Hyppää pääsisältöön

Teeman kevään 2018 elokuvat ja Teemalauantait

Kollaasi Teeman elokuvista keväällä 2018: Falstaff, Veronikan kaksoiselämä, Muukalaisten paratiisi, Viimeinen tango
Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Falstaff, Veronikan kaksoiselämä, Muukalaisten paratiisi, Viimeinen tango Kollaasi Teeman elokuvista keväällä 2018: Falstaff, Veronikan kaksoiselämä, Muukalaisten paratiisi, Viimeinen tango Yle Teema,teeman elokuvat

Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Loppukevään teemoja ovat mm. Orson Welles ja Shakespeare sekä Liisamaija Laaksonen 80 vuotta. Toukokuun viimeisinä päivinä päästään jo Kieslowski-kesään.

Teeman elokuvafestivaali järjestetään 20.–24.3.
Kino Suomen kevät
Uuden Kinon kevät

tiistai 9.1. klo 22.00 Leningrad Cowboys Meet Moses (7) Areenassa 1 vuoden
Elokuva maailman huonoimman rock-yhtyeen paluusta koti-Siperiaan Meksikosta. N: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, André Wilms ja Leningrad Cowboys. O: Aki Kaurismäki. T: Sputnik Oy, 1994.

keskiviikko 10.1. klo 22.00 Karkotetut (16) Areenassa 30 päivää
(El destierro, Espanja 2015) Kaukaisen etuvartioaseman kaksi sotilasta joutuvat Espanjan sisällissodan aikana päättämään onko heidän ilmiannettava löytämänsä haavoittunut puolalainen nainen.

torstai 11.1. klo 21.00 Puuttuva rengas (12) Areenassa 30 päivää
(The Enforcer/Murder, Inc., USA 1951) Humphrey Bogart mafiaa jahtavana syyttäjänä. O: Raoul Walsh.

perjantai 12.1. klo 21.00 The Wolf of Wall Street (16) Areenassa vain suorana
(USA 2013) Martin Scorsesen satiirinen elokuva newyorkilaisen pörssimeklarin rikastumisesta ja makeasta elämästä mutta myös rahamaailman korruptiosta, rikoksista ja huijauksista. N: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill.

David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence
David Bowie elokuvassa Merry Christmas Mr. Lawrence. David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence Merry Christmas, Mr. Lawrence,teeman elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

lauantai 13.1. klo 20.00 Teemalauantai: David Bowie
David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse David Bowie.
Beside Bowie: The Mick Ronson Story
(Britannia 2016) David Bowien vieressä, loistavana tukena, toimi 1970-luvun alussa kitaravirtuoosi Mick "Ronno" Ronson. Hän sovitti monet Bowien akustiset versiot oikeiksi rockhiteiksi. Ronson ei silloin saanut työstään ansaitsemaansa tunnustusta, mutta uusi dokumenttielokuva korjaa vääryyden. Kertojana on Bowie itse. O: Jon Brewer.
David Bowien viimeiset vuodet Areenassa 30 päivää
(David Bowie: The Last Five Years, Britannia 2017) David Bowie (1947–2016) jätti meidät luomisvoimiensa huipulla. Vuosi sitten valmistunut upea dokumenttielokuva kertoo suuren taiteilijan viimeisistä projekteista. O: Francis Whately.
Merry Christmas, Mr Lawrence (16) Areenassa 30 päivää
(Japani 1983) Erilaiset käsitykset moraalista, kunniasta ja kuolemasta johtavat yhteentörmäyksiin japanilaisella vankileirillä 1942. Ohjaus Nagisa Oshima. Pääosissa David Bowie, Ryuchi Sakamoto, Takeshi Kitano, Tom Conti. Musiikki Ryuchi Sakamoto.

sunnuntai 14.1. klo 12.00 Le Havre (7) Areenassa 1 vuoden
Kengänkiillottaja Marcel Marx elää tyytyväisenä elämäänsä, kunnes kohtalo heittää hänen tielleen alaikäisen pakolaisen pimeimmästä Afrikasta. O: Aki Kaurismäki. N: André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, 2011.

tiistai 16.1. klo 22.00 Pidä huivista kiinni, Tatjana! (7) Areenassa 1 vuoden
Roadmovie kahden suomalaismiehen uskomattomista seikkailuista halki eteläisen Suomen mustalla Volga-farmarilla. N: Kati Outinen, Matti Pellonpää, Mato Valtonen, Kirsi Tykkyläinen. O: Aki Kaurismäki, 1994. Mv

tiistai 16.1. klo 23.00 Total Balalaika Show (S) Areenassa 1 cuoden
Dokumenttielokuvassa Leningrad Cowboys -yhtye ja Aleksandrovin Puna-armeijan kuoron 100 laulajaa, 40 soittajaa ja 20 tanssijaa esiintyvät yhteiskonsertissa Helsingin Senaatintorilla. O: Aki Kaurismäki, 1993.

keskiviikko 17.1. klo 22.00 Elser – yksin Hitleriä vastaan (16) Areenassa 14 päivää
(Saksa 2015) Georg Elser pidätettiin marraskuussa 1939 epäonnistuneen Hitlerin murhayrityksen jälkeen. Perikato-elokuvan ohjaajan Oliver Hirschbiegelin draama seuraa tapahtumia, jotka johtivat Elserin tekoon ja sen seurauksiin. Pääosassa Christian Friedel.

torstai 18.1. klo 21.00 Koomikkojen kuningas (S) Areenassa 7 päivää
(The King of Comedy, USA 1983) Näyttelijä, koomikko Jerry Lewisin (1926–2017) muistoksi. Elokuva mainetta janoavasta koomikosta, joka alkaa vainota suurta idoliaan päästäkseen tämän tv-ohjelmaan. O: Martin Scorsese. N: Robert De Niro, Jerry Lewis, Sandra Bernhard.

perjantai 19.1. klo 21.00 Uskollinen puutarhuri (12) Areenassa 14 päivää
(The Constant Gardener, Britannia 2005) Rachel Weisz Oscar-roolissaan John le Carrén romaaniin perustuvassa trillerissä, jossa diplomaatti tutkii vaimonsa kuolemaa Keniassa. O: Fernando Meirelles. N: Ralph Fiennes.

Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle.
Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau,elokuvat,Teemalauantai,Hissillä mestauslavalle,Louis Malle

lauantai 20.1. klo 21.00 Teemalauantai: Jeanne Moreau
Suurenmoisen näyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1.2018.
Hissillä mestauslavalle (16) Areenassa 30 päivää
(Ascenseur pour l'échafaud, Ranska 1958) Jeanne Moreaun läpimurtoelokuvassa rakastavaisten juoni aviomiehen murhaamiseksi mutkistuu odottamattoman sattuman seurauksena. Musiikin elokuvaan sävelsi Miles Davis. O: Louis Malle.
Kuolematon tarina (S) Areenassa 14 päivää
(Histoire immortelle/The Immortal Story, Ranska 1968) Orson Wellesin ohjaama, harvoin nähty tv-elokuva rikkaan vanhuksen oudosta yrityksestä toteuttaa kuuluisa merimiesjuttu 1800-luvun Macaossa. N: Orson Welles, Jeanne Moreau.
Jeanne Moreau Areenassa 30 päivää
(Jeanne Moreau – côté cour, côté coeur, Ranska 2007) Dokumenttielokuva eurooppalaisen elokuvan kirkkaimpiin tähtiin kuuluneesta Jeanne Moreausta, jonka Ranskan uusi aalto nosti maailmanmaineeseen.

sunnuntai 21.1. klo 12.00 Boheemielämää (7) Areenassa 1 vuoden
(1992) Aki Kaurismäen kuvaus taiteilijaelämästä Pariisissa perustuu Henri Murgerin samannimiseen romaaniin. Matti Pellonpää ja André Wilms palkittiin Euroopan parhaina pää- ja sivuosanäyttelijöinä. Mv.

tiistai 23.1. klo 22.00 I Hired a Contract Killer (12) Areenassa 1 vuoden
Mies epäonnistuu itsemurhayrityksessään ja palkkaa tappajan hoitamaan homman loppuun. Äkkirakastumisen myötä työtilaus muuttuu painajaiseksi. N: Jean-Pierre Lèaud, Margi Clarke, Kenneth Colley. O: Aki Kaurismäki, 1990.

keskiviikko 24.1. klo 21.30 Suburra (16) Areenassa 30 päivää
(Suburra, Italia 2015) Stefano Solliman ohjaaman trillerin verkko ulottuu Vatikaanista ja maan parlamentista aina paikallisten rikollisten kautta mafiaan. Valtataistelu käydään arvokkaan rakentamattoman merenranta-alueen omistuksesta.

torstai 25.1. klo 21.05 Rosvopäällikkö Salvatore Giuliano (12) Areenassa 30 päivää
(Salvatore Giuliano, Italia 1962) Elokuvaklassikko 1940-luvun lopulla kansansankariksi nousseesta sisilialaisesta rosvosta, jolle tuntui olevan käyttöä niin poliitikoilla, poliiseilla kuin mafialla. O: Francesco Rosi.

perjantai 26.1. klo 21.00 Lopullinen ratkaisu (S) Areenassa 30 päivää
(Conspiracy, USA/Britannia 2001) Elokuva Wannseen huvilassa vuonna 1942 pidetystä natsijohtajien kokouksesta, jossa päätettiin juutalaisten joukkotuhosta. N: Kenneth Branagh, Stanley Tucci. O: Frank Pierson.

Kuva elokuvasta Saulin poika (Saul fia / Son of Saul).
Saulin poika. Kuva elokuvasta Saulin poika (Saul fia / Son of Saul). Oscar-palkinto,keskitysleirit,elokuvat,Son of Saul,Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinto,teeman elokuvat

lauantai 27.1. klo 21.00 Teemalauantai: Vainojen uhrien muistolle
László Nemesin ohjaama keskitysleirikuvaus Saulin poika voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 2016. Elokuva saa tv-ensi-iltansa Vainojen uhrien muistopäivänä 27.1. Lisäksi esitetään Alain Resnais’n ohjaama Yö ja usva – yksi elokuvahistorian tärkeimmistä teoksista.
Saulin poika (16) Areenassa 30 päivää
(Saul fia, Unkari 2015) Oscarilla ja Cannesin elokuvajuhlilla palkittu voimakas ja hätkähdyttävä elokuva Auschwitzin keskitysleirin vangista, joka tuhoamisen ja kauhujen keskellä yrittää pelastaa edes osan ihmisyyttä. Tv-ensi-ilta. O: László Nemes. N: Géza Röhrig.
Yö ja usva (16) Areenassa 30 päivää
(Nuit et brouillard, Ranska 1955) Alain Resnais'n ohjaama, selkäpiitä karmiva mutta lyyrisen kaunis lyhytelokuva. Mustavalkoiset valokuvat kertovat järkyttävää tarinaa keskitysleirien arjesta, värifilmille kuvatut otokset esittävät, miltä kuoleman kentillä näyttää holokaustin jälkeen.

sunnuntai 28.1 klo 12.00 Hamlet liikemaailmassa (12) Areenassa 1 vuoden
(1987) Kaurismäkeläinen Shakespeare-elokuva ahneesta valtapelistä, joka rikkoo liikemiessuvun perhesuhteet. N: Pirkka-Pekka Petelius, Esko Salminen, Elina Salo ja Kati Outinen. O: Aki Kaurismäki.

tiistai 30.1. klo 22.00 Riisuminen (16) Areenassa 7 päivää
(1986) Ministeri ja hänen nuoruuden rakastettunsa kohtaavat yllättäen ja sopivat tapaamisesta, joka johtaa yhteiseen hotelliyöhön. Vaatteiden lisäksi riisutaan rooleja. N: Erkki Saarela, Eeva Eloranta. O: Lauri Törhönen.

keskiviikko 31.1. klo 12.00 Tarkastaja tulee (12) Areenassa 14 päivää
BBC:n tulkinta J. B. Priestleyn näytelmästä kuvaa yhden illan tapahtumia eräässä tehtaanomistajaperheessä vuonna 1912. Päivällisen jälkeen saapuu mies, joka esittäytyy tarkastaja Gooleksi. Hänellä on vakavaa asiaa.

keskiviikko 31.1. klo 21.30 Tunkeutuja (12) Areenassa 30 päivää
(L'Intrusa, Italia 2017) Leonardo di Costanzon draama järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamista sivuvaikutuksista ihmisten arjessa. Napolilaisen lasten kerhotoiminnan johtaja joutuu kovien valintojen eteen.

Villit vuodet (Big Wednesday), ohjaus John Milius.
Villit vuodet. Villit vuodet (Big Wednesday), ohjaus John Milius. john milius,Teemalauantai

keskiviikko 31.1. klo 23.05 Villit vuodet Areenassa vain suorana
(Big Wednesday, USA 1978) Komea kuvaus surffareista, jotka pakenevat muuttuvaa maailmaa huolettomaan rantaelämään. Osin omaelämäkerrallisen elokuvan ohjasi John Milius. N: Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey.

torstai 1.2. klo 21.00 Il postino – postiljooni (S) Areenassa 30 päivää
(Il postino, Italia 1994) Valloittava elokuva maanpaossa elävän runoilija Pablo Nerudan ja yksinkertaisen posteljoonin kohtaamisesta. O: Michael Radford. N: Philippe Noiret, Massimo Troisi, Maria Grazia Cucinotta.

perjantai 2.2. klo 21.00 Tigerland (16) Areenassa 7 päivää
(USA 2000) Nuoria sotilaita karaistaan Vietnamiin Louisianan rämeillä. Teksasilainen alokas Bozz kyseenalaistaa sodan ja armeijan motiivit mutta osoittaa myös johtajan elkeitä. N: Colin Farrell. O: Joel Schumacher.

lauantai 3.2. klo 12.30 Korppi (7) Areenassa 14 päivää
(Le corbeau, Ranska 1943) Henri-Georges Clouzot'n klassikko kuvasi miehitettyä Ranskaa niin purevasti, että se hermostutti kaikki. Nimettömät syytökset ja ilmiannot piinaavat pikkukaupungin asukkaita.

Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous.
Eläinten vallankumous. Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous. George Orwell,Eläinten vallankumous,Teemalauantai,elokuvat,animaatioelokuva,Animal Farm,Halas & Batchelor

lauantai 3.2. klo 21.00 Teemalauantai: Orwellin maailmat
Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai kuljettaa katsojat kirjailija George Orwellin (1903–1950) kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin.
Eläinten vallankumous (7) Areenassa 30 päivää
(Animal Farm, Britannia 1954) Animaatioklassikko George Orwellin satiirista, jossa maatilan eläimet heittävät yltään sortajiensa ikeen – kunnes käy ilmi, että toiset eläimet ovatkin tasa-arvoisempia kuin toiset. O: Halas & Batchelor.
1984 (16) Areenassa 7 päivää
(Britannia 1984) George Orwellin satiiri sodanjälkeisen maailman byrokraatista, joka kirjoittaa historiaa uusiksi ja rakastuttuaan yrittää paeta Isoveljen valvovaa silmää. O: Michael Radford. N: John Hurt, Richard Burton.

sunnuntai 4.2. klo 12.00 Lontoon kuolleet silmät (12) Areenassa 14 päivää
(Die toten Augen von London, Länsi-Saksa 1961) Scotland Yard tutkii varakkaiden ja messevästi vakuutettujen miesten murhasarjaa sumuisen tunnelmallisessa rikosjännärissä Edgar Wallacen romaanista. Sivuosassa Anneli Sauli. O: Alfred Vohrer.

tiistai 6.2. klo 12.55 Kuun metsän Kaisa (7) Areenassa 30 päivää
Kolttasaamelainen sadunkertoja kohtaa 1930-luvulla sveitsiläisen kirjailijan. Heidän ystävyytensä auttaa sodan jälkeen pelastamaan kokonaisen kulttuurin tuholta. O: Katja Gauriloff.

tiistai 6.2. klo 21.55 Arvottomat Areenassa vain suorana
(Suomi 1982) Manne, Harri ja Veera pakenevat läpi Suomen perässään sekä poliisit että gangsterit. Pääosissa Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen, Juuso Hirvikangas. Ohjaus Mika Kaurismäki, käsikirjoitus Aki ja Mika Kaurismäki.

keskiviikko 7.2. klo 12.30 Lady Chatterleyn rakastaja (12) Areenassa 14 päivää
Uusi tulkinta D. H. Lawrencen klassikosta. Saatuaan sodassa halvaantuneen puolisonsa takaisin muuttuneena miehenä, nuori nainen etsii lämpöä muualta. Ennen pitkää hän joutuu valitsemaan kahden miehen ja maailman välillä.

keskiviikko 7.2. klo 21.30 Hirviöitä ja ihmisiä (12) Areenassa 30 päivää
(Pro urodov i ljudei, Venäjä 1998) Aleksei Balabanovin draama kaupallisen visuaalisen median pioneereista 1900-luvun alun Pietarin porvaris- ja boheemipiireissä. MV.

torstai 8.2. klo 21.00 Seitsemän rohkeaa miestä (16) Areenassa 7 päivää
(The Magnificent Seven, USA 1960) Lännenklassikko seitsemästä palkkasoturista, jotka yrittävät suojella meksikolaista kylää rosvojoukolta. O: John Sturges. N: Yul Brynner, Steve McQueen, James Coburn, Charles Bronson.

perjantai 9.2. klo 21.00 Hamburger Hill (16) Areenassa 7 päivää
(USA 1987) Intensiivinen tosipohjainen sotaelokuva kiivaasta taistelusta, jota käytiin kymmenen päivän ajan toukokuussa 1969 erään vietnamilaisen kukkulan herruudesta. O: John Irvin.

lauantai 10.2. klo 12.30 Kostaja Lontoosta (12) Areenassa 14 päivää
(Der Hexer, Länsi-Saksa 1964) Edgar Wallacen romaaniin perustuvassa rikosjännärissä Scotland Yardin komisario Higgins virittää ansoja valeasuja suosivalle kostajalle ruumismäärän vain lisääntyessä. Sivuosassa Anneli Sauli. O: Alfred Vohrer.

Juhlaväkeä elokuvassa Tiikerikissa (1963).
Tiikerikissa. Juhlaväkeä elokuvassa Tiikerikissa (1963). elokuvat,Teemalauantai,Italia,Tiikerikissa,Luchino Visconti,Claudia Cardinale,Alain Delon

lauantai 10.2. klo 21.00 Teemalauantai: Luchino Viscontin Sisilia
Luchino Viscontin mestariteos, yli kolmetuntinen Tiikerikissa päättää Etelä-Italian historiaa käsittelevän elokuvasarjan. Elokuvan pitkän keston vuoksi Teemalauantain dokumentti Luchino Visconti – intohimon ohjaaja (2016) esitetään poikkeuksellisesti 10.2. jo iltapäivällä klo 16.30.
Tiikerikissa (12) Areenassa 30 päivää
(Il gattopardo, Italia 1963) Luchino Viscontin muhkea eepos Sisilian aatelisluokasta, jonka valta ja loisto alkavat kuihtua 1860-luvun poliittisen kuohunnan keskellä. Restauroitu versio. N: Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale.

tiistai 13.2. klo 21.55 Mama Africa Areenassa 30 päivää
(2011) Maailmankuulu eteläafrikkalainen laulaja Miriam Makeba taisteli koko elämänsä rasismia ja köyhyyttä vastaan ja puolusti tasa-arvoa ja rauhaa. Dokumenttielokuvan ohjaus Mika Kaurismäki.

keskiviikko 14.2. klo 21.30 Harms Areenassa 30 päivää
(Kharms, Venäjä 2017) Elämäkerrallinen draama Daniil Juvatšovista, joka tunnetaan Daniil Harmsina, absurdien lyhyttarinoiden kirjoittajana Leningradissa 1930-luvulla. N: Wojciech Urbanski. O: Ivan Bolotnikov.

torstai 15.2. klo 21.00 Lännen villikissa Areenassa 7 päivää
(Ramrod, USA 1947) Veronica Lake on noir-henkisen b-westernin pääosassa juonittelevana kaunottarena, joka yrittää miehiä pyörittämällä järjestää itselleen omaisuuden. O: Andre DeToth.

perjantai 16.2. klo 21.00 Taivas ja maa (16) Areenassa 7 päivää
(Heaven & Earth, USA 1983) Oliver Stonen tosipohjainen elokuva nuoren naisen elämästä lapsena Vietnamin sodan keskellä ja sitten sotamorsiamena Yhdysvalloissa. N: Hiep Thi Le, Joan Chen, Tommy Lee Jones.

lauantai 17.2. klo 12.30 Uskollinen puutarhuri (12) Areenassa 12 päivää
Uusinta perjantailta 19.1.

Buster Keaton. Teeman elokuvafestivaalin 2016 visuaalista ilmettä.
Viisi kertaa Buster Keaton. Buster Keaton. Teeman elokuvafestivaalin 2016 visuaalista ilmettä. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle Buster Keaton,Teeman elokuvafestivaali,kirsi kukkurainen

lauantai 17.2. klo 21.00 Teemalauantai: Buster Keaton Kaikki elokuvat Areenassa 90 päivää paitsi Viimeinen rooli Areenassa 30 päivää.
Teemalauantaissa Buster Keatonin viisi nerokasta lyhytelokuvaa, uusi henkilökuva mykän elokuvan mestarikoomikosta sekä Keatonin viimeinen rooli Samuel Beckettin kirjoittamassa kokeellisessa elokuvassa. Iltaa edeltää lauantaina kello 12 nähtävä dokumenttielokuva Notfilm.
Teatteri(The Playhouse, 1921)
Naapurit (Neighbors, 1920)
Viikko rakennusmiehenä (One Week, 1920)
Syntipukki (The Goat, 1921)
Kalpeanaama (The Paleface, 1921)
Buster Keaton, Hollywoodin tuhoama nero (Ranska 2015)
Viimeinen rooli (Film, 1965)

sunnuntai 18.2. klo 12.00 Kagemusha – varjokenraali (12) Areenassa vain suorana
(Kagemusha, USA/Japani 1980) Akira Kurosawan historiallinen eepos mitättömästä varkaasta, joka värvätään esittämään häntä muistuttavaa sotaherraa ja joutuu sitten ottamaan tämän paikan myös todellisuudessa.

tiistai 20.2. klo 22.00 Neitoperho (16) Areenassa 30 päivää
(1997) Psykologinen jännityselokuva omistushalusta ja nuoresta naisesta, jolle ei sanota ei. Pääosissa Jussi-palkitut Leea Klemola ja Rea Mauranen sekä Elina Hurme. Ohjaus Auli Mantila.

keskiviikko 21.2. klo 21.30 Chaplinin pojat Areenassa 14 päivää
(La rançon de la gloire, Ranska 2014) Tositarinaan perustuva komedia kertoo kaveruksista, jotka päättävät kaapata vastikään kuolleen Charlie Chaplinin ruumiin ja vaatia siitä lunnaita. O: Xavier Beauvois.

torstai 22.2. klo 21.00 Lännen hurjapäät Areenassa 7 päivää
(McLintock!, USA 1963) Shakespeare kääntyy lännenkomediaksi, kun karjaparoni yrittää lännen ohella kesyttää sekä äkäpussimaisen vaimonsa että vilkkaan tyttärensä. O: Andrew V. McLaglen. N: John Wayne, Maureen O'Hara.

perjantai 23.2. klo 21.00 Le week-end (12) Areenassa 14 päivää
(Britannia 2013) Viisikymppinen brittipari matkustaa Pariisiin juhlimaan 30. hääpäiväänsä ja pitkän liiton jännitteet alkavat purkautua, usein koomisesti mutta välillä tuskallisestikin. O: Roger Michell.

Virolaistyttö odottaa Tallinasta kirjettä, jossa kerrotaan Dallas-tv-sarjan uusimmat käänteet. Kuva dokumenttielokuvasta Disko ja ydinsota.
Disko ja ydinsota. Virolaistyttö odottaa Tallinasta kirjettä, jossa kerrotaan Dallas-tv-sarjan uusimmat käänteet. Kuva dokumenttielokuvasta Disko ja ydinsota. Disko ja ydinsota,dokumenttielokuvat,Neuvosto-Viro,Teemalauantai

lauantai 24.2. klo 21.00 Teemalauantai: Viro 100
Head iseseisvuspäeva, naabrid! Teemalauantai osallistuu Viron itsenäisyysjulistuksen satavuotispäivän juhlintaan ja rakkaan naapurin historian muisteluun esittämällä Viron kaikkien aikojen katsotuimpiin kuuluvan elokuvan itsenäisen Viron syntyvaiheista sekä totta ja tarua yhdistelevän hittidokumentin neuvosto-Virosta ja suomalaisesta televisiosta.
21.00 Nimet marmoritaulussa
(Nimed marmortahvlil, Viro 2002) Ensimmäinen maailmansota on päättynyt, Neuvostoliitto on perustettu ja Viro on itsenäistynyt. Marraskuussa 1918 puna-armeija hyökkää Viroon. Tartolaiset koulupojat lähtevät puolustamaan maataan ja joutuvat keskelle sekasortoista ja katkeraa sotaa. Menestyselokuva perustuu Albert Kivikasin vuonna 1936 ilmestyneeseen romaaniin. N: Priit Võigemast, Indrek Sammul, Peter Franzén. O: Elmo Nüganen.
22.35 Disko ja ydinsota Areenassa 90 päivää
(Disko ja tuumasoda, Viro 2009) Neuvosto-Virossa oli ikävät valtionpäämiehet, surkeat autot, tyhjät kaupat, happamat ihmiset ja ankea televisiotarjonta. Suomen televisiosta näkyi toisenlainen maailma: hienot tavarat, glam rock, Emmanuelle, Dallas ja Ritari Ässä. Osin dramatisoitu dokumenttielokuva nauraa Viron sortovuosien omituisuuksille ja ihailee ihmisten loputonta kekseliäisyyttä yrityksissä löytää elintilaa neuvostosysteemin puristuksessa. O: Kiur Aarma ja Jaak Kilmi.

sunnuntai 25.2. klo 12.00 Monty Pythonin paremmat pilat Areenassa 30 päivää
(And Now Something Completely Different, Britannia 1971) Monty Pythonin lentävä sirkus keräsi ensimmäiseen elokuvaansa tv-sarjansa kahden ensimmäisen kauden paremmat pilat ja kuvasi ne uudelleen. O: Ian MacNaughton.

tiistai 27.2. klo 22.00 Kaivo (16) Areenassa 30 päivää
(1992) Pieni vauva, vaikeat perhesuhteet ja kova työ käyvät nuoren äidin voimille ja johtavat moninkertaiseen tragediaan maaseudulla. O: Pekka Lehto. N: Merja Larivaara, Liisa-Maija Laaksonen, Katariina Kaitue.

keskiviikko 28.2. klo 21.30 Siskokset Areenassa 30 päivää
(Umimachi Diary, Japani 2015) 14-vuotias Suzu jää orvoksi ja saa kodin kolmen sisarpuolensa ja heidän isovanhempiensa talosta. Elokuva perustuu samannimiseen mangaan. O: Hirokazu Kore-eda.

keskiviikko 28.2. klo 23.35 Sokurovin ääni Areenassa 30 päivää
Aleksandr Sokurov on nyky-Venäjän palkituimpia elokuvaohjaajia. Leena Kilpeläisen dokumenttielokuvassa Sokurov kertoo oman elokuvailmaisunsa synnystä ja siitä, miten hänestä tuli aikansa yhteiskuntaan kelpaamaton.

torstai 1.3. klo 21.00 West Side Story (12) Areenassa 7 päivää
(USA 1961) Peräti kymmenen Oscarin klassikkomusikaali siirtää Romeon ja Julian tarinan New Yorkin nuorisojengien maailmaan. O: Jerome Robbins, Robert Wise. N: Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno.

perjantai 2.3. klo 21.00 Kuninkaan puhe (S) Areenassa 14 päivää
(The King's Speech, 2010) Neljän Oscarin elokuvassa valtaistuimelle yllättäen noussut kuningas etsii puheterapeutin apua. N: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Michael Gambon, Derek Jacobi.

lauantai 3.3. klo 12.00 Hän rakasti elämää (12) Areenassa vain suorana
(Lust for Life, USA 1956) Elämäkertaelokuva Vincent Van Goghista, joka jatkuvasti koki epäonnistumisia, loi hienoa taidetta ja myi vain yhden maalauksen elinaikanaan. Ohjaus: Vincente Minnelli. Pääosissa: Kirk Douglas, Anthony Quinn. Anthony Quinn sai Oscarin roolistaan Paul Gauguinina.

Toni Servillo ja sabrina ferilli elokuvassa Suuri kauneus.
Suuri kauneus. Toni Servillo ja sabrina ferilli elokuvassa Suuri kauneus. Suuri kauneus,teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali,Paolo Sorrentino,Sabrina Ferilli

lauantai 3.3. klo 20.00 Teemalauantai: Oscar-voittajia
Valmistaudumme vuoden 2018 Oscar-gaalaan katsomalla kaksi viime vuosien komeimpiin kuuluvaa Oscar-elokuvaa. Asif Kapadian ohjaama Amy voitti parhaan dokumenttielokuvan Oscarin 2016. Paolo Sorrentinon Suuri kauneus sai parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin 2014.
20.00 Amy Areenassa 30 päivää
(Britannia 2015) Arkistomateriaaleista taitavasti koottu, sydäntäraastava elokuva kertoo poikkeuksellisen lahjakkaasta laulajasta Amy Winehousesta (1983–2011), joka kuoli alkoholimyrkytykseen 27-vuotiaana. Kaikkien aikojen menestyneimpiin dokumenttielokuviin kuuluvan, Oscarin voittaneen elokuvan ohjasi Asif Kapadia.
22.00 Suuri kauneus Areenassa 30 päivää
(La grande bellezza, Italia 2013) Pökerryttävän kaunis mutta kriittinen rakkaudentunnustus Roomalle. Sekä Oscarin että Euroopan elokuvapalkinnon voittanut Suuri kauneus vie katsojat päättymättömiin bileisiin ihanan elämän, taiteen, juhlinnan ja rappion keskelle. Pääosassa Toni Servillo. Ohjaus Paolo Sorrentino.
Oscarit jaetaan Hollywoodissa 4.–5.3. sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 3.00 alkavassa gaalassa. Teema näyttää gaalan suorana ja uusii sen suomeksi tekstitettynä maanantai-iltana 5.3. klo 20.

tiistai 6.3. klo 22.00 Kissan kuolema (12) Areenassa vain suorana
(1994) Taru Väyrysen romaaniin perustuva elokuva koulukodin nuorista ja opettajista. N: Marja Pyykkö, Kalle Ahola, Kaija Kangas, Marjaana Maijala ja Helena Vierikko. Ohjaus Raimo O Niemi.

keskiviikko 7.3. klo 21.30 Trumbo Areenassa 14 päivää
(USA 2015) Elämäkertaelokuva Hollywood-käsikirjoittaja Dalton Trumbosta, joka joutui kommunistivainojen aikaan mustalle listalle. O: Jay Roach. N: Bryan Cranston, Diane Lane, Louis C. K., John Goodman.

torstai 8.3. klo 21.00 Terroria Texasissa Areenassa vain suorana
(Terror in a Texas Town, USA 1958) Yksi lännenelokuvan epätavallisimpia sankarihahmoja oli ruotsalainen valaanpyytäjä, joka saapuu harppuunoineen kostamaan isänsä murhaa. O: Joseph H. Lewis. N: Sterling Hayden.

perjantai 9.3. klo 21.00 Ludvig II Areenassa 30 päivää
(Ludwig II, Saksa 2012) Elokuva 18-vuotiaana valtaan nousseesta Baijerin kuninkaasta, joka ystävystyi ihailemansa säveltäjä Richard Wagnerin kanssa ja rakennutti valtakuntaansa upeita satumaisia palatseja. O: Peter Sehr.

lauantai 10.3. ei Teemalauantaita Femin Melodifestivalen-lähetyksen takia

tiistai 13.3. klo 22.00 Espoon viimeinen neitsyt (16) Areenassa 14 päivää
(2003) Tarina ystävyydestä ja aikuiseksi kasvamisen kivuista. 16-vuotias Minna saa kokea kesäisellä liftausreissulla enemmän kuin osasi kuvitellakaan. KK: Selma Vilhunen. O: Hanna Maylett.

keskiviikko 14.3. klo 22.00 Wakolda Areenassa 30 päivää
(Argentiina 2013) Auschwitzissa ihmiskokeita tehnyt lääkäri Josef Mengele piileskelee maanpaossa Argentiinassa ja yrittää vältellä häntä etsiviä israelilaisia agentteja. Elokuva perustuu ohjaajan omaan romaaniin. O: Lucía Puenzo

torstai 15.3. klo 21.00 Ratsastavat hurjat (12) Areenassa 30 päivää
(Silver Lode, USA 1954) Tekoaikansa poliittista ilmapiiriä kuvannut b-western, jossa sheriffi McCarty ratsastaa pikkukaupunkiin ja keskeyttää häät pidättääkseen sulhasen. O: Allan Dwan. N: John Payne, Lizabeth Scott.

perjantai 16.3. klo 21.00 In the Valley of Elah (16) Areenassa 14 päivää
(USA 2007) Pitkän armeijauran luonut ikääntynyt patriootti alkaa naisetsivän kanssa tutkia Irakista palanneen ja kadonneen sotilaspoikansa kohtaloa. O: Paul Haggis. N: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Susan Sarandon.

Mukunda, Bhagavan, Govinda, Jagadisa, Narayana ja Krsna Angulo elokuvassa The Wolfpack
Wolfpack. Mukunda, Bhagavan, Govinda, Jagadisa, Narayana ja Krsna Angulo elokuvassa The Wolfpack The Wolfpack,teeman elokuvafestivaali 2016

lauantai 17.3. klo 21.30 Wolfpack Areenassa 30 päivää
(USA 2015) Sundancen festivaalilla palkittu dokumenttielokuva kuudesta veljeksestä, jotka kasvoivat kotinsa vankeina keskellä Manhattania ja oppivat elokuvista, mitä elämä on. Ohjaus Crystal Moselle. Toiveuusinta, tv-ensi-ilta oli Teeman elokuvafestivaalilla 2016.

lauantai 17.3. klo 23.00 Teemalauantai: Aistien valtakunnassa
Klo 23.05 Aistien valtakunta (18) (Ai no corrida, Japani 1976)
Klo 0.40 Olipa kerran… Aistien valtakunta (18) (Il etait une fois… L'Empire des senses, Ranska 2015)
Teemalauantain aiheena on elokuvahistorian kuuluisimpiin – ja kielletyimpiin – kuuluva eroottinen teos, Nagisa Oshiman ohjaama Aistien valtakunta. Taidetta vai pornoa, sitä pohdittiin vuosikaudet. Elokuva ehdittiin kieltää Suomessakin peräti neljästi ennen kun sen esittäminen K18-ikärajalla vihdoin sallittiin vuonna 1992. Elokuvan jälkeen esitetään sen tekovaiheista, maineesta ja merkityksestä kertova ranskalainen tv-dokumentti. Molempien ohjelmien ikäraja on K18. Sen takia teemailta alkaa vasta kello 23, eikä ohjelmia voi katsoa jälkikäteen Areenasta. Ilta on uusinta keväältä 2016.

sunnuntai 18.3. klo 13.15 Gregory's Girl – nykypäivän romanssi (S) Areenassa 14 päivää
(Gregory's Girl, Britannia 1981) Valloittava romanttinen komedia skotlantilaisesta lukiopojasta, joka ihastuu jalkapallojoukkueen uuteen tyttövahvistukseen, vaikka tämä syrjäyttää hänet maalivahdiksi. O: Bill Forsyth.

Tiistaista lauantaihin 20.–24.3. Teeman elokuvafestivaali
Teeman elokuvafestivaali valtaa jälleen kanavan viideksi päiväksi tiistaista lauantaihin 20.–24.3. Tarjolla parasta uutta ja vanhaa elokuvaa sekä kosolti lynchiläistä tunnelmaa. Ohjelmisto löytyy täältä.

David Lynch ja Eraserhead. Teeman elokuvafestivaalin 2018 markkinointikuva
David Lynch ja Eraserhead. Teeman elokuvafestivaalin 2018 markkinointikuva Kuva: Yle/Kirsi Kukkurainen Teeman elokuvafestivaali,David Lynch,teeman elokuvafestivaali 2018

maanantai 26.3. klo 12.00 Fantomas: Kuollut mies tappaa (7) Areenassa 14 päivää
Uusinta Teeman elokuvafestivaalilta

tiistai 27.3. klo 13.00 Fantomas: Fantomas vastaan Fantomas (7) Areenassa 14 päivää
Uusinta Teeman elokuvafestivaalilta

tiistai 27.3. klo 21.50 Rosa was here (S) Areenassa 30 päivää
(1993) Kaija Juurikkalan elokuva lasten vapaudesta ja vastuusta maailmassa, josta kaikki aikuiset katoavat. N: Sanna Liljander, Oula Kitti, Soili Niemi, Petteri Jamalainen. T: Filminor Oy.

tiistai 27.3. klo 22.40 Punainen huone (12) Areenassa 30 päivää
(1991) Kaupunkiin töihin tullut nuori tyttö ajautuu alistetuksi ja hyväksikäytetyksi. Pääosassa näyttelijäoppilas Heli Sutela, muissa rooleissa Elina Hurme, Tom Wentzel ja Timo Toikka. Ohjaus Vesa Kantola.

keskiviikko 28.3. klo 12.55 Fantomas: Valetuomari (7) Areenassa 14 päivää
Uusinta Teeman elokuvafestivaalilta

keskiviikko 28.3. klo 22.00 Taxi Teheran (7) Areenassa 14 päivää
(Taxi, Iran 2015) Iranilainen ohjaaja Jafar Panahi kuvaa dokumentaarisella otteella taksinkuljettajana maansa pääkaupungin asukkaita ja heidän mietteitään. Palkittu Berliinin Kultaisella karhulla 2015.

keskiviikko 28.3. klo 23.20 Samurai Rauni Reposaarelainen (12) Areenassa 180 päivää
Uusinta lauantailta 17.3.

torstai 29.3. klo 13.00 Sukunsa viimeinen (S) Areenassa 14 päivää
Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion elokuva pienestä nenetsitytöstä, joka neuvostoaikaan viedään vastoin tahtoaan sisäoppilaitokseen venäläiskylään. Neko ei alistu kohtaloonsa kapinoimatta. T: Illume. (U)

torstai 29.3. klo 21.00 Pelham 1-2-3 kaapattu (12) Areenassa vain suorana
(The Taking of Pelham 1-2-3, USA 1974) Taidokas rikosjännäri, jossa aseistetut miehet sieppaavat newyorkilaisen metrovaunun ja vaativat lunnaita matkustajien hengestä. N: Walter Matthau, Robert Shaw. O: Joseph Sargent.

perjantai 30.3. klo 21.00 RKO 281 – Tapaus Citizen Kane (S) Areenassa 30 päivää
(USA 1999) Tv-elokuva "maailman parhaan elokuvan" Citizen Kanen tekovaiheista, johon jo itsessään sisältyivät kaikki trillerin ainekset. O: Benjamin Ross. N: Liev Schreiber, Melanie Griffith, John Malkovich. T: HBO.

lauantai 31.3. klo 12.00 Rat Pack (12) Areenassa 30 päivää
(USA 1998) Palkittu tv-elokuva Frank Sinatran ja Dean Martinin johtamasta viihdyttäjäkaverusten porukasta, joka liikkui niin Kennedyjen, Marilynin kuin mafian seurassa. O: Rob Cohen. N: Ray Liotta, Joe Mantegna. T: HBO.

Kuva animaatioelokuvasta Henkien kätkemä.
Henkien kätkemä. Kuva animaatioelokuvasta Henkien kätkemä. Hayao Miyazaki,Henkien kätkemä,animaatioelokuvat,Oscar-palkinto,Teemalauantai

lauantai 31.3. klo 20.00 Teemalauantai: Mestari Miyazaki
Mestari Miyazakin paluu (Never-ending Man: Hayao Miyazaki) (Areenassa 30 päivää)
Henkien kätkemä (Sen to Chihiro no kamikakushi) (Areenassa vain suorana)
HUOM! Henkien kätkemä uusintana lauantaina 7.4. klo 21.00
Ihanaa pääsiäisohjelmaa: uusi japanilaisten tekemä dokumenttielokuva Hayao Miyazakin paluusta animaatioiden tekoon ja tuskailusta tietokoneanimaation äärellä, sekä Miyazakin huikea pitkä animaatio Henkien kätkemä, alkuperäiskielellä ja suomeksi tekstitettynä.

tiistai 3.4. klo 21.50 Ursula (16) Areenassa 30 päivää
(1986) 18-vuotias Ursula haluaisi olla aikuinen, kolmikymppiset Mårten ja Harri eivät. Ursula ajautuu miesten huumekuriiriksi. N: Heidi Kilpeläinen, Ville Virtanen ja Petri Aalto. O: Jaakko Pyhälä.

keskiviikko 4.4. klo 22.00 Suosurmat (16) Areenassa 14 päivää
(La isla minima, Espanja 2014) Francon ajan jälkeiseen Espanjaan sijoitetussa rikosdraamassa kaksi näkemyksiltään kovin erilaista poliisia selvittävät sarjamurhia. N: Javier Gutierrez, Raul Arévalo,O: Alberto Rodriguez.

keskiviikko 4.4. klo 23.40 Wendy and The Refugee Neverland (12) Areenassa 180 päivää
Krisulla on tasan vuosi aikaa toteuttaa unelmansa. Bändin on saatava EP kasaan ja sitten räjähtää. Kolmenkympin murros vaan ei tule ihan kivuttomasti. N: Minka Kuustonen. O: Olli Ilpo Salonen. Suomi, 2017. (Uusinta TV2:sta tammikuulta)

torstai 5.4. klo 21.00 Peli on menetetty (12) Areenassa vain suorana
(The Killing, USA 1956) Stanley Kubrickin ensimmäinen merkkiteos oli dokumentaarinen rikosjännäri sekalaisen konnajoukon pikkutarkasta suunnitelmasta ryöstää laukkaradan rahat. N: Sterling Hayden, Coleen Gray.

perjantai 6.4. klo 21.00 Locke (S) Areenassa 14 päivää
(Britannia 2013) Rakennusurakoitsija Ivan Locke on luonut työnsä ja perhe-elämänsä perustat kuin betonista, mutta erään pitkän ajomatkan aikana yksi virhe alkaa johtaa kaiken hajoamiseen. N: Tom Hardy. O: Steven Knight.

perjantai 6.4. klo 23.27 In the Valley of Elah (16) Areenassa 14 päivää
Uusinta perjantailta 16.3.

lauantai 7.4. klo 21.00 Henkien kätkemä (7) Areenassa vain suorana
Uusinta lauantailta 31.3.! (Sen to Chihiro no kamikakushi, Japani 2001) Huikea, Oscarillakin palkittu japanilaisanimaatio tytöstä, joka joutuu henkien valtakuntaan ja selviytyy sieltä urheutensa ja nokkeluutensa avulla. O: Hayao Miyazaki.

Aiemmin tälle lauantaille suunniteltu autismi-Teemalauantai siirtyy syksyyn 2018.

sunnuntai 8.4. klo 12.00 Ludvig II (12) Areenassa 60 päivää
Uusinta perjantailta 9.3.

tiistai 10.4. klo 21.50 Vihreä leski (12) Areenassa 30 päivää
(1968) Kuvaus 1960-luvun suomalaisen asumalähiön arkitodellisuudesta, naisen yksinäisyydestä, uskottomuudesta ja vieraantuneisuudesta. N: Eija Pokkinen, Risto Aaltonen, Matti "Fredi" Siitonen. O: Jaakko Pakkasvirta.

keskiviikko 11.4. klo 22.00 Ahneuden hinta (12) Areenassa 30 päivää
(Il capitale umano, Italia 2013) Kahden perheen elämä suistuu raiteiltaan auto-onnettomuuden jälkeen. Paolo Virzin intensiivisessä trillerissä valheiden, himon ja syyllisyyden verkko uhkaa tuhota draaman osalliset.

torstai 12.4. klo 21.00 Thomas Crownin tapaus (12) Areenassa vain suorana
(The Thomas Crown Affair, USA 1968) Romanttinen jännityselokuva tyylikkäästä pankkirosvosta, joka saa peräänsä sinnikkään vakuutustutkijan. O: Norman Jewison. N: Steve McQueen, Faye Dunaway.

perjantai 13.4. klo 21.00 Rakkauden katse (16) Areenassa 14 päivää
(The Look of Love, Britannia 2013) Seksi tuo rahaa mutta tuoko raha on onnea Paul Raymondin tositarinassa Sohon pornokuninkaasta Englannin rikkaimmaksi mieheksi. N: Steve Coogan, Anna Friel. O: Michael Winterbottom.

Tangoa tanssiva pari. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango.
Viimeinen tango. Tangoa tanssiva pari. Kuva German Kralin elokuvasta Viimeinen tango. Our Last Tango,German Kral,Teemalauantai,tanssi,Viimeinen tango

lauantai 14.4. klo 21.15 Teemalauantai tanssii
Teemalauantai avaa tanssin kevään kahden suurenmoisen tanssielokuvan illalla.
Viimeinen tango (Areenassa 20 päivää)
(Un tango más / Our Last Tango, Argentiina 2015) Draamadokumentti kuuluisan argentiinalaisen tangoparin Maria Nieves Regon ja Juan Carlos Copesin myrskyisästä rakkaudesta, liki 50-vuotisesta yhteisestä tanssiurasta, erosta – sekä viimeisestä yhteisestä tangosta. O: German Kral.
Tanssit (Areenassa 30 päivää)
(Le Bal, Ranska 1983) Ettore Scolan ohjaamassa vuorosanattomassa elokuvassa käydään läpi 50 vuotta Ranskan lähihistoriaa yhdessä ja samassa tanssisalissa. Musiikki, tanssityyli, moraali ja aatteet muuttuvat, paikka ja tanssijat eivät.

sunnuntai 15.4. klo 12.00 Lopullinen ratkaisu Areenassa 30 päivää
Uusinta perjantailta 26.1.

tiistai 17.4. klo 21.50 Kreivi (7) Areenassa 30 päivää
(1971) Omien sanojensa mukaan 76 kertaa kihloissa olleen naistenmiehen Pertti Ylermi Lindgrenin tarina. Kreivin naisina Irma Martinkauppi, Titta Karakorpi, Elina Salo ja Kirsti Wallasvaara. Ohjaus Peter von Bagh. Mv.

keskiviikko 18.4. klo 22.00 Prinsessa Kaguyan taru (7) Areenassa vain suorana
(Kaguyahime no monogatari, Japani 2013) Ikivanhan sadun mukaan bambunleikkaja löytää löytää bamburuo'osta vauvan. Tytöstä kasvaa prinsessa Kaguya, jota kositaan kilpaa. Elokuva on käsin piirretyn animaation taidonnäyte, ja sen teemat käsitelevät onnellisuuteen pyrkimisen turhuutta. Äskettäin edesmenneen Isao Takahatan viimeinen ohjaus Ghibli-studiolle.

torstai 19.4. klo 21.00 Ihmiset väkijoukossa (7) Areenassa vain suorana
(The Crowd, USA 1928) Arkirealismillaan ja kuvakerronnallaan elokuvahistoriaan jäänyt klassikko tavallisen newyorkilaisen nuoren parin romanssista, avioliitosta ja työelämästä. O: King Vidor. HUOM! Jatko-osa Jokapäiväinen leipämme sunnuntaina 22.4.

perjantai 20.4. klo 21.00 Vanha rouva Pariisissa (S) Areenassa 14 päivää
(Britannia 2014) Sympaattisessa komediassa amerikkalainen tyhjätasku perii Pariisista asunnon, jonka mukana tulee kuitenkin sen iäkäs asukas. N: Kevin Kline, Maggie Smith, Kristin Scott Thomas. O: Israel Horowitz.

lauantai 21.4. klo 12.00 Sissi Sitruuna ja Ali Appelsiini (7) Areenassa 30 päivää
Hapokas rakkaustarina animaatio-oopperana. Afrikkalainen venepakolainen kohtaa ketsuppitehtailijan tyttären tomaattiviljelmällä Italiassa. KK: Kati Kovács, Peep Pedmanson. O: Mait Laas. Viro - Suomi, 2013. (U)

mustavalkeassa kuvassa kaksi miestä nojailee autoon ja nainen istuu auton sisällä ja katsoo ulos ikkunasta.
Muukalaisten paratiisi. mustavalkeassa kuvassa kaksi miestä nojailee autoon ja nainen istuu auton sisällä ja katsoo ulos ikkunasta. Kuva: The Match Factory / Yle Kuvapalvelu Jim Jarmusch,Muukalaisten paratiisi

lauantai 21.4. klo 21.00 Teemalauantai: Jarmusch ja Frank / Kuvia Amerikasta
Amerikan kuvia eri vuosikymmeniltä: uusi dokumenttielokuva valokuvaajalegenda Robert Frankista sekä Jim Jarmuschin “robertfrankilainen” läpimurtoelokuva Muukalaisten paratiisi.
Don’t Blink: Robert Frank (Areenassa 90 päivää)
(USA 2015) Kohteensa näköinen ja oloinen dokumenttielokuva legendaarisesta valokuvaajasta ja elokuvantekijästä Robert Frankistä (s. 1924). Levottoman Amerikan kauniita ja kaoottisia kuvia säestää runsas soundtrack, jolla soivat mm. Rolling Stones, Velvet Underground, Bob Dylan ja Patti Smith. O: Laura Israel.
Muukalaisten paratiisi (Stranger Than Paradise) (Areenassa 30 päivää)
(Stranger than Paradise, USA 1984) Jim Jarmuschin läpimurtoelokuva, joka palkittiin muun muassa Cannesin Kultaisella kameralla ja Locarnon Kultaisella leopardilla. N: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson.

sunnuntai 22.4. klo 12.00 Jokapäiväinen leipämme (S) Areenassa 30 päivää
(Our Daily Bread, USA 1934) Ihmiset väkijoukossa -elokuvan rakastavaiset muuttavat pula-aikana maalle, missä he muiden kovaonnisten kanssa yrittävät itse ratkaista työttömyyden ja puutteen luomat ongelmat. O: King Vidor. HUOM! Ihmiset väkijoukossa torstaina 19.4.

tiistai 24.4. klo 21.50 Punahilkka (12) Areenassa 30 päivää
(1968) Koulukodista karkaava Anja joutuu karkureissunsa aikana ottamaan ensimmäisen kerran vastuun omasta elämästään. Rooleissa mm. Kristiina Halkola, Hannu Kahakorpi ja Petra Frey.

keskiviikko 25.4. klo 13.10 Theon talo (S) Areenassa 7 päivää
Rax Rinnekankaan elokuva arkkitehtuurin voimasta ja kauneudesta, ja miehestä joka alkaa suunnitella taloa itselleen ja 50 vuotta sitten kohtaamalleen naiselle. N: Hannu-Pekka Björkman, Ville Virtanen, Milka Ahlroth. (U)

keskiviikko 25.4. klo 22.00 Stockholm Stories (7) Areenassa 14 päivää
(Ruotsi 2014) Tarina viidestä rakkautta etsivästä henkilöstä: kaupunkilaispoika Johanista, yläluokkaisesta Douglasista, ministerin hylkäämästä Annasta, lasta kaipaavasta Jessicasta sekä täydellisyyttä tavoittelevasta Thomaksesta. Ohjaus Karin Fahlén.

torstai 26.4. klo 21.00 Muukalainen katosi Areenassa 30 päivää
(The Stranger, USA 1946) Mestariohjaajan rikosjännäri saksalaisesta sotarikollisesta, joka on salaa asettunut amerikkalaiseen pikkukaupunkiin. O: Orson Welles. N: Orson Welles, Edward G. Robinson, Loretta Young.

perjantai 27.4. klo 21.00 Night Moves Areenassa 14 päivää
(USA 2013) Nuoret ympäristöaktivistit päättävät siirtyä suoraan toimintaan padon räjäyttämällä mutta teolla on seurauksia myös heidän keskinäiselle luottamukselle. N: Jesse Eisenberg, Dakota Fanning. O: Kelly Reichardt.

perjantai 27.4. klo 23.50 Pelham 1-2-3 kaapattu (12) Areenassa vain suorana
Uusinta torstailta 29.3.

lauantai 28.4. klo 12.00 Terroria Texasissa (12) Areenassa vain suorana
Uusinta torstailta 8.3.

lauantai 28.4. klo 20.00
The Ecstasy of Wilko Johnson
(Britannia 2015) Rockdokumenttien mestarin Julien Templen ohjaama muotokuva kitaristi, lauluntekijä Wilko Johnsonista, joka nousi maineeseen 1970-luvulla Dr. Feelgoodin ainutlaatuisen energisenä kitaristina. Wilko Johnsonilla todettiin vuonna 2013 haimasyöpä ja ennuste oli erittäin huono, mutta niin vain hän juhli viime kesänä 70-vuotissyntymäpäiväänsä ja kävi huhtikuun alussa 2018 jälleen keikalla Suomessa.

David Hemmings ja Veruschka, valokuvaaja ja malli, Michelangelo Antonionin modernissa elokuvaklassikossa Blow-up (1966).
Blow-up. David Hemmings ja Veruschka, valokuvaaja ja malli, Michelangelo Antonionin modernissa elokuvaklassikossa Blow-up (1966). Blow-Up – erään suudelman jälkeen,Teemalauantai,elokuvat

lauantai 28.4. klo 21.35 Teemalauantai: Kuvaaja ja kuvaajan kuvaaja
Teemaillassa modernin elokuvan merkkiteos Blow-up, pääosassa muotivalokuvaaja, sekä tämän teoksen kuvaaja Carlo Di Palma.
Blow-up – erään suudelman jälkeen (16) (Blow-up) (Areenassa vain suorana)
(Blow-up, Britannia 1966) Michelangelo Antonionin kulttielokuva ja murhamysteeri 1960-luvun svengaavasta Lontoosta, pääosassa David Baileyä muistuttava muotivalokuvaaja. Pääosissa David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles. Musiikki Herbie Hancock. Carlo Di Palman upeasti kuvaamasta elokuvasta esitetään ensi kertaa HD-kopio.
Carlo Di Palma ja elämän värit (Acqua e zucchero: Carlo Di Palma, i colori della vita) (Areenassa 90 päivää)
(Acqua e zucchero: Carlo Di Palma, i colori della vita, Italia 2016) Muotokuva elokuvaaja Carlo Di Palmasta (1925–2004), joka kuvasi uransa aikana suuren määrän huippuelokuvia, muun muassa Blow-upin. Ystävät ja elokuvantekijät muistelevat, kertoja ja dokumentin tuottaja on kuvaajamaestron leski Adriana Chiesa. Ohjaus Fariborz Kamkari.

tiistai 1.5. klo 22.00 Lapualaismorsian (12) Areenassa 30 päivää
(1967) Ylioppilasteatteria, pasifismia ja nuorison kuohuntaa kahdella Jussilla palkitussa aikalaiskuvauksessa. Yhdessä asuvaa kolmikkoa esittävät Aulikki Oksanen, Kristiina Halkola ja Kirsti Wallasvaara. O: Mikko Niskanen

keskiviikko 2.5. klo 22.05 Isänsä poika (7) Areenassa 14 päivää
(Soshite chichi ni naru, Japani 2013) Menestyvä liikemies saa tietää vuosien jälkeen biologisen poikansa vaihtuneen toiseen synnytyssairaalassa. Hänen on tehtävä valinta poikien välillä. O: Hirokazu Kore-eda.

Orson Welles on Macbeth
Orson Welles on Macbeth Orson Welles on Macbeth Kuva: Lions Gate International Orson Welles,Macbeth,teeman elokuvat

torstai 3.5. klo 21.00 Macbeth Areenassa 7 päivää
(USA 1948) Tunnelmallinen Shakespeare-tulkinta skottiylimyksestä, jonka vallanjanoa johdattelevat pahat ennustukset ja vaimon häikäilemättömät juonet. O: Orson Welles. N: Orson Welles, Jeanette Nolan.

torstai 3.5. klo 22.50 Lumikit (S) Areenassa 365 päivää
(1986) Liisamaija Laaksosen kirjoittamassa tv-elokuvassa kuullaan kertomuksia elämästä, totuudesta ja naisista, naistentautien osastolta 4 huoneesta 5. Arkistopaketissa myös Liisamaija Laaksosen haastattelu.

perjantai 4.5. klo 21.00 Taloni Umbriassa Areenassa 28 päivää
(My House in Umbria, Britannia 2003) Palkittu tv-elokuva sekalaisen turistijoukon ystävystymisestä Italiassa. N: Maggie Smith, Ronnie Barker, Chris Cooper, Giancarlo Giannini, Timothy Spall. O: Richard Loncraine. T: HBO.

Anita Pallenberg ja Mick Jagger elokuvassa Performance
Performance. Anita Pallenberg ja Mick Jagger elokuvassa Performance Performance,teeman elokuvafestivaali 2016,Mick Jagger,Anita Pallenberg,Teeman elokuvafestivaali

lauantai 5.5. klo 20.00 Teemalauantai: Swinging London
Sukellamme 1960-luvun svengaavaan Lontooseen ja kaupungin musiikkikuvioihin uuden vauhdikkaan dokumenttielokuvan sekä aikakauden suuren kulttielokuvan seurassa.
Lambert & Stamp ja The Who (Areena 30 päivää)
(Lambert & Stamp, USA 2014) Sähäkkä musiikkielokuva ja eloisa kulttuuridokumentti kahdesta kaveruksesta, joista piti tulla underground-ohjaajia, mutta jotka päätyivät yhden kaikkien aikojen suurimman rockbändin managereiksi. Tapahtumapaikka on 1960-luvun Lontoo, ja se bändi on The Who. Ohjaus James D. Cooper. Suomen-ensi-ilta.
Performance (16) (Areenassa vain suorana)
(Britannia 1970) Yksi eriskummallisimmista – ja monen mielestä myös parhaista – brittielokuvista kautta aikojen. Kulttimainetta nauttivan Performancen pääosissa ovat Mick Jagger, James Fox ja Anita Pallenberg. 1960-luvun Lontoossa alamaailma ja alakulttuurit kohtaavat sadistisen gangsterin piiloutuessa rock-tähden taloon. Ohjaus Donald Cammell ja Nicolas Roeg.

sunnuntai 6.5. klo 12.00 Locke (S) Areenassa 14 päivää
Uusinta perjantailta 6.4.

maanantai 7.5. klo 12.00 Lumikit (S) Areenassa 365 päivää
Uusinta torstailta 3.5.

Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni!
Liisamaija Laaksonen on Marja pieni Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni! Kuva: Yle Kuvapalvelu Liisamaija Laaksonen,Marja pieni!,Eija-Elina Bergholm

tiistai 8.5. klo 21.55 Marja pieni! (12) Areenassa 30 päivää
(1972) Elokuva kolmekymppisestä konttoristista, jonka elämä ja unelmat hapertuvat pala palalta. Pääosissa Liisamaija Laaksonen, Hannu Lauri, Elvi Saarnio, Leena Häkinen. Ohjaus Eija-Elina Bergholm.

keskiviikko 9.5. klo 22.00 Vieras talossa (12) Areenassa 14 päivää
(Dans la maison, Ranska 2012). François Ozonin ohjaama draama äidinkielen opettajasta ja erityislahjakkaasta oppilaasta, jonka kirjoittamat aineet vaikuttavat kohtalonomaisesti perheen elämään. N: Kristin Scott Thomas.

torstai 10.5. klo 21.00 Othello Areenassa 30 päivää
(The Tragedy of Othello: The Moor of Venice, USA/Italia 1951) Orson Wellesin pitkään tekemä, vielä pidemmän ajan yleisöltä piilossa pysynyt Shakespeare-tulkinta rakkaudesta ja mustasukkaisuudesta vanhassa Venetsiassa.

perjantai 11.5. klo 21.00 Nyt tai ei koskaan (S) Areenassa vain suorana
(The Bucket List, USA 2007) Miljonääri ja automekaanikko pakenevat sairaalan syöpäosastolta toteuttaakseen viimeiset haaveensa ja päähänpistonsa. N: Jack Nicholson, Morgan Freeman. O: Rob Reiner

Marilyn Monroe Sopeutumattomien kuvauksissa.
Magnumin valokuvaaja Eve Arnold kuvasi Marilyn Monroen Sopeutumattomien kuvauksissa. Marilyn Monroe Sopeutumattomien kuvauksissa. Kuva: Eve Arnold / Magnum Photos Marilyn Monroe,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,valokuvaus,Eve Arnold,Magnum Photos,Sopeutumattomat,kuvatoimistot

lauantai 12.5. klo 20.00 Teemalauantai: Magnum-kuvaajien ilta
Kolme dokumenttia maailmankuulusta Magnum-kuvatoimistosta: illan ensimmäinen dokumentti kertoo elokuvien kuvausten taltioinnin historiasta, kahden muun aiheena ovat yhä aktiiviset Magnumin mestarikuvaajat tšekkiläinen Josef Koudelka ja intialainen Raghu Rai.
Magnum – elokuvia ikuistamassa Areenassa 90 päivää
(Le Cinéma dans l'oeil de Magnum, Ranska 2017) Dokumentti Magnum-kuvatoimiston ja elokuvanteon yllättävänkin kiinteästä suhteesta, Ingrid Bergmanista ja Robert Capasta James Deaniin ja Dennis Stockiin, Sean Conneryn James Bondista Kate Winsletiin. Ohjaus Sophie Bassaler.
Koudelka Pyhää maata kuvaamassa Areenassa 90 päivää
(Koudelka Shooting Holy Land, Israel/Saksa/Tšekki, 2016) Legendaarinen tšekkivalokuvaaja Josef Koudelka oli paikalla kun Varsovan liiton joukot miehittivät Prahan, nyt hän kuvaa Israelissa uuden muurin pystytystä. "On tärkeää säilyttää terve raivo niin pitkään kuin mahdollista", 78-vuotias Koudelka sanoo. Hiljaisuutta arvostavan, valokuvien voimaan ja katseeseen luottavan dokumenttielokuvan on ohjannut israelilainen Gilad Baram.
Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (12) Areenassa 6 kuukautta
(Raghu Rai, An Unframed Portrait, Intia 2017) Intialais-suomalaisena yhteistyönä valmistunut dokumenttielokuva Intian kuuluisimmasta valokuvajournalistista, niin Bhopalin myrkkykatastrofin uhreja kuin Äiti Teresaa ja Dalai-lamaa kuvanneesta, yhä aktiivisesta Raghu Raista. Muotokuvan on ohjannut Rain tytär Avani Rai, siksi se yltää virallista potrettia syvemmälle ja lähemmäksi.

tiistai 15.5. klo 21.55 Mustaa valkoisella (16) Areenassa 30 päivää
(1968) Jörn Donnerin elokuva hyvin toimeentulevien Holmien avioliiton hajoamisesta ja uuden suhteen tarjoamasta hauraasta lupauksesta. N: Jörn Donner, Kristiina Halkola, Liisamaija Laaksonen, Jukka Virtanen.

keskiviikko 16.5. klo 22.00 Musta hiili, ohut jää (16) Areenassa 30 päivää
(Bai ri yan huo, Kiina 2014). Kiinalainen psykologinen trilleri sarjamurhaajan jäljittämisestä sai palkinnot parhaasta elokuvasta ja miespääosasta Berliinin elokuvafestivaalilla. O: Yi'nan Diao.

torstai 17.5. klo 21.00 Falstaff (12) Areenassa 30 päivää
(Chimes at Midnight, Sveitsi 1965) Orson Wellesin pääteoksiin luettava tiivistelmä Shakespearen näytelmistä, joita yhdistää prinssin ryyppykaveri, pulska ritari John Falstaff. N: Orson Welles, Jeanne Moreau, John Gielgud.

perjantai 18.5. klo 21.00 Kaupan laki Areenassa 30 päivää
(La loi du marché, Ranska 2015) Mm. Cannesissa palkittu elokuva työttömästä, joka pääsee vihdoin uusiin hommiin, myymäläetsiväksi pompottamaan kaltaisiaan huono-onnisia ihmisiä. O: Stéphane Brizé. N: Vincent Lindon.

Kuva Chris Markerin elokuvasta Kiitorata (La Jetée).
Kiitorata. Kuva Chris Markerin elokuvasta Kiitorata (La Jetée). Chris Marker,teeman elokuvafestivaali 2016,La Jetée,kokeelliset elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

lauantai 19.5. klo 22.00 Teemalauantai: Chris Marker
Runollisen, poliittisen, henkilökohtaisen, kokeellisen, filosofisen, esseistisen elokuvanteon pioneeri. Muistikuvien taiteilija. Ainutlaatuinen, salaperäinen, utelias. Kissojen ystävä. Teemalauantaissa nähdään kaksi ranskalaisen Chris Markerin (1921–2012) mestariteosta.
Kiitorata Areenassa 30 päivää
(La jetée, Ranska 1962) Chris Markerin mestariteos, still-kuvista koottu runollis-filosofinen lyhytelokuva kolmannen maailmansodan jälkeisestä Pariisista ja miehestä, joka lähetetään menneisyyteen eli aikaan ennen tuhoa. (U)
Vailla aurinkoa Areenassa päivää
(Sans soleil, Ranska 1983) Essee-elokuvan mestari Chris Marker vaeltaa Japanista Afrikan ja Islannin kautta Hitchcockin Vertigon kuvauspaikoille San Franciscoon ja pohtii runollisesti oman välineensä – kuvan – merkitystä. (U)

sunnuntai 20.5. klo 12.00 Taloni Umbriassa Areenassa 30 päivää
Uusinta perjantailta 4.5.

tiistai 22.5. klo 21.55 Anna (12) Areenassa 7 päivää
(1970) Eronnut, työlleen omistautuva Anna viettää kesää saaristossa eikä pääse irti tyhjyyden tunteesta. O: Jörn Donner. N: Harriet Andersson, Pertti Melasniemi, Marja Packalén, Tapio Rautavaara.

keskiviikko 23.5. klo 22.00 Kirsikkapuiden alla (7) Areenassa 14 päivää
(An, Japani 2015) Katukeittiötä pitävä Sentaro tutustuu vanhaan Tokue-rouvaan, jolla on mielipide hänen tarjoamista punapaputahnalla täytetyistä leivonnaisista. Tokuella on paljon parempi resepti. O: Naomi Kawase.

torstai 24.5. klo 21.00 Kuolematon tarina (S) Areenassa 14 päivää
(Histoire immortelle/The Immortal Story, Ranska 1968) Orson Wellesin harvinainen tv-elokuva rikkaan vanhuksen oudosta yrityksestä toteuttaa kuuluisa merimiesjuttu 1800-luvun Macaossa. N: Orson Welles, Jeanne Moreau.

perjantai 25.5. klo 21.00 Fading Gigolo (12) Areenassa 14 päivää
(USA 2013) Draamakomediassa ikääntynyt hurmuri heittäytyy rakkauden ammattilaiseksi auttaakseen rahapulaan joutunutta ystäväänsä. N: John Turturro, Woody Allen, Vanessa Paradis, Sharon Stone. O: John Turturro.

Veronika/Veronique eli Irène Jacob elokuvassa Veronikan kaksoiselämä.
Veronikan kaksoiselämä. Veronika/Veronique eli Irène Jacob elokuvassa Veronikan kaksoiselämä. Teemalauantai,elokuvat,Veronikan kaksoiselämä,Irène Jacob,Krzysztof Kieslowski

lauantai 26.5. klo 21 Teemalauantai: Kaksi Kieślowskia
Teeman Areena-kanavan Kieślowski-kesän avaa puolalaisohjaajan kahden mestariteoksen Teemalauantai. Elokuvien teemoina ovat sattuma, kohtalo, kaksois- ja kolmoiselämä.
Veronikan kaksoiselämä Areenassa 90 päivää
(Le double vie de Veronique, Ranska/Puola 1991) Veronika elää Puolassa, Veronique Ranskassa. He eivät tunne toisiaan, mutta heidän kohtalonsa kietoutuvat toisiinsa kauniissa elokuvassa, jossa Irène Jacob on sekä Weronika että Véronique. Ohjaus Krzysztof Kieślowski.
Sattuman kauppaa Areenassa 90 päivää
(Przypadek, Puola 1981) Witek juoksee asemalla junan perässä. Ehtiikö hän vai ei? Kolme tarinaa siitä, miten tämä pieni sattuma vaikuttaa miehen koko elämään. Pääosissa Bogusław Linda, Marzena Trybała, Tadeusz Łomnicki, Zbigniew Zapasiewicz. Ohjaus Krzysztof Kieślowski.

sunnuntai 27.5. klo 12.00 Tunnustukset (7) Areenassa 30 päivää
(Le confessioni, 2016 Italia) Draama talousmahtien kokouksesta, jossa salaperäinen munkki on läsnä. IMF:n johtaja hakee tältä synninpäästöä ja löytyy myöhemmin kuolleena. O: Roberto Andò. N: Toni Servillo.

tiistai 29.5. klo 22.00 Käpy selän alla (12) Areenassa vain suorana
(1966) Kuusi Jussia voittanut elokuva nuoruudesta, rakastamisen vaikeudesta ja kesäisestä telttaretkestä. N: Kristiina Halkola, Pekka Autiovuori, Kirsti Wallasvaara ja Eero Melasniemi. O: Mikko Niskanen. HD.

keskiviikko 30.5. klo 22.00 Ranskalainen sarja (12) Areenassa 30 päivää
(Suite française, Ranska 2014) Irène Némirowskyn postuumisti julkaistu tarina kertoo miehitetyksestä Ranskaan ja kielletystä rakkaudesta. N: Matthias Schonaerts, Kristin Scott Thomas, Michelle Williams. O: Saul Dibb.

perjantai 1.6. klo 21.00 Railway Man (16) Areenassa 14 päivää
(Englanti 2013) Tosipohjainen elokuva "Kuoleman rautatietä" japanilaisten sotavankina rakentaneesta brittiupseerista, joka 1980-luvulla alkaa etsiä vanhaa vihollistaan. N: Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgård.

Kesän elokuvat löytyvät täältä.

Elokuvalistaa täydennetään jatkuvasti ohjelmiston varmistusten ja muutosten myötä. Viimeksi juttua on muokattu 23.5.2018.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa