Hyppää pääsisältöön

Kirjojen Suomi kiittää yhteisestä lukumatkasta - kirjallisuuden käsittely jatkuu Ylen kanavilla vuonna 2018

Hyvää uutta vuotta!
Hyvää uutta vuotta! Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen Kirjojen Suomi,uusivuosi,2018

Kirjojen Suomi oli itsenäisyyden juhlavuoden suuri kirjallisuushanke. Vuoden 2017 aikana luettiin 101 kirjaa, yksi kultakin itsenäisyytemme vuodelta. Kirjallisuuden käsittely jatkuu vuonna 2018 monipuolisesti Ylen tv- ja radiokanavilla sekä netissä.

Kirjojen Suomi juhli satavuotiasta Suomea koko vuoden 2017 lukemalla. Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen kokosivat 101 kirjan listan, jonka kautta tarkasteltiin Suomen muuttumista. Vuoden 2017 aikana näitä kirjoja käsiteltiin 101 radio-ohjelmassa ja 111 tv-keskustelussa. Ohjelmissa vieraili yli kaksisataa lukijaa, kirjailijaa ja kirjallisuuden asiantuntijaa.

Käsitellyt kirjat olivat luettavissa e-kirjoina verkossa ja ne keräsivät yli 25 000 lukukertaa. Kirjojen Suomen kirjoja luettiin myös kuudessa verkkolukupiirissä. Hankkeessa oli mukana myös 83 kirjabloggaajaa, jotka käsittelivät kirjoja omissa blogeissaan. Lisäksi syntyi runsaasti verkkosisältöä, joka pysyy esillä Kirjojen Suomen sivuilla.

Ylen yhteistyökumppaneina Kirjojen Suomessa olivat mm. Kansalliskirjasto, yleiset kirjastot, kirjastot.fi, Kirjastokaista.fi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska Litteratursällskapet i Finland, Opetushallitus, Kansalaisopistojen liitto, Helsingin työväenopisto, Lukukeskus, Kulttuuria kaikille, Kirjan vuosi ry., Äidinkielen opettajain liitto, Tietokirjailijat ry., Ellibs oy. ja Sanasto.

Suuri kiitos kaikille mukana olleille!

Kirjallisuuden käsittely jatkuu vuonna 2018

Kirjallisuutta käsitellään myös vuonna 2018 Ylen kanavilla lukuisissa ohjelmissa. Yle TV1:ssä nähdään joka torstai klo 8.50 Aamun kirja, jossa vieraana on ajankohtaisia kirjailijoita. Aamun kirjaa toimittavat Kaisa Pulakka ja Anna Tulusto .

Yle Radio 1:n iltapäivässä kuultavassa Kulttuuriykkösessä käsitellään kirjallisuutta joka torstai klo 15.05.

Yle Radio 1:ssä jatkuvat radion Lukupiirit, joissa yhteisistä lukukokemuksista keskustellaan suorissa puhelinkontaktilähetyksissä. Vuoden ensimmäinen Lukupiiri kokoontuu 27.1. klo 19 ja luettavana on Margaret Atwoodin Orjattaresi. 31.3. Lukupiirissä käsitellään Kalle Päätalon tuotantoa.

"Tämän runon haluaisin kuulla" toteuttaa kuulijoiden runotoiveita Yle Radio 1:ssä 17.3. ja 7.7. Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinto jaetaan Kajaanin runoviikolla 4.7.

Valitut sanat-sarja nähdään Yle Teemalla 9.1. alkaen. Se tuo ruutuun Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa viime keväänä käydyt keskustelut suomeksi tekstitettyinä. Vieraina ovat muun muassa Orhan Pamuk, Linda Boström Knausgård ja Philip Teir.

Yle Kulttuuri tutkii vuonna 2018 kirjastojen ja lukemisen tulevaisuutta. Dokumenttisarja aiheesta valmistuu vuoden lopussa, samaan aikaan kun Helsingin Töölönlahdella avautuu uusi keskustakirjasto Oodi.

Kirjallisuuden verkkosisällöt löytyvät jatkossa Kulttuuricocktailin sivuilta.

Kaikki Kirjojen Suomen ohjelmat ovat löydettävissä tästä Yle Areenan paketista

Ohjelmat ovat katseltavissa ja kuunneltavissa toistaiseksi:

- 101 kirjaa -tv-sarja
- Sadan vuoden kirjat -radiosarja
- Pietari K. kävi täällä -podcastsarja
- Äänikirjat
- Kirjojen Suomi: Kirjallisia elämänohjeita -tv-sarja
- Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen -tv-sarja

Riemullista lukemisen vuotta 2018!

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi