Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 11.1.2018.
Antti Mäkinen kirjoitti digitalisaatiosta ja Ylen tv-tarjonnasta (Keskisuomalainen 8.1.2018).
Ylen tavoitteena on palvella jokaista asiakasta hänen tarpeidensa mukaisesti – niin tutuilla televisiokanavilla kuin Yle Areenassakin.
Perinteinen radio ja televisio ovat suomalaisille yhä tärkeitä mutta niin ovat monille myös uudet verkkopalvelut. Mahdollisuus katsoa ja kuunnella ohjelmia milloin ja missä haluaa on iso asia. Julkisen palvelun sisältöjen ja palveluiden pitää löytyä sieltä, missä ihmiset haluavat niitä käyttää.
Ylen ohjelmien katselu ja kuuntelu Areenan kautta lisääntyy kaikissa ikäryhmissä, niin yli 65-vuotiailla kuin nuorillakin. Yli 65-vuotiaat seuraavat hyvin monipuolisesti Ylen ohjelmia – ei vain vanhoja kotimaisia elokuvia. He ovat eri ikäryhmistä myös tyytyväisimpiä Ylen kanavien tarjontaan.
Yle lähetti 2017 noin 18 700 tuntia ohjelmaa, josta ensilähetyksiä oli noin 7 400 eli joka päivä yli 20 tuntia uutta ohjelmaa.
Suurin osa Areenassa esitetyistä ohjelmista on esitetty myös tv:ssä tai radiossa. Verkossa on tilaa ja se tuo mahdollisuuden sijoittaa jo esitettyjä ohjelmia edelleen seurattavaksi, määräajaksi tai ikuisesti. Yksinomaan tv- ja radiokanavien kautta Yle voisi julkaista vain murto-osan koko siitä tarjonnasta, joka nyt löytyy Areenasta.
Siksi Yle kehittää useina vuosina Suomen arvostetuimmaksi verkkobrändiksi valittua Yle Areenaa sekä muita verkkopalveluitaan. Areenaa voi käyttää yhtä lailla television, tietokoneen kuin mobiiliapplikaatioiden kautta. Verkkoyhteys toki tarvitaan, mutta yhä useampi suomalainen on jo sen äärellä.
Ohjelmien lähettämisessä on aina kyse esitysoikeuksista ja niiden hinnasta. Yle ja tekijänoikeusjärjestöt sopivat toissa vuonna Ylen arkiston draamasisältöjen esittämisestä Yle Areenassa. Tämän sopimuksen perusteella Yle on voinut tuoda Areenaan laajasti suosittua kotimaista draamaa arkistopaketteina, esimerkiksi Mäkisenkin mainitseman Metsolat.
Valtaosa Ylen kanavilla esitettävästä kotimaisesta sisällöstä – ja kaikki mustavalkoiset elokuvat – on tekstitetty. Tekstitys auttaa ohjelmien seuraamisessa, jos puheesta ei muuten syystä tai toisesta saa selvää.
Ylessä seurataan erittäin tarkasti ohjelmien saamaa vastaanottoa, niin katsojalukuja kuin kaikkea muutakin palautetta. Tv-tarjonnan määrä on viimeisen vuosikymmenen kuluessa moninkertaistunut. Siksi moni kiinnostavaksi koettu ohjelma jää televisiossa katsomatta – aika ei yksinkertaisesti riitä. Tämän vuoksi pyrimme sijoittamaan uusintoja vaihtoehtoisiin ohjelma-aikoihin ja varmistamaan että mahdollisimman moni pystyy katsomaan itseään kiinnostavat ohjelmat. Myös ne katsojat, jotka eivät vielä ole Yle Areenan käyttäjiä.
Petri Jauhiainen
julkaisupäällikkö, TV ja Areena, Yle