Hyppää pääsisältöön

Kohti Emma Gaalaa: Vuoden tulokas -kategoria ennustaa kotimaisen musiikin tulevaisuutta – tänä vuonna taso on kova

YleX paneutuu kerran viikossa yhteen kiinnostavaan Emma Gaala -aiheeseen. Juttusarjassa spekuloidaan gaalan ehdokkaita ja kategorioita.

Nelli Matula // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Emma Gaalan kiinnostavimpiin kategorioihin kuuluu jälleen Vuoden tulokas -sarja, jossa tänä vuonna ovat ehdolla erittäin lupaavat artistit Aleksanteri Hakaniemi, Leo, Nelli Matula, Cledos sekä Ida Paul & Kalle Lindroth.

Nykysääntöjen mukaisesti ehdokkaaksi päästäkseen on pitänyt julkaista vähintään kolme kappaletta tai albumi kuluneen vuoden aikana.

Vuoden tulokas -kategoria on erittäin tärkeä, sillä se ennustaa kotimaisen musiikin tulevaisuutta. Muistellaanpa vaikka parin viime vuoden ehdokkaita ja voittajia.

Viime vuonna pystin pokkasi ansaitusti Alma. Ehdolla oli myös todella mielenkiintoinen joukko tulokasartisteja, kuten Evelina, Ellinoora, Töölön Ketterä, Lucas ja Arttu Lindeman.

Edellisenä vuonna palkittiin Paperi T. Aiempia Vuoden tulokas -voittajia ovat muun muassa Kasmir, Isac Elliot, Robin ja JVG. Emma Gaala on siis osannut ennustaa tulevaisuuden tähtiä ennenkin.

Käydään tämän vuoden ehdokkaat tarkemmin läpi ja analysoidaan sitten kunkin tulokkaan voittomahdollisuuksia.

Aleksanteri Hakaniemi

23-vuotias laulaja-lauluntekijä Aleksanteri Hakaniemi on ollut ennen omaa soolouraansa Reino Nordinin taustalaulaja sekä Evelinan keikka-DJ. Oman popuransa Aleksanteri Hakaniemi käynnisti marraskuussa 2016 julkaistulla Etsi mut -kappaleella. Sen jälkeen Hakaniemi on julkaissut neljä singleä: 15, Pane mut sekasin, Filmi katkee feat. Aste ja tuoreimpana Kynttilät. Ennen musauraansa Hakaniemi tunnettiin tubettajana.

Cledos

Cledos on 19-vuotias rap-lupaus, joka nousi vauhdilla viraali-ilmiöksi Töis-debyyttisinglellään viime kesän aikana. Cledosin ensimmäinen julkaisu teki tuolloin 18-vuotiaasta vanhempiensa luona asuvasta lukiolaisesta rap-ilmiön yhden kesän aikana. Kappaletta kuunneltiin kymmenessä päivässä 100 000 kertaa. Levy-yhtiöt ja tuottajat kiinnostuivat Cledosista ja PME Records sainasi tuoreen artistin. Kesällä Cledos nähtiin myös Blockfestin päälavalla esiintymässä JVG:n keikalla.

Cledos julkaisi 9. marraskuuta debyytti-EP:n Alo, jolta nousi ensimmäisen päivän aikana kolme kappaletta suoraan Spotifyn top50-listalle.

Cledos // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Ida Paul & Kalle Lindroth

Sattumalta syntynyt yhteistyö laulaja-lauluntekijöiden Ida Paulin ja Kalle Lindrothin kesken on synnyttänyt jo monia striimihittejä, kuten Kupla, Hakuammuntaa ja Parvekkeella.

Samoilla biisileireillä pyörineet laulunkirjoittajat olivat aiemmin julkaisseet musiikkia omilla tahoillaan: Ida Paul kappaleet Laukauksia pimeään sekä Kunhan muut ei tiedä ja Kalle Lindroth pitkän Smak-historian lisäksi soolona Annika-kappaleen. Lisäksi Ida Paul oli mukana YleX:n Kesäkumibiisillä, Tyynysotaa.

Ida Paul & Kalle Lindroth keikkailevat vain vähän, sillä he asuvat eri maissa. Kalle asuu Suomessa ja Ida puolestaan Yhdysvalloissa.

Leo

Aikaisemmin eri yhtyeissä vaikuttanut Leo siirtyi soolouralle alkuvuodesta 2016. 26-vuotiaan laulaja-lauluntekijän Mun piti olla sun -debyyttisoolosingle ilmestyi toukokuussa 2016. Artisti julkaisi lokakuussa esikoisalbuminsa, jolta on julkaistu paljon radiosoittoa saaneet singlet Kylmä ja sataa, Sano mitä sanot sekä Kaikki mitä rakastin. Leo tunnetaan ilmiömäisenä live-esiintyjänä. Tuottelias artisti kirjoittaa jatkuvasti uusia kappaleita ja keskittyy musiikkiuraansa täysillä. Leo ammentaa inspiraatiota biiseihinsä ihmissuhteista. Hän on tämän jengin melankolisin artisti.

Leo // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Nelli Matula

Nelli Matula on keikkaillut tänä vuonna tiuhaan esiintyen muun muassa Blockfesteillä, YleXPopissa, Provinssissa ja Simerockissa, sekä yhdessä Robinin kanssa ympäri Suomea kiertävällä Hula Hula -kiertueella. Poppari oli mukana myös tänä kesänä YleX:n jokavuotisessa Kesäkumikampanjassa ollen yksi neljästä Kesäkumibiisin Tyynysotaa esittäjistä ja tekijöistä. Syksyllä Matula hurmasi Tähdet, tähdet -ohjelman neljännellä kaudella. Artisti on julkaissut singlet Kato vaan, Lemmikki, Mun kaa kahden ja Tää ei oo ohi.

Miten gaalassa käy?

Leo on tästä porukasta ainoa, joka on julkaissut kokonaisen albumin. Nelli Matula on puolestaan saanut eniten tv-näkyvyyttä Tähdet, tähdet -kisan myötä, Cledos on tämän porukan ehdoton viraali-ilmiö, Ida Paul & Kalle Lindroth puolestaan striimihittinikkareita, Aleksanteri Hakaniemi on puolestaan erittäin lupaavan uran alussa ja saavuttanut myös paljon radiosoittoa sekä striimihittejä.

Jengi on siis aika tasaväkinen. Todennäköisimpiä voittajia voisivat olla paljon tv-näkyvyyttä saanut Nelli Matula tai runsaasti radiosoittoa saanut Leo.

On kuitenkin outoa, ettei raati ole huomioinut Vestaa tässä kategoriassa. Hänen paikkansa olisi ehdottomasti ollut ehdokkaiden joukossa, koska Vestasta on tullut vuoden sisällä todella kiinnostava artisti oman Vielä1-kappaleen ja Sun katu -biisin sekä Töölön Ketterän kanssa tehdyn Valitsemaanne numeroon -dueton, KauriinmetsästäjienRevi mua -fiitin ja Pyhimyksen kanssa tehdyn Kynnet, kynnet -biisin vuoksi. Vestan tuorein biisi Ota varovasti julkaistiin joulukuun alussa. Harmi, ettei artisti ehtinyt julkaista kolmea kappaletta ennen kuin Emma-raati kokoontui. Artistin esikoisalbumi julkaistaan keväällä.

Emma Gaalan päätuomaristoon kuuluu tänäkin vuonna joukko musiikkialan ammattilaisia. YleX:ää raadissa edustavat Uuden musiikin ohjelmien musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa sekä musiikkipäällikkö Tapio Hakanen. Koko raadin näet täältä.

Lisäksi kahdessa kategoriassa (Vuoden musiikkivideo ja Vuoden artisti) yleisö saa äänestää. Ohjeet löytyvät Emma Gaalan saitilta.

Eniten Emmoja ovat vuosien saatossa saaneet Nightwish, Chisu, J. Karjalainen, PMMP, Cheek, The Rasmus, HIM, Jenni Vartiainen ja JVG.

Emma Gaala järjestetään lauantaina 3. helmikuuta Espoossa.

Juttuun lisätty lause 4.1.2018: Harmi, ettei artisti ehtinyt julkaista kolmea kappaletta ennen kuin Emma-raati kokoontui.