Hyppää pääsisältöön

Sofi Oksasen teokset aloittavat kuunnelmakevään

Kuvassa Puhdistus-kuunnelman näyttelijät vas.-oik.: Zara (Essi Hellén) ja Aliide Truu (Tiina Weckström)
Sofi Oksasen Puhdistus-romaanista sovitettu kuunnelma Yle Radio 1:ssä 14.1.2018. Kuvassa vas. Zara (Essi Hellén) ja Aliide Truu (Tiina Weckström) Kuvassa Puhdistus-kuunnelman näyttelijät vas.-oik.: Zara (Essi Hellén) ja Aliide Truu (Tiina Weckström) Kuva: Jussi Nahkuri, Yle Kuvapalvelu Radioteatteri,Sofi Oksanen,Puhdistus

Radioteatterin pitkiä kuunnelmia lähetetään Yle Radio 1:ssä keväällä 2018 sunnuntaisin ja maanantaisin. Heti vuoden aluksi tammikuussa kuullaan kolme kirjailija Sofi Oksasen teksteihin perustuvaa teosta viikon välein. Aluksi kaksi uusintaa ja lopuksi uusi. Sarjan aloittaa sunnuntaina 7.1.2018 Siniposkiset tytöt vuodelta 2005.

Kevään aikana on tulossa ensiesityksinä myös Maarit Verrosen kirjoittama Jäänne (4.2.), Esko Salervon August Strindbergin pienoisromaanin Tschandala pohjalta vapaasti dramatisoima Tschandala - kertomus tuhoutumisesta.(25.2.), Juha Siltasen kirjoittama ja ohjaama wanhanaikainen komedia Luutnantin sydän (4.3.), sekä Niina Miettisen Märta (8.4.). Kirjailija Olli Jalonen on kirjoittanut nyt uuden kuunnelman seitsemän vuoden tauon jälkeen ja uusi teos, Unohtamo kuullaan 22.4. Toukokuussa saa ensilähetyksensä kolme kuunnelmaa, joiden kautta Radioteatteri tutkii vuoden 1918 tapahtumia: Atro Lahtelan Sammon ryöstö 13.5.), Heikki Vuennon Viipurin kevät (20.5.) ja Elina Snickerin Suomenlinna 1918 (27.5.).

Valiouusinnoista mainittakoon vapaaherran laiskaa elämää elävä antisankari Herra Oblomov, jota yhteiskunnan asettamat paineet, rahahuolet ja velvollisuudet ahdistavat, vaikkei niiden eteen mitään teekään. Venäläisen kirjailijan Ivan Gontsharovin (1812 -1891) vuonna 1859 ilmestyneen romaanin kuunnelmasovitus on vuodelta 1964. Nimiroolissa on Tarmo Manni. Herra Oblomov kuullaan 2-osaisena, 11.2. ja 18.2.

Radioteatteria Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 15.00 ja uusinta maanantaina klo 19.02 ja Yle Areena 30 vrk

Tammikuu 2018

Kuvassa kirjailija Sofi Oksanen
Kirjailija Sofi Oksanen Kuvassa kirjailija Sofi Oksanen Kuva: Yle Radioteatteri,Sofi Oksanen

Su 7.1., uusinta ma 8.1.
Valiouusinta vuodelta 2005: Sofi Oksanen: Siniposkiset tytöt

Nuori Silvi joutuu isoäitinsä ja siskonsa kanssa junamatkalle kohti vankileiriä, koska Stalinin mukaan he ovat kulakkeja. Silvi on katkera äidilleen, joka on päässyt pakenemaan. Äiti ei ole heidän mukanaan matkalla kohti Siperiaa. Kuunnelma sijoittuu hetkeen junassa matkalla kohti Siperiaa ja menneisyyteen, aikaan kun kaikki oli vielä hyvin - tai ainakin tuntui siltä - ja kun Silvi ei ollut puuttunut peruuttamattomalla tavalla tapahtumien kulkuun.

Siniposkiset tytöt luotaa historian kipupisteitä ja niiden vaikutusta yksilöön. Pitkän junamatkan tunnelmina vaihtelevat niin pelko ja epätoivo kuin kaipuu menneisiin aikoihinkin.

Rooleissa: Lotta Kaihua, Pamela Tola, Sanna-Kaisa Palo, Voitto Nurmi, Saara Pakkasvirta, Ursula Salo, Antti Lang, Lasse Lehtonen, Kari Jokisaari ja Anu Tuominen.
Ohjaus: Outi Valle.
Äänisuunnittelu: Pirjo Jyrälä.
Valiouusinta vuodelta 2005.

Su 14.1., uusinta ma 15.1.
Valiouusinta vuodelta 2011: Sofi Oksanen: Puhdistus

Aliide Truu asuu vastikään jälleen itsenäistyneen Viron maaseudulla 1990-luvun alussa. Yhtäkkiä hänen talonsa pihaan ilmestyy nuori Zara, joka on lähtenyt pakoon väkivaltaista miestään. Tilanteessa on Aliidelle jotain tuttua - tapahtumat, jotka vaikuttivat hänen läheistensä kohtaloon 1930- ja 1940-lukujen taitteessa palaavat hänen mieleensä. Ihminen on valmis venymään suuriin uhrauksiin, jotta saisi elää vailla syyllisyyttä tai pelkoa menneisyyden paljastumisesta.

Sofi Oksasen Puhdistus on yksi tämän ajan kirjallisista merkkiteoksista, joka on tuttu niin romaanina, näytelmänä kuin elokuvanakin.

Vuonna 2008 ilmestynyt teos on palkittu monesti, mm. kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnolla v. 2008. Tuolloin kirjailija totesi palkintopuheessaan: "En ole koskaan omistanut kirjojani kenellekään, mutta olisin voinut omistaa Puhdistus-romaanini kaikille väkivaltaa kokeneille, naisille, miehille ja lapsille. Oikeus ei valitettavasti yleensä ole heidän puolellaan ja maailmassa hyväksytään passiivisesti käsittämätön määrä väkivaltaa." (Sofi Oksanen Finlandia-palkinto-puheessaan 4.12.2008)

Rooleissa: Tiina Weckström, Essi Hellén, Antti Virmavirta, Tommi Korpela, Antti Lang ja Tuomas Uusitalo.
Sovitus ja ohjaus: Soila Valkama.
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
Valiouusinta vuodelta 2011.

Radioteatteri esittää: Rakastan sinua jo nyt. Kuvassa Daria (Niina Koponen) ja Mary (Marjaana Kuusniemi).
Radioteatteri esittää: Rakastan sinua jo nyt. Kuvassa Daria (Niina Koponen) ja Mary (Marjaana Kuusniemi) Radioteatteri esittää: Rakastan sinua jo nyt. Kuvassa Daria (Niina Koponen) ja Mary (Marjaana Kuusniemi). Kuva: Jyrki Valkama, Yle Kuvapalvelu Radioteatteri,Sofi Oksanen

Su 21.1., uusinta ma 22.1.
Ensiesitys: Sofi Oksanen: Rakastan sinua jo nyt

Ukrainalainen klinikka tarjoaa nuorille, kauniille ja terveille naisille mahdollisuuden parempaan toimeentuloon kauppaamalla heidän munasolujaan Länsi-Eurooppaan. Daria tarttuu tilaisuuteen paremman elämän toivossa. Keski-ikäinen lapsettomuudesta kärsivä englantilaisnainen Mary tarrautuu viimeiseen mahdollisuuteensa tulla äidiksi ja lähtee miehensä kanssa Ukrainaan hedelmöitettäväksi. Kuunnelman kertoo kahdesta naisesta, jotka henkilökohtainen ahdinko ajaa yhteen.

Rakastan sinua jo nyt on Sofi Oksasen kirjoittama osuus Wienin Burg-teatterissa v. 2017 esitetystä Eurooppalainen Ehtoollinen -näytelmästä. Teos muodostui viiden naiskirjailijan kirjoittamista, Euroopan nykytilaa käsittelevistä monologeista

Rooleissa: Niina Koponen, Marjaana Kuusniemi-Korhonen ja Outi Vuoriranta.
Ohjaus: Soila Valkama.
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.
Tuotanto: Pekka Ruohoranta, Radioteatteri.

Su 28.1., uusinta ma 29.1.
Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 2009: Hannu Mäkelä: Rakkauden voima

Matilda, kutoja, joka uneksii ja elää. Yrjö, sekatyömies, joka yrittää elää. Mukana heidän kertomuksissaan myös Siiri, Yrjön vaimo, jonka on pakko elää; Toivo, Matildan nuoruudenrakastettu, joka haluaisi elää. Kalle, kaveri, joka elää vain ja Helli, joka janoaa elämää. Kuunnelma tapahtuu Helsingissä, Kallion kaupunginosassa, maaliskuussa 1928. Eletään kieltolain aikaa ja nousukautta, mutta myös laman ensimmäiset merkit ovat ilmassa. Suurin riski on kuitenkin rakastuminen.

Rooleissa: Vuokko Hovatta, Eero Aho, Miitta Sorvali, Tuomas Uusitalo, Pekka Huotari, Sari Mällinen.
Radioteatterille kirjoittanut Hannu Mäkelä.
Ohjaus: Outi Valle.
Äänisuunnittelu: Eeva Partanen.
Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 2009.

Helmikuu

Radioteatteri esittää: Jäänne. Kuvassa näyttelijä Kuvassa Ylermi Rajamaa
Radioteatteri esittää: Jäänne. Kuvassa Ylermi Rajamaa Radioteatteri esittää: Jäänne. Kuvassa näyttelijä Kuvassa Ylermi Rajamaa Kuva: Johanna Kannasmaa, Yle Kuvapalvelu Radioteatteri,kuunnelmat

Su 4.2., uusinta ma 5.2.
Ensiesitys: Maarit Verronen: Jäänne

Jäänne on scifiä ja arkea taitavasti sekoittava draama, joka käsittelee ajankohtaista kysymystä: toiseuden kohtaamista ja sietämistä. Jäänteen ajalliset mittasuhteet antavat ajattelemisen aihetta ihmisyydestä ja sen "puhtaudesta", kun tavalliseen suomalaiseen perheeseen syntyy Homo Erectus -lapsi kromosomien kätköistä löytyvän jäänteen herätessä satojen tuhansien vuosien jälkeen henkiin.

Rooleissa mm. Ylermi Rajamaa, Antti Jaakola, Niina Koponen, Ella Lahdenmäki, Kreeta Salminen, Juha Pulli.
Käsikirjoitus: Maarit Verronen.
Ohjaus: Janne Pellinen.
Tuotanto: Pekka Savolainen, Radioteatteri.

Herra Oblomov. Radioteatterin valiouusinta v. 1964. Kuvassa näyttelijä Tarmo Manni
Radioteatterin valiouusinta vuodelta 1964: Herra Oblomov. Kuvassa näyttelijät Iiris-Lilja Lassila ja Tarmo Manni Herra Oblomov. Radioteatterin valiouusinta v. 1964. Kuvassa näyttelijä Tarmo Manni Kuva: Yle Radioteatteri,kuunnelmat,Tarmo Manni

Su 11.2. osa 1/2, uusinta ma 12.2.
Su 18.2. osa 2/2, uusinta ma 19.2.
Valiouusinta vuodelta 1964: Ivan Gontsharov: Herra Oblomov

Herra Oblomov, tuo vapaaherran laiskaa elämää elävä antisankari, ei ole onnellinen. Yhteiskunnan asettamat paineet, rahahuolet ja velvollisuudet ahdistavat, vaikkei Oblomov niiden eteen mitään teekään. Ja kun muutkin elävät niin paljon parempaa elämää! Oblomovin päivät täyttyvät syömisestä, juomisesta ja liiallisesta toimettomuudesta. Välillä on aikaa myös haikailla menneisyyteen - nuoruuden rakastettu Olga on ollut hänen mielessään jo kauan..

Rooleissa: Tarmo Manni, Helge Herala, Matti Aulos, Sasu Haapanen, Iiris-Lilja Lassila, Terttu Soinivirta, Toivo Mäkelä, Ture Junttu ja Pertti Roisko.
Ivan Gontsharovin romaanin mukaan Yleisradiolle suomentanut ja sovittanut Ilmari Kianto.
Ohjaus: Mauno Hyvönen.
Valiouusinta vuodelta 1964.

Su 25.2., uusinta ma 26.2.
Ensiesitys: August Strindberg - Esko Salervo: Tschandala - kertomus tuhoutumisesta

On vuosi 1680. Ruotsi on vallannut Skånen ja yrittää huonolla menestyksellä saada alueen asukkaita itselleen myötämielisiksi. Vastarinnan varjossa puuhataan myös kaikenlaista hämärää. Sen saa kokea maisteri Andreas Törner, joka muuttaa puolisoineen kesäksi Lundin lähellä sijaitsevaan rappioituneeseen linnaan. Siellä mikään ei ole miltä ensisilmäyksellä näyttää.
Törner joutuu törmäyskurssille linnan tilanhoitajaksi itsensä keinotelleen tuolisepänkisälli Pedersenin kanssa. Tämä osaa taitavasti pelata sillä huonolla kädellä, jonka ympäröivä yhteiskunta on hänelle jakanut. Vähitellen Törner huomaa, että hänen varalleen on suunnitelmia.

Miten itseään sivistyneenä ja hyvänä ihmisenä pitävä ruotsalainen maisteri toimii, kun häntä uhkaa omaa etuaan ajava ihminen, joka ei ole erityisen sivistynyt eikä erityisen jalo?

Kuunnelman on August Strindbergin pienoisromaanin Tschandala (1889) pohjalta vapaasti dramatisoinut Esko Salervo ja ohjannut Soila Valkama.

Maaliskuu

Su 4.3. osa 1/3, uusinta ma 5.3.
Su 11.3. osa 2/3, uusinta ma 12.3.
Su 18.3. osa 3/3, uusinta ma 13.3.
Ensiesitys: Juha Siltanen: Luutnantin sydän

Luutnantin sydän on wanhanaikainen komedia ajasta, jolloin kunnia vielä oli kunniaa ja komediatkin komedioita. On vuosi 1894. Vilpitön mies, luutnantti Nylund, haluaisi kosia unelmiensa neitoa, mutta neidon tehtailijaisä on naimakauppaa vastaan: luutnantti on hänestä afäärialalle aivan liian omantunnontarkka. Vaan sitten itse Suomen sotaväen päällikkö tuo luutnantille ihmeellisen viestin aina tsaarilta asti, ja äkkiä on luutnantti tavoitelluin henkilö koko laajassa Hämeenlinnan kaupungissa. Vaan luutnanttipa empii koko hurjaa onnenpotkausta - hän on sitä mieltä, että onni on itse ansaittava!

Voi aikoja, jolloin vielä täytyi kysyä: mikä opetukseksi liian rehelliselle miehelle? Kyytiä saavat lopulta niin tuli, maa, vesi kuin ilmakin, kun keskellä elokuun hellettä ja ukkosmyrskyä käy koko waltakunnallisesti tunnettu esiintyjäseurue tätä pähkinää särkemään.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Siltanen.
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma ja Juha Siltanen.
Rooleissa: Janne Reinikainen, Aarre Karén, Juha Hurme, Mikko Bredenberg, Lasse Pöysti, Tom Pöysti, Viktor Klimenko, Maria Heiskanen, Kaisa el Ramly, Eila Roine ja Juha-Erkki Kants.

Su 25.3., uusinta ma 26.3.
Valiouusinta vuodelta 1997: Gunilla Hemming: Rouvan humanoidihuolet eli miten pelastin maailman rasittamatta itseäni sanomattomasti

Rita saa mieheltään 40-vuotislahjaksi pesukoneen, joka on uusinta mahdollista teknologiaa. Se osaa soittaa musiikkia, ajastaa pyykinpesun alkamaan tietyllä kellonlyömällä ja lopulta se oppii myös kommunikoimaan ihmisten kielellä. Pienen erehdyksen seurauksena Rita päätyy vahingossa tilaamaan pesukoneen välityksellä myös amerikkalaisen kotirouvan kotiinsa. Tästä alkaa tapahtumaketju, johon sekoittuu niin humanoideja kuin ydinsodan uhkaakin.

Gunilla Hemmingin kuunnelma on komedia avaruudesta ja tästä ajasta. Se sekoittaa reippaalla kädellä scifiä arkiseen aherrukseen.

Rooleissa: Pirkko Hämäläinen, Carl-Kristian Rundman, Sanna-Kaisa Palo, Pertti Koivula, Heikki Määttänen, Juha Siltanen, Miro Hemanus ja Petra Lappalainen.
Kirjoittanut ja ohjannut: Gunilla Hemming.
Radioteatterille suomentanut: Juha Siltanen.
Tekninen toteutus: Tuula Sinisara.
Valiouusinta vuodelta 1997

Huhtikuu

Su 1.4., uusinta ma 2.4.
Valiouusinta vuodelta 2010: Marjo Niemi: Täällä Pohjantähti

"Tässä välissä on paljon kaikkea" toteaa Pohjantähti ja aloittaa kohti maapallon asukkaita kurottelevan kertomuksensa. Kuunnelma johdattaa erilaisten ihmiskohtaloiden pariin musiikin säestämänä. Saimi-mummon kelkkamatka lähimpään supermarkettiin sadan kilometrin päähän keskeytyy, kun lumi sulaa alta ja Pohjois-Karjalassa maanviljelijä kaivaa hautaa itselleen, kun tulva on ensin vienyt omaisuuden ja vaimonkin. Samaan aikaan Helsingissä nuori aktivisti osoittaa mieltään sulavien lumiukkojen keskellä.

Välillä pitää päästä myös lämmittelemään läheiseen kapakkaan. Siellä aktivisti näkee jotain, jota ei voi koskaan unohtaa.

Rooleissa: Antti Jaakola ja Hanna Vahtikari.
Ohjaus: Iiro Ollila ja Marjo Niemi.
Musiikki: Iiro Ollila.
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten ja Iiro Ollila.
Valiouusinta vuodelta 2010.

Su 8.4., uusinta ma 9.4.
Ensiesitys: Niina Miettinen: Märta

”Mä muistan sellasen ohjelman, jossa Märta Tikkanen ja Mirja Pyykkö juttelee naisten asemasta vuonna -75. Märta puhuu naisasiaa ja sitten hymyilee, flirttaa. Niinku viekas kettu, joka esittää vaaratonta, mut nappaa suihinsa heti, jos on eri mieltä.”

Kuunnelma Märta on musikaalinen ja elegantti muotokuva Märta Tikkasesta, suomenruotsalaisesta klassikkokirjailijasta. Kuunnelma kuvaa lempeän kriittisesti feministisen taiteilijaidentiteetin syntyä aikana, jolloin tunnustuskirjallisuus aiheutti Suomessa skandaaleja. Tikkasen kuuluisimmat teokset kuten Miestä ei voi raiskata, Vuosisadan rakkaustarina ja Punahilkka punoutuvat osaksi aikansa kulttuurielämää, häikäilemätöntä ilmaisunpakkoa, hengissä selviytymistä ja pohjatonta rakkautta.

Konsepti ja ohjaus: Hilkka-Liisa Iivanainen
Käsikirjoitus Märta ja Henrik Tikkasen tekstien pohjalta: Niina Miettinen
Musiikki: Samuli Laiho
Lyriikka Märta Tikkasen tekstien pohjalta: Samuli Laiho ja Hilkka-Liisa Iivanainen
Laulu: Emmi Parviainen ja Samuli Laiho
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
Tuotantoassistentti: Iira Halttunen
Tuottaja: Erja Manto
Rooleissa:
Märta Tikkanen - Erja Manto ja Emmi Parviainen
Henrik Tikkanen - Kristo Salminen
Toimittaja/ kriitikko/kanssasisar/ Linda Boström-Knausgård - Wanda Dubiel
Toimittaja/ kriitikko - Kristo Salminen

Su 15.4., uusinta ma 16.4.
Sokeain kuunnelmapalkinnon voittaja

Näkövammaisten kuunnelmaraati valitsee vuosittain Sokeain kuunnelmapalkinnon saajan. Nyt on vuorossa vuoden 2017 parhaaksi valitun kotimaisen kuunnelman uusintalähetys.

Su 22.4. osa 1/2
Ma 23.4. osa 2/2
Valiouusinta vuodelta 1994: Olli Jalonen: Tuhkasaari

Olli Jalosen Tuhkasaari on kaksiosainen kuunnelma, jossa Tipu - oikealta nimeltään Teppo - lähtee retkelle ystäviensä Lailan ja Marjaanan kanssa. Todellinen seikkailu alkaa, kun lasten ympärille laskeutuu taivaasta lasisia aitoja, jotka johdattavat heidät matkalle kohti Tuhkasaarta, tehtävänään toimittaa kirje alapuolisten maailmaan.

Mutta miten Tipu, Laila ja Marjaana pääsevät takaisin kotiin? Ja uskooko heitä kukaan, kun he kertovat seikkailuistaan kvarkkien ja simhiläisten maassa?

Olli Jalosen samannimisestä saturomaanista Yleisradiolle toteuttanut työryhmä: Eero Aro, Heljä Ahonen, Esa Kotilainen ja Pekka Ruohoranta.

Rooleissa: Matti Oravisto, Elina Aro, Jonna Pelkonen, Ylermi Rajamaa, Markku Maalismaa, Ola Tuominen, Tuula Nyman, Kaija Pakarinen, Riikka Ala-Harja ja Pekka Ruohoranta.
Äänisuunnittelu ja tuotanto: Eero Aro.
Musiikin sävellys: Esa Kotilainen.
Valiouusinta vuodelta 1994.

Su 29.4., uusinta ma 30.4.
Ensiesitys: Olli Jalonen: Unohtamo

Unohtamo kertoo sekä muistamisen että unohtamisen vaikeudesta. Kirjailija Olli Jalonen on kirjoittanut uuden kuunnelman seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Kuunnelma tapahtuu uusien tornitalojen aikaan. Niiden ikkunoista avautuvat hienot näkymät - vaikka putoamisen tunne huimaakin. Tipuksi kutsuttu aikamiespoika elää vanhempiensa kanssa. Kaikkia kolmea muistot riivaavat. Unohtamossa käytetään näyttelijöiden ääntä sekä lapsina että aikuisina. Arvot ja asenteet ovat voineet muuttua neljännesvuosisadassa, mutta muistoiksi tiivistyneet tunteet pysyvät kiinni kuin iho.

Olli Jalosen uusi kuunnelma kytkeytyy ainutlaatuisella tavalla hänen vuonna 1994 julkaistuun ja uusintana viime viikolla kuultuun kuunnelmaansa Tuhkasaari. Kuunnelmassa lapsina esiintyneet Ylermi Rajamaa ja Elina Norros ovat nyt Unohtamossa aikuisina.

Rooleissa: Ylermi Rajamaa, Tiina Weckström, Ilkka Heiskanen, Elina Norros.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Olli Jalonen.
Äänisuunnittelija: Hanna-Helena Kinnunen.
Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola.
Tuottaja: Pekka Ruohoranta, Radioteatteri

Toukokuu

Su 6.5., uusinta ma 7.5.
Valiouusinta vuodelta 2012: Juha Seppälä: Purjehtija

Helene Schjerfbeck työstää Tammisaaressa vuonna 1918 maalaustaan Purjehtija, jonka mallina istuu Helenen ihailun kohde, herra Einar Reuter. Reuterin vastakaiku Helenen tunteisiin on vähäistä.

Helene Schjerfbeckin vuonna 1921 maalaama omakuva on kadonnut - mutta löytyy vuosikymmeniä myöhemmin erään miehen hallusta.

Kuunnelma tapahtuu Tammisaaren lisäksi tajunnassa, jossa Schjerfbeck ja omakuvan omistava mies keskustelevat aikojen ja kuoleman rajojen yli. Yhdeksi keskeisimmäksi kysymykseksi nousee, mikä on taiteen arvo.

Rooleissa: Erja Manto, Mikko Reitala, Pekka Savolainen ja Hellevi Härkönen.
Ohjaus: Juha-Pekka Hotinen.
Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen.
Dramaturgi: Juha-Pekka Hotinen.
Valiouusinta vuodelta 2012.

Su 13.5.
Ensiesitys: Atro Lahtela: S/S Sampo

Kuunnelman tapahtuma-aikaan tammikuussa 1918 Suomi on virallisesti itsenäinen, mutta venäläiset bolsevikit pitävät hallussaan jäänsärkijä Sampoa. He tarvitsevat sitä sotilaskuljetuksiin vaikeissa jääoloissa.

Suomen senaatti puolestaan tarvitsee Sampoa auttamaan jääkärien kuljetuksessa Saksasta Suomeen. Jäänmurtaja täytyy kaapata ja operaatio pitää salata täydellisesti, sillä maa on syöksymässä kohti sisällissotaa.

Toimittaja Tekla Aalto (Elsa Saisio) tekee tapahtumasta radiodokumenttia. Hän seuraa salaista operaatioita tuoreeltaan lukuisilla tapahtumapaikoilla niin merellä kuin maissa.

S/S Sampo -kuunnelma kuvaa kasvavaa epäluuloa ja luottamuksen rapistumista - koko Suomen tapahtumat näkyvät myös pienellä jäänmurtajalla. Kunnianhimoinen seurantadokumentti paljastaa sekä tapahtumat että syyt niiden taustalla.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Atro Lahtela
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola
Tuottaja: Matti Kajander, Yle Radioteatteri

Näyttelijöinä ovat mm. Elsa Saisio, Jarkko Pajunen, Rauno Ahonen, Arttu Kurttila, Robert Enckell, Marc Gassot, Valtteri Simonen.

Su 20.5., uusinta ma 21.5.
Ensiesitys: Heikki Vuento: Viipurin kevät

Viipurin kevät on hetkistä ja tilanteista koostuva ääniteos vuoden 1918 tapahtumista, sisällissodan alusta sen loppuselvittelyihin saakka.

Voittajien ja häviäjien - sekä sivustakatsojien - kohtaloita seurataan kaupungin valleille, Suomen historian suurimman siviilien joukkosurman, käytännössä etnisen puhdistuksen tapahtumapaikalle.

Käsikirjoitus: Heikki Vuento.
Ohjaus: Pekka Savolainen
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten
Musiikin säestys:Joonatan Kotila
Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola
Tuottaja: Erja Manto.
Näyttelijöinä lkka Heiskanen, Jarkko Lahti, Pihla Pohjolainen, Miika Laakso, Juha Pulli, Kreeta Salminen, Antti Jaakola, Pyry Nikkilä, Niklas Åkerfelt, Wilhelm Grotenfelt, David Kozma, Ella Pyhältö, Eero Urho, Ronja Kuoppamäki, Arttu Kurttila, Aino Venna ja Juho Kanervala.

Su 27.5., uusinta ma 28.5.
Ensiesitys: Elina Snicker: Suomenlinna 1918

Suomenlinnan punavankileirin vangin arjessa olennaista on saada tietoa. Aluksi luetaan sanomalehtiä. Kun lehdet kielletään, aletaan toimittaa omaa lehteä. Kun lehteä ei enää ole voimia toimittaa, ollaan huhujen varassa. Posti mantereelta kulkee hitaasti, lahjotut vartijat ovat nopeita kuriireja. Ruoka loppuu ja taudit leviävät, odottavan aika hupenee.

Järvenpääläinen ’Isäukko’ Ilmari (Jouko Puolanto) on lainkuuliainen perheenisä, kylänsä nimismies ja olosuhteiden uhri. Punavangiksi joutuneena ja saarelle eristettynä Isäukko odottaa tietoa kohtalostaan. Nälkä, taudit ja teloitukset harventavat vankien rivejä. Kun sellitoverit luovuttavat, Isäukko uskoo oikeuteen. Viimeinen toivo elää nokkelassa muurarissa (Paavo Kinnunen), jonka avulla kirjeet kotiin vaimon ja tyttären luo kulkevat huomaamatta mantereelle. Jokainen kirje voi olla viimeinen. Kenelle kuuluu armo ja oikeus?

8.6.1918
Saimmekin tietää Helsingin Sanomista, että ehdolliseen päätettävistä laki oli lopullisesti hyväksytty. Taaskin alkoi uusi toiveitten jakso.

12.6.1918
Aamulla kun oli ylösnousemisen aika niin huomattiin että yksi joukostamme oli muuttanut paremmille metsästysmaille.

Päiväkirjan kirjoittaja vapautui Suomelinnan vankileiriltä 13.12.1918.

Käsikirjoitus: Elina Snicker
Ohjaus: Susanna Airaksinen
Äänisuunnittelu: Ville Aalto
Tuotanto: Matti Kajander, Elina Ylä-Mononen / Radioteatteri

Rooleissa: Jouko Puolanto, Paavo Kinnunen, Antti Haikkala, Timo Tuominen, Matti Onnismaa, Timo Torikka, Pyry Äikää, Aksa Korttila, Elias Keränen, Tuomas Rinta-Panttila, Antti Autio, Roman Schatz, Erja Manto.

Keväällä 2018 myös

Radioteatteri esittää: Tohtori Raimo - valtakunnan terapeutti. Kuvassa Nora Rinne ja Tohtori Raimo (Martti Suosalo).
Radioteatteri esittää: Tohtori Raimo - valtakunnan terapeutti. Kuvassa Nora Rinne ja Tohtori Raimo (Martti Suosalo). Radioteatteri esittää: Tohtori Raimo - valtakunnan terapeutti. Kuvassa Nora Rinne ja Tohtori Raimo (Martti Suosalo). Kuva: Jukka Lintinen, Yle Kuvapalvelu Radioteatteri,kuunnelmat

Lauantai-iltapäivisin klo 15.00 lähetetään Yle Radio 1:ssä Radioteatterin kausisarjoja. Helmikuun alkuun asti jatkuu Pirjo Toikan kirjoittama komediasarja Iiris ja viettelykset. Sen jälkeen loppukevään ajan kuullaan Rolf ja Alexandra Beckerin kepeää Dickie Dick Dickens-jännityskuunnelmasarjaa vuodelta 1974.

Jatkoluentana Yle Radio 1:ssä arkisin klo 18.20 jatkuu Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä. Hurjan suosion saavuttanut Radioteatterin jättiurakka etenee kohti puolta väliä ja jatkuu läpi vuoden.

Yle Puhe lähettää sunnuntaiaamuisin klo 7.45 tarinoita lapsille. Toiveuusintana on tulossa 21.1. - 18.3. Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan teos: Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö.

Radio Suomessa jatkaa Tohtori Raimo, jota kuullaan lauantaisin nyt tuntia aiempaa myöhemmin, eli klo 11.50.

 • Millaiset ovat ensimmäiset muistikuvasi rahasta?

  Millainen on sinun suhteesi rahaan?

  Millaiset ovat ensimmäiset muistikuvasi rahasta? Millaisia tunteita siihen liittyi? Millainen on sinun suhteesi rahaa? Mitkä asiat ovat vaikuttaneet rahasuhteeseesi? Miten rahan puute vaikuttaa elämääsi? Mistä saat silloin apua? Oletko etuoikeutetussa asemassa eikä rahan riittävyyttä tarvitse miettiä? Miten se vaikuttaa elämääsi ja ajatteluusi? Vertaatko taloudellista asemaa ja tilannetta muihin?

 • Keskustele tässä: Kannattaako enää sijoittaa rakennuksiin?

  Rakentaminen on riskibisnestä.

  Joka kymmenes asunto on ilman asukkaita ja monen pienen ostoskeskuksen kohtalona on purkaminen. Samalla etätyöt vähentävät toimistotilojen tarvetta. Uskaltaako yhä sijoittaa rakennuksiin? Toimittaja Juha Virtasen vieraina Rakennusteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Kim Kaskiaro ja Inderes Oy:n analyytikko Olli Koponen.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2020

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Keskustele aiheesta: Minkälainen fiilis sinun työpaikallasi on?

  Työpaikan tunneilmasto vaikuttaa tuottavuuteen.

  Työpaikan hyvä tunneilmasto parantaa työtulosta selvästi. Monelta johtajalta jää tärkeitä työkaluja käyttämättä, kun työpaikan tunneilmastoon ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Mikä maksaa? -ohjelmassa keskustellaan siitä, miten työpaikan hyvä tunneilmasto saadaan luotua. Juho-Pekka Rantalan vieraina työelämän tunnetaitovalmentaja Ira Leppänen ja psykologi Jarkko Rantanen.