Hyppää pääsisältöön

Yle Teema Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

graafinen logo uusi kino -ohjelmasta
graafinen logo uusi kino -ohjelmasta Kuva: Juha Fiilin uusi kino

Uusi Kino vaihtaa vuoden 2018 alusta keskiviikosta tiistai-iltaan Kino Suomen jälkeen. Keväällä on runsaasti ensiesityksiä ja ohjelmisto on perinteisesti monipuolinen. Vuoden alusta Uuden Kinon lyhytelokuvat tulevat löytymään paremmin Teeman Areena-kanavalta “lyhytelokuvat” otsikon alta.

Kevään dokumenttielokuvat ovat vahvasti elokuvallisia. Italialainen ohjaaja Yuri Ancaranin “Haaste” (The Challenge) aloitti kevään ohjelmiston visuaalisesti häikäisevällä ja absurdillakin tarinalla, jossa rikkaat qatarilaiset sheikit lentävät yksityiskoneillaan haukkakilpailuista toiseen, Lamborghinin kyydissä kulkee gepardi ja aavikon hiljaisuuden rikkoo maastoautot ja Harley Davidsonit. Serbialainen dokumenttielokuva “Depth II” on tunnelmaltaan järkyttävä. Se kertoo kosovolaisen kylän joukkomurhasta, joka paljastuu vuosia myöhemmin kun Belgradin lähiöstä kaivetaan esiin joukkohauta.
Elokuvan ääninauha perustuu rikoksentekijöiden ja yhden selviytyjän todistajankertomuksiin.
Dmitrii Kalashnikovin “Roadmovie” rikkoo elokuvallisen tyylikkyyden ja näyttää naapurimaamme ajokulttuuria kojetaulukameroiden kautta. Meno on hurjaa ja koukuttavaa katseltavaa.

Lyhytelokuvat ovat teemoitettu ohjaajien mukaan tai sisältöjen mukaisesti. Kevään aikana nähdään mm. Pia Andellin, Teemu Nikin, Ulla Heikkilän ja Katarina Lillqvistin uusimpia töitä. Saamelaisten kansallispäivänä esitetään Suvi Westin lyhytelokuva kaipuusta omiin juuriin “Juuret on” lyhytelokuvassa ja Amanda Kernellin useasti palkittu koskettava ja hienosti näytelty ja toteutettu draama “I will always love you Kingen”. Kokeellista tarjontaa ovat Maarit Suomi-Väänäsen “Pölkyllä pää”, jossa seikkailee koivun pölkky jolla on sielu ja sukset, ja Seppo Renvallin elokuva “Napoli” - unenomainen matka Napolin kaduille ja sen asukkaisiin. Kansainvälisen tanssipäivän kunniaksi tarjotaan Anna-Maria Joakimsdottir-Hutrin ohjaama tanssilyhytelokuva “Through the supermarket in five easy pieces”, joka on huomioitu useilla kansainvälisillä festivaaleilla ja dokumenttielokuva “Siéva”, joka on dokumentti helsinkiläisistä nuorista ja uudesta kehittyvästä street dance -laijsta Siévasta.

Tässä muutamia valikoituja hetkiä Uuden Kinon ohjelmistosta. Koko ohjelmisto ohjelmittain tässä:

(suluissa ikäraja, jos luokiteltu)

2.1. YURI ANCARANI

Il capo (S)
15 min
Italialaisen Yuri Ancaranin elokuvat ovat visuaalisesti häikäiseviä. Il capo kertoo marmorin kaivinkoneiden kuskien pomosta, joka ohjaa pienillä käden liikkeillä isoja koneita Italian vuoristossa auringon paahteessa, 2010.

Haaste (S)
(The Challenge)
68 min
Yuri Ancaranin dokumenttielokuva seuraa nuoria ja rikkaita qatarilaisia aristokraatteja, joiden intohimona ovat haukat, autokisat ja moottoripyöräretket aavikolla, 2016.

9.1. KEVYTTÄ JA RASKASTA

Noste (S)
4 min
Tanssilyhytelokuva vedenalaisen tanssin maailmaan. Tanssija-koreografi Etel Röhr.
Ohjaus Marko Röhr. Tuotanto MRP Matila & Röhr Productions Oy, 2015.

Viimeinen yritys (S)
(El tramo final/The Final stretch)
58 min
Ohjaaja Oscar Pérez kuvaa Espanjan talouden kriisiä Ebrejoen varrella asuvien ihmisten kautta. Meri nielaisee vuosi vuodelta joen suulta maa-alaa jättäen sen asukkaat yksin selviämään muuttuvissa olosuhteissa kuten yhteiskunta alueen taloudellisessa, sosiaalisessa ja luonnon kriisissä. Dokumenttielokuva seuraa paikallisten yrityksiä selvitä tilanteesta. Tuotanto Getsemani Produccions S.L, 2014.

16.1.

Kuollut jo saapuessaan (7)
(Dead when I got here)
72 min
Dokumenttielokuva miehestä, joka itsetuhoisten vuosien jälkeen löytää elämän tarkoituksen Meksikon aavikolla sijaitsevasta mielisairaalasta, jota johtavat sen omat potilaat. Kuusi vuotta myöhemmin Josué johtaa sairaalaa. Hänen toiveensa on tavata tytär, jota hän ei ole nähnyt 22 vuoteen.
Ohjaus Mark Aitken. Tuotanto Tacit Films Ltd, 2015.

23.1. PIA ANDELL

Pysähdys (S)
7 min
Lyhytelokuva ex-pariskunnan kohtaamisesta raitiovaunupysäkillä.
Pääosissa: Niina Sillanpää ja Marc Gassot.
Ohjaus Pia Andell.
Tuotanto Of Course My Films, 2016.

Levyt ja valokuvat (S)
30 min
Tarina 16-vuotiaasta Martasta ja tapahtumista, jotka saavat hänet ymmärtämään maailmaa ja itseään siinä. Pääosissa Milka Ahlroth ja Maissi Heikkilä.
Käsikirjoitus Ville Syrjä. Ohjaaja Pia Andell.
Tuotanto Of Course My Films Oy, 2015.

30.1. KREISIÄ AJAMISTA

The Road Movie (16)
67 min
Koukuttava dokumenttielokuva, joka on koostettu venäläisautojen kojelautakameroiden materiaalista.
Ohjaus Dmitrii Kalashnikov.
Tuotanto Volia Films, 2016.

6.2. SAAMELAISTEN KANSALLISPÄIVÄ

Juuret on (S)
13 min
Elokuvaohjaaja Suvi on nuori saamelaisnainen, joka asuu Helsingissä. Hänen elämänsä on muuttumassa tulevan esikoislapsen myötä. Suvi kaipaa takaisin esi-isiensä maille pohjoiseen ja haluaisi lapselleen pohjoisen identiteetin. Suvin mies Anssi on syvästi rakastunut tähän eikä haluaisi menettää Suvia Saamenmaalle. Anssi ei tunne oloaan kotoisaksi pohjoisessa, mutta haluaa Suvin olevan onnellinen ja harkitsee täysin erilaista elämäntyyliä. Onko kyse vain nostalgian kaipuusta? Unelmasta, jota ei ole olemassa?
Käsikirjoitus Suvi West. Ohjaaja Anssi Kömi.
Tuotanto Vaski Filmi Oy, 2016.

I will always love you Kingen (12)
30 min
Ulkona on 30 astetta pakkasta ja Conny (20-v.) ei tiedä minne mennä ja mitä tehdä elämälleen. Edellisenä päivänä hän on ajanut tyttöystävänsä synnyttämään ja lähtenyt pakoon. Koko pieni pohjoisruotsalainen kylä ei tunnu antavan Connylle anteeksi.
Pääosassa Tage Hervén.
Käsikirjoitus ja ohjaus Amanda Kernell.
Tuotanto Bobfilm, 2017.

13.2.

Koodinimi "Syvyys kaksi" (12)
(Dubina dva/ Depth two)
80 min
”Dubina Dva” oli serbialaisten salainen suunnitelma tuhota entisen Jugoslavian tietyt kansanryhmät. Dokumenttielokuva kertoo salaisesta ja vaietusta 17 vuotta vanhasta rikoksesta, joka paljastuu rekka-auton ajautuessa onnettomuudessa jokeen. Tapaus käynnistää tutkimuksen, josta selviää, että Belgradin lähiöön on kaivettu kosovolaisten joukkohauta. Elokuvan ääni perustuu rikoksentekijöiden ja yhden selvinneen uhrin todistajankertomuksiin.
Ohjaus Ognjen Glavonic.
Tuotanto Non-Aligned Films, 2016.

20.2. KOKEELLISTA ELOKUVAA

Pölkyllä pää (7)
11 min
Pölkyllä Pää on kokeellinen komedia koivupölkystä, jolla on sielu ja sukset. Kun ikäloppua Pölkkyä uhkaa halki poikki pinoon, suksii se hevonkuuseen. Pääseekö Pölkky pälkähästä? Käsikirjoitus ja ohjaus Maarit Suomi-Väänänen.
Tuotanto Ex-Professo Arts Management Oy, 2015.

Napoli film (S)
20 min
Seppo Renvallin lyhytelokuva on surrealistinen kuvaus Napolista, joka on mielentila, jossa nykypäivä ja muinaisuus nivoutuvat yhteen.
Tuotanto Ex-Professo Arts Management Oy, 2017.

27.2.

Tangokuninkaan tytär (S)
(Tangokungens dotter)
14 min
Sheilan vanhemmat erosivat kun hän oli pieni. Vasta aikuisena hänelle selvisi, että hänen isänsä oli Olavi Virta, Suomen merkittävin tangokuningas. Sheila on nyt 57 vuotias ja Virta oli saman ikäinen kuolleessaan. Nyt hän yrittää tutustua isäänsä musiikin kautta.
Ohjaajat Ina Holmqvist ja Emelie Wallgren, 2015.
Osittain mv.

Yövaras (7)
20 min
Khadar Ahmedin ohjaama draamakomedia sijoittuu Helsingin lähiöön, jossa
somalimies Farahin auto alkaa katoilla salaperäisesti öisin. Auto palautuu aamuisin takaisin, mutta aina liian myöhään, jotta Farah ehtisi ajoissa töihin.
Pääosissa Fuaad Amin, Aaliya Mustafa, Kaye Dulla, Elina Knihtilä, Joonas Saartamo. Tuotanto Sons of Lumière, 2017

6.3. NAISTENPÄIVÄN KUNNIAKSI

Supervenus (12)
3 min
Lyhyt mutta selkeä kommentti miten naisten kehoa muokataan vastaamaan ns. kauneusihanteita.
Animaatio Frederic Doazan, 2013.

Kauneus (12)
(Beauty)
10 min
Maalaustaiteen nuoret tytöt ja naiset heräävät henkiin ja todistavat kuinka nuoruus ja kauneus väistyvät kuoleman ja tuhon edessä.
Animaation toteutus Rino Stefano Tagliafierro, 2014.

Luokkakokouksen jälkeen (7)
14 min
Viisikymppinen Saila (Sari Siikander) herää luokkakokouksen jälkeisenä aamuna entisen koulukaverinsa Esan (Petteri Pennilä) vierestä.
Käsikirjoitus ja ohjaus Kirsikka Saari.
Tuotanto Aalto-yliopisto/ELO, 2016.

13.3. TEEMU NIKKI

Pilkkihiihto ()
10 min
Teemu Nikin uusin lyhytelokuva kertoo pilkkihiihtoihin sijoittuvasta kolmiodraamasta. Pääosissa Rami Rusinen, Markus Karekallas, Miikku Tolonen, Minttu Tamski.
Tuotanto It's Alive Films Oy, 2018.

Tissit (7)
17 min
Lyhytelokuva Pipsasta, joka kyllästyy siihen, että kaikki miesasiakkaat töissä valitsevat aina Kaarinan kassan. Pipsa epäilee sen johtuvan Kaarinan isoista rinnoista ja päättää tehdä asialle jotain.
Käsikirjoitus ja ohjaus Teemu Nikki.
Tuotanto It's Alive Films Oy, 2014.
uusinta

20.3. SISÄLLISSOTA

Sodan silmät ()
20 min
Seppo Rustaniuksen ja Jouko Aaltosen lyhytelokuva kertoo valokuvien kautta vuoden 1918 sisällissodasta lasten näkemänä ja kokemana.
Tuotanto Illume Oy, 2018.

Fellmanin pelto ()
24 min
Kaisa Salmen dokumentaarinen performanssiteos on kuvattu Lahden Fellmaninpuistossa, jossa sijaitsi sisällissodan suurin vankileiri, Fellmanin pelto.

27.3. KATOAVA MAASEUTU

LEMBRI UUDU ()
29 min
Viron Pähklan kylässä Saarenmaalla toimi kolhoosi aina vuoteen 1991 asti. Lembri Uudu oli kolhoosin traktorikuski, jonka työ loppui muiden kyläläisten tavoin kun Neuvostoliitto hajosi. Lembri kuoli kyläläisten mielestä oikeaan aikaan ja hänen haamunsa yhdistää entiset kolhoosilaiset.
Ohjaus Eeva Mägi.
Tuotanto Alasti Kino Oû, 2017.

Toivola (S)
30 min
Lyhytdokumenttielokuva kertoo pienen itäsuomalaisen maitotilan viimeisestä vuodesta. Se on elokuva karjaonnesta, arjen rikkaudesta ja luopumisen haikeudesta.
Ohjaus Kaisa Astikainen.
Tuotanto Toivola-filmi Oy, 2016.
uusinta

3.4. MUNNIHARPPU

Onnellisuuden outo ääni
(Lo Strano Suono Della Felicità/The Strange Sound of Happiness)
89 min
Dokumenttielokuva Diegosta, elokuvan ohjaajasta, jolla ei ole töitä eikä suunnitelmia.
Hän palaa vanhempiensa luo Sisiliaan unelmoiden muusikon ammatista. Munniharpusta tulee Diegon intohimo ja hän matkustaa Jakutiaan oppimaan soittamista ja kokemaan oman osansa onnellisuudesta.
Ohjaus Diego Pascal Panarello.
Tuotanto Stefilm International s.r.l, Italia, 2017.

10.4. MATKALLA

Tuolla puolen (12)
15 min
Nuori Anja työskentelee kylänsä paikallisena kuolemanenkelinä odottaen samalla päivää, jona hänen veljensä kuolee kohdatakseen tämän vihdoin uudelleen.
Pääosissa Selma af Schultén, Janne Reinikainen, Riitta Havukainen.
Käsikirjoitus Iddo Soskolne &s Janne Reinikainen.
Ohjaus Iddo Soskolne &s Janne Reinikainen.
Tuotanto Bufo Oy, 2015.

Hyvää matkaa ()
(Bon voyage)
23 min
Sveitsiläinen pariskunta törmää uppoavaan pakolaisveneeseen purjehtiessaan Välimerellä ja kohtaa niin omat kuin toisten ennakkoluulot ja pelot.
Ohjaus Marc Raymond Wilkins.
Tuotanto Dschoint Ventschr Filmproduktion AG,2016.

17.4. NUORET MIEHET

Vihainen marsu (S)
13 min
Antti Heikki Pesosen lyhytelokuvassa kohmeessa oleva nuorimies viettää 23-vuotissyntymäpäiväänsä äitinsä kanssa.
Pääosissa Paavo Kinnunen ja Outi Mäenpää.
Tuotanto Helsinki-Filmi Oy, 2017.
uusinta

Neliapila (12)
20 min
Lyhytelokuva Makesta, joka joutuu vasten tahtoaan pitämään huolta pikkuveljestään. Make kuulee vanhemmilta teinipojilta että nyt olisi mahdollista päästä katsomaan pillua ja panemista.
Pääosissa Romeo Lahti, Matias Lindfors, Noa Louhivuori, Henry Havukainen.
Käsikirjoitus Ilja Rautsi.
Ohjaus Juha Lankinen.
Tuotanto Silva Mysterium Oy, 2016

24.4. TANSSIA

Through the supermarket in five easy pieces (S)
9 min
Tanssielokuva viisihenkisen perheen haasteista selviytyä supermarketin sokkeloista ulos hetkenä ennen sen sulkemista.
Koreografia Maria Saivonsalmi ja Andrius Katinas
Ohjaus Anna-Maria Joakimsdottir-Hutri.
Tuotanto Valve King Oy, 2017.

Siéva (S)
52 min
Jenny Nybergin dokumenttielokuvassa seurataan kolmea helsinkiläistä nuorta, joiden henkilökohtaiset tarinat rinnastuvat uuteen kehittymässä olevaan tanssilajiin, siévaan.
Tuotanto Zone2 Pictures Oy, 2018.

1.5 ELON LYHYTELOKUVIA

Syntymävika (S)
Onko pakko hyväksyä sisaruksensa? Lyhytelokuva kahdesta siskosta, jotka joutuvat kohtaamaan toisensa yhteisellä taksimatkalla.
Pääosissa Liisa Mustonen ja Marika Parkkomäki.
Käsikirjoitus ja ohjaus Kaisa El Ramly.
Tuotanto Aalto-yliopisto/ELO, 2016.

Golgata (S)
27 min
10-vuotias Inari valmistautuu vappujuhliin perheensä kanssa, mutta isä Elias ei ole juhlatuulella.
Pääosissa Nuua Kosminen, Janne Reinikainen, Irina Pulkka.
Käsikirjoitus ja ohjaus Ulla Heikkilä.
Tuotanto Aalto-yliopisto/ELO, 2016.

8.5. ÄITIEN KUNNIAKSI

Äiti (12)
11 min
Lyhytelokuva Eliaksesta, joka pelkää menettävänsä rakkaan äitinsä. Ikävän kalvaessa hän yrittää turvautua fantasiamaailmaan, jonka voisi jakaa äitinsä kanssa.
Pääosissa Elias Koistinen, Seidi Haarla, Jesse Vinnari.
Käsikirjoitus Heli Tamminen ja Otto Kylmälä.
Ohjaus Otto Kylmälä.
Tuotanto Napafilms Oy,

Mallory (S)
97 min
Ohjaaja Helena Trestikova seuraa Malloryn elämää 13 vuotta. Mallory lopettaa poikansa syntymän jälkeen huumeiden käytön ja yrittää saada itselleen ja pojalleen asunnon, ja opiskella uuden ammatin.
Tuotanto Negativ, 2015.

15.5. KATARIINA LILLQVIST

Babybox ()
9 min
Katariina Lillqvistin nukkeanimaatio on tummanpuhuva satiiri hyväntekeväisyysbisneksen mustista aukoista ja lannistumattoman katumuusikko Baron taistelusta korruptoitunutta sosiaalivirkailijaa vastaan.
Käsikirjoitus ja ohjaus Katariina Lillqvist
Tuotanto Osuuskunta Camera Cagliostro, 2014

Radio Dolores (7)
18 min
Dokumentaarinen nukkeanimaatio tamperelaisen kenkätehtaan työläisten arjesta 1930-luvulla ja yhteyksistä Espanjan sisällissotaan.
Käsikirjoitus ja ohjaus Katariina Lillqvist
Tuotanto Osuuskunta Camera Cagliostro, 2016.

22.5. MISSÄ ON KOTI?

Koti (12)
(Home)
20 min
Samalla kun tuhannet miehet, naiset ja lapset yrittävät päästä Eurooppaan, mukavasti elävä englantilainen perhe kokee matkan, joka muuttaa heidän elämänsä.
Pääosissa Jack O’Connell ja Holliday Grainger.
Käsikirjoitus, ohjaus ja tuotanto Daniel Mulloy, 2016.

Samaa kansaa (S)
26 min
Lyhyt dokumentti kahden maahanmuuttoon eri tavalla suhtautuvan suomalaisen välisestä keskustelusta.
Ohjaus Tiia Laine.
Tuotanto Outlaw Productions, 2016.

29.5. IHASTUMISIA

Ajatuksia rakkaudesta (S)
13 min
Jani Ilomäen lyhytelokuvassa teinipoika miettii, mitä rakkaus on.
Pääosassa Kasper Westin.
Tuotanto Elokuvatuotantoyhtiö Made Oy, 2016.

Juhannusyö (12)
16 min
Juhannusaattona Aino iskee silmänsä Perttuun, mutta taikauskon ja rikosten värittämä juhannusaatto johtaa arvaamattomiin seurauksiin.
Pääosissa Niina Koponen ja Pyry Nikkilä.
Käsikirjoitus ja ohjaus Miikka Leskinen.
Tuotanto 65 Wilding Films Ky, 2014

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa