Evät, suomut ja ruodot ovat maukkaita, eikä niitä kannata jättää käyttämättä. Kaikki kalan osat voi myös pakastaa ja valmistaa myöhemmin.
Koko siika tuli hyödynnetyksi Paulin taidonnäytteessä. Annokseen kuuluu tumma kalaliemi, jossa lisukkeena hiillostettua filettä valkosipulimajoneesilla ja rapeaksi friteerattuja suomuja.
Reseptit on laskettu 4:lle.
Hiillostetut siikafileet
Ainekset
- 4 siikafileetä
- 2 rkl sokeria
- 1 rkl suolaa

Tee näin:
- Leikkaa fileistä kylkiruodot pois, poista nahka ja nypi ruodot.
- Sekoita sokeri ja suola keskenään.
- Mausta fileet molemmilta puolilta seoksella ja anna tekeytyä 3–12 tuntia.
- Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
- Juuri ennen tarjoilua hiillosta viipaleiden pinta kaasupolttimella tai sivele viipaleet
- öljyllä ja ruskista nopeasti kuivalla paistinpannulla.
Valkosipulimajoneesi siiannahasta
Kalannahka sisältää paljon proteiinia ja sitoo majoneesia kananmunan tavoin.
Suomusta siika lusikalla tai veitsen tylpällä puolella suomujen vastaisesti. Suomut saat talteen parhaiten, jos
suomustat kalan pussissa.

Ainekset
- 2 siiannahkaa
- 1 munankeltuainen
- 2 tl dijon-sinappia
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
- hyppysellinen chilihiutaleita
- 3 dl ruokaöljyä
- suolaa
- mustapippuria
Tee näin:
- Laita siiannahat kattilaan ja lisää sen verran vettä, että ne peittyvät.
- Keitä niitä 10–15 minuuttia, kunnes nahka on pehmeää ja hajoaa helposti.
- Sekoita nahat, munankeltuainen, dijon-sinappi, valkosipulinkynsi, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä chilihiutaleet tehosekoittimessa.
- Sakeuta ruokaöljyllä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Tummaksi paahdettu liemi kalanpäistä ja perkeistä
Tähän ruokaan voi reilusti käyttää kaikki fileoinnista jääneet pienet ruodot ja kalanpalat.
- 2 siianpäätä
- 2 selkäruotoa
- eviä
- 3 porkkanaa
- 2 naurista
- 2 palsternakkaa
- 1 ½ litraa vettä
- 200 g hapatettua kaalia
- 2 tomaattia kuutioituina
- 2 rkl luomusoijakastiketta
- 10 mustapippuria murskattuina
Tee näin:
- Paahda kaikkia kalanosia 190-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia, kunnes ne ovat oikein ruskeita.
- Kuori sillä aikaa juurekset ja säästä kuoret. Laita kalanosat pataan ja lisää joukkoon vesi, juuresten kuoret, hapatettu kaali, tomaattikuutiot ja mustapippurimurska. Anna kiehahtaa uunissa ilman kantta, sammuta sitten lämpö ja anna tekeytyä jälkilämmössä tunnin ajan. Siivilöi ja tarkista maku.
- Kuutioi juurekset ja hauduta liemessä napakoiksi. Lisää nestettä tarvittaessa.
Mausteiset siiansuomut
Näitä rapsakoita, suolaisia ja miedosti kalalta maistuvia hiutaleita voi ripottaa ruoan päälle.
Valutettuina ja kuivuneina suomut säilyvät pitkään tiiviissä purkissa.

Ainekset:
- 1 dl kalansuomuja
- ruokaöljyä
- 1 rkl fenkolinsiemeniä
- suolaa
Tee näin:
- Huuhtele kalansuomut siivilässä juoksevalla vedellä samalla sekoittaen. Valuta huolellisesti.
- Kuumenna ruokaöljy 170–180-asteiseksi. Uppopaista suomut rapeiksi ja vaaleanruskeiksi. Nosta ne kattilasta ja valuta.
- Mausta hienonnetuilla fenkolinsiemenillä ja suolalla.
Tarjoa hiillostetut siikafileet siiannahkamajoneesin ja mausteisten suomujen kera.

Vinkkejä
- Käytä friteerattuja kalansuomuja lisukkeena esim. salaateissa.
- Jauha paahdetut kalanruodot jauhoksi ja käytä mausteena moniin kalaruokiin.