Hyppää pääsisältöön

Kuuntelijoiden äänilevytoiveet ovat soineet radiossa jo vuodesta 1935

Alvar Andström
Alvar Andström Alvar Andström Kuva: Yle Lauantain toivotut levyt,Yle,Yle Radio 1

Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut jo vuodesta 1935.

Yleisradion äänilevystö perustettiin vuonna 1934, kun silloisen Radio-orkesterin pianisti Alvar Andström (kuvassa) oli ehdottanut radion äänilevyohjelmien saattamista "vakinaiselle kannalle". Vuonna 1935 Andström toteutti yhtiön johdolta saamansa idean: oli järjestettävä kuuntelijoille tilaisuus esittää levytoiveitaan, joita sitten soitettaisiin radiossa lauantaisin. Siihen asti äänilevyt olivat olleet vain täytettä ja hätäapua, kun suoriin lähetyksiin tuli yllättäviä katkoksia tai suunniteltua ohjelmaa ei jostain syystä pystytty lähettämään. Andström myös toimitti itse Lauantain toivottuja 1950-luvun alkuun asti.

Vuosi ohjelman perustamisen jälkeen lehdessä kirjoitettiin: "Yleisön mielipiteen (musiikista) tunnustelemiseksi on Suomen Yleisradio järjestänyt kuuntelijoilleen tilaisuuden jatkuvasti esittää toivomuksiaan radioitaviin levyihin nähden. Kuuntelijat ovatkin runsaslukuisina käyttäneet tätä tilaisuutta hyväkseen. Toivomuksia - keskenään kylläkin mitä ristiriitaisimpia - on kertynyt suuret määrät muodostaen sangen arvokkaan, joskin varsin kirjavan aineiston."

Lauantain toivotut ohjasivat sinfoniaa kammoavia kuuntelijoita hienovaraisesti vakavamman musiikin pariin. Moldau, Für Elise, Unkarilaiset tanssit, Nadirin aaria oopperasta Helmenkalastajat, Luostarin puutarhassa, Kimalaisen lento... ne tulivat tutuiksi niillekin kuuntelijoille, jotka kiihkeästi odottelivat kevyemmän osuuden alkamista.

Suurten ikäluokkien varhaisnuoruudessa Lauantain toivotut oli ainoa ohjelma, jossa he saattoivat kuulla päivän iskelmiä.