Hyppää pääsisältöön

Paras purkki on kierrätetty

Vanhat säilykepurkit tehty värikkäiksi säilytyspurkkeiksi pöydällä.
Vanhat säilykepurkit tehty värikkäiksi säilytyspurkkeiksi pöydällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,purkit

Joulukoristeiden jälkeen kirjahyllyn ja ikkunalaudat valtaavat purkit, jotka näyttävät uudenlaisilta ja joissa on raikasta asennetta.

Yksinkertaista ei saa koskaan väheksyä. Yksinkertaisessa on usein jotain hyvin vapauttavaa ja siistiä. Ja lisäbonuksena on, ettei synny niin paljon jätettä.

Juuri nyt tarvitset vintage-kuvilla, kukilla ja eksoottisilla eläimillä koristeltuja säilykepurkkeja!

Tarvikkeet:

 • erikokoisia säilykepurkkeja
 • yleisliimaa tai decoupage-liimaa
 • sivellin
 • sakset
 • lyijykynä
 • viivain
 • lautasliinoja, vanhoja lehtiä, karttoja, julisteita tai muuta paperia

Ohjeet:

 1. Pese säilykepurkit ja revi pois vanhat käärepaperit.
 2. Käytä hienoja lautasliinoja, joita jäi uudenvuoden päivällisiltä, lahjapaperia, valokopiota hienosta taidekortista tai kaivele laatikkojen kätköistä jäännöspapereita, joissa on hienot kuviot. Melkein mikä tahansa paperi kelpaa, kunhan se ei ole liian paksua.
 3. Mittaa eri purkit ja etsi kutakin varten sopiva paperi. Ellei pituus riitä, voit yhdistellä paloja eri papereista. Leikkaa paperit sopivankokoisiksi.
 4. Jos käytät decoupage-liimaa, sivele ensin kerros liimaa, asettele paperi paikoillaan ja sivele toinen kerros liimaa sen päälle. Useimpia papereita täytyy painaa paikoilleen ja kostuttaa kunnolla liimalla, ennen kuin ne noudattelevat säilykepurkit pieniä uria. Sivelemällä urat esiin saat erityisen hienon lopputuloksen. Kannattaa sivellä vielä hetken kuluttua uudelleen, niin ilmakuplat katoavat.
 5. Erilaiset paperit vaativat erilaisen käsittelyn. Lautasliinat ovat ohuita ja menevät helposti rikki, mutta myötäilevät kauniisti purkin muotoja. Paksumpi paperi vaatii enemmän työstämistä, mutta lopputulos on hyvä.

Yhdistele eri kuvioita

Tee yhdistelmä kuvista, jotka ilahduttavat sinua: madonnia, papukaijoja ja ruusuja tai karttoja paikoista, joissa olet käynyt. Päällystä monta purkkia ja käytä niitä vaikka kukkapurkkeina, kynttilänjalkoina tai kynätelineinä. Tai vain koristeina. Yksinkertainen on kaunista.