Hyppää pääsisältöön

Olli Mustonen: "Opin joka päivä uusia asioita pianonsoitosta"

Olli Mustonen
Olli Mustonen Olli Mustonen

Pianotaiteilija Olli Mustosen mielestä ihminen on kuin puu, joka kasvaa. Viisivuotiaana soittamisen aloittanut Mustonen löytää ja oppii edelleen uutta. Yksi on pysynyt; jo lapsena syntynyt rakkaus Beethoveniin.

– Pianonsoitossa on niin paljon mahdollisuuksia, miten soittaa, sanoo Olli Mustonen. – Päivästä riippuen voi muuttaa vaikka sormijärjestystä. Joka päivä oppii jotain uutta.

Olli Mustonen on tehnyt pitkän matkan musiikin ihmelapsesta. Viisikymppinen pianotaiteilija on myös tuottelias säveltäjä ja kapellimestari.

– Olen onnellinen, hän sanoo. – Musiikki on ollut ihana ammatti.

Musiikki on ollut ihana ammatti.

Olli Mustonen asuu vaimonsa ja 7-vuotiaan poikansa kanssa Kanta-Hämeessä, Hausjärvellä. Mustosilla on lampaita ja matkaa lähimpään naapuriin on riittävästi. Mustoset harrastavat pitkiä kävelyjä. Perheen yhteinen idea oli kerätä luonnosta roskia. Kotiin on kannettu kilokaupalla muovia ja muuta roskaa.

– Sitä kuvittelisi, että se on toivotonta hommaa, mutta toisaalta; keräämämme roskat eivät ikinä palaa luontoon, sanoo Mustonen. – Jos puoletkin ihmisistä tekisivät samaa, roskia ei olisi paljon missään. Minua kauhistuttaa ajatus, että hukumme muoviin.

Iltaisin Mustonen pystyttää kotipihalle kaukoputken ja katselee tähtitaivasta. Suosikkitaivaankappale on kuu.

Mustonen siteeraa Sibeliusta, joka sanoi että on oltava kaupungissa ja elämän keskellä, mutta asuttava luonnon keskellä. Samaan hengenvetoon hän pohtii, että Sibelius ja Beethoven kenties olivat sukulaissieluja.

– Beethoven olisi tullut juttuun suomalaisten kanssa, sanoo Mustonen.

Ludwig van Beethoven on Mustosen suuri rakkaus. Hän hellii ajatusta, että on Lontoossa tuntenut miehen, joka tunsi naisen, joka oli nähnyt Beethovenin.

Beethoven olisi tullut juttuun suomalaisten kanssa.

Mustonen on juuri aloittanut mittavan hankkeen, jossa hän aikoo esittää kaikki Beethovenin 32 pianosonaattia. Yksi Mustosen projektin toteutuspaikoista on RSO:n 10.1 alkava kolmiviikkoinen Beethoven-festivaali.

Kiihkoksi nimetty konsertti on lauantaina 13.1. Ohjelmassa ovat sonaatit 1, 2, 22 sekä 23. Konsertti lähetetään Yle Radio 1:ssä 21.1.

KATSO KOKO LÄHETYS Yle Areena

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän