että Sillan roolihenkilöt palaisivat ruutuun vielä kymmenen tai 20 vuoden kuluttua.

Näyttelijä Sofia Helin nappaa ajatuksesta.

Entä jos Ruotsin legendaariset poliisihahmot Saga Norén ja Maria Wern sekä Lisbeth Salander saataisiin samaan sarjaan – kuusikymppisinä.

”Sellaista ei ole tehty eikä nähty. Mitä he tekevät, minkälaisia juttuja he selvittävät ennen kuin lähtevät eläkkeelle – aikaisintaan 65-vuotiaina”, Sofia innostuu.

Ylen toimittaja Päivi Suikkanen tapasi Silta-sarjan näyttelijät Sofia Helinin ja Thure Lindhardtin sekä ohjaaja Rumle Hammerichin kesällä neljännen tuotantokauden kuvauksissa Malmössä.

Käsikirjoittajien Hans Rosenfeldtin ja Camilla Ahlgrenin haastattelu löytyy täältä.

Silta 4. tuotantokausi – TV1 maanantaina 1.1.2018 klo 22.00 - 23.00 ja sunnuntaisin 7.1. - 18.2.2018 klo 22.00 - 23.00, uusinta torstaisin n. klo 23.25. Katsottavissa Yle Areenassa Huom! Sunnuntaina 28.1. esitettävä jakso presidentinvaalien takia Yle TV2 klo 22.05.

Keskustele