Hyppää pääsisältöön

Paras purkki on kierrätetty

Vanhat säilykepurkit tehty värikkäiksi säilytyspurkkeiksi pöydällä.
Vanhat säilykepurkit tehty värikkäiksi säilytyspurkkeiksi pöydällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),purkit

Joulukoristeiden jälkeen kirjahyllyn ja ikkunalaudat valtaavat purkit, jotka näyttävät uudenlaisilta ja joissa on raikasta asennetta.

Yksinkertaista ei saa koskaan väheksyä. Yksinkertaisessa on usein jotain hyvin vapauttavaa ja siistiä. Ja lisäbonuksena on, ettei synny niin paljon jätettä.

Juuri nyt tarvitset vintage-kuvilla, kukilla ja eksoottisilla eläimillä koristeltuja säilykepurkkeja!

Tarvikkeet:

 • erikokoisia säilykepurkkeja
 • yleisliimaa tai decoupage-liimaa
 • sivellin
 • sakset
 • lyijykynä
 • viivain
 • lautasliinoja, vanhoja lehtiä, karttoja, julisteita tai muuta paperia

Ohjeet:

 1. Pese säilykepurkit ja revi pois vanhat käärepaperit.
 2. Käytä hienoja lautasliinoja, joita jäi uudenvuoden päivällisiltä, lahjapaperia, valokopiota hienosta taidekortista tai kaivele laatikkojen kätköistä jäännöspapereita, joissa on hienot kuviot. Melkein mikä tahansa paperi kelpaa, kunhan se ei ole liian paksua.
 3. Mittaa eri purkit ja etsi kutakin varten sopiva paperi. Ellei pituus riitä, voit yhdistellä paloja eri papereista. Leikkaa paperit sopivankokoisiksi.
 4. Jos käytät decoupage-liimaa, sivele ensin kerros liimaa, asettele paperi paikoillaan ja sivele toinen kerros liimaa sen päälle. Useimpia papereita täytyy painaa paikoilleen ja kostuttaa kunnolla liimalla, ennen kuin ne noudattelevat säilykepurkit pieniä uria. Sivelemällä urat esiin saat erityisen hienon lopputuloksen. Kannattaa sivellä vielä hetken kuluttua uudelleen, niin ilmakuplat katoavat.
 5. Erilaiset paperit vaativat erilaisen käsittelyn. Lautasliinat ovat ohuita ja menevät helposti rikki, mutta myötäilevät kauniisti purkin muotoja. Paksumpi paperi vaatii enemmän työstämistä, mutta lopputulos on hyvä.

Yhdistele eri kuvioita

Tee yhdistelmä kuvista, jotka ilahduttavat sinua: madonnia, papukaijoja ja ruusuja tai karttoja paikoista, joissa olet käynyt. Päällystä monta purkkia ja käytä niitä vaikka kukkapurkkeina, kynttilänjalkoina tai kynätelineinä. Tai vain koristeina. Yksinkertainen on kaunista.

Strömsö

 • Munien värjääminen luonnonväreillä

  Keittiöstäsi löytyvillä aineksilla värjäät turvallisesti.

  Kauniit ja turvalliset värisävyt syntyvät helposti keittiöstä löytyvistä aineksista. Jos värjätyt pääsiäismunat aikoo syödä, on hyvä, että niissä ei ole turhia kemikaaleja. Hanki siis luonnonmukaisia raaka-aineita ja kokeile tänä pääsiäisenä uusia munanvärjäystapoja!

 • Kevätasetelma ikkunalle sipuli- ja ruukkukasveista

  Värejä ja tuoksuja kesän kaipuuta helpottamaan.

  Strömsössä kootaan ekologinen kevätasetelma sipuli- ja ruukkukasveista turveruukkuihin ikkunalaudalle. Kokoa mieleisesi asetelma vaikkapa pöydänkulmalle tai parvekkeelle.

 • Marjat ovat Pohjolan superhedelmiä

  Vitamiinit marjoista.

  Täällä pohjoisessa on paljonkin ravinnepitoisia hedelmiä – ne ovat vain hyvin pieniä ja niitä kutsutaan marjoiksi. Pohjoiset marjamme kestävät hyvin vertailun eksoottisiin hedelmiin ja niissä on usein enemmän C-vitamiinia ja antioksidantteja kuin hedelmälautastemme pitkämatkaisissa vieraissa.

 • Rakkaat pavut

  Pavuista soveltuu moneen

  Pavut, linssit ja herneet ovat perusruoka-aineita kaikkialla maailmassa. Ne ovat monikäyttöisiä elintarvikkeita, jotka sopivat niin kasvimaitoon ja vegaaniruokiin kuin ruokaisiin kasvispihveihin ja täyteläisiin patoihinkin. Rakastan niitä. Ihan jokaista.

 • Ekologinen tuholaistorjunta

  Myrkky ei toimi yhtä hyvin kuin suojaverkko.

  Kaikenlaiset ötökät rakastavat kaalia kaikkina kesäkuukausina. Heti kevätkylvöjen jälkeen tulevat kirpat ja luteet. Sitten tulevat kaalikärpästen ja isokaalikärpästen eri sukupolvet ja lentelevät elokuuhun asti.

 • Avaimenreikäpuutarha – nerokas ajatus

  Lämpöpenkki ja komposti toimivassa paketissa

  Lämpöpenkki on erinomainen keino aikaistaa viljelykautta kylmässä pohjoisessa ilmastossamme. Jos rakennat sen niin kutsutuksi avaimenreiäksi, saat keskelle käytännöllisen kompostin, joka tuottaa viljelypenkkiin ravinteita koko kauden ajan.

 • Routa – ilmaista työvoimaa

  Paksu lumikerros suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

  Pohjoisesta ilmastostamme on hyötyä, ja on olemassa kikkoja, joilla kasvit saa kasvamaan, vaikka on kylmä. Paksu lumipeite suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

 • Tilaa muistiinpanoille kesän kukoistuksesta

  Tee oma kasviprässi kauneimmille puutarhamuistoillesi.

  Jokainen on kai prässännyt jonkin kukan suosikkikirjansa väliin. Jos haluaa ottaa talteen useampia kasveja ja lisäksi tehdä sen tyylikkäästi, on aika tehdä oma kasviprässi!

 • Strömsö-lapaset

  Strömsön pitsihuvilan inspiroima kudontaohje.

  Lee sai inspiraation Strömsön huvilan verannan kaidelaudoista ja suunnitteli niiden pohjalta oman lapasmallin. Noudata seuraavaa ohjetta ja neulo itsellesi omat Strömsö-lapaset!

 • Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki

  Helppo ja nopea malli, jonka kokoa muutat helposti.

  Tämä takki on sekä helppo että nopea virkata. Siitä voi tehdä minkä kokoisen tahansa niin, että se sopii nukelle, vauvalle, teini-ikäiselle tai aikuiselle, jos siitä tekee oikein ison.

 • Neulottu lehtikuvioinen myssy

  Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita.

  Neulo myssy, jossa lehtikuvio kasvaa joustimesta ja päättyy myssyn keskiötä koristaviin terälehtiin. Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita ja muodostamaan sileäneuleista kuviota nurin neulotulle pohjalle.

 • Vinoneliöistä virkattu bolero

  Nyt tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö!

  Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

 • Strömsö-kokki Paul Svensson lopettaa 11 vuoden jälkeen

  Paul paljastaa, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.

  Yhdentoista vuoden jälkeen Strömsön keittiössä Paul hakee uusia haasteita. Nyt hän kertoo rakkaista muistoistaan ajastaan Suomessa. Hän paljastaa myös, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.