Hyppää pääsisältöön

Ridley Scott selittää, miksi Kevin Spacey oli poistettava uutuuselokuvasta

Elokuvaohjaaja Ridley Scott.
Elokuvaohjaaja Ridley Scott. Kuva: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. Author: Fabio Lovino KulttuuriCocktail

Ohjaaja Ridley Scott ei aikaillut, kun näyttelijä Kevin Spaceya vastaan nostetut seksuaaliset häirintäsyytteet uhkasivat tuhota hänen elokuvansa. Hollywood elää muutosten aikaa, jonka alkamiseen Scottin päätöksellä oli osuutensa.

Ridley Scott, 80, viimeisteli All the Money in the World -elokuvansa musiikkia kuuluisassa Abbey Roadin äänitysstudiossa, kun elokuvan ylle alkoi kerääntymään mustia pilviä.

Öljymiljardööri J. Paul Gettyn pojanpojan kidnappauksesta kertovan draaman oli määrä valmistua 22. joulukuuta mennessä. Tositapahtumiin pohjautuva filmi kietoutuu 16-vuotiaan John Paul Getty III:n (Charlie Plummer) Roomassa 1973 tapahtuneen kidnappauksen ympärille. Pihinä tunnettu Getty ei suostunut maksamaan lunnasrahoja. Gettyn miniä Gail (Michelle Williams) pelkäsi, ettei enää koskaan näkisi poikaansa elävänä.

Lokakuun 29. päivänä 2017 näyttelijä Anthony Rapp (Star Trek: Discovery -sarja) syytti Oscar-palkittua Kevin Spaceya seksuaalisesta ahdistelusta, joka tapahtui Rappin ollessa 14-vuotias. Paljastuksen myötä yli kymmenen miestä nosti samankaltaisia syytteitä näyttelijää vastaan.

Ridley Scottin tuoreen elokuvan ensi-iltaan oli kuusi viikkoa aikaa.

En voinut antaa yhden ihmisen käyttäytymisen tuhota kaikkien muiden kovaa työtä elokuvassa. Hänet oli korvattava.

Scott tuumasi hetken. Hän oli ollut puun ja kuoren välissä ennenkin, kuten Gladiator-elokuvaa tehdessään, jolloin näyttelijä Oliver Reed kuoli kesken kuvausten. Ja nuorena mainosmiehenä ollessaan hän oli joutunut tekemään salamannopeita päätöksiä.

Jämäkkä ja oikeudenmukainen brittiohjaaja ei voinut hyväksyä Spaceyn käytöstä.

– Hän on hyvin lahjakas näyttelijä, mutta tiesin, että olimme vaikeuksissa. En voinut antaa yhden ihmisen käyttäytymisen tuhota kaikkien muiden kovaa työtä elokuvassa. Hänet oli korvattava, Scott selittää Beverly Hillsissa.

Ohjaaja päätti kuvata Spaceyn kohtaukset uudelleen toisen näyttelijän kanssa. Scott lensi vaivihkaa New Yorkiin tapaamaan 88-vuotiasta Christopher Plummeria (ei sukua Charlie Plummerille), jota hän oli alun perin ajatellut Gettyn rooliin.

– Onneksi hän sanoi kyllä. Christopher tuo rooliin oman lämpönsä, jota Kevinillä ei ole. Heidän tulkintansa ovat hyvin erilaisia.

Christopher Plummer elokuvassa All about the money.
Christopher Plummer korvasi Kevin Spaceyn All the Money in the World -elokuvassa. Christopher Plummer elokuvassa All about the money. Kuva: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. KulttuuriCocktail

Kuin ihmeen kaupalla myös muiden päänäyttelijöiden eli Michelle Williamsin ja neuvonantajan roolissa olevan Mark Wahlbergin aikataulut antoivat myöten. Yhdeksän päivän lisäkuvaukset suoritettiin Lontoossa ja Roomassa. Kuvausten lomassa nautittiin myös Kiitospäivän kalkkuna-ateria.

– Olimme kaikki hyvin järkyttyneitä tapahtumista, joten arvostan Ridleyta valtavasti hänen tavoitteessaan korjata vääryys. Minusta ei olisi ollut oikein Spaceyn uhreja kohtaan, jos hän olisi hyötynyt elokuvasta, Williams painottaa.

Jos olisin jättänyt Spaceyn elokuvaan, monet mainostajat olisivat peruneet sopimuksensa, Scott myöntää.

Vaikka Spaceya ei ole tuomittu syytöksistä, ne olivat niin painavia, että Scott tiesi niiden vaikuttavan elokuvaan taloudellisesti. Myös julkisuuteen tullut vakavien ahdistelu- ja raiskaussyytösten tulva tuottaja Harvey Weinsteinia vastaan sai Scottin erityisen varovaiseksi.

– Jos olisin jättänyt Spaceyn elokuvaan, monet mainostajat olisivat peruneet sopimuksensa, Scott myöntää.

Netflix päätyi samaan ratkaisuun ja antoi Spaceylle potkut sarjasta House of Cards. Hollywood oli julistanut tuomionsa.

Christopher Plummer ja Mark Wahlberg elokuvassa All about the money.
Christopher Plummer ja Mark Wahlberg. Christopher Plummer ja Mark Wahlberg elokuvassa All about the money. Kuva: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. KulttuuriCocktail

Scott tarkastelee elokuvassa rahan ylivaltaa ja pelkoa sen menettämisestä.

Vain 24-vuotiaana miljonääriksi tullutta Gettyä pidettiin kidnappausdraaman aikoihin maailman rikkaimpana miehenä. Hän jumaloi rahaa ja ihaili kauniita esineitä, koska ne eivät koskaan muuttuneet eivätkä tuottaneet pettymystä. Vanha Getty oli vanki siinä missä pojanpoikansakin.

Taide ja todellisuus jäljittelevät tässä tapauksessa toisiaan erityisen tiiviisti. Ne ovat kuin identtiset kaksoset.

Häirintää on katsottu läpi sormien vuosikymmenten ajan. Se on ollut palkinto menestyksestä.

Eri aloja ravisuttavat paljastukset seksuaalisesta häirinnästä ovat painottuneet etenkin viihdebisnekseen, jonka arvomaailma nostaa tähdet lain yläpuolle. Häirintää on katsottu läpi sormien vuosikymmenten ajan. Menestyjien sopimattomalle käytökselle jopa iskettiin silmää ja sitä ylistettiin, kuten Entertainment Weekly -lehti kirjoitti.

Seksuaalisten vastapalvelusten kärttäminen nuorilta näyttelijöiltä elokuvaroolin vastineeksi oli bonus vaativasta työstä. Ne, jotka eivät hyväksyneet glamourin itseoikeutettua kääntöpuolta, pakotettiin vaikenemaan.

Pelko piti uhrit hiljaisina – tähän asti. #MeToo-kampanja on paljastanut seksuaalisen häirinnän mittasuhteet, jotka ovat niin massiiviset, että kukaan ei enää ole lakien yläpuolella. Nyt alaisiaan työttömyydellä uhkailleet entiset vallankäyttäjät ovat tilanteessa, jossa yksikään studio ei halua olla missään tekemisissä heidän kanssaan.

Michelle Williams ja Mark Wahlberg All the money in the world -elokuvassa.
Michelle Williams ja Mark Wahlberg All the Money in the World -elokuvassa. Michelle Williams ja Mark Wahlberg All the money in the world -elokuvassa. Kuva: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. KulttuuriCocktail

Voittiko raha sittenkin? Kyllä ja ei. Aivan kuten elokuvassakin.

Scottin päätöstä on kiitelty Hollywoodissa. Williams kutsuu draamaa feministiseksi elokuvaksi. Naiset ovat saaneet häpeämisestä tarpeekseen. He ovat lyöttäytyneet yhteen, kuten nähtiin sunnuntain Golden Globe -gaalassa. Naisnäyttelijöiden vierellä asteli aktivisteja, ja miestenkin rinnuksissa näkyi Time´s Up -rintaneuloja. Lähes kaikki olivat pukeutuneet mustaan solidaarisuudesta seksuaalisen koskemattomuuden puolesta eri aloilla käytäviä kampanjoita kohtaan.

Paluuta entiseen ei enää ole. Paljon on kuitenkin vielä tehtävä, ennen kuin todellinen tasa-arvo saavutetaan.

Ohjaaja Ridley Scott All the money -elokuvan kuvauksissa.
Elokuvaohjaaja Ridley Scott All the Money in the World -elokuvan kuvauksissa. Ohjaaja Ridley Scott All the money -elokuvan kuvauksissa. Kuva: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. Kuvaaja: Fabio Lovino KulttuuriCocktail

Edit: Kieliasua korjattu 11.1.2018 ja tarkennettu Entertainment Weeklystä tehtyä suomennosta 12.1.

Keskustele