Hyppää pääsisältöön

Fortitude – ikiroudan kirous

fortitude, yle tv1
Seriffi Dan Anderssen (Richard Dormer, oik.) ja luontokuvaaja Henry Tyson (Michael Gambon) ovat pikkukaupungin kantavia hahmoja. fortitude, yle tv1 fortitude

Huippuvuorille sijoittuva, näyttävä brittiläinen jännityssarja Kakkosella ja Yle Areenassa tiistaisin 2.1.2018 alkaen. Kymmenosainen avauskausi esitetään kahden jakson putkina.

Kuvittele syrjäinen kolkka jossain arktisilla jääkentillä. Kesytön luonto tulee lähelle ihmistä.

Fortitude – ikiroudan kirous (16) kuvaa Huippuvuorilla eristyksessä olevaa tiivistä yhteisöä, jonne väkivalta ja rikollisuus eivät ole yltäneet. Jääkerroksen alla uinuu kuitenkin pahuus.

Kansainvälisissä arvioissa 12-osaista sarjaa on kuvailtu ilmaisulla "arktisisten olojen Twin Peaks".

Lintukoto vailla vertaa

Fortituden pikkukaupungissa on pitkät talvet ja valoisat kesät, ikuista jäätä ja jääkarhuja. Suurin ihmistä kohtaava vaara on joutua jääkarhun kanssa vastakkain, ja sen vuoksi jokaisen aikuisen on syytä kantaa asetta.

Kaupungissa asuu pieni joukko ihmisiä, metsästäjiä, kalastajia ja tutkijoita perheineen. Kaikki tuntevat toisensa ja välittävät toisistaan. Paikkakunnalla on myös seriffi Dan Anderssenin (Richard Dormer) johtama pieni poliisiasema, jolla on enimmäkseen pelastustehtäviä. Yhteisön pitkäaikaisin asukas on iäkäs luontokuvaaja Henry Tyson (Michael Gambon).

Valkoinen kauhu iskee

fortitude, yle tv1
fortitude, yle tv1 Kuva: ©2014 Amanda Searle/BSkyB fortitude
Fortituden pormestarilla Hildur Odegardilla (Sofie Gråbøl) on suuria suunnitelmia seudun luontomatkailun kehittämiseksi, mutta tiedeyhteisö haraa tiukasti vastaan.

Turmeltuuko luonto, jos turistimassat valtaavat maan, jonka uumista saattaa löytyä mittaamattoman arvokkaita muinaisia jäänteitä. Löytöjä, jotka ovat vielä tekemättä.

Viime aikoina jääkarhujen käytöksessä on tapahtunut hämmentävä muutos, ja yliopiston arktinen tutkimuslaitos saa riveihinsä lahjakkaan nuoren tutkijan sitä selvittämään.

fortitude, yle tv1
fortitude, yle tv1 fortitude
Kun Vincent Rattrey (Luke Treadaway) saapuu saarelle, hän ei arvaa, millaisesta ahdingosta mies pian itsensä löytää.

Epäluulo ja pelko iskevät asukkaisiin: onko kukaan enää turvassa? On kuin kuuluisa Pandoran lipas olisi avattu ja pahuus olisi päässyt valloilleen Fortitudessa. Mikä tai kuka voi pysäyttää sen?

Kuvattu Islannissa

Huimien maisemien ja loistavien revontulien keskelle sijoittuva tarina on kuvattu rankoissa oloissa Islannissa. Ylen ensiesitys Ykkösellä 22.4. - 8.7.2015.

Pääosissa ovat Stanley Tucci (ylikomisario Eugene Morton), Richard Dormer (Ben Anderssen), Sofie Gråbøl (pormestari Hildur Odegard), Verónica Echegui (uusi asukas Elena Ledesma), Michael Gambon (Henry Tyson), Luke Treadaway (tutkija Vincent Rattrey), Christopher Eccleston (professori Stoddart), Johnny Harris (Ronnie Morgan), Nicholas Pinnock (pelastustyöntekijä Frank Sutter), Jessica Raine (uusi asukas Jules Sutter), Alessandra Moen (Petra).

Käsikirjoitus ja idea mm. Simon Donald, Ben Richards. Ohjaus: Sam Miller, Richard Laxton, Nick Hurran ja Hettie Macdonald.

Fortitude. Tuotanto: Fifty Fathoms, Tiger Aspect, Sky Atlantic, Britannia, 2014

Muualla verkossa:
Fortitude

fortitude, yle tv1
fortitude, yle tv1 fortitude

Ylikomisario Eugene Morton (Stanley Tucci) saa komennuksen Fortituden pikkukaupunkiin.

Lisää ohjelmasta

Keskustele

Yle TV2