Hyppää pääsisältöön

Kitsiä kerrakseen, kun vanha käkikello päivitetään

On hyvä tapa ympäröidä itsensä asioilla, joista tulee iloiseksi. Omalta mukavuusalueelta poistuminen ja värikkään sivuaskeleen ottaminen voi tuntua hyvältä. Tyylien sekoitteleminen estoitta ja itsensä löytäminen kitsin maailmasta on ihanaa!

”Kitsch”-sana alkoi esiintyä 1880-luvulla Münchenissä, ja se on lainasana jiddishistä ja viittaa massatuotettuun taiteeseen tai arvottomiin taide-esineisiin. Nyt kitsi on saanut laajemman merkityksen, sillä on kyse tietoisesti ylitsepursuavasta muotokielestä ja halusta herättää sentimentaalisia tunteita.

Kitsi on suloinen sekamelska

Kitsi on rajaton ja värikäs tyyli, jota monet pitävät mauttomana, kun taas toiset pitävät sitä ihanan elämänmyönteisenä ja terveen ironisena.

Vaikka sisustaisi kotiaan hillitympään tyyliin tai haluaisi pitää romanttisempaa tai maalaismaisempaa linjaa, voi olla hyvinkin vapauttavaa poiketa joskus tyylistä. Lipaston maalaaminen vaaleanpunaiseksi ja hauskojen kuvioiden tai sisustusyksityiskohtien valitseminen voi ilahduttaa ketä tahansa, oli se sitten trendikästä tai ei.

Keräämällä värikkäitä tauluja ja erikoisia koriste-esineitä voit helposti luoda oman pienen kitsinurkkauksen. Valitse, tuoli, sohva, päällinen ja sekoita värejä päinvastoin kuin me varovaiset pohjoismaalaiset yleensä teemme. Kaiva esiin kimalle ja lataa liimapyssy. Ala luoda!

Käkikello muuttaa muotoa ja tyyliä

Loihdin ruskeasta käkikellosta karibialaisen linnunpesän, mutta on mahdollista muuttaa vaikka mikä esine uudenlaiseksi.

Perinteinen käkikello on aika harvinainen. Käen lisäksi voi olla muitakin eläimiä. Ketut ja kauriit ovat aika tavallisia. Kukat, parvekelaatikot ja ikkunaluukut kuuluvat myös asiaan.

Käkikello on täydellinen lähtökohta ylenpalttiselle kitsiunelmalle! Ellei ole käkikelloa, otetaan, mitä on.

Tarvikkeita:

 • erivärisiä askarteluvärejä
 • spraymaalia
 • siveltimiä
 • kuviollista paperia
 • kangaskukkia
 • koristelintu
 • kimalletta
 • liimaa

Tee esimerkiksi näin:

 1. Ota irti kaikki irtoavat osat ja spraymaalaa ne pariin kertaan. Anna niiden kuivua kertojen välillä.
 2. Käen pieni talo saa värit, joihin eksoottisinkin pikkulintu ihastuu: vaaleanpunaista, vihreää, keltaista ja miksei jotain kultaisia yksityiskohtiakin. Jätä sivut maalaamatta.
 3. Sivut kyllästetään sen sijaan kuviollisilla papereilla. Mittaa sivut ja leikkaa ihania papereita, joissa on ihana imeliä kuvia. Tapetoi sivut niillä.
 4. Maalaa etupuolen kaikki väripinnat kerralla niin että väri peittää kunnolla. Anna kuivua.
 5. Kimalteen vuoro. Ehkä jotain pientä yksityiskohtaa pitää vähän korostaa?
 6. Kangaskukkia. Miksei muovikukkiakin? Nyt on aika lisätä niitä. Asenna irtonaiset, maalatut osat paikoilleen ja koristele kukkasin. Liimapyssy on sopiva työväline.
 7. Älä ole turhan vakava!
 8. Kirjoita runo!

Käkeni muutti etelään
ja tilalle tuli toinen.
Luulen melkein,
että hän on iloinen.

Gökur målad och fixad i kitsch-stilen på en väg.
Gökur målad och fixad i kitsch-stilen på en väg. Kuva: Yle/Esa Saari Strömsö,herätyskellot,käkikello