Hyppää pääsisältöön

Korviini osuu kaihoisa Mirjam Helinin esittämä "Lapin äidin kehtolaulu"

Radio maalaistalon ulkoseinällä
Radio maalaistalon ulkoseinällä Kuva: Yle Lauantain toivotut levyt,nostalgia,lauantai,radio,radio-ohjelmat

Lauantain toivotut levyt -ohjelmaan liittyvä muisto vuodelta 2015.

Korviini osuu 50-luvulla kaihoisa, Mirjam Helinin esittämä "Lapin äidin kehtolaulu". Olen 10-vuotias ja asun pienessä kylässä Etelä-Karjalassa. Esitys tekee minuun lähtemättömän vaikutuksen, ja olen kuullut sen satoja kertoja elämäni aikana juuri" Lauantain toivotuissa". Minulla oli tilaisuus tavata Mirjam Helin v. 2005 Turussa, Suomen Joutsenella esitetyn, "Lentävän hollantilaisen" esityksessä. Hän istui suoraan edessäni penkillä, ja esityksen venyessä keskiyölle, hän alkoi torkahdella ja vaipua minuun päin ja tuin häntä selästä. Seuraavana aamuna Helin tuli hotellissa samaan aamiaispöytään, ja sain sanottua hänelle, kuinka jo pikkutyttönä lumoiduin hänen esityksestään. Mirjam Helin ilahtui kovin, hän oli jo yli 90-vuotias, mutta hyvin elloisa ja virkeä.

Kuuntelen "Lauantain toivottuja" 60-luvulla. Odotan malttamattomana jälkipuolen kevyitä kappaleita. Kuulen sanat: "Tehdään bambubungalow, se hauskaa oisi niin". En ymmärtänyt, mistä oli kysymys, arvelin, että tekeminen oli jotain sopimatonta! Isovanhempieni luona Myllykoskella kuuntelen heidän kanssaan toivottuja kesälomalla. Iso-isä pyytää kanssaan tanssiin ja ei muuta kuin matot syrjään ja valssaamme iso-äidin katsellessa kiikkutuolissa hymyillen. Iso-isän suosikki oli "Hei Karjalasta heilin minä löysin", Jori Malamstenin esittämänä.

Seuraa 70-luku. Lauanai-iltana laittelen lapsia nukkumaan, on puuhaa jos toista, lauantain toivotut unohtuvat. Yhä suuremmaksi ero lauantain toivotuista seuraa, kun muutamme 80-luvulla Afrikkaan, missä tuolloin vain joitain harvoja ylen ohjelmia oli kuultavissa lyhytaaltojen kautta, kuuluvaisuuden ollessa heikko. Mikä onni, kun kuului Hoosianna 1. Adventtina, tai "Jo joutui armas aika" kesäkuun toivotuissa.

Koittaa 90-luku ja paluu Suomeen lauantain toivottujen pariin. Mökillä lauantaisauna sovitetaan niin, että toivotut tulee kuultua, jos ei muuten, niin pukuhuoneesta, josta musiikki kantautuu lauteille asti ja arvaillaan esittäjiä.

2000-luvun alussa olen kirjoittamassa kutsuja mieheni hautajaisiin lauantaina, toivottujen soidessa taustalla. Äkisti silmiini nousevat kyyneleet: "Vanha virsi Taalainmaan karjamajalta" soi. Tämän virren olin valinnut siunaustilaisuuteen.

Kirjoitan tätä toivottujen soidessa 26.9.2015. Kuinka ollakaan soi "Myllykosken jenkka", isovanhempieni koti oli Myllykoskella, Tynnilä ja Jäppilä heidän tuttaviaan!

Toivotan suotuisia vuosia "Lauantain toivotuille levyille", joka on soinut koko 70-vuotisen elämäni aikana.

Parhain terveisin,

Anna Seppälä

26.9.2015

 • Millaista kiltteyttä olet kohdannut?

  Mikä edistää tai estää kiltteyttä?

  Mitä kiltteys on sinun mielestäsi? Millaista kiltteyttä olet kohdannut? Miten se on vaikuttanut sinuun? Millaisia kiltteyden tekoja olet itse tehnyt ja miten niihin on suhtauduttu? Mikä edistää tai estää kiltteyttä? Arvostetaanko kiltteyttä vai nähdäänkö se sinun mielestäsi kielteisenä ominaisuutena? Miksi? Onko kasvatuksessasi korostettu kiltteyttä?

 • Millaisia kokemuksia sinulla on kärsimyksestä?

  Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun?

  Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun? Millaisia tunteita kärsimys on herättänyt sinussa? Kohtaatko kärsimyksen herättämät tunteet vai pyritkö välttelemään niitä? Miten olet selviytynyt kärsimyksestä? Oletko oppinut jotain niistä? Mitä? Millä tavoin kokemukseesi kärsimyksestä on suhtauduttu? Millaista tukea olet saanut tai toivot muilta? Kärsimys on osa elämää.

 • Musiikkitoiveista totta! Mitä haluaisit kuulla ja jakaa muiden kanssa?

  Toiveista totta Yle Radio 1:ssä lauantaisin klo 11.

  Millainen musiikki antaa sinulle voimaa, valoa tai lohtua? Yle Radio 1 kerää suomalaisten mielimusiikkia soitettavaksi. Toiveista totta -ohjelma vastaa ihmisten haluun jakaa poikkeusolojen herättämiä tunteita ja kokemuksia. Ohjelma koostuu musiikista, jota suomalaiset juuri nyt haluaisivat kuulla. Lisäksi ohjelmaan pyydetään tarinoita tai muistoja toiveiden takaa.

 • Keskustele tässä perintöasioista

  Suomalainen perintö: Yhä enemmän yhä harvemmille

  Asuntomarkkinoiden kahtiajakautuminen näkyy myös perinnöissä - siinä missä yksi perii arvokkaan kaupunkiasunnon, toinen saattaa saada vaivoikseen autiotalon syrjäseudulta. Miten perinnönjakoa voi suunnitella? Milloin on syytä tehdä testamentti? Vieraina emeritusprofessori Urpo Kangas ja verolakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajat ry:stä.