Hyppää pääsisältöön

Uutta Radio 1:ssä vuonna 2018: Kulttuuria, musiikkia, draamaa, historiaa. Sekä tietysti Kekkonen. Ja jääkiekkoa

Kulttuuriykkösen toimittajia
Kulttuuriykkösen toimittajia. Kulttuuriykkösen toimittajia Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle kulttuuri,kirjallisuus,kirjailijat,Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin ja perjantaisin suorana Helsingin Musiikkitalon kahvilasta.

Sofi Oksasen kuunnelmat

Radioteatterin pitkiä kuunnelmia lähetetään Yle Radio 1:ssä keväällä 2018 sunnuntaisin ja maanantaisin. Heti vuoden aluksi tammikuussa kuullaan kolme kirjailija Sofi Oksasen teksteihin perustuvaa teosta viikon välein. Sarjan aloittaa sunnuntaina 7.1.2018 Siniposkiset tytöt vuodelta 2005. Sen jälkeen kuulllaan Puhdistus (valiouusinta vuodelta 2011) ja Rakastan sinua jo nyt (uusi teos). Kevään aikana on tulossa ensiesityksinä myös mm. Maarit Verrosen, Esko Salervon ja Juha Siltasen kuunnelmia. Radioteatteria sunnuntaisin klo 15, toinen lähetys maanantaina klo 19.02. Yle Areenassa 30 vrk.

Draamanpurkajaiset

Draamanpurkajaiset avaa näkymän draaman maailmaan ajattomin ja ajankohtaisin siivuin. Toimittaja Marja Vehkasen vieraat tarjoavat kustakin aiheesta juuri omannäköisensä tulkinnan. Liikkeelle lähdetään draaman lajien - tragedian, komedian, tragikomedian, farssin ja melodraaman - piiristä, päätyen muihin draama osatekijöihin. Maanantaisin klo 22.50, muut lähetykset keskiviikkona klo 18.10 ja sunnuntaina klo 12.50. Alkaa ke 24.1.

Kekkonen ei kuole koskaan

Kahdeksanosainen radiosarja Urho Kekkosesta aikamme näkökulmasta. Kirjailija Jari Tervo ja aikamme kekkostuntijat arvioivat legendaarisen presidentin elämää ja merkitystä eri näkökulmista. Teemoina mm. urheilu, ystävyys, suhteet nuorisoon ja vasemmistoon. Torstaisin klo 12.10.

Kertomuksia kansalaissodasta

Sisällissodan aikaan vuonna 1918 eläneet ihmiset kertovat omia kokemuksiaan sodan ajalta. Ohjelmasarjassa kuultavat haastattelut ovat peräisin Työväen arkiston muistitietotoimikunnan, Kansan Arkiston ja Tampereen Kansanperinteen arkiston kokoelmista. Kolmiosaisen ohjelmasarjan toimittaa Virpi Väisänen. Maanantaisin klo 12.10, toinen lähetys lauantaina klo 17.15.

Silmä. Piirros.
Silmä. Piirros. Kuva: Heidi Gabrielsson / Yle Silmä,silmät

Hyväksyn käyttöehdot

Internet on nykyään täynnä erilaisia huijausyrityksiä, roskapostia, identiteettivarkauksia, piratismia, tietokoneviruksia ja henkilökohtaisen yksityisyyden loukkauksia. Moni meistä pelkää henkilökohtaisten tietojensa puolesta. Eikä ehkä turhaan. Neliosaisessa sarjassa toimittaja Jukka Mikkola seikkailee tietoturvan ja tietosuojan historiassa, nykypäivässä ja tulevaisuudessa: salasanojen, hakkereiden, tietomurtojen ja palvelunestohyökkäysten maailmassa. Tiistaisin klo 17.10, uusinta lauantaina klo 10.00.

Radio Variaatio

Radio Variaatio on radiodokumenttien ja featureohjelmien eli radioesseiden yhteinen lähetyspaikka. Radio Variaatio esittää tekijöidensa näkemyksiä maailmasta, aihe tulee tästä todellisuudesta. Niin radiodokumentti kuin radioesseekin ovat monitulkintaisia ohjelmia. Niissä on monentasoisia viestejä, joista kuuntelija voi löytää omansa. Tuottajina Juha-Pekka Hotinen ja Hannu Karisto. Sunnuntaisin klo 18, toinen lähetys torstaina klo 22.05.

Eurooppalaisen musiiikin levynkansia
Eurooppalaisen musiiikin levynkansia Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle musiikki,viihdemusiikki,kansanmusiikki,Eurooppa,Fado,Chanson

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi Napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola. Maanantaisin klo 14.

Keidas

Keidas on kohtauspaikka, jossa soivat Lähi-idän rytmit, Karibianmeren satamien kadut, Vörumaan luonto ja saamelainen joiku. Musiikilla ei ole rajoja eikä sanoituksilla kielimuureja. Tuuli Saksalan Keidas soi kaikissa väreissä. Torstaisin klo 17.30.

Musiikkia parrasvaloista

Musiikkia parrasvaloista on hyväntuulinen äänilevykonsertti, jossa soivat niin vanhempien kuin uudempienkin elokuvien, TV-sarjojen, musikaalien ja muiden näyttämöteosten sävelet. Ohjelmaa toimittavat Marja Vehkanen, Jari Aula, Maaria Holma ja tuottaja Annina Aho. Lauantaisin klo 10.20.

Musiikkitoimittaja Outi Paananen.
Musiikkitoimittaja Outi Paananen. Kuva: Yle toimittaja

Narrin aamulaulu

”Boheemikausi on taiteilijan koeaikaa; se on alkutaival akatemiaan, vaivaistaloon tai ruumishuoneelle”, kirjoittaa romaaninsa Boheemielämää (1851) esipuheessa Henri Murger. Outi Paanasen ohjelmassa Narrin aamulaulu tutkaillaan muusikkojen värikkäitä taiteilijakohtaloita ja kuunnellaan heidän elämänsä kestävintä perintöä eli musiikkia. Perjantaisin klo 11.

Moniääninen Eurooppa

Moniääninen Eurooppa on sarja, jonka sielu ja kantava voima on eurooppalaisia ilmiöitä koskeva ymmärrys. Sarjan tuottaa Jorma Mattila.

Jääkiekon tarina

Jääkiekon alkujuuret ovat Britteinsaarilla pelatuissa mailapeleissa, joita pelattiin yleensä maalla, mutta toisinaan myös jäällä luistimilla. Siirtolaisten mukanaan tuomat pelit kehittyivät Kanadassa vähitellen kohti nykymuotoista jääkiekkoa. Toimittajana Harri Alanne. Kaksiosainen sarja. Maanantaisin klo 12.10, toinen lähetys lauantaina klo 17.15. Alkaa 8.1.

Venuksen koulu - kulttuurin seksihistoria

Venuksen koulu kertoo, miten seksiä on kuvattu taiteissa kautta historian. Sarja kertoo, miten lähetyssaarnaaja-asento näyttäytyy kuvataiteessa, ja että uskonnollinen hurmio ja orgasmikuvaukset sekoittuvat kirjallisuudessa toisiinsa. Länsimaista taidehistoriaa voidaan tulkita jopa sadomasokististen fantasioiden ketjuna! Venuksen koulu paljastaa myös yllättäviä faktoja seksin kulttuurihistoriasta. Tiistaisin klo 17.10, toinen lähetys lauantaina klo 10.00. Alkaa ti 6.2.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2018

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15.(uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset elokuussa

  Yle Radio 1:n jumalanapalvelukset elokuussa 2018

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset elokuussa 2018. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Lapsuuden laulut menevät suoraan tunteisiin ja herättävät muistoja ja tarinoita

  Kuuntelijoiden omia muistikuvia ja tarinoita.

  Lapsuuden ääniraita on jokaisella erilainen. On lauluja, joiden kuuleminen on kuin hyvän ystävän kohtaaminen - sydämeen läikähtää iloa ja kaipuuta. Mieli matkaa laulun kanssa äidin syliin ja koulun käytävälle, aikaan jolloin maailmaa tarkkaili lattiatasolta ja ihmeeksi riitti ensimmäinen lipaisu jäätelöstä.