Hyppää pääsisältöön

Nikkaroi oma puinen höylä

Sanat pohja, kärki ja kanta liittyvät kenkään, mutta jos mukaan lisätään kita ja murtolevy, puhutaankin höylästä.

Höylä on puusepän perustyökalu. On suuria ja pieniä höyliä, on höyliä, joilla saa aikaan erilaista pintaa, ja on höyliä, joita voi tehdä itse puusta, ja tämä on sellainen.

Höylä on tarkoitettu puuaineksen poistamiseen, pinnan tasoittamiseen tai urien tai koristeiden tekemiseen.

Pitkällä höylällä, niin kutsutulla työntöhöylällä (jos se on käsihöylä) oikaistaan puutavaraa. Lyhyemmällä höylällä, niin kutsutulla silityshöylällä siistitään tai silotellaan pintaa.

Ennen kaikki höylättiin käsin

Ennen höylää käytettiin työkaluna, kun tehtiin lattioita ja kattolistoja. Ikkunaristikot, koristeet ikkunanpielissä ja pokissa ja profiilit peiliovissa höylättiin myös käsin.

Höylääminen on aika raskasta, joten tarkemmin ajatellen on uskomatonta, että kaikki tuollainen höylättiin ennen käsin.

Höylänterä, kita ja murtolevy

Höyläämisen periaate on sama niin isolla kuin pienelläkin höylällä. Kaikissa höylissä on höylänterä, murtolevy, kita ja kiila.

Laskemalla tai nostamalla terää saa eri paksuista lastua. Säätämällä murtolevyä lähemmäs terää tai kauemmas siitä, saa lastun murtumaan nopeammin tai myöhemmin puulajin kovuudesta riippuen.

Kiilalla säädetään höylänterää ja murtolevyä kidassa. Kun on oppinut tekniikan ja eri osien toiminnan, käsityö käy paljon helpommin.

Yksi höylänterä useampaan höylään

Höylänterän voi tehdä itse, mutta silloin on taottava ja karkaistava, ja se onkin jo toinen juttu. Eri kokoisia valmiita höylänteriä voi ostaa verkosta.

Toinen hyvä vinkki on ostaa vanha höylä kirpputorilta tai huutokaupasta ja käyttää siitä terä ja murtoterä. Sama terä kestää useammassa höylässä.

Tee oma höylä

Terän koko määrää höylän leveyden. Pituuden päätät sen mukaan, mitä aiot höylällä tehdä: oikaista vai siistiä. Minun höyläni on silityshöylä.

Ohjeet:

 1. Sahaa kaksi puupalaa esim. koivusta. Pituus on 20 cm ja leveys riippuu terän leveydestä, mutta noin 6 cm voi olla sopiva. Korkeus voi olla sama kuin leveys.
 2. Piirrä kita, siis aukko, johon tulee terä, murtoterä ja kiila. Piirrä puolet aukosta toiseen puupalaan ja puolet toiseen puupalaan. Aukon voi piirtää keskelle tai hiukan höylän keskikohdasta eteenpäin.
 3. Sahaa ja käytä talttaa materiaalin poistamiseen. Tein keskiosan saarnesta, että sain höylääni tummemman raidan, mutta se ei ole välttämätöntä.
 4. Kokeile puolikkaita toisiaan vasten ja kokeile, että terä menee paikoilleen.
 5. Liimaa puolikkaat yhteen.
 6. Sahaa pohja höylää varten. Mitat ovat sama pituus ja leveys kuin koivuisella osalla ja paksuus noin 5 mm.
 7. Sahaa pohjaan aukko höylänterää varten.
 8. Liimaa pohja kiinni.
 9. Hio ja siisti höylä.
 10. Sahaa kiila, kiilanmuotoinen puupala, jolla voit kiilata höylänterän kiinni kitaan.
 11. Pintakäsittely lakalla, öljyllä tai esimerkiksi vahalla.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa