Hyppää pääsisältöön

Meri joka katosi – Merenkurkun saaristo on jääkauden luomus

Merenkurkun saaristo ja sen ainutlaatuinen luonto ovat jääkauden muovaamia.
Merikotka. Merenkurkun saaristo ja sen ainutlaatuinen luonto ovat jääkauden muovaamia. Yle TV1,Meri joka katosi

TV1 sunnuntaina 26.4.2020 klo 13.00 - 13.55, Areenassa

Merenkurkun saaristo ja sen ainutlaatuinen luonto ovat jääkauden muovaamia. Rikas ympäristö tarjoaa yltäkylläiset olosuhteet pesiville lintulajeille ja alueella levähtäville muuttajille.

Luontodokumentti Meri joka katosi kertoo Merenkurkun saariston synnystä, luonnosta ja omintakeisista elinolosuhteista. Saaristo on nuori, sillä vielä tuhat vuotta sitten sitä ei ollut edes olemassa.

Merenkurkun historia on kuitenkin ikivanha ja jääkausien muovaama. Viime jääkauden käynnistämä voimakas maannousu on Merenkurkussa edelleen käynnissä ja sen vaikutukset näkyvät kaikkialla alueen maisemassa.

Merenkurkun saaristo ja sen ainutlaatuinen luonto ovat jääkauden muovaamia.
Ruokinpoikanen. Merenkurkun saaristo ja sen ainutlaatuinen luonto ovat jääkauden muovaamia. Yle TV1,Meri joka katosi

Vesialtaat kutupaikkoina

Jääkauden mukanaan kuljettamista suurista kivilohkareista, moreenimuodostelmista ja kivilouhikoista on muodostunut matala ja rikkonainen saaristo. Kohoava maa sulkee sisäänsä pieniä vesialtaita, kluuvijärviä, joihin merialueen hauet, ahvenet ja särkikalat nousevat keväisin kapeita laskuojia pitkin kutemaan.

Kaloista täyttyvien ojien varsille kerääntyy lukuisa joukko saalistajia, niiden joukossa suurin petolintumme merikotka, jonka pitkäjänteinen suojelutyö on tuottanut hämmästyttävää tulosta lajin vuosi vuodelta vahvistuvana kantana.

Merenkurkun saaristo ja sen ainutlaatuinen luonto ovat jääkauden muovaamia.
Valkoselkätikka. Merenkurkun saaristo ja sen ainutlaatuinen luonto ovat jääkauden muovaamia. Yle TV1,Meri joka katosi

Lehtimetsissä valkoselkätikka

Saariston lehtimetsät suosivat harvinaista valkoselkätikkaa ja muita kolopesijöitä. Ulkosaaristossa kivilouhikkojen kätköissä pesivät merilintuihin kuuluvat ruokit ja riskilät.

Merenkurkun luonnolle on tyyypillistä, että vain muutamien kymmenien metrien päässä kuivasta kivilouhikosta maasto saattaa äkkiä muuttua kosteikoksi, joka tarjoaa pesintäpaikkoja ja ravintoa monilajiselle vesilinnustolle.

Saaristo on myös luontainen muuttoreitti sadoilletuhansille linnuille ja se tarjoaa tarvittaessa suojaa ja ravintoa alueella muuttomatkoillaan levähtäville arktisille lintulajeille.

Käsikirjoitus, kuvaus ja ohjaus: Ari Häkkinen. Animaatiot: Joonas Häkkinen. Tuotanto: Aranu Oy, Suomi, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

Tekijöiden aikaisempi luontodokumentti "Pääskysestä ei päivääkään" (The Gate of the Birds) palkittiin parhaana suomalaisena luontoelokuvana kansainvälisellä Wildlife Vaasa luontoelokuvafestivaalilla vuonna 2008. Se on valittu finaaliin luontoelokuvafestivaaleilla Virossa, Ranskassa, Armeniassa ja Kiinassa. Yhdysvalloissa International Wildlife Film Festival Montana on jakanut dokumentille kunniamaininnan vuonna 2009.

Lisää ohjelmasta

Keskustele