Hyppää pääsisältöön

Teeman alkukevään 2018 elokuvat

Kollaasi Teeman elokuvista keväällä 2018: Neitoperho, Terroria Texasissa, Hamburger Hill, Ludvig II, Siskokset
Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Neitoperho, Terroria Texasissa, Hamburger Hill, Ludvig II, Siskokset Kollaasi Teeman elokuvista keväällä 2018: Neitoperho, Terroria Texasissa, Hamburger Hill, Ludvig II, Siskokset Yle Teema,teeman elokuvat

Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.
Festivaalin ohjelma julkaistaan myöhemmin.
Kino Suomen kevät
Uuden Kinon kevät

tiistai 9.1. klo 22.00 Leningrad Cowboys Meet Moses (7) Areenassa 1 vuoden
Elokuva maailman huonoimman rock-yhtyeen paluusta koti-Siperiaan Meksikosta. N: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, André Wilms ja Leningrad Cowboys. O: Aki Kaurismäki. T: Sputnik Oy, 1994.

keskiviikko 10.1. klo 22.00 Karkotetut (16) Areenassa 30 päivää
(El destierro, Espanja 2015) Kaukaisen etuvartioaseman kaksi sotilasta joutuvat Espanjan sisällissodan aikana päättämään onko heidän ilmiannettava löytämänsä haavoittunut puolalainen nainen.

torstai 11.1. klo 21.00 Puuttuva rengas (12) Areenassa 30 päivää
(The Enforcer/Murder, Inc., USA 1951) Humphrey Bogart mafiaa jahtavana syyttäjänä. O: Raoul Walsh.

perjantai 12.1. klo 21.00 The Wolf of Wall Street (16) Areenassa vain suorana
(USA 2013) Martin Scorsesen satiirinen elokuva newyorkilaisen pörssimeklarin rikastumisesta ja makeasta elämästä mutta myös rahamaailman korruptiosta, rikoksista ja huijauksista. N: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill.

David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence
David Bowie elokuvassa Merry Christmas Mr. Lawrence. David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence Merry Christmas, Mr. Lawrence,teeman elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

lauantai 13.1. klo 20.00 Teemalauantai: David Bowie
David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse David Bowie.
Beside Bowie: The Mick Ronson Story
(Britannia 2016) David Bowien vieressä, loistavana tukena, toimi 1970-luvun alussa kitaravirtuoosi Mick "Ronno" Ronson. Hän sovitti monet Bowien akustiset versiot oikeiksi rockhiteiksi. Ronson ei silloin saanut työstään ansaitsemaansa tunnustusta, mutta uusi dokumenttielokuva korjaa vääryyden. Kertojana on Bowie itse. O: Jon Brewer.
David Bowien viimeiset vuodet Areenassa 30 päivää
(David Bowie: The Last Five Years, Britannia 2017) David Bowie (1947–2016) jätti meidät luomisvoimiensa huipulla. Vuosi sitten valmistunut upea dokumenttielokuva kertoo suuren taiteilijan viimeisistä projekteista. O: Francis Whately.
Merry Christmas, Mr Lawrence (16) Areenassa 30 päivää
(Japani 1983) Erilaiset käsitykset moraalista, kunniasta ja kuolemasta johtavat yhteentörmäyksiin japanilaisella vankileirillä 1942. Ohjaus Nagisa Oshima. Pääosissa David Bowie, Ryuchi Sakamoto, Takeshi Kitano, Tom Conti. Musiikki Ryuchi Sakamoto.

sunnuntai 14.1. klo 12.00 Le Havre (7) Areenassa 1 vuoden
Kengänkiillottaja Marcel Marx elää tyytyväisenä elämäänsä, kunnes kohtalo heittää hänen tielleen alaikäisen pakolaisen pimeimmästä Afrikasta. O: Aki Kaurismäki. N: André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, 2011.

tiistai 16.1. klo 22.00 Pidä huivista kiinni, Tatjana! (7) Areenassa 1 vuoden
Roadmovie kahden suomalaismiehen uskomattomista seikkailuista halki eteläisen Suomen mustalla Volga-farmarilla. N: Kati Outinen, Matti Pellonpää, Mato Valtonen, Kirsi Tykkyläinen. O: Aki Kaurismäki, 1994. Mv

tiistai 16.1. klo 23.00 Total Balalaika Show (S) Areenassa 1 cuoden
Dokumenttielokuvassa Leningrad Cowboys -yhtye ja Aleksandrovin Puna-armeijan kuoron 100 laulajaa, 40 soittajaa ja 20 tanssijaa esiintyvät yhteiskonsertissa Helsingin Senaatintorilla. O: Aki Kaurismäki, 1993.

keskiviikko 17.1. klo 22.00 Elser: Yksin Hitleriä vastaan (16) Areenassa 14 päivää
(Saksa 2015) Georg Elser pidätettiin marraskuussa 1939 epäonnistuneen Hitlerin murhayrityksen jälkeen. Perikato-elokuvan ohjaajan Oliver Hirschbiegelin draama seuraa tapahtumia, jotka johtivat Elserin tekoon ja sen seurauksiin. Pääosassa Christian Friedel.

torstai 18.1. klo 21.00 Koomikkojen kuningas (S) Areenassa 7 päivää
(The King of Comedy, USA 1983) Näyttelijä, koomikko Jerry Lewisin (1926–2017) muistoksi. Elokuva mainetta janoavasta koomikosta, joka alkaa vainota suurta idoliaan päästäkseen tämän tv-ohjelmaan. O: Martin Scorsese. N: Robert De Niro, Jerry Lewis, Sandra Bernhard.

perjantai 19.1. klo 21.00 Uskollinen puutarhuri (12) Areenassa 14 päivää
(The Constant Gardener, Britannia 2005) Rachel Weisz Oscar-roolissaan John le Carrén romaaniin perustuvassa trillerissä, jossa diplomaatti tutkii vaimonsa kuolemaa Keniassa. O: Fernando Meirelles. N: Ralph Fiennes.

Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle.
Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau,elokuvat,Teemalauantai,Hissillä mestauslavalle,Louis Malle

lauantai 20.1. klo 21.00 Teemalauantai: Jeanne Moreau
Suurenmoisen näyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1.2018.
Hissillä mestauslavalle (16) Areenassa 30 päivää
(Ascenseur pour l'échafaud, Ranska 1958) Jeanne Moreaun läpimurtoelokuvassa rakastavaisten juoni aviomiehen murhaamiseksi mutkistuu odottamattoman sattuman seurauksena. Musiikin elokuvaan sävelsi Miles Davis. O: Louis Malle.
Kuolematon tarina (S) Areenassa 14 päivää
(Histoire immortelle/The Immortal Story, Ranska 1968) Orson Wellesin ohjaama, harvoin nähty tv-elokuva rikkaan vanhuksen oudosta yrityksestä toteuttaa kuuluisa merimiesjuttu 1800-luvun Macaossa. N: Orson Welles, Jeanne Moreau.
Jeanne Moreau Areenassa 30 päivää
(Jeanne Moreau – côté cour, côté coeur, Ranska 2007) Dokumenttielokuva eurooppalaisen elokuvan kirkkaimpiin tähtiin kuuluneesta Jeanne Moreausta, jonka Ranskan uusi aalto nosti maailmanmaineeseen.

sunnuntai 21.1. klo 12.00 Boheemielämää (7) Areenassa 1 vuoden
(1992) Aki Kaurismäen kuvaus taiteilijaelämästä Pariisissa perustuu Henri Murgerin samannimiseen romaaniin. Matti Pellonpää ja André Wilms palkittiin Euroopan parhaina pää- ja sivuosanäyttelijöinä. Mv.

tiistai 23.1. klo 22.00 I Hired a Contract Killer (12) Areenassa 1 vuoden
Mies epäonnistuu itsemurhayrityksessään ja palkkaa tappajan hoitamaan homman loppuun. Äkkirakastumisen myötä työtilaus muuttuu painajaiseksi. N: Jean-Pierre Lèaud, Margi Clarke, Kenneth Colley. O: Aki Kaurismäki, 1990.

keskiviikko 24.1. klo 21.30 Suburra (16) Areenassa 30 päivää
(Suburra, Italia 2015) Stefano Solliman ohjaaman trillerin verkko ulottuu Vatikaanista ja maan parlamentista aina paikallisten rikollisten kautta mafiaan. Valtataistelu käydään arvokkaan rakentamattoman merenranta-alueen omistuksesta.

torstai 25.1. klo 21.05 Rosvopäällikkö Salvatore Giuliano (12) Areenassa 30 päivää
(Salvatore Giuliano, Italia 1962) Elokuvaklassikko 1940-luvun lopulla kansansankariksi nousseesta sisilialaisesta rosvosta, jolle tuntui olevan käyttöä niin poliitikoilla, poliiseilla kuin mafialla. O: Francesco Rosi.

perjantai 26.1. klo 21.00 Lopullinen ratkaisu (S) Areenassa 30 päivää
(Conspiracy, USA/Britannia 2001) Elokuva Wannseen huvilassa vuonna 1942 pidetystä natsijohtajien kokouksesta, jossa päätettiin juutalaisten joukkotuhosta. N: Kenneth Branagh, Stanley Tucci. O: Frank Pierson.

Kuva elokuvasta Saulin poika (Saul fia / Son of Saul).
Saulin poika. Kuva elokuvasta Saulin poika (Saul fia / Son of Saul). Oscar-palkinto,keskitysleirit,elokuvat,Son of Saul,Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinto,teeman elokuvat

lauantai 27.1. klo 21.00 Teemalauantai: Vainojen uhrien muistolle.
László Nemesin ohjaama keskitysleirikuvaus Saulin poika voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 2016. Elokuva saa tv-ensi-iltansa Vainojen uhrien muistopäivänä 27.1. Lisäksi esitetään Alain Resnais’n ohjaama Yö ja usva – yksi elokuvahistorian tärkeimmistä teoksista.
Saulin poika (16) Areenassa 30 päivää
(Saul fia, Unkari 2015) Oscarilla ja Cannesin elokuvajuhlilla palkittu voimakas ja hätkähdyttävä elokuva Auschwitzin keskitysleirin vangista, joka tuhoamisen ja kauhujen keskellä yrittää pelastaa edes osan ihmisyyttä. O: László Nemes.
Yö ja usva (16) Areenassa 30 päivää
(Nuit et brouillard, Ranska 1956) Alain Resnais'n ohjaama, selkäpiitä karmiva mutta lyyrisen kaunis lyhytelokuva. Mustavalkoiset valokuvat kertovat järkyttävää tarinaa keskitysleirien arjesta, värifilmille kuvatut otokset esittävät, miltä kuoleman kentillä näyttää holokaustin jälkeen.

sunnuntai 28.1 klo 12.00 Hamlet liikemaailmassa (12) Areenassa 1 vuoden
(1987) Kaurismäkeläinen Shakespeare-elokuva ahneesta valtapelistä, joka rikkoo liikemiessuvun perhesuhteet. N: Pirkka-Pekka Petelius, Esko Salminen, Elina Salo ja Kati Outinen. O: Aki Kaurismäki.

tiistai 30.1. klo 22.00 Riisuminen (16) Areenassa 7 päivää
(1986) Ministeri ja hänen nuoruuden rakastettunsa kohtaavat yllättäen ja sopivat tapaamisesta, joka johtaa yhteiseen hotelliyöhön. Vaatteiden lisäksi riisutaan rooleja. N: Erkki Saarela, Eeva Eloranta. O: Lauri Törhönen.

keskiviikko 31.1. klo 12.00 Tarkastaja tulee (12) Areenassa 14 päivää
BBC:n tulkinta J. B. Priestleyn näytelmästä kuvaa yhden illan tapahtumia eräässä tehtaanomistajaperheessä vuonna 1912. Päivällisen jälkeen saapuu mies, joka esittäytyy tarkastaja Gooleksi. Hänellä on vakavaa asiaa.

keskiviikko 31.1. klo 21.30 Tunkeutuja (12) Areenassa 30 päivää
(L'Intrusa, Italia 2017) Leonardo di Costanzon draama järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamista sivuvaikutuksista ihmisten arjessa. Napolilaisen lasten kerhotoiminnan johtaja joutuu kovien valintojen eteen.

Villit vuodet (Big Wednesday), ohjaus John Milius.
Villit vuodet. Villit vuodet (Big Wednesday), ohjaus John Milius. john milius,Teemalauantai

keskiviikko 31.1. klo 23.05 Villit vuodet Areenassa vain suorana
(Big Wednesday, USA 1978) Komea kuvaus surffareista, jotka pakenevat muuttuvaa maailmaa huolettomaan rantaelämään. Osin omaelämäkerrallisen elokuvan ohjasi John Milius. N: Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey.

torstai 1.2. klo 21.00 Il postino – postiljooni (S) Areenassa 30 päivää
(Il postino, Italia 1994) Valloittava elokuva maanpaossa elävän runoilija Pablo Nerudan ja yksinkertaisen posteljoonin kohtaamisesta. O: Michael Radford. N: Philippe Noiret, Massimo Troisi, Maria Grazia Cucinotta.

perjantai 2.2. klo 21.00 Tigerland (16) Areenassa 7 päivää
(USA 2000) Nuoria sotilaita karaistaan Vietnamiin Louisianan rämeillä. Teksasilainen alokas Bozz kyseenalaistaa sodan ja armeijan motiivit mutta osoittaa myös johtajan elkeitä. N: Colin Farrell. O: Joel Schumacher.

lauantai 3.2. klo 12.30 Korppi (7) Areenassa 14 päivää
(Le corbeau, Ranska 1943) Henri-Georges Clouzot'n klassikko kuvasi miehitettyä Ranskaa niin purevasti, että se hermostutti kaikki. Nimettömät syytökset ja ilmiannot piinaavat pikkukaupungin asukkaita.

Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous.
Eläinten vallankumous. Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous. George Orwell,Eläinten vallankumous,Teemalauantai,elokuvat,animaatioelokuva,Animal Farm,Halas & Batchelor

lauantai 3.2. klo 21.00 Teemalauantai: Orwellin maailmat
Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai kuljettaa katsojat kirjailija George Orwellin (1903–1950) kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin.
Eläinten vallankumous (7) Areenassa 30 päivää
(Animal Farm, Britannia 1954) Animaatioklassikko George Orwellin satiirista, jossa maatilan eläimet heittävät yltään sortajiensa ikeen – kunnes käy ilmi, että toiset eläimet ovatkin tasa-arvoisempia kuin toiset. O: Halas & Batchelor.
1984 (16) Areenassa 7 päivää
(Britannia 1984) George Orwellin satiiri sodanjälkeisen maailman byrokraatista, joka kirjoittaa historiaa uusiksi ja rakastuttuaan yrittää paeta Isoveljen valvovaa silmää. O: Michael Radford. N: John Hurt, Richard Burton.

sunnuntai 4.2. klo 12.00 Lontoon kuolleet silmät (12) Areenassa 14 päivää
(Die toten Augen von London, Länsi-Saksa 1961) Scotland Yard tutkii varakkaiden ja messevästi vakuutettujen miesten murhasarjaa sumuisen tunnelmallisessa rikosjännärissä Edgar Wallacen romaanista. Sivuosassa Anneli Sauli. O: Alfred Vohrer.

tiistai 6.2. klo 12.55 Kuun metsän Kaisa (7) Areenassa 30 päivää
Kolttasaamelainen sadunkertoja kohtaa 1930-luvulla sveitsiläisen kirjailijan. Heidän ystävyytensä auttaa sodan jälkeen pelastamaan kokonaisen kulttuurin tuholta. O: Katja Gauriloff

tiistai 6.2. klo 21.55 Insiders (16) Areenassa 14 päivää
(1989) Elokuva 1980-luvun juppikulttuurista, eli nuorista, jotka itkevät mieluummin Alfa Romeossa kuin Ladassa. Pääosissa Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen ja Markku Mustonen. Ohjaus Lauri Törhönen.

keskiviikko 7.2. klo 12.30 Lady Chatterleyn rakastaja (12) Areenassa 14 päivää
Uusi tulkinta D. H. Lawrencen klassikosta. Saatuaan sodassa halvaantuneen puolisonsa takaisin muuttuneena miehenä, nuori nainen etsii lämpöä muualta. Ennen pitkää hän joutuu valitsemaan kahden miehen ja maailman välillä.

keskiviikko 7.2. klo 21.30 Hirviöitä ja ihmisiä (12) Areenassa 30 päivää
(Pro urodov i ljudei, Venäjä 1998) Aleksei Balabanovin draama kaupallisen visuaalisen median pioneereista 1900-luvun alun Pietarin porvaris- ja boheemipiireissä. MV.

torstai 8.2. klo 21.00 Seitsemän rohkeaa miestä (16) Areenassa 7 päivää
(The Magnificent Seven, USA 1960) Lännenklassikko seitsemästä palkkasoturista, jotka yrittävät suojella meksikolaista kylää rosvojoukolta. O: John Sturges. N: Yul Brynner, Steve McQueen, James Coburn, Charles Bronson.

perjantai 9.2. klo 21.00 Hamburger Hill (16) Areenassa 7 päivää
(USA 1987) Intensiivinen tosipohjainen sotaelokuva kiivaasta taistelusta, jota käytiin kymmenen päivän ajan toukokuussa 1969 erään vietnamilaisen kukkulan herruudesta. O: John Irvin.

lauantai 10.2. klo 12.30 Kostaja Lontoosta (12) Areenassa 14 päivää
(Der Hexer, Länsi-Saksa 1964) Edgar Wallacen romaaniin perustuvassa rikosjännärissä Scotland Yardin komisario Higgins virittää ansoja valeasuja suosivalle kostajalle ruumismäärän vain lisääntyessä. Sivuosassa Anneli Sauli. O: Alfred Vohrer.

Juhlaväkeä elokuvassa Tiikerikissa (1963).
Tiikerikissa. Juhlaväkeä elokuvassa Tiikerikissa (1963). elokuvat,Teemalauantai,Italia,Tiikerikissa,Luchino Visconti,Claudia Cardinale,Alain Delon

lauantai 10.2. klo 21.00 Teemalauantai: Luchino Viscontin Sisilia
Luchino Viscontin mestariteos, liki nelituntinen Tiikerikissa päättää Etelä-Italian historiaa käsittelevän elokuvasarjan, joka puolestaan liittyy Teeman uuteen tv-sarjaan Ellan matkassa: Etelä-Italia. Elokuvan pituuden vuoksi Teemalauantain dokumentti Luchino Visconti – intohimon ohjaaja (2016) esitetään poikkeuksellisesti 10.2. jo iltapäivällä klo 16.30.
Tiikerikissa (12) Areenassa 30 päivää
(Il gattopardo, Italia 1963) Luchino Viscontin muhkea eepos Sisilian aatelisluokasta, jonka valta ja loisto alkavat kuihtua 1860-luvun poliittisen kuohunnan keskellä. N: Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale.

tiistai 13.2. klo 21.55 Mama Africa Areenassa 30 päivää
(2011) Maailmankuulu eteläafrikkalainen laulaja Miriam Makeba taisteli koko elämänsä rasismia ja köyhyyttä vastaan ja puolusti tasa-arvoa ja rauhaa. Dokumenttielokuvan ohjaus Mika Kaurismäki.

keskiviikko 14.2. klo 21.30 Harms Areenassa 30 päivää
(Kharms, Venäjä 2017) Elämäkerrallinen draama Daniil Juvatšovista, joka tunnetaan Daniil Harmsina, absurdien lyhyttarinoiden kirjoittajana Leningradissa 1930-luvulla. N: Wojciech Urbanski. O: Ivan Bolotnikov.

torstai 15.2. klo 21.00 Lännen villikissa Areenassa 7 päivää
(Ramrod, USA 1947) Veronica Lake on noir-henkisen b-westernin pääosassa juonittelevana kaunottarena, joka yrittää miehiä pyörittämällä järjestää itselleen omaisuuden. O: Andre DeToth.

perjantai 16.2. klo 21.00 Taivas ja maa (16) Areenassa 7 päivää
(Heaven & Earth, USA 1983) Oliver Stonen tosipohjainen elokuva nuoren naisen elämästä lapsena Vietnamin sodan keskellä ja sitten sotamorsiamena Yhdysvalloissa. N: Hiep Thi Le, Joan Chen, Tommy Lee Jones.

lauantai 17.2. klo 12.30 Uskollinen puutarhuri (12) Areenassa 12 päivää
Uusinta perjantailta 19.1.

Buster Keaton. Teeman elokuvafestivaalin 2016 visuaalista ilmettä.
Viisi kertaa Buster Keaton. Buster Keaton. Teeman elokuvafestivaalin 2016 visuaalista ilmettä. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle Buster Keaton,Teeman elokuvafestivaali,kirsi kukkurainen

lauantai 17.2. klo 21.00 Teemalauantai: Buster Keaton Kaikki elokuvat Areenassa 90 päivää paitsi Viimeinen rooli Areenassa 30 päivää.
Teemalauantaissa Buster Keatonin viisi nerokasta lyhytelokuvaa, uusi henkilökuva mykän elokuvan mestarikoomikosta sekä Keatonin viimeinen rooli Samuel Beckettin kirjoittamassa kokeellisessa elokuvassa. Iltaa edeltää lauantaina kello 12 nähtävä dokumenttielokuva Notfilm.
Teatteri(The Playhouse, 1921)
Naapurit (Neighbors, 1920)
Viikko rakennusmiehenä (One Week, 1920)
Syntipukki (The Goat, 1921)
Kalpeanaama (The Paleface, 1921)
Buster Keaton, Hollywoodin tuhoama nero (Ranska 2015)
Viimeinen rooli (Film, 1965)

sunnuntai 18.2. klo 12.00 Kagemusha – varjokenraali (12) Areenassa vain suorana
(Kagemusha, USA/Japani 1980) Akira Kurosawan historiallinen eepos mitättömästä varkaasta, joka värvätään esittämään häntä muistuttavaa sotaherraa ja joutuu sitten ottamaan tämän paikan myös todellisuudessa.

tiistai 20.2. klo 22.00 Neitoperho (16) Areenassa vain suorana
(1997) Psykologinen jännityselokuva omistushalusta ja nuoresta naisesta, jolle ei sanota ei. Pääosissa Jussi-palkitut Leea Klemola ja Rea Mauranen sekä Elina Hurme. Ohjaus Auli Mantila.

keskiviikko 21.2. klo 21.30 Chaplinin pojat Areenassa 14 päivää
(La rançon de la gloire, Ranska 2014) Tositarinaan perustuva komedia kertoo kaveruksista, jotka päättävät kaapata vastikään kuolleen Charlie Chaplinin ruumiin ja vaatia siitä lunnaita. O: Xavier Beauvois.

torstai 22.2. klo 21.00 Lännen hurjapäät Areenassa 7 päivää
(McLintock!, USA 1963) Shakespeare kääntyy lännenkomediaksi, kun karjaparoni yrittää lännen ohella kesyttää sekä äkäpussimaisen vaimonsa että vilkkaan tyttärensä. O: Andrew V. McLaglen. N: John Wayne, Maureen O'Hara.

perjantai 23.2. klo 21.00 Le week-end (12) Areenassa 14 päivää
(Britannia 2013) Viisikymppinen brittipari matkustaa Pariisiin juhlimaan 30. hääpäiväänsä ja pitkän liiton jännitteet alkavat purkautua, usein koomisesti mutta välillä tuskallisestikin. O: Roger Michell.

Virolaistyttö odottaa Tallinasta kirjettä, jossa kerrotaan Dallas-tv-sarjan uusimmat käänteet. Kuva dokumenttielokuvasta Disko ja ydinsota.
Disko ja ydinsota. Virolaistyttö odottaa Tallinasta kirjettä, jossa kerrotaan Dallas-tv-sarjan uusimmat käänteet. Kuva dokumenttielokuvasta Disko ja ydinsota. Disko ja ydinsota,dokumenttielokuvat,Neuvosto-Viro,Teemalauantai

lauantai 24.2. klo 21.00 Teemalauantai: Viro 100
Head iseseisvuspäeva, naabrid! Teemalauantai osallistuu Viron itsenäisyysjulistuksen satavuotispäivän juhlintaan ja rakkaan naapurin historian muisteluun esittämällä Viron kaikkien aikojen katsotuimpiin kuuluvan elokuvan itsenäisen Viron syntyvaiheista sekä totta ja tarua yhdistelevän hittidokumentin neuvosto-Virosta ja suomalaisesta televisiosta.
21.00 Nimet marmoritaulussa (Nimed marmoritahvlil)
22.35 Disko ja ydinsota (Disko ja tuumasoda) Areenassa 90 päivää
Nimet marmoritaulussa (Nimed marmortahvlil, Viro 2002) Ensimmäinen maailmansota on päättynyt, Neuvostoliitto on perustettu ja Viro on itsenäistynyt. Marraskuussa 1918 puna-armeija hyökkää Viroon. Tartolaiset koulupojat lähtevät puolustamaan maataan ja joutuvat keskelle sekasortoista ja katkeraa sotaa. Menestyselokuva perustuu Albert Kivikasin vuonna 1936 ilmestyneeseen romaaniin. N: Priit Võigemast, Indrek Sammul, Peter Franzén. O: Elmo Nüganen.
Disko ja ydinsota (Disko ja tuumasoda, Viro 2009) Neuvosto-Virossa oli ikävät valtionpäämiehet, surkeat autot, tyhjät kaupat, happamat ihmiset ja ankea televisiotarjonta. Suomen televisiosta näkyi toisenlainen maailma: hienot tavarat, glam rock, Emmanuelle, Dallas ja Ritari Ässä. Osin dramatisoitu dokumenttielokuva nauraa Viron sortovuosien omituisuuksille ja ihailee ihmisten loputonta kekseliäisyyttä yrityksissä löytää elintilaa neuvostosysteemin puristuksessa. O: Kiur Aarma ja Jaak Kilmi.

sunnuntai 25.2. klo 12.00 Sokurovin ääni Areenassa 30 päivää
Aleksandr Sokurov on nyky-Venäjän palkituimpia elokuvaohjaajia. Leena Kilpeläisen dokumenttielokuvassa hän kertoo oman elokuvailmaisunsa synnystä, ja siitä miten hänestä itsestään tuli aikansa yhteiskuntaan kelpaamaton.

tiistai 27.2. klo 22.00 Kaivo (16) Areenassa 30 päivää
(1992) Pieni vauva, vaikeat perhesuhteet ja kova työ käyvät nuoren äidin voimille ja johtavat moninkertaiseen tragediaan maaseudulla. O: Pekka Lehto. N: Merja Larivaara, Liisa-Maija Laaksonen, Katariina Kaitue.

keskiviikko 28.2. klo 21.30 Siskokset Areenassa 30 päivää
(Umimachi Diary, Japani 2015) 14-vuotias Suzu jää orvoksi ja saa kodin kolmen sisarpuolensa ja heidän isovanhempiensa talosta. Elokuva perustuu samannimiseen mangaan. O: Hirokazu Kore-eda.

torstai 1.3. klo 21.00 West Side Story (12) Areenassa 7 päivää
(USA 1961) Peräti kymmenen Oscarin klassikkomusikaali siirtää Romeon ja Julian tarinan New Yorkin nuorisojengien maailmaan. O: Jerome Robbins, Robert Wise. N: Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno.

perjantai 2.3. klo 21.00 Kuninkaan puhe (S) Areenassa 14 päivää
(The King's Speech, 2010) Neljän Oscarin elokuvassa valtaistuimelle yllättäen noussut kuningas etsii puheterapeutin apua. N: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Michael Gambon, Derek Jacobi.

lauantai 3.3. klo 20.00 Teemalauantai, ohjelma ilmoitetaan myöhemmin

sunnuntai 4.3. klo 12.00 Rat Pack (12) Areenassa 30 päivää
(USA 1998) Palkittu tv-elokuva Frank Sinatran ja Dean Martinin johtamasta viihdyttäjäkaverusten porukasta, joka liikkui niin Kennedyjen, Marilynin kuin mafian seurassa. O: Rob Cohen. N: Ray Liotta, Joe Mantegna.

tiistai 6.3. klo 22.00 Kissan kuolema (12) Areenassa vain suorana
(1994) Taru Väyrysen romaaniin perustuva elokuva koulukodin nuorista ja opettajista. N: Marja Pyykkö, Kalle Ahola, Kaija Kangas, Marjaana Maijala ja Helena Vierikko. Ohjaus Raimo O Niemi.

keskiviikko 7.3. klo 21.30 Trumbo Areenassa 14 päivää
(USA 2015) Elämäkertaelokuva Hollywood-käsikirjoittaja Dalton Trumbosta, joka joutui kommunistivainojen aikaan mustalle listalle. O: Jay Roach. N: Bryan Cranston, Diane Lane, Louis C. K., John Goodman.

torstai 8.3. klo 21.00 Terroria Texasissa Areenassa vain suorana
(Terror in a Texas Town, USA 1958) Yksi lännenelokuvan epätavallisimpia sankarihahmoja oli ruotsalainen valaanpyytäjä, joka saapuu harppuunoineen kostamaan isänsä murhaa. O: Joseph H. Lewis. N: Sterling Hayden.

perjantai 9.3. klo 21.00 Ludvig II Areenassa 30 päivää
(Ludwig II, Saksa 2012) Elokuva 18-vuotiaana valtaan nousseesta Baijerin kuninkaasta, joka ystävystyi ihailemansa säveltäjä Richard Wagnerin kanssa ja rakennutti valtakuntaansa upeita satumaisia palatseja. O: Peter Sehr.

lauantai 10.3. ei Teemalauantaita Femin Melodifestivalen-lähetyksen takia

tiistai 13.3. klo 22.00 Espoon viimeinen neitsyt (16) Areenassa 14 päivää
(2003) Tarina ystävyydestä ja aikuiseksi kasvamisen kivuista. 16-vuotias Minna saa kokea kesäisellä liftausreissulla enemmän kuin osasi kuvitellakaan. KK: Selma Vilhunen. O: Hanna Maylett.

keskiviikko 14.3. klo 22.00 Wakolda Areenassa 30 päivää
(Argentiina 2013) Auschwitzissa ihmiskokeita tehnyt lääkäri Josef Mengele piileskelee maanpaossa Argentiinassa ja yrittää vältellä häntä etsiviä israelilaisia agentteja. Elokuva perustuu ohjaajan omaan romaaniin. O: Lucía Puenzo

torstai 15.3. klo 21.00 Ratsastavat hurjat (12) Areenassa 30 päivää
(Silver Lode, USA 1954) Tekoaikansa poliittista ilmapiiriä kuvannut b-western, jossa sheriffi McCarty ratsastaa pikkukaupunkiin ja keskeyttää häät pidättääkseen sulhasen. O: Allan Dwan. N: John Payne, Lizabeth Scott.

perjantai 16.3. klo 21.00 In the Valley of Elah (16) Areenassa 14 päivää
(USA 2007) Pitkän armeijauran luonut ikääntynyt patriootti alkaa naisetsivän kanssa tutkia Irakista palanneen ja kadonneen sotilaspoikansa kohtaloa. O: Paul Haggis. N: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Susan Sarandon.

lauantai 17.3. klo 21.00 Teemalauantai: Fukushiman jäljet
Fukushiman katastrofista on kulunut seitsemän vuotta. Teemalauantaissa tutkitaan tuhon jättämiä jälkiä henkilökohtaisella tasolla.
Fukushima – puheluita kadonneille Areenassa 30 päivää
(Japani 2017) Otsuchin kaupungissa Japanissa on puhelinkoppi, josta voi soittaa vain tuuleen, vain ei-minnekään. Vuoden 2011 suuressa maanjäristyksessä ja tsunamissa kadonneiden ihmisten omaiset ovat ottaneet puhelinkopin omakseen. He käyvät siellä puhumassa kadonneille omaisilleen. Japanilainen tv-dokumentti.
Terveisiä Fukushimasta Areenassa 30 päivää
(Grüsse aus Fukushima, Saksa 2016). Japanissa matkaileva nuori saksalaisnainen ystävystyy iäkkään japanilaisnaisen kanssa Fukushiman katastrofialueella. Kaunista, viisasta ja liikuttavaa elokuvaa surusta ja toipumisesta on esitetty aiemmin elokuvateattereissa nimellä Fukushima, rakastettuni. O: Doris Dörrie.

sunnuntai 18.3. klo 13.15 Gregory's Girl – Nykypäivän romanssi (S) Areenassa 14 päivää
(Gregory's Girl, Britannia 1981) Valloittava romanttinen komedia skotlantilaisesta lukiopojasta, joka ihastuu jalkapallojoukkueen uuteen tyttövahvistukseen, vaikka tämä syrjäyttää hänet maalivahdiksi. O: Bill Forsyth.

tiistai 20.3. – lauantai 24.3. Teeman elokuvafestivaali

Listaa on täydennetty 18.1.2018. Lisää tietoja tulossa myöhemmin.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!