Hyppää pääsisältöön

Peltsin Lappi: TOP 3 Lapin parhaat ruuat

Lappilaisia tuoreita ruoka-aineita aseteltuna puun päälle.
Lappilaisia tuoreita ruoka-aineita aseteltuna puun päälle. Kuva: Jari Salonen ruoka,ruokaohjeet,raaka-aineet,Saamenmaa,Peltsin Lappi

Haluatko löytää lappilaisen keittiön, joka arvostaa raaka-aineen alkuperää, valmistaa sen taidolla ja laittaa koko komeuden tarjolle niin, että siitä on pakko kertoa koko maailmalle?

Parhaat ja aidot Lappi-ravintolat löytää varmimmin hiihtokeskusten tai Lapin kaupunkien sydämestä.

Jos ruokalistalla ylpeillään paikallisella riekolla tai Inarin taimenella, siialla ja tuoreilla ahvenilla, hilloilla ja leipäjuustoilla, voi olla jo melko varma että luvassa on hyvää ruokaa.
Mutta jos tämä kaikki maksaa 9,90 €, kyseessä on varmaankin halpa jäljitelmä. Eli punalihainen onkin norjanlohta, käristys uusiseelantilaista hirveä, siika kasvatettua...
ÄLÄ mene tähän halpaan.

Poro, tuoreet kalat, marjat ja muut luonnon antimet. Ainekset, joista koko maailma tällä hetkellä puhuu.

Poro

Poron liha on lappilaisen keittiön kulmakiviä: poronkäristys, ulkofile, sisäfile, paisti... Mitä vaan valitsee, se on parhaimmillaan aivan taivaallista. Maista rohkeasti myös poron "halvempia" osia: maksaa, kieltä, kylkeä.
Yksinkertaisuus on valttia. Poro on parasta suolalla maustettuna.

Kaunis pororuoka-annos aseteltuna vihreälle lautaselle.
Kaunis pororuoka-annos aseteltuna vihreälle lautaselle. Kuva: Jari Salonen ruoka,ateriat,lautanen,poro

Kalat

Lapin puhtaissa ja kirkkaissa vesissä kasvaneet luonnonkalat ovat suomalaisen ruokapöydän hienoimpia antimia: Inarin taimen, tunturirautu, siika, järviahven, vasta pyydetty harjus, hauki - mitä hienompaa voisi lautaselleen toivoa?
Näitä raaka-aineita ei sovi pilata eksoottisilla mausteilla - tuoreus riittää mausteeksi, vähän suolaa kyytiin.

Kolme siikaa korissa.
Kolme siikaa korissa. Kuva: Jari Salonen siika,ruoat,kalat

Muut luonnon antimet

Lapin metsät ja suot tarjoavat lukemattoman määrän huipputuotteita. Niin paljon, ettei niitä kaikkia vielä edes tiedetä.
Hilla, mustikka, puolukka, mesimarja, karpalo... Siinä jo loistava viisikko kenelle tahansa kulinaristille.

Herkkutatti, korvasieni, matsutake... Löytyykö maailmasta parempaa?

Puhumattakaan lappilaisesta riistasta. Juustoista. Oluista. Leivistä ja leivonnaisista...

Puhdas pohjoinen hellii ruokapöytää!

Lisää ohjelmasta

Lumikengät hangessa pystyssä hirsimökin edustalla.
Lumikengät hangessa pystyssä hirsimökin edustalla. Kuva: Jari Salonen talvi,lumi,lumikengät,lumikenkäily
Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä.
Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä. Peltsin Lappi,Yle TV1
Retkeilijä seisoo kaamosmaisemaa katsellen.
Retkeilijä seisoo kaamosmaisemaa katsellen. Kuva: Jari Salonen talvi,kaamos,taivas,lumi,retkeilijä
Keskustele