Hyppää pääsisältöön

Yle ja Telia ovat sopineet tv-kanavien alkuperäisestä lähettämisestä kaapeli-tv- ja laajakaistaverkoissa

Yle ja Telia ovat allekirjoittaneet sopimuksen Ylen tv-kanavien alkuperäisestä lähettämisestä Telian kaapeli-tv- ja laajakaistaverkoissa Suomessa.

Tv-kanavien alkuperäinen lähettäminen tarkoittaa, että Yle vastaa tv-ohjelmien lähetysoikeuksien hankinnasta ja sopii verkko-operaattorin kanssa sen operoiman jakeluverkon käyttämisestä lähetysten toteuttamiseksi.

Yle on perinteisesti harjoittanut tv-kanavien alkuperäistä lähettämistä maanpäällisissä eli ns. antenni-tv-verkoissa, joiden kautta televisiota katsoo noin puolet suomalaisista kotitalouksista. Lähetystoiminta perustuu sopimuksiin televisioyhtiön ja antenniverkko-operaattorin välillä. Toinen puoli suomalaisista kotitalouksista katsoo televisiolähetyksiä kaapeli-tv-verkoissa, joissa kanavien jakelu on perustunut laissa määriteltyyn kaapeli-tv-operaattorin siirtovelvoitteeseen (ns. Must Carry -velvollisuus). Siirtovelvollisuuden voimassaolo jatkuu edelleen.

Sopimuksen mukaan Yle vastaa lähettämiseen tarvittavien tv-lähetysoikeuksien hankkimisesta ja lähetysten toteuttamisesta Telian kaapeli-tv ja laajakaistaverkoissa. Telian kannalta sopimus alkuperäisestä lähettämisestä selkeyttää lähetys- ja tekijänoikeuskysymyksiä.

Nyt allekirjoitettu sopimus on ensimmäinen askel kohti sitä, että Ylen sisältöjen jakelu jakeluverkoissa kaikille suomalaisille tapahtuu samoista lähtökohdista käsin siitä riippumatta, mitä verkkotekniikkaa kussakin verkossa käytetään. Ylen tavoitteena on tehdä vastaavat sopimukset kaikkien Suomen kaapeli-tv- ja laajakaistaoperaattorien kanssa.

Lisätiedot

Yle
Olli Sipilä, päällikkö, Verkko- ja jakeluteknologiat, Yle, olli.sipila@yle.fi, +358 40 543 1480
Katri Olmo, lakiasiainjohtaja, Yle, katri.olmo@yle.fi, +358 40 505 9769

Telia
Henrik Laine, Head of TV business, Telia Finland Oyj, henrik.laine@teliacompany.com, +358 40 302 6000