Hyppää pääsisältöön

Puuro savustetusta rukiista ja mausteista

Suomalainen paahdettu tai savupaahdettu ruis säilyy pitkään purkissa huoneenlämmössä. Siitä syntyy vaikkapa hyvä ruispuuro päivälliseksi.

Puuronteossa ei kannata arkailla, vaan kokeile savupaahtaa myös muita viljoja. Menetelmä sopii yhtä hyvin esimerkiksi kokonaisille ohrasuurimoille, spelttijyville ja tattarille.

Savupaahdettu ruis

Ainekset

  • 1 kg kotimaisia kokonaisia rukiinjyviä
  • leppäpurua

Tee näin:

  1. Levitä rukiinjyvät uunipellille ja laita pelti 150-asteisen uunin alimmalle tasolle.
  2. Lämmitä leppäpuru kuivalla paistinpannulla.
  3. Sytytä se, tukahduta tuli kannella, laita pannu uuniin ritilälle uunipellin yläpuolelle, ota kansi pois ja sulje uuninluukku nopeasti.
  4. Savupaahda rukiinjyviä 30 minuuttia.
  5. Ota jyvät uunista ja jauha ne lyhyissä jaksoissa karkeaksi tehosekoittimella.
  6. Laita jyvät puhtaaseen purkkiin ja säilytä niitä kuivassa ja viileässä paikassa.

Puuro savustetusta rukiista ja mausteista

Maukkaan ruispuuron maku syvenee entisestään, kun se haudutetaan mausteiden kanssa ja pehmennetään maidolla. Hapan kermaviili ja suolaisen kinuskinen ruskistettu voi tekevät makean hedelmäkompotin ohella tästä iltapuurosta aivan erityisen ruokaisan.

Tähtianista lautasella keittiön pöydällä
Tähtianista lautasella keittiön pöydällä Kuva: Yle/Carina Ahlskog Rusotähtianis,Strömsö (tv-ohjelma)

Ainekset

  • 2 dl kotimaista savupaahdettua ja karkeaksi jauhettua ruista
  • 6 dl vettä
  • ½ tl suolaa
  • 7 dl maitoa
  • 1 kanelitanko
  • 1 tähtianis

Tee näin:

  1. Laita ruisjauho, vesi ja suola kattilaan.
  2. Keitä kannen alla, kunnes vesi on imeytynyt.
  3. Lisää maito ja mausteet. Hauduta samalla sekoittaen, kunnes puuro on sametinpehmeää.
  4. Tarjoa puuro luumu-omenakompotin, kermaviilin ja ruskistetun voi kanssa.

Luumu-omenakompotti

Ainekset

  • 100 g kuivattuja luumuja pilkottuina
  • 100 g omenaa kuutioituna
  • 1 dl tuorepuristettua omenamehua

Tee näin:

  1. Laita luumu- ja omenapalat sekä omenamehu kattilaan.
  2. Keitä kannen alla 8–10 minuuttia, kunnes hedelmät ovat pehmenneet.
  3. Hienonna ne karkeaksi soseeksi.

Ruispuuron lisukkeeksi

Kastrull med brynt smör i ett kök
Kastrull med brynt smör i ett kök Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Lääkemääräys,Paul Svensson,voi

Ainekset

  • 2 dl kermaviiliä valutettuna
  • 1 dl ruskistettua voita

Puuro täysipainoisena ateriana

Kotimaisia kokonaisia rukiinjyviä voi savupaahtaa uunissa. Niitä käytetään puuroriisin tapaan ja ne säilytetään granolan tapaan purkissa.

Tähtianiksella ja kanelilla maustettu iltapuuro nautitaan luumu-omenahillon kanssa. Lisukkeeksi voi tarjota myös kermaviiliä ja ruskistettua voita.

Savustettua ruista lasipurkissa keittiössä
Savustettua ruista lasipurkissa keittiössä Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,savustus,ruis

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa