Hyppää pääsisältöön

Mama Africa – Mika Kaurismäen muotokuva Miriam Makebasta

Miriam Makeba. Kuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa.
Miriam Makeba. Kuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa. mama africa,Teemalauantai

Mama Africa on muotokuva Miriam Makebasta, maailmankuulusta eteläafrikkalaisesta laulajasta ja kansalaisoikeustaistelijasta.

Xhosa-heimoon kuulunut Miriam Makeba (1932–2008) omisti elämänsä paitsi musiikille myös taistelulle rasismia ja köyhyyttä vastaan, tasa-arvon ja rauhan puolesta.

Johannesburgissa syntyneen Makeban lapsuus oli köyhä, ja hän joutui lapsena viettämään aikaa myös vankilassa, jonne hänen äitinsä oli tuomittu. Isä kuoli tytön ollessa viisivuotias, ja hän joutui muuttamaan Pretoriaan isoäidin luokse.

Lapsena Makeba lauloi kirkkokuorossa, ja parikymppisena jo erilaisissa lauluyhtyeissä. Lyhyt ja naseva taiteilijanimi Miriam Makeba vakiintui 1950-luvun puolivälissä korvaamaan alkuperäisen xhosa-nimen, jossa riitti yltäkyllin pituutta: Zenzile Makeba Qgwashu Nguvama Yiketheli Nxgowa Bantana Balomzi Xa Ufun Ubajabulisa Ubaphekeli Mbiza Yotshwala Sithi Xa Saku Qgiba Ukutja Sithathe Izitsha Sizi Khabe Singama Lawu Singama Qgwashu Singama Nqamla Nqgithi.

Makeba levytti jonkin verran synnyinmaassaan jo 1950-luvulla ja oli erittäin suosittu sekä soololaulajana että lauluyhtyeiden jäsenenä. Vuonna 1958 hän esiintyi dokumenttielokuvassa Come Back, Africa, joka palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla. Elokuva esitteli Makeban Afrikan ulkopuolella, ja poiki hänelle esiintymisiä Yhdysvalloissa vuonna 1959. Esiintymisiä leimasi musiikin ohella poliittisuus, ja laulajattaren apartheidin vastaisista kannanotoista johtuen Etelä-Afrikan valtio mitätöi hänen passinsa vuonna 1960. Makeba jäi isänmaattomaksi pakolaiseksi.

Yhdysvalloissa Makeba sai suurta tukea uralleen Harry Belafontelta, joka myös oli poliittisesti aktiivinen rotusorron vastustaja. Makeban suosio kasvoi kasvamistaan, ja 1960-luvusta tuli hänen uransa huippukausi. Hänestä tuli afromusiikin kuningatar, ensimmäinen ja tunnetuin mustalta mantereelta saapunut supertähti. Hänen suurin hittinsä oli eteläafrikkalainen Pata-Pata, jonka hän levytti synnyinmaassaan jo vuonna 1957 ja Yhdysvalloissa kymmenen vuotta myöhemmin.

Miriam Makeba.
Miriam Makeba Johannesburgissa 1955. Kuva: Jurgen Schadeberg Miriam Makeba. Kuva: Yle Kuvapalvelu Miriam Makeba,Mika Kaurismäki,Mama Africa

Makeba tutustui amerikkalaisiin jazzmuusikoihin, Martin Luther Kingiin ja Amerikan mustien kansanliikkeeseen, toimi poliittisesti aktiivisena Etelä-Afrikan rotusorron vastustajana, teki afrikkalaisen muodin tunnetuksi Yhdysvalloissa ja lanseerasi muodikkaan afrokampauksen. Hänen aito afrikkalaisuutensa nosti Amerikan mustien taistelijoiden rotuylpeyttä ja itsetuntoa. Hän toimi Afrikan PR-henkilönä ja kulttuurien tulkkina, ja ajautui siten myös Black Power -liikkeen piiriin.

Vuonna 1968 Makeba avioitui Mustien panttereiden johtajan Stokely Carmichaelin kanssa. Mustat pantterit oli aggressiivinen mustien vapautusjärjestö, joka kannatti aseellista vallankumousta Yhdysvalloissa. Makeba menetti suuren valkoisen yleisön tuen, ja sitä myötä konsertit ja levytyssopimukset peruuntuivat. Hän joutui FBI:n seurantaan. Kun pariskunta oli Bahaman-matkalla, Yhdysvaltojen rajavartijat eivät enää päästäneetkään Makebaa maihin, eikä hänelle myönnetty viisumia. Hänestä tuli toisen kerran pakolainen, ja hän asettui puolisonsa kanssa Guineaan, jossa pariskunta nautti presidentin suojelusta.

Makeban suosio säilyi suurena Afrikassa ja Euroopassa. Etelä-Afrikkaan, missä hänen levynsä olivat olleet kiellettyjä vuodesta 1962 saakka, hän palasi vasta vuonna 1991, kun Nelson Mandela vapautettiin. Makeba toimi aktiivisena ihmisoikeustaistelijana, YK:n hyväntahdon lähettiläänä, laulajana ja näyttelijänä elämänsä loppuun saakka. Hänet palkittiin monesti niin musiikillisista kuin poliittisistakin ansioista. "En laula politiikasta vaan totuudesta", Makeba itse sanoi.

Mika Kaurismäen ohjaama dokumenttielokuva kertoo Makeban tarinan runsaiden arkistonäytteiden ja muusikkohaastatteluiden avulla. Elokuva sai ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla 2011, ja se palkittiin yleisöpalkinnolla.

 • Mama Africa (Saksa, Etelä-Afrikka, Suomi, 2011) Es. Miriam Makeba. Ohj. Mika Kaurismäki. Tuotanto Starhaus Filmproduktion.

Lisää ohjelmasta

 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!