Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Pohjolan enkeli

Lähes jokainen suomalainen tuntee Hugo Simbergin maalauksen Haavoittunut enkeli, ja monella on siihen vahva side.
Enkeli (Julianna Kauhaniemi) ja häntä kantavat pojat (Jaakko Raivio ja Jere Raivio). Kuva dokumentista Pohjolan enkeli. Lähes jokainen suomalainen tuntee Hugo Simbergin maalauksen Haavoittunut enkeli, ja monella on siihen vahva side. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Pohjolan enkeli

TV1 maanantaina 15.1.2018 klo 22.00 - 23.20, uusinta sunnuntaina 21.1. klo 12.40
Katsottavissa Yle Areenassa

Kuvataiteilija Hugo Simbergin maalaus Haavoittunut enkeli on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle.

Simberg on sanonut kuuluisimmasta maalauksestaan: ”Halusin maalata teokseen kaiken, mikä on naiivia, mikä esittää lapsen viattomuutta ja mikä tärkeintä, kuvaa omistautumista ja rakkautta.”

Mitään tarkempaa selitystä teoksensa tulkinnasta hän ei koskaan antanut. Mitä maalaus merkitsee? Keitä ovat nämä kolme henkilöä: kaksi lasta, jotka kantavat enkeliä paareilla metsässä?

Maalaus herättää tunteita

Ranskalaisen Jean Michel Roux’n ohjaama dokumenttielokuva Pohjolan enkeli on tutkimusmatka suomalaiseen sieluun. Minkälaiseksi se kuvitellaan ja millaisena se esiintyy yhteisessä ja yksityisessä alitajunnassa?

Dokumentissa tavataan kaiken ikäisiä ja monien eri alojen ihmisiä ympäri Suomea. Heillä kaikilla on läheinen suhde Hugo Simbergin maalaukseen. Se herättää heissä tunteita, jotka liittyvät myötätuntoon, kuolemaan, taiteeseen, maailman väkivaltaisuuteen, enkelien olemassaoloon – ja toivoon.

Pohjoinen fresko

Kun ohjaaja Jean Michel Roux näki ensimmäisen kerran Hugo Simbergin maalauksen, se oli elämys ja lähtölaukaus dokumenttielokuvalle.

Elokuvassa yksinkertainen kysymys vuonna 1903 maalatun kuvan merkitysestä muuttuu Rouxin käsissä pohjoiseksi freskoksi, joka avaa oven suomalaisen kansan ja katsojan mielikuvitukseen.

”On inspiroivaa käyttää tätä Simbergin arkkityyppistä kuvaa lähtökohtana ja tutkia sen avulla Suomen kansan ajatus- ja mielikuvitusmaailmaa”, Roux toteaa.

Tuotanto: Making Movies Oy, Suomi, 2017.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.