Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Pako Turkista

Turkkilaisen yhteiskunnan yli on kuluneen puolentoista vuoden aikana pyyhkinyt myrskytuuli.
Hüseyin ja Fatma Fidan ovat saaneet turvapaikan Saksasta. Turkissa he työskentelivät lääkäreinä sairaalassa, jonka valtio takavarikoi vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen. Turkkilaisen yhteiskunnan yli on kuluneen puolentoista vuoden aikana pyyhkinyt myrskytuuli. Yle TV1,Ulkolinja: Pako Turkista

TV1 torstaina 4.1.2018 klo 21.35 - 22.30, uusinta keskiviikkona 10.1. klo 23.30
Katsottavissa Yle Areenassa

Turkkilaisen yhteiskunnan yli on kuluneen puolentoista vuoden aikana pyyhkinyt myrskytuuli. Kesän 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen yli 50 000 ihmistä on pidätetty ja noin 150 000 on menettänyt työpaikkansa.

Hallituksen ja presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattajien mukaan kyse on oikeutetusta itsepuolustuksesta. Heidän mielestään kaappausyritykseen sotkeutuneet on tunnistettava ja puhdistettava.

Pelko kasvaa Turkissa

Arvostelijoiden mielestä puhdistukset ja pidätykset ovat täysin ylimitoitettuja, ja tavoitteena on raivata kaikki presidentti Erdoğanin vastustajat tieltä matkalla kohti yhden miehen maata. Pelko kasvaa Turkissa, ja entistä useampi pyrkii nyt maasta pois. Saksaan saapui Turkista syksyllä noin 1 000 turvapaikanhakijaa kuukaudessa.

Ulkolinjan Pako Turkista -ohjelma kertoo Saksaan paenneesta lääkäriperheestä ja oloista, joista he pakenivat. Hüseyin ja Fatma Fidan työskentelivät istanbulilaisessa sairaalassa, joka oli osa vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä syytetyn saarnaaja Fethullah Gülenin Hizmet-liikettä. Sairaala takavarikoitiin ja osa henkilökunnasta menetti työpaikkansa.

Nyt Fidanin perhe aloittelee uutta elämää Saksassa, josta he ovat saaneet turvapaikan.

Turkkilaisen yhteiskunnan yli on kuluneen puolentoista vuoden aikana pyyhkinyt myrskytuuli.
Çengelköyn keskikoulussa Istanbulissa, päivä alkaa kansallislaululla. Turkkilaisissa kouluissa opiskellaan nyt myös vuoden 2016 vallankaappausyrityksen sankaritarinoita. Turkkilaisen yhteiskunnan yli on kuluneen puolentoista vuoden aikana pyyhkinyt myrskytuuli. Yle TV1,Ulkolinja: Pako Turkista
Turkkilaisen yhteiskunnan yli on kuluneen puolentoista vuoden aikana pyyhkinyt myrskytuuli.
Saksassa on satoja Turkin valtioon sidoksissa olevia moskeijoita. Joidenkin moskeijoiden henkilökuntaa on epäilty vakoilusta Turkista tulleiden pakolaisten joukossa. Kuvassa Berliinin Columbiadammin turkkilaismoskeija. Turkkilaisen yhteiskunnan yli on kuluneen puolentoista vuoden aikana pyyhkinyt myrskytuuli. Yle TV1,Ulkolinja: Pako Turkista
Turkkilaisen yhteiskunnan yli on kuluneen puolentoista vuoden aikana pyyhkinyt myrskytuuli.
Turkkilaisen Cumhuriyet-lehden toimittajia syytetään terrorismin tukemisesta. Turkissa kymmeniä toimittajia on vankilassa. Turkkilaisen yhteiskunnan yli on kuluneen puolentoista vuoden aikana pyyhkinyt myrskytuuli. Yle TV1,Ulkolinja: Pako Turkista

Arvostelijat ahtaalla

Turkissa Hizmet-liike on julistettu terrorijärjestöksi, ja liikkeen kannattajat on pakotettu maan alle. Myös muut presidentti Erdoganin ja hallitsevan oikeus- ja kehityspuolueen arvostelijat ovat ahtaalla.

Pidätettyjen ja erotettujen joukossa on entistä enemmän sellaisia presidentti Erdoğanin vastustajia, joilla ei ilmeisesti ole ollut mitään tekemistä kaappausyrityksen kanssa. Toimittajia, kulttuurihenkilöitä ja oppositiopoliitikkoja leimataan rutiininomaisesti terroristeiksi tai maanpettureiksi.

Pidetäänkö enää vapaita vaaleja?

Oppositiopoliitikko Sezgin Tanrikulu kertoo tappouhkauksista ja pelostaan siitä, että Turkki on ajautumassa tilanteeseen, jossa maassa ei enää pidetä vapaita vaaleja.

Ohjelmassa tavataan myös presidentti Erdoğanin kannattaja, joka haavoittui vallankaappausyritykseen osallistuneiden sotilaiden luodeista. Hän näkee tulevaisuuden valoisana, kunhan vallankaappausta yrittäneet saadaan tunnistettua ja rangaistua.

Ohjaus: Tom Kankkonen. Tuotanto: yle. 2017.

Keskustele
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.