Hyppää pääsisältöön

Kohti Emma Gaalaa: Saako Reino Nordin vihdoin ensimmäisen Emmansa? Kisa Vuoden miessolisti -palkinnosta on todella tiukka

YleX paneutuu kerran viikossa yhteen kiinnostavaan Emma Gaala -aiheeseen. Juttusarjassa spekuloidaan gaalan ehdokkaita ja kategorioita.

Reino Nordin // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Vuoden miessolistiksi ovat tänä vuonna ehdolla Emma Gaalassa Antti Tuisku, Mikael Gabriel, Reino Nordin ja Robin. Aiemmin palkinnon ovat voittaneet usein iskelmäartistit, kuten Kari Tapio, Juha Tapio, Tuure Kilpeläinen ja Pepe Willberg. Tänä vuonna ei ole edes ehdolla ainuttakaan iskelmäartistia.

Käydään tämän vuoden ehdokkaat tarkemmin läpi ja analysoidaan sitten kunkin artistin voittomahdollisuuksia.

Antti Tuisku

Antti Tuiskun tuorein Anatude-albumi julkaistiin syyskuussa, ja se nousi suoraan albumilistan ykköseksi. Levy on ollut menestys myös Spotifyssa. Sen suurimpiin hitteihin kuuluvat Mä hiihdän, Rahan takii, Hanuri feat. Boyat, Swäg feat. JVG ja Aamukuuteen feat. Erin. Tuiskun vuosi on oman musiikin lisäksi mennyt Idols-ohjelman tuomaristossa. Ensi keväänä Anatude lähtee uransa suurimmalle Mun on pakko twerkkaa -areenakiertueelle. Kesäkuisen Provinssi-keikkansa jälkeen poptähti puolestaan jää määrittelemättömän pitkälle tauolle. Nyt olisi niin sanotusti viimeinen mahdollisuus hetkeen palkita Anatude Emmalla.

Mikael Gabriel

Viime Emma Gaalassa Vuoden miessolistiksi valitun Mikael Gabrielin vuoteen on mahtunut paljon. Alkuvuodesta 2017 hän kiersi soolona Suomea Himmee-rundin merkeissä ja loppuvuodesta yhdessä Isac Elliotin kanssa. Miklun soolohitit olivat Loistat pimeässä ja Riippumatto. Isac Elliotin kanssa tehdyistä biiseistä Liikaa sussa kii kasvoi suurimmaksi hitiksi.

Keväällä 2018 Miklu nähdään Maikkarin X Factor -ohjelman tuomaristossa. Miklu on ollut vuoden aikana myös kohuotsikoissa, niin huumausaineiden käytöstä kuin kommenteistaan Nelosen soittolistaboikottiin liittyen.

Reino Nordin

Reino Nordin on pitkän linjan muusikko, joka on muuttanut imagoaan PME Recordsin myötä vuodesta 2016 lähtien. Siitä huolimatta artisti on ollut huumausaineiden takia kohuotsikoissa tiuhaan tahtiin. Nordinin jokainen PME:n kautta julkaistu single on noussut hitiksi, esimerkkeinä Antaudun, Kato mua silmiin, Momentumii ja Kosketa. Antaudun rikkoi nopeasti maagisena pidetyn 10 miljoonan striimin rajan, johon on aiemmin pystynyt vain kourallinen suomalaisartisteja. Antaudun on myös vuoden striimatuin kotimainen biisi Suomessa.

Yli 15-vuotisesta urastaan huolimatta Reinolla ei ole aikaisempia Emma-ehdokkuuksia. Olisiko nyt Reinon vuosi?

Robin

Robinin vuosi on ollut menestyksekäs ja poikkeuksellinen. Keväällä 2017 Robin tähditti vihdoin Vain elämää -ohjelmaa. Keväällä ilmestynyt Hula hula -kappale meni sekä radiolistan että Spotifyn ykköseksi striimaten tuplaplatinaa ja kappaleesta tehty video on kerännyt jo yli kuusi miljoonaa katselua YouTubessa. YleX vieraili musavideon kuvauksissa. Avaa ovi kulisseihin tästä. Elokuussa Robin julkaisi Me tehtiin tää -jäähyväisbiisin kiitokseksi faneilleen yhteisistä vuosista ja ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän pituiselle tauolle näyttävän areenakeikan jälkeen.

Miten gaalassa käy?

Tästä porukasta vain Antti Tuisku ja Mikael Gabriel ovat saaneet Vuoden miessolisti -Emman aiemmin, viime vuonna Miklu ja sitä ennen Anatude. Olisi siis kivaa vaihtelua, että pysti menisi tänä vuonna joko Robinille tai Reino Nordinille, joista kumpikin on sen myös meriittiensä puolesta ansainnut. Ainoastaan Vesa-Matti Loiri on saanut Vuoden miessolisti -palkinnon kaksi kertaa putkeen vuosina 2006 ja 2007. Ei ole siis kovin todennäköistä, että Emma Gaala palkitsisi saman artistin peräkkäin.

Reino Nordinille pysti merkitsisi todennäköisesti eniten, sillä tämä on hänen ensimmäinen Emma-ehdokkuutensa, mutta ei pystejä sen perusteella jaeta. Robin ei välttämättä edes tule gaalaan, koska on tauolla, eikä varmaan kaipaa julkisuutta juuri nyt. Toisaalta Robbarin ura on todellakin palkitsemisen arvoinen. Kisa on tänä vuonna erittäin kova, sillä ilmiselvää voittajaa ei yksinkertaisesti ole. Toisin kuin Antti Tuiskun voittaessa vuonna 2015. Silloin oli selvästi Anatuden vuosi.

Palkitaanko tänä vuonna puhtoinen imago eli meneekö pysti Robinille? Pidetäänkö Emmaa tänä vuonna ikään kuin elämäntyöpalkintona eli palkitaanko Reino Nordin tai Antti Tuisku pitkästä urasta? Vai saako Miklu poikkeuksellisesti toisen kerran peräkkäin saman palkinnon? Se jää nähtäväksi.

Emma Gaalan päätuomaristoon kuuluu tänäkin vuonna joukko musiikkialan ammattilaisia. YleX:ää raadissa edustavat Uuden musiikin ohjelmien musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa sekä musiikkipäällikkö Tapio Hakanen. Koko raadin näet täältä.

Lisäksi kahdessa kategoriassa (Vuoden musiikkivideo ja Vuoden artisti) yleisö saa äänestää. Ohjeet löytyvät Emma Gaalan saitilta.

Eniten Emmoja ovat vuosien saatossa saaneet Nightwish, Chisu, J. Karjalainen, PMMP, Cheek, The Rasmus, HIM, Jenni Vartiainen ja JVG.

Emma Gaala järjestetään lauantaina 3. helmikuuta Espoossa.

Lue myös:

Kohti Emma Gaalaa: Vuoden tulokas -kategoria ennustaa kotimaisen musiikin tulevaisuutta – tänä vuonna taso on kova

Kohti Emma Gaalaa: Vuoden tuottaja -kategoriassa ehdolla hurjia hittinikkareita – olisiko nyt Jurekin vuoro voittaa?

Kohti Emma Gaalaa: Vuoden yhtye -kategoria on mielenkiintoinen – yllättääkö Gasellit vai putsaavatko tutut suosikit jälleen pöydän?

Kohti Emma Gaalaa: Kovin vääntö Vuoden biisi -kategoriassa käydään todennäköisesti Reino Nordinin ja Alman välillä