Hyppää pääsisältöön

Kaurismäen pieni helmi kertoo juroista, ujoista ja rakkaudesta

Pidä huivista kiinni, Tatjana 1994
Pidä huivista kiinni, Tatjana. Pidä huivista kiinni, Tatjana 1994 Kuva: Yle Kuvapalvelu Aki Kaurismäki,Matti Pellonpää,Kati Outinen,Mato Valtonen,Pidä huivista kiinni, Tatjana,Kirsi Tykkyläinen

Kaurismäen hillityssä komediassa jurot peräkamarinpojat lähtevät tien päälle kahden neuvostoneitosen kanssa, vaikka kielimuuri ja ujous estävät lähes kaiken kommunikaation.

Aki Kaurismäen Pidä huivista kiinni, Tatjana (1994) on mustavalkoinen, hiljainen epookkikuvaus 1960-luvun puolivälistä. Jurot ja vähäpuheiset peräkamarinpojat Valto ja Reino poimivat popedaansa turistibussista jääneet neuvostoneitoset Klavdian ja Tatjanan.

Valto ompelee arkisin äitinsä kanssa Tiklas-mekkoja ja on täysin riippuvainen kahvista. Reino on kirkkaasta viinasta riippuvainen autokorjaaja. Valton auton varustetaso hipoo aikansa elitismiä: vinyylisinglejä soittavan autolevysoittimen lisäksi hän asentaa siihen autokahvinkeittimen.

Venäjänkielinen Klavdia ja vironkielinen Tatjana pummaavat pojilta kyydin laivasatamaan. Harvasanainen matka kestää useita päiviä ja öitä, ja matkalle osuu lukuisia kahviloita ja tanssipaikkoja. Mitään ei näytä tapahtuvan ihmisten välillä, tai jos tapahtuukin, se peitetään. Miesten puolelta kaikki kommunikointi on varovaista ja väistelevää, naiset yrittävät häiritä kyyditsijöitään mahdollisimman vähän.

Henkilöiden väliset suhteet kuitenkin kehittyvät pikkuhiljaa: syrjäisen pikku hotellin ravintolassa (jossa laulaa Veikko Lavi) tanssimaan hilpaisseet neuvostotytöt ovat Reinon mielestä "ihme sutturoita", mutta laivasatamassa hän ei haluakaan enää erota Tatjanasta. Jöröjukkien maailmanpiiri laajenee kertaheitolla Tallinnaan saakka, kun he päättävät saattaa tytöt perille asti.

Elokuvan puhumattomuus on jälleen vivahteikasta ja rikkaalla musiikkimaailmalla kuorrutettua, kuten Kaurismäellä usein. Musiikki on poimittu 1960-luvun iskelmälevyiltä, mutta autolevarissa soi The Renegades, The Esquires ja muut aikakauden rokkisinglet, koska ainakin Reino kokee olevansa "roku".

Miesten addiktiot, kahvi ja kirkas viina, luovat hykerryttävää parodiaa myyttisestä suomalaisuudesta, varsinkin kun miehet eivät naisseurassa puhu koko matkan aikana sanaakaan. Jurous ja ujous purkautuvat miestenvälisenä uhona ja epävarmoina katseina.

Timo Salmisen mustavalkokuvaus on lumoavaa. Jokainen kuva on täydellisyyttä hipova ja sävykäs, kaurismäkeläiset autiot ja avarat sommitelmat pääsevät mustavalkoisina parhaiten oikeuksiinsa. Visuaalisesti elokuva on yksi Kaurismäen kauneimmista, ja sen tyyli pitää otteessaan, vaikkei ohuesta tarinasta nauttisikaan.

Näyttelijätkin ovat parhaimmillaan. Kati Outinen Tatjanana on ujonrohkea ja raikkaalla tavalla ilmeikäs, Klavdian roolissa nähtävä Kirsi Tykkyläinen solahtaa hyvin eloisampana ja rennompana hahmona kaurismäkeläiseen maailmaan.

Matti Pellonpään Reino on jokaista viiksikarvaa myöten läsnäoleva ja kokeva henkilö, jonka tunneilmaisun skaala on vain sangen rajoittunut. Mato Valtosen esittämän Valton hahmon kasvu näkyy enemmän ohjauksellisissa ratkaisuissa kuin roolityössä. Sivuroolien ilmaisuvoimaiset taiturit ovat Elina Salo hotellin emäntänä ja Irma Junnilainen Valton äitinä.

Elokuvan komiikka on absurdia mutta hillittyä, alusta loppuun hyväntuulisesti hymyilevää. Hahmot ovat hiljaisessa juroudessaan mitä rakastettavimpia. Vuosien kuluessa elokuvan esittämä tulkinta 1960-luvusta muuttuu kaikessa nostalgisuudessaan hyvinkin uskottavaksi.

 • Pidä huivista kiinni, Tatjana (Suomi, Saksa 1994) Rooleissa Kati Outinen, Kirsi Tykkyläinen, Matti Pellonpää, Mato Valtonen, Elina Salo, Irma Junnilainen, Mauri Sumén, Atte Blom. Kuvaus Timo Salminen. Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus Aki Kaurismäki. Tuotanto Sputnik Oy.
 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden. Teema lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä.

 • Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

  Matti Röngältä tulossa Kärppä-dekkari

  Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

Yle Teema

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!