Hyppää pääsisältöön

Kaurismäen pieni helmi kertoo juroista, ujoista ja rakkaudesta

Pidä huivista kiinni, Tatjana 1994
Pidä huivista kiinni, Tatjana. Pidä huivista kiinni, Tatjana 1994 Kuva: Yle Kuvapalvelu Aki Kaurismäki,Matti Pellonpää,Kati Outinen,Mato Valtonen,Pidä huivista kiinni, Tatjana,Kirsi Tykkyläinen

Kaurismäen hillityssä komediassa jurot peräkamarinpojat lähtevät tien päälle kahden neuvostoneitosen kanssa, vaikka kielimuuri ja ujous estävät lähes kaiken kommunikaation.

Aki Kaurismäen Pidä huivista kiinni, Tatjana (1994) on mustavalkoinen, hiljainen epookkikuvaus 1960-luvun puolivälistä. Jurot ja vähäpuheiset peräkamarinpojat Valto ja Reino poimivat popedaansa turistibussista jääneet neuvostoneitoset Klavdian ja Tatjanan.

Valto ompelee arkisin äitinsä kanssa Tiklas-mekkoja ja on täysin riippuvainen kahvista. Reino on kirkkaasta viinasta riippuvainen autokorjaaja. Valton auton varustetaso hipoo aikansa elitismiä: vinyylisinglejä soittavan autolevysoittimen lisäksi hän asentaa siihen autokahvinkeittimen.

Venäjänkielinen Klavdia ja vironkielinen Tatjana pummaavat pojilta kyydin laivasatamaan. Harvasanainen matka kestää useita päiviä ja öitä, ja matkalle osuu lukuisia kahviloita ja tanssipaikkoja. Mitään ei näytä tapahtuvan ihmisten välillä, tai jos tapahtuukin, se peitetään. Miesten puolelta kaikki kommunikointi on varovaista ja väistelevää, naiset yrittävät häiritä kyyditsijöitään mahdollisimman vähän.

Henkilöiden väliset suhteet kuitenkin kehittyvät pikkuhiljaa: syrjäisen pikku hotellin ravintolassa (jossa laulaa Veikko Lavi) tanssimaan hilpaisseet neuvostotytöt ovat Reinon mielestä "ihme sutturoita", mutta laivasatamassa hän ei haluakaan enää erota Tatjanasta. Jöröjukkien maailmanpiiri laajenee kertaheitolla Tallinnaan saakka, kun he päättävät saattaa tytöt perille asti.

Elokuvan puhumattomuus on jälleen vivahteikasta ja rikkaalla musiikkimaailmalla kuorrutettua, kuten Kaurismäellä usein. Musiikki on poimittu 1960-luvun iskelmälevyiltä, mutta autolevarissa soi The Renegades, The Esquires ja muut aikakauden rokkisinglet, koska ainakin Reino kokee olevansa "roku".

Miesten addiktiot, kahvi ja kirkas viina, luovat hykerryttävää parodiaa myyttisestä suomalaisuudesta, varsinkin kun miehet eivät naisseurassa puhu koko matkan aikana sanaakaan. Jurous ja ujous purkautuvat miestenvälisenä uhona ja epävarmoina katseina.

Timo Salmisen mustavalkokuvaus on lumoavaa. Jokainen kuva on täydellisyyttä hipova ja sävykäs, kaurismäkeläiset autiot ja avarat sommitelmat pääsevät mustavalkoisina parhaiten oikeuksiinsa. Visuaalisesti elokuva on yksi Kaurismäen kauneimmista, ja sen tyyli pitää otteessaan, vaikkei ohuesta tarinasta nauttisikaan.

Näyttelijätkin ovat parhaimmillaan. Kati Outinen Tatjanana on ujonrohkea ja raikkaalla tavalla ilmeikäs, Klavdian roolissa nähtävä Kirsi Tykkyläinen solahtaa hyvin eloisampana ja rennompana hahmona kaurismäkeläiseen maailmaan.

Matti Pellonpään Reino on jokaista viiksikarvaa myöten läsnäoleva ja kokeva henkilö, jonka tunneilmaisun skaala on vain sangen rajoittunut. Mato Valtosen esittämän Valton hahmon kasvu näkyy enemmän ohjauksellisissa ratkaisuissa kuin roolityössä. Sivuroolien ilmaisuvoimaiset taiturit ovat Elina Salo hotellin emäntänä ja Irma Junnilainen Valton äitinä.

Elokuvan komiikka on absurdia mutta hillittyä, alusta loppuun hyväntuulisesti hymyilevää. Hahmot ovat hiljaisessa juroudessaan mitä rakastettavimpia. Vuosien kuluessa elokuvan esittämä tulkinta 1960-luvusta muuttuu kaikessa nostalgisuudessaan hyvinkin uskottavaksi.

 • Pidä huivista kiinni, Tatjana (Suomi, Saksa 1994) Rooleissa Kati Outinen, Kirsi Tykkyläinen, Matti Pellonpää, Mato Valtonen, Elina Salo, Irma Junnilainen, Mauri Sumén, Atte Blom. Kuvaus Timo Salminen. Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus Aki Kaurismäki. Tuotanto Sputnik Oy.
 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!