Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen superbändin koko kuva – Eppu Normaali Teemalauantain tähtenä

Eppu Normaali -yhtye vuonna 1990.
Eppu Normaali vuonna 1990. Eppu Normaali -yhtye vuonna 1990. Kuva: Kari Lahtinen Eppu Normaali

Punkkia, rockia, poppia tai iskelmää – musiikin lajista riippumatta Eppu Normaali on neljän vuosikymmenen ajan soittanut tiensä suomalaisten sydämiin. Teemalauntaina 6.1. klo 20 alkaen saa ensi-iltansa televisiossa vuonna 2016 valmistunut Eput-elokuva. Sen lisäksi nähdään intiimi Kosketuksessa -taltiointi (2007) ja sokerina pohjalla legendaarinen Aki ja Mika Kaurismäen ohjaama rockdokumentti Saimaa-ilmiö vuodelta 1981.

Alussa oli viisi nuorta miestä Ylöjärvellä, Tampereen lähistöllä, ja erinäisiä soittimia: Syrjän veljekset Martti (laulu) ja Mikko eli Pantse (kitara), heidän serkkunsa Aku Syrjä (rummut), Juha Torvinen (kitara) ja Mikko Saarela (basso).

Saku Pollarin dokumentti Eput-elokuva kertoo bändin tarinan pääosin sen jäsenten haastattelujen kautta. Kulttuuricocktailin Olli Kangassalo kirjoittaa elokuva-arviossaan, että "dokumentti ei tee kiiltokuvaa ja murtumat tuovat juttuun elämää". Keskeiseksi juonteeksi muodostuu Syrjän veljesten hieman kivuliaskin suhde. Elävästi ja hauskasti kuvataan veljesten lapsuus ja kaveriporukan muodostuminen heidän ympärilleen.

Vähän muuta ryhmää nuoremmat Martti ja Juha Torvinen perustivat jossain välissä oman duon nimeltä "Heimo Hämähäkki", johon vanhemmat kaverit ujuttautuivat myöhemmin mukaan - ja samalla kaappasivat bändin.
Mikko Saarela keksi bändille uuden nimen "Eppu Normaali" Mel Brooksin Frankenstein Junior -elokuvasta.

Isoveli Pantsen mielestä Martti päsmäröi bändissä liikaa ja pikkuveli sai potkut, mutta otettiin pian takaisin, sillä "tarviihan bändi hullun nokkamiehen".

Eppu Normaali -yhtye vuonna 1979.
Eppu Normaali vuonna 1979. Eppu Normaali -yhtye vuonna 1979. Kuva: Mäsi Mäkinen Eppu Normaali
Me olemme ehkä hulluja, mutta olemme päättäneet ottaa teidät levyttämään

70-luvun puolivälin jälkeen uusi musiikkityyli punk rantautui Suomeen ja myös Ylöjärvelle. Koko porukka olikin yleisössä kun amerikkalaisyhtye Ramones esiintyi vuonna 1977 Tampereen Tekulla. Keikka oli käänteentekevä. Nyt myös Eppujen soittoon tuli rutkasti lisää tempoa ja säröä.

Uusi demonauha lähetettiin tamperelaisen Epe Heleniuksen juuri perustamaan Poko Rekords levy-yhtiöön, ja pian puhelin soikin Ylöjärven Takamaalla. Vastaus kuului, että "me olemme ehkä hulluja mutta olemme päättäneet ottaa teidät levyttämään".

"Näin silloin etiäisen, että tästä tulee jotain hienoa ja isoa. Ihan perusteeton etiäinen siinä vaiheessa", Martti muistelee dokumentissa.

Vuonna 1978 julkaistiin Poko Rekords -levymerkillä Eppujen ensimmäinen pitkäsoitto Aknepop ja siitä irrotettiin singleksi ikonen punkrallatus Poliisi pamputtaa taas.

Tie suomirockin tähtitaivaalle ja aivan sen katolle oli kuin olikin auki.

Eppu normaalin laulusolisti Martti Syrjä, 70-luku.
Martti Syrjä vauhdissa silloin joskus. Eppu normaalin laulusolisti Martti Syrjä, 70-luku. Kuva: Japa Mattila Eppu Normaali
Bändi oli rottakoe. Tuleeko alkoholiongelma jos juo riittävän kauan? Kyllä tulee.

Lähes 40 vuotta, viisitoista studioalbumia ja 1,5 miljoonaa myytyä levyä myöhemmin keväällä 2016 Eppu Normaali harjoittelee Tampere Filharmonian ja kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin kanssa. Tähtäimessä on suuri 40-vuotiskonsertti Tampereen Ratinan stadionilla saman vuoden elokuussa. Dokumentissa nähdään, miten Pantse ja Martti puhuvat myös uutta musiikkia sisältävän levyn tekemisestä. Edellisestä on kulunut jo yhdeksän vuotta.

Bändin jäsenten elämä on seestynyt 80- ja 90-lukujen hurjien vuosien jälkeen. Silloin suosio nousi ennennäkemättömiin mittoihin, mutta samalla kasvoivat myös ongelmat. Sekä kiertueilla että levytyssessioissa kynttilää poltettiin molemmista päistä.

Kitaristi Juha Torvisen mukaan Eppu Normaali oli eräänlainen rottakoe: "Tuleeko alkoholiongelma jos juo riittävän kauan? Kyllä tulee. Ja meillä oli vertaistukea toisistamme mihin vuorokauden aikaan tahansa, siis siihen juomiseen."

1990-luvun lopulla pilvet bändin yllä synkkenivät. Musiikillisen johtajan Pantsen täydellisyyden tavoittelu esti uuden musiikin julkaisemisen, Martin syvenevä alkoholismi taas keikkailun. Lopulta Pantse sai veljensä hoitoon ja vuonna 2004 ilmestyi uusi levy Sadan vuoden päästäkin.

Eput-elokuvassa mainitaan lyhyesti veljesten vanhemmat, kirjailijat Jaakko Syrjä ja Kirsi Kunnas. Sen sijaan bändin jäsenten tyttöystävistä, puolisoista tai lapsista ei kerrota halaistua sanaa. Dokumentti onkin perinteinen kuvaus raskaasta työstä, raskaista huveista ja miesten välisestä ystävyydestä. Toki kohteensa näköinen, rouhea ja humoristinen.

Loppuun sijoitetuissa Ratinan juhlakonsertin tunnelmissa päästään jo pateettisuuden puolelle, mutta näille herroille se sallittakoon. Aika velikultia.

Vuoden 2017 kesällä Eppu Normaali ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän mittaiselle tauolle.

Saimaa-ilmiön konkkaronkka koolla. (Mikkelin Urheilupuisto 1.6.1981) Juice Leskinen Slam vahvistettuna Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen jäsenillä.
Tuuliajolla -kiertueella vuonna 1981 yhdistivät voimansa Eppu Normaali, Hassisen kone ja Juice Leskinen Slam. Saimaa-ilmiön konkkaronkka koolla. (Mikkelin Urheilupuisto 1.6.1981) Juice Leskinen Slam vahvistettuna Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen jäsenillä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Saimaa-ilmiö,Aki Kaurismäki,Mika Kaurismäki,Eppu Normaali,Hassisen Kone,Juice Leskinen Slam,Mikkeli,Tuuliajolla (rock-kiertue)

Lähellä yleisöä ja höyrylaivan kannella

Tuoreehkon dokumentin jälkeen Teemalauantaissa nähdään Kosketuksessa -konsertti vuodelta 2007. Bändi on vaikeudet voittaneena hyvässä vedossa ja esittää lähes akustisesti pienelle yleisölle tunnetuimpia biisejään kuten Puhtoinen lähiöni ja Kitara, taivas ja tähdet. Intiimiä tunnelmaa lisäävät rennosti hapuilevat välipuheet. Konsertti on taltioitu Akun Tehtaan tiloissa Ylöjärvellä.

Teemalauantain päättää suomalaisen rockdokumentarismin merkkiteos Saimaa-ilmiö (1981). Aki ja Mika Kaurismäen ohjaamassa elokuvassa seurataan kesäistä Tuuliajolla -kiertuetta, jossa keikkabussin sijasta seilataan Saimaata hyörylaiva Heinävedellä. Kiertueella ovat mukana suomirockin kolme kulmakiveä, Eppu Normaalin lisäksi Hassisen kone ja Juice Leskinen Slam.

Kaurismäet osuivat kultasuoneen, sillä kaikki bändit ovat huippukunnossa ja tunnelma on irtonainen ja hauska - toki vahvasti alkoholinhuuruinen.

Saimaa-ilmiö -elokuvasta on tehty Jyväskylän yliopistossa musiikkitieteen väitöskirja. Tutkija Terhi Skaniakosin mukaan Saimaa-ilmiö kiteyttää koko suomirockin varhaislapsuuden. "Harvoin on yhdessä elokuvassa pystytty kuvaamaan näin hyvin kokonainen ilmiö. Suomeen tultuaan anglo-amerikkalainen rock sulautui suomalaiseen kulttuuriin omaleimaisella tavalla. Samoin kävi aikanaan iskelmälle."

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Yle Teema Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino vaihtaa vuoden 2018 alusta keskiviikosta tiistai-iltaan Kino Suomen jälkeen. Keväällä on runsaasti ensiesityksiä ja ohjelmisto on perinteisesti monipuolinen. Vuoden alusta lyhytelokuvat tulevat löytymään paremmin Teeman Areena-kanavalta “lyhytelokuvat” otsikon alta.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!