Hyppää pääsisältöön

Arktika – lintujen valtaväylä

Luontodokumentti Arktika kertoo arktisten muuttolintujen tarinan.
Sepelhanhet matkalla Taimyrin niemimaalle. Luontodokumentti Arktika kertoo arktisten muuttolintujen tarinan. Yle TV1,arktika

TV1 sunnuntaina 13.1.2019 klo 19.30 - 20.00, uusinta maanantaina 14.1. klo 9.30, Areenassa

Luontodokumentti Arktika kertoo arktisten muuttolintujen tarinan. Arktikaksi kutsuttu valtava keväinen lintumuutto kulkee Suomenlahtea pitkin. Länsi-Euroopan rannoilla talvehtineet vesilinnut ja kahlaajat lentävät toukokuun aikana pesimäalueilleen arktiselle tundralle.

Suomenlahden saaristo on toiminut muuton näyttämönä tuhansien vuosien ajan, kun arktika syntyi viimeisimmän jääkauden päätyttyä.

Allit, valkoposkihanhet ja sepelhanhet

Arktika alkaa heti jäiden lähdön jälkeen toukokuun alussa. Alli on arktisista vesilinnuista runsaslukuisin, sillä niitä matkaa keväisessä saaristossa pari miljoonaa yksilöä.

Näyttävin osa on valkoposkihanhien muutto. Sadat tuhannet hanhet matkaavat äänekkäinä parvina toukokuun puolivälissä.

Arktika loppuu vasta kesän kynnyksellä, kun kahlaajat ja kauimmas tundralle muuttavat sepelhanhet lentävät vihertävien saarten yli.

Luontodokumentti kertoo arktisten muuttolintujen tarinan.
Haapasaaren kylänlahti tarjoaa suojapaikan. Luontodokumentti kertoo arktisten muuttolintujen tarinan. Yle TV1,arktika

Saaristo asutettiin 1300-luvulla

Suomenlahdella on tapahtunut 10 000 vuoden aikana suuria muutoksia. Asumattomalle merialueelle saapuivat ensin norpat ja arktiset vesilinnut ja pian sen jälkeen metsästelevät ihmiset.

Saaristo asutettiin 1300-luvulla, kun ruotsalaisia muutti tänne turvaamaan Viipurin linnan lähivesiä. Saaristoon syntyi useita tuhansien asukkaiden yhteisöjä, joiden pääelinkeinoja olivat luotsaus ja kalastus sekä hylkeenpyynti.

Norppa rauhoitettiin viime hetkellä

Norpan kohtalo on yksi Suomenlahden luonnon suurista tragedioista. Viimeksi kuluneiden sadan vuoden aikana elinvoimainen kanta on tuhoutunut. Aluksi norpasta maksettiin tapporahaa ja metsästys kiihtyi.

Kanta lähti jyrkkään laskuun, jota nopeuttivat 60-luvulta lähtien ympäristömyrkyt. Norppa rauhoitettiin metsästykseltä viime hetkillä. Nykyään Itäisellä Suomenlahdella elää muutama sata norppaa.

Myös ihmiset ovat kadonneet saaristosta perinteisten elinkeinojen menetettyä kannattavuutensa. Mutta arktika tuo uutta eloa saaristoon – joka kevät tuhansia lintuharrastajia.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Mika Rokka. Tuotanto: Kalalokki Oy, 2016. Lukijana on Juhani Rajalin. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Lisää ohjelmasta

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.