Hyppää pääsisältöön

Mama Africa – Mika Kaurismäen muotokuva Miriam Makebasta

Miriam Makeba. Kuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa.
Miriam Makeba. Kuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa. mama africa,Teemalauantai

Mama Africa on muotokuva Miriam Makebasta, maailmankuulusta eteläafrikkalaisesta laulajasta ja kansalaisoikeustaistelijasta.

Xhosa-heimoon kuulunut Miriam Makeba (1932–2008) omisti elämänsä paitsi musiikille myös taistelulle rasismia ja köyhyyttä vastaan, tasa-arvon ja rauhan puolesta.

Johannesburgissa syntyneen Makeban lapsuus oli köyhä, ja hän joutui lapsena viettämään aikaa myös vankilassa, jonne hänen äitinsä oli tuomittu. Isä kuoli tytön ollessa viisivuotias, ja hän joutui muuttamaan Pretoriaan isoäidin luokse.

Lapsena Makeba lauloi kirkkokuorossa, ja parikymppisena jo erilaisissa lauluyhtyeissä. Lyhyt ja naseva taiteilijanimi Miriam Makeba vakiintui 1950-luvun puolivälissä korvaamaan alkuperäisen xhosa-nimen, jossa riitti yltäkyllin pituutta: Zenzile Makeba Qgwashu Nguvama Yiketheli Nxgowa Bantana Balomzi Xa Ufun Ubajabulisa Ubaphekeli Mbiza Yotshwala Sithi Xa Saku Qgiba Ukutja Sithathe Izitsha Sizi Khabe Singama Lawu Singama Qgwashu Singama Nqamla Nqgithi.

Makeba levytti jonkin verran synnyinmaassaan jo 1950-luvulla ja oli erittäin suosittu sekä soololaulajana että lauluyhtyeiden jäsenenä. Vuonna 1958 hän esiintyi dokumenttielokuvassa Come Back, Africa, joka palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla. Elokuva esitteli Makeban Afrikan ulkopuolella, ja poiki hänelle esiintymisiä Yhdysvalloissa vuonna 1959. Esiintymisiä leimasi musiikin ohella poliittisuus, ja laulajattaren apartheidin vastaisista kannanotoista johtuen Etelä-Afrikan valtio mitätöi hänen passinsa vuonna 1960. Makeba jäi isänmaattomaksi pakolaiseksi.

Yhdysvalloissa Makeba sai suurta tukea uralleen Harry Belafontelta, joka myös oli poliittisesti aktiivinen rotusorron vastustaja. Makeban suosio kasvoi kasvamistaan, ja 1960-luvusta tuli hänen uransa huippukausi. Hänestä tuli afromusiikin kuningatar, ensimmäinen ja tunnetuin mustalta mantereelta saapunut supertähti. Hänen suurin hittinsä oli eteläafrikkalainen Pata-Pata, jonka hän levytti synnyinmaassaan jo vuonna 1957 ja Yhdysvalloissa kymmenen vuotta myöhemmin.

Miriam Makeba.
Miriam Makeba Johannesburgissa 1955. Kuva: Jurgen Schadeberg Miriam Makeba. Kuva: Yle Kuvapalvelu Miriam Makeba,Mika Kaurismäki,Mama Africa

Makeba tutustui amerikkalaisiin jazzmuusikoihin, Martin Luther Kingiin ja Amerikan mustien kansanliikkeeseen, toimi poliittisesti aktiivisena Etelä-Afrikan rotusorron vastustajana, teki afrikkalaisen muodin tunnetuksi Yhdysvalloissa ja lanseerasi muodikkaan afrokampauksen. Hänen aito afrikkalaisuutensa nosti Amerikan mustien taistelijoiden rotuylpeyttä ja itsetuntoa. Hän toimi Afrikan PR-henkilönä ja kulttuurien tulkkina, ja ajautui siten myös Black Power -liikkeen piiriin.

Vuonna 1968 Makeba avioitui Mustien panttereiden johtajan Stokely Carmichaelin kanssa. Mustat pantterit oli aggressiivinen mustien vapautusjärjestö, joka kannatti aseellista vallankumousta Yhdysvalloissa. Makeba menetti suuren valkoisen yleisön tuen, ja sitä myötä konsertit ja levytyssopimukset peruuntuivat. Hän joutui FBI:n seurantaan. Kun pariskunta oli Bahaman-matkalla, Yhdysvaltojen rajavartijat eivät enää päästäneetkään Makebaa maihin, eikä hänelle myönnetty viisumia. Hänestä tuli toisen kerran pakolainen, ja hän asettui puolisonsa kanssa Guineaan, jossa pariskunta nautti presidentin suojelusta.

Makeban suosio säilyi suurena Afrikassa ja Euroopassa. Etelä-Afrikkaan, missä hänen levynsä olivat olleet kiellettyjä vuodesta 1962 saakka, hän palasi vasta vuonna 1991, kun Nelson Mandela vapautettiin. Makeba toimi aktiivisena ihmisoikeustaistelijana, YK:n hyväntahdon lähettiläänä, laulajana ja näyttelijänä elämänsä loppuun saakka. Hänet palkittiin monesti niin musiikillisista kuin poliittisistakin ansioista. "En laula politiikasta vaan totuudesta", Makeba itse sanoi.

Mika Kaurismäen ohjaama dokumenttielokuva kertoo Makeban tarinan runsaiden arkistonäytteiden ja muusikkohaastatteluiden avulla. Elokuva sai ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla 2011, ja se palkittiin yleisöpalkinnolla.

  • Mama Africa (Saksa, Etelä-Afrikka, Suomi, 2011) Es. Miriam Makeba. Ohj. Mika Kaurismäki. Tuotanto Starhaus Filmproduktion.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa