Hyppää pääsisältöön

Korviini osuu kaihoisa Mirjam Helinin esittämä "Lapin äidin kehtolaulu"

Radio maalaistalon ulkoseinällä
Radio maalaistalon ulkoseinällä Kuva: Yle Lauantain toivotut levyt,nostalgia,lauantai,radio,radio-ohjelmat

Lauantain toivotut levyt -ohjelmaan liittyvä muisto vuodelta 2015.

Korviini osuu 50-luvulla kaihoisa, Mirjam Helinin esittämä "Lapin äidin kehtolaulu". Olen 10-vuotias ja asun pienessä kylässä Etelä-Karjalassa. Esitys tekee minuun lähtemättömän vaikutuksen, ja olen kuullut sen satoja kertoja elämäni aikana juuri" Lauantain toivotuissa". Minulla oli tilaisuus tavata Mirjam Helin v. 2005 Turussa, Suomen Joutsenella esitetyn, "Lentävän hollantilaisen" esityksessä. Hän istui suoraan edessäni penkillä, ja esityksen venyessä keskiyölle, hän alkoi torkahdella ja vaipua minuun päin ja tuin häntä selästä. Seuraavana aamuna Helin tuli hotellissa samaan aamiaispöytään, ja sain sanottua hänelle, kuinka jo pikkutyttönä lumoiduin hänen esityksestään. Mirjam Helin ilahtui kovin, hän oli jo yli 90-vuotias, mutta hyvin elloisa ja virkeä.

Kuuntelen "Lauantain toivottuja" 60-luvulla. Odotan malttamattomana jälkipuolen kevyitä kappaleita. Kuulen sanat: "Tehdään bambubungalow, se hauskaa oisi niin". En ymmärtänyt, mistä oli kysymys, arvelin, että tekeminen oli jotain sopimatonta! Isovanhempieni luona Myllykoskella kuuntelen heidän kanssaan toivottuja kesälomalla. Iso-isä pyytää kanssaan tanssiin ja ei muuta kuin matot syrjään ja valssaamme iso-äidin katsellessa kiikkutuolissa hymyillen. Iso-isän suosikki oli "Hei Karjalasta heilin minä löysin", Jori Malamstenin esittämänä.

Seuraa 70-luku. Lauanai-iltana laittelen lapsia nukkumaan, on puuhaa jos toista, lauantain toivotut unohtuvat. Yhä suuremmaksi ero lauantain toivotuista seuraa, kun muutamme 80-luvulla Afrikkaan, missä tuolloin vain joitain harvoja ylen ohjelmia oli kuultavissa lyhytaaltojen kautta, kuuluvaisuuden ollessa heikko. Mikä onni, kun kuului Hoosianna 1. Adventtina, tai "Jo joutui armas aika" kesäkuun toivotuissa.

Koittaa 90-luku ja paluu Suomeen lauantain toivottujen pariin. Mökillä lauantaisauna sovitetaan niin, että toivotut tulee kuultua, jos ei muuten, niin pukuhuoneesta, josta musiikki kantautuu lauteille asti ja arvaillaan esittäjiä.

2000-luvun alussa olen kirjoittamassa kutsuja mieheni hautajaisiin lauantaina, toivottujen soidessa taustalla. Äkisti silmiini nousevat kyyneleet: "Vanha virsi Taalainmaan karjamajalta" soi. Tämän virren olin valinnut siunaustilaisuuteen.

Kirjoitan tätä toivottujen soidessa 26.9.2015. Kuinka ollakaan soi "Myllykosken jenkka", isovanhempieni koti oli Myllykoskella, Tynnilä ja Jäppilä heidän tuttaviaan!

Toivotan suotuisia vuosia "Lauantain toivotuille levyille", joka on soinut koko 70-vuotisen elämäni aikana.

Parhain terveisin,

Anna Seppälä

26.9.2015

 • Kun tutuista poluista tulee pyhiä – kesän aikana Yle Radio1:llä kaksi kaupunkipyhiinvaellusta

  Kesän radiokirkoissa kuljetaan kaupunkipyhiinvaelluksilla.

  Kesän radiojumalanpalveluksissa 13.6. ja 8.8. kello 10 Yle Radio1:llä matkataan pyhiinvaelluksilla. Kesäkuun Pyhiinvaelluskirkon reitti kulkee Tampereella ja elokuun pyhiinvaellusreitti Helsingin Seurasaaressa. Molemmilla pyhiinvaelluksilla liikutaan tutuissa, melko urbaaneissa ympäristöissä. - Halusimme näillä Pyhiinvaelluskirkoilla välittää ajatusta, että pyhiinvaeltaminen onnistuu myös tutuissa maisemissa. Ei ole pakko lähteä kauas nähdäkseen lähelle, Tampereen Pyhiinvaelluskirkon toimittaja Kristiina Hyppölä kuvaa.

 • Afroamerikkalainen ja muu musta musiikki kuuluu Radio 1:ssä

  Yle Teeman ja Yle Radio 1:n kesäkokonaisuus

  Musta kesä tuo yhteen mustan elämän kokemuksia ja musiikkia Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Siirtolaisuuden vaikutuksia ja seurauksia käsitellään useissa eri ohjelmissa Yle Teemalla ja Yle Radio 1:ssä. Radio 1:ssä Musta kesä kuuluu musiikkiohjelmissa.

 • Inflaatio kiihtyy Yhdysvalloissa, pitääkö meidän olla huolissamme siitä? Keskustele tässä inflaatiosta.

  Inflaatioriski kasvaa maailmalla.

  Inflaatio nostaa päätään Yhdysvalloissa, mitä tapahtuu muualla maailmassa? Optimaalinen inflaatio on arvioitu kahteen prosenttiin. Rahan arvon heikkeneminen vaikuttaa monin tavoin elämäämme. Miten hyperinflaatiot ovat syntyneet ja voivatko ne edelleen toteutua? Mikä maksaa? -ohjelmassa tarkastellaan inflaatiota nyt, sekä perehdytään inflaation historiaan eri aikakausina. Toimittaja Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ja Kansantaloudellisen aikakauskirjan päätoimittaja Juha Tarkka.

 • Aurinkoenergian suosio kasvaa - onko se kannattava sijoitus? Keskustele tässä omista aurinkoenergiakokemuksistasi.

  Aurinkoenergia houkuttaa yhä useampaa.

  Aurinkopaneeleiden hinta on vuosien saatossa laskenut. Puhdas ja uusiutuva energialähde kiinnostaa yhä useampaa ja aurinkopaneelien suosio onkin ollut kasvussa. Milloin kannattaa asentaa oma sähköntuottaja katolleen? Mikä maksaa? -ohjelmassa Juho-Pekka Rantalan kanssa aurinkoenergiasta keskustelemassa Motivan asiantuntija Milja Aarni ja Naps Solarin myyntijohtaja Markus Andersen.