Hyppää pääsisältöön

Uutta Radio 1:ssä vuonna 2018: Kulttuuria, musiikkia, draamaa, historiaa. Sekä tietysti Kekkonen. Ja jääkiekkoa

Kulttuuriykkösen toimittajia
Kulttuuriykkösen toimittajia. Kulttuuriykkösen toimittajia Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle kulttuuri,kirjallisuus,kirjailijat,Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin ja perjantaisin suorana Helsingin Musiikkitalon kahvilasta.

Sofi Oksasen kuunnelmat

Radioteatterin pitkiä kuunnelmia lähetetään Yle Radio 1:ssä keväällä 2018 sunnuntaisin ja maanantaisin. Heti vuoden aluksi tammikuussa kuullaan kolme kirjailija Sofi Oksasen teksteihin perustuvaa teosta viikon välein. Sarjan aloittaa sunnuntaina 7.1.2018 Siniposkiset tytöt vuodelta 2005. Sen jälkeen kuulllaan Puhdistus (valiouusinta vuodelta 2011) ja Rakastan sinua jo nyt (uusi teos). Kevään aikana on tulossa ensiesityksinä myös mm. Maarit Verrosen, Esko Salervon ja Juha Siltasen kuunnelmia. Radioteatteria sunnuntaisin klo 15, toinen lähetys maanantaina klo 19.02. Yle Areenassa 30 vrk.

Kekkonen ei kuole koskaan

Kahdeksanosainen radiosarja Urho Kekkosesta aikamme näkökulmasta. Kirjailija Jari Tervo ja aikamme kekkostuntijat arvioivat legendaarisen presidentin elämää ja merkitystä eri näkökulmista. Teemoina mm. urheilu, ystävyys, suhteet nuorisoon ja vasemmistoon. Torstaisin klo 12.10.

Silmä. Piirros.
Silmä. Piirros. Kuva: Heidi Gabrielsson / Yle Silmä,silmät

Hyväksyn käyttöehdot

Internet on nykyään täynnä erilaisia huijausyrityksiä, roskapostia, identiteettivarkauksia, piratismia, tietokoneviruksia ja henkilökohtaisen yksityisyyden loukkauksia. Moni meistä pelkää henkilökohtaisten tietojensa puolesta. Eikä ehkä turhaan. Neliosaisessa sarjassa toimittaja Jukka Mikkola seikkailee tietoturvan ja tietosuojan historiassa, nykypäivässä ja tulevaisuudessa: salasanojen, hakkereiden, tietomurtojen ja palvelunestohyökkäysten maailmassa. Tiistaisin klo 17.10, uusinta lauantaina klo 10.00.

Radio Variaatio

Radio Variaatio on radiodokumenttien ja featureohjelmien eli radioesseiden yhteinen lähetyspaikka. Radio Variaatio esittää tekijöidensa näkemyksiä maailmasta, aihe tulee tästä todellisuudesta. Niin radiodokumentti kuin radioesseekin ovat monitulkintaisia ohjelmia. Niissä on monentasoisia viestejä, joista kuuntelija voi löytää omansa. Tuottajina Juha-Pekka Hotinen ja Hannu Karisto. Sunnuntaisin klo 18, toinen lähetys torstaina klo 22.05.

Eurooppalaisen musiiikin levynkansia
Eurooppalaisen musiiikin levynkansia Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle musiikki,viihdemusiikki,kansanmusiikki,Eurooppa,Fado,Chanson

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi Napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola. Maanantaisin klo 14.

Keidas

Keidas on kohtauspaikka, jossa soivat Lähi-idän rytmit, Karibianmeren satamien kadut, Vörumaan luonto ja saamelainen joiku. Musiikilla ei ole rajoja eikä sanoituksilla kielimuureja. Tuuli Saksalan Keidas soi kaikissa väreissä. Torstaisin klo 17.30.

Musiikkia parrasvaloista

Musiikkia parrasvaloista on hyväntuulinen äänilevykonsertti, jossa soivat niin vanhempien kuin uudempienkin elokuvien, TV-sarjojen, musikaalien ja muiden näyttämöteosten sävelet. Ohjelmaa toimittavat Marja Vehkanen, Jari Aula, Maaria Holma ja tuottaja Annina Aho. Lauantaisin klo 10.20.

Moniääninen Eurooppa

Moniääninen Eurooppa on sarja, jonka sielu ja kantava voima on eurooppalaisia ilmiöitä koskeva ymmärrys. Sarjan tuottaa Jorma Mattila.

Jääkiekon tarina

Jääkiekon alkujuuret ovat Britteinsaarilla pelatuissa mailapeleissa, joita pelattiin yleensä maalla, mutta toisinaan myös jäällä luistimilla. Siirtolaisten mukanaan tuomat pelit kehittyivät Kanadassa vähitellen kohti nykymuotoista jääkiekkoa. Toimittajana Harri Alanne. Kaksiosainen sarja. Maanantaisin klo 12.10, toinen lähetys lauantaina klo 17.15. Alkaa 8.1.

 • Ehdota ystävyyden ja rakkauden lauluja

  Joensuun kirkossa lauletaan maanantaina 16.4.2018.

  Joensuun kirkossa lauletaan ystävyyden ja rakkauden lauluja maanantaina 16.4.2018. Yhteislauluilta alkaa klo 18.00 ja se radioidaan suorana Yle Radio 1:ssä. Ehdota laulua yhteislaulutilaisuuteen! Perustele ehdotuksesi tai kerro toivomaasi lauluun liittyvä tarina. Laulut voivat olla hengellisiä tai maallisia. Kerro ehdotuksesi alla olevalla lomakkeella.

 • Kuuntelijoiden äänilevytoiveet ovat soineet radiossa jo vuodesta 1935

  Lauantain toivotut levyt jo vuodesta 1935

  Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut jo vuodesta 1935. Yleisradion äänilevystö perustettiin vuonna 1934, kun silloisen Radio-orkesterin pianisti Alvar Andström (kuvassa) oli ehdottanut radion äänilevyohjelmien saattamista "vakinaiselle kannalle".

 • Lauantain toivotut levyt -ohjelmaan liittyviä muistoja

  Lauantain toivotut levyt -ohjelmasta vuonna 2015

  Lauantain toivotut levyt -ohjelmaan liittyviä muistoja vuodelta 2015. Olen syntynyt ennen sotia ja lauantain toivotut -ohjelma kuului lapsuuteeni ja nuoruuteeni yhtä ehdottomina kuin maanantai-illan kuunnelma, sunnuntain radio-jumalanpalvelus, torstain klo 17. Lasten tunti ja lauantain toivotut levyt.

 • Meille ostettiin putkiradio kamarin hyllylle

  Lauantain toivotut levyt -ohjelmaan liittyviä muistoja

  Lauantain toivotut levyt -ohjelmaan liittyviä muistoja. Tässä on joitain nuoruusmuistoja radiokuuntelijan uraltani. Ensimmäiset muistoni ovat 1940-luvun alusta. Silloin kolmevuotias sanoi radiota buuaksi. Ääntä tuli ja rätinää, mutta ei niinkään tajuttavaa ohjelmaa. Muistan hämärästi, että isovanhempani kuuntelivat pirtissään kidekonetta.