Hyppää pääsisältöön

Kultainen Venla 2017 -juontaja Vappu Pimiä: "En usko television kuolemaan"

Kultainen Venla 2017-televisiogaalan juontaja Vappu Pimiä.
Kultainen Venla 2017-televisiogaalan juontaja Vappu Pimiä. Kuva: Yle/Numi Nummelin Kultainen Venla,Vappu Pimiä

Suomalaisen tv:n suuri palkintogaala Kultainen Venla nähdään Kakkosella perjantaina 12.1. 2018 klo 20. Illan juontaja Vappu Pimiä kertoo haastattelussa suoran lähetyksen lumosta, valmistautumisestaan gaalaan ja siitä, miksi hän luottaa yhä vahvasti television elinvoimaisuuteen.

Vappu Pimiä on nähnyt ja kokenut tv-alalla lähes kaiken. Kultainen Venla on kuitenkin kova paikka myös konkarille.

- Kultainen Venla on valtavan tärkeä ilta, joka tuo vaikeina aikoina meille tekijöille tsemppiä ja hyvää fiilistä. Katsojat saavat puolestaan ripauksen glamouria ja tähtivoimaa pimeän talven keskelle. Venlan juontaminen on tietysti kunnia-asia, koska kyseessä on mielestäni Suomen gaalojen kruununjalokivi. Samalla on kuitenkin aika kuumottava tilanne astua kollegoiden eteen. Etenkin kun kyseessä on suora lähetys, joissa kutina on aina omanlaisensa.

Niin, suora lähetys. Kuningas- ja kuningatarlaji on tapahtumatelevision ydinmehua. Hetki, joka voi antaa kaiken, muttei anteeksi mitään.

- Kyllä live on minullekin parasta, aivan eri asia kuin nauhoitettu ohjelma. Vaikka olen juontanut Kultaisen Venlan kerran aikaisemmin, alkaa kiertää vatsassa, kun ajattelenkin itse lähetyksen alkamista. Sitä paitsi silloin seitsemän vuotta sitten juonsin yhdessä Jenni Pääskysaaren kanssa, ja nyt olen yksin. Sekin vaikuttaa, että pitää kantaa lähetys omilllaan.

Katsojista saattaa tuntua jopa hivenen yllättävältä, että yleensä varmalta, rennolta ja luontevalta vaikuttava Vappukin jännittää. Millään tuuliajolla ammattilainen ei tietenkään silti ole, vaan turvana on selkeä ja sinänsä yksinkertainen resepti: perusteellinen valmistautuminen.

- Minähän en käytä prompteria, vaan luen ja omaksun tekstin mahdollisimman tarkasti ulkoa. Mutta yhtä lailla yritän pitää huolta siitä, että ympärillä on rauhaa ja tilaa, enkä vain papata tekstiä menemään. Yleensä ennen suoraa lähetystä kävelen hieman hermostuneesti ympyrää, käyn vuorosanoja päässäni läpi enkä ota kontaktia kehenkään. Itse ohjelman ajattelen niin, että kunhan vain selviän ensimmäisestä minuutista, olen safe. Sitten tunnelma vapautuu ja kaikki alkaa rullata.

Kultainen Venla tuo säkenöintiä sydäntalveen!― Vappu Pimiä

Kultaisen Venlan parhaana puolena Vappu pitää sitä, että tekijät ja yleisö pääsevät yhdessä fiilistelemään kokonaisen tv-vuoden tapahtumia.

- Gaala on tavallaan läpileikkaus kaikesta siitä, mitä kotimaisessa televisiossa on tapahtunut. Lisäksi voi nähdä monia suosikkiesiintyjiä samalla kertaa, ja kiitospuheiden kautta saa ehkä uutta kulmaa heidän persooniinsakin. Mielestäni on hyvä, että Kultaisessa Venlassa on menty hyvällä tavalla vähän amerikkalaiseen suuntaan, jossa puitteet ovat tyylikkäät ja pukeutuminenkin kohdillaan.

Perinteisen television rinnalle on tullut viime vuosina suoratoisto- ja muita videopalveluita, joiden suosio kasvaa koko ajan. Vappu katsoo edelleen paljon myös tv:tä ja luottaa sen jatkuvuuteen.

- Kymmenen vuotta sitten puhuttiin paljon, että televisio katoaa, mutta itse en usko siihen. Vaikka käytänkin myös uusia palveluita, minulle telkkari on tärkeä, lähes ylivoimainen rentouttaja. Teen paljon kotona töitä sen jälkeen, kun lapset ovat menneet nukkumaan, ja yleensä tv on aina päällä. Väitän, että isot kisaamiset ja muut tapahtuvat ovat juttuja, jotka ihmiset haluavat nähdä livenä jatkossakin. Se on aivan eri asia kuin katsoa ohjelmat jälkeenpäin jostakin boksista. Henkilökohtaisesti pidän myös illan uutislähetystä tärkeänä. En välttämättä aina ehdi lukea lehtiä, ja uutisten kautta näen, mitä maailmalla tapahtuu.

Television ystävältä on kysyttävä lopuksi, mitkä ovat hänen kaikkien aikojen suosikkisarjansa. Vappu Pimiä ei mieti kauaa vetäessään hihasta kaksi, Kultaisen Venlankin näkökulmasta osuvasti kotimaista ohjelmaa.

- Roba ja Satuhäät. Kuuluin jopa jälkimmäisen faniryhmään, joka jouduttiin kuoppaamaan, kun sarja päättyi. Ei ole liioittelua sanoa, että Satuhäät oli oikeasti harrastukseni, Vappu nauraa.

Tässä on yleisöäänestyksen kolmen kärki!

Kultaisen Venlan yleisöäänestys päättyi tiistaina 9.1. Ääniä annettiin yhteensä lähes 80 000 ja kolmen kärki on nyt tiedossa. Yleisön suosikit aakkosjärjestyksessä parhaaksi esiintyjäksi ovat Arman Alizad, Sampo Kaulanen sekä Jaajo Linnonmaa ja parhaaksi tv-ohjelmaksi Eränkävijät (Yle TV1, NTRNZ Media), Posse (MTV3, Rabbit Films) sekä Salatut elämät (MTV3, FremantleMedia). Voittajat ratkeavat suorassa lähetyksessä 12.1.

Katso tästä kaikki Kultainen Venla -ehdokkaat.

Katso myös:

Kultaisen Venlan etkot Yle Areenassa 12.1. klo 19-19.30:

Keskustele

Yle TV2