Hyppää pääsisältöön

Lauri Törhösen kulttielokuvassa nuoret juppimenestyjät itkevät mieluummin Alfa Romeossa kuin Ladassa

Mikko Reitala ja Niina Nurminen elokuvassa Insiders.
Kokaiini maistuu Insidersin nuorille menestyjille. Mikko Reitala ja Niina Nurminen elokuvassa Insiders. Kuva: Yle Mikko Reitala,Niina Nurminen,Lauri Törhönen,Insiders

Juppikulttuuri dekadenssiä aidoimmillaan esittelevä kulttielokuva pyörii sujuvasti Mobira-puhelinten, City-lehden ja poreammeiden maailmassa.
Teema tiistaina 2.10. klo 21.55. Areenassa 14 päivää

1980-luvun nousukauteen liittyi monia ilmiöitä, joihin tiivistyi ajan henki. Yksi muistettavimmista oli yhdysvalloista rantautunut young urban professionals eli yuppie-kulttuuri, joka Suomessa sai nimen juppikulttuuri. Jupit olivat nuoria city-ihmisiä, jotka valmistuivat nopeasti (usein kaupallisille aloille) ja pyrkivät määrätietoisesti keräämään omaisuutta ja etenemään urallaan.

Juppien myötä syntyi uusi elitistinen kaupunkikulttuuri, johon kuuluivat häpeilemätön narsismi, hedonismi, kalliit autot ja merkkivatteet, luksusasunnot, varhaiset muotihuumeet ja suljetun piirin klubit. Suurimmiksi ihanteiksi nousivat nuoruus ja kauneus: kuntosalit ja kokaiini tulivat Suomeen. Raha ja sen näkyvä kuluttaminen olivat keskeisellä sijalla, arvoihin kuului sosiaalisen aseman korottaminen ja parempituloisten sisäpiiriin pääseminen.

Lauri Törhösen elokuvassa Insiders (1989) juppinuoria ovat sukufirman toimitusjohtaja Lasse (Mikko Reitala), hänen lakimiehensä Petri (Ilkka Heiskanen), Lassen tyttöystävä Ringa (Niina Nurminen) ja valokuvamalli Maiju (Katja Kiuru). Nelikko kompuroi ihmissuhteissa, sisäpiirikaupoissa ja rikoksen poluilla. Kyynisen ja pinnallisen elämäntavan hehku kiteytyy elokuvan hienoon mainoslauseeseen: "Itken mieluummin Alfa Romeossa kuin Ladassa."

Juonta tärkeämpää elokuvassa on pintataso: kannettavat Mobiran Cityman-puhelimet, City-lehdet ja poreammeet kuluvat käytössä, muskeliveneet ja prameat autot kiidättävät pintaliitäjiä kuntosalilta kattohuoneistoon. Ajan ilmiöiden tahattoman koominen esittely on nostanut harvoin esitetyn elokuvan vuosien saatossa kulttimaineeseen.

Mikko Reitala ja Mobira Cityman elokuvassa Insiders.
Mikko Reitala ja Mobira Cityman elokuvassa Insiders. Kuva: yle Insiders,Mikko Reitala,Lauri Törhönen,Mobira Cityman 450
Niina Nurminen elokuvassa Insiders.
Niina Nurminen elokuvassa Insiders. Kuva: yle Insiders,Lauri Törhönen,Niina Nurminen
Tietokone elokuvassa Insiders.
Tietokone elokuvassa Insiders. Kuva: yle Insiders,Ilkka Heiskanen,Lauri Törhönen

Vuonna 2013, kun elokuva viimeksi uusittiin Teemalla, Lauri Törhönen arveli haastattelussa että jotkut inhosivat elokuvaa, koska se liippasi niin läheltä heidän elämäänsä. "Teen vain realistisia elokuvia, ja filmissä on paljon autenttisia asioita, esimerkiksi kuvauspaikoissa. Alun bilekohtaus on kuvattu aidossa yksityisasunnossa, jossa ei tarvinnut lavastaa juuri mitään. Peileillä koristeltu kylpyhuone oli jo olemassa, ja elokuvaan taisi päätyä myös käytävältä paljastuva komero täynnä naisten hepeniä. Pääsimme paikkoihin suhteilla, piti vain osata kysyä oikein", Törhönen kertoi.

Törhönen kertoo, että myös hän pääsi elokuvantekijänä sisäpiireihin, joihin kuului kannettava puhelin ja helikopterimatkoja. Lue Lauri Törhösen haastattelu kokonaan täältä!

Mikko Reitala ja Niina Nurminen elokuvassa Insiders.
Mikko Reitala ja Niina Nurminen elokuvassa Insiders. Kuva: yle Insiders,Niina Nurminen,Mikko Reitala,Lauri Törhönen

Nuorten näyttelijöiden kaarti koostui enimmäkseen ensikertalaisista: teatterikoululaiset Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen ja Markku Mustonen tekivät esikoisroolinsa, samoin Sari Puumalainen, joka oli vasta lukiossa kuvausten aikoihin. Katja Kiurulla oli jo kokemusta useammasta elokuvasta.

Elokuvasta leikattiin myös kolmiosainen sarja MTV:lle; se on esitetty kolmesti nimellä Insiders – sisäpiiri.

Velkarahalla paisuneelle juppikulttuurille kävi kehnosti. Vain vuosi Törhösen elokuvan valmistumisen jälkeen Suomeen iski talouden romahdus, pankkikriisi ja lama. Lainat menivät maksuun ja muskeliveneet takavarikkoon. Ylikuumenneet asuntomarkkinat romahtivat – osittain juuri juppimentaliteetin vuoksi – ja arvottomat luksusasunnot jäivät velkaantuneitten nuorten käsiin.

Kokaiini vaihtui keskikaljaan, valkoinen bleiseri tuulipukuun.

Niina Nurminen elokuvassa Insiders.
Niina Nurminen elokuvassa Insiders. Kuva: yle Insiders,Ilkka Heiskanen,Niina Nurminen
  • Insiders (1989) Pääosissa: Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen, Katja Kiuru ja Markku Mustonen. Kuvaus: Timo Heinänen. Leikkaus: Olli Soinio. Käsikirjoitus: Asko Apajalahti, Tapio Suominen, Mikael Baran. Ohjaus: Lauri Törhönen. Tuotanto: Fantasiafilmi Oy.
Keskustele

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa