Hyppää pääsisältöön

Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

Beside Bowie -dokumenttielokuvan juliste.
Beside Bowie: osa dokumenttielokuvan julisteesta. Beside Bowie -dokumenttielokuvan juliste. David Bowie,Mick Ronson,Elokuvajuliste,Teemalauantai,beside bowie: the mick ronson story

Ziggy played guitar... Ja Mick Ronson myös!
David Bowie -teemaillan 2018 avaa uusi dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista.

David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi!
Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse David Bowie.
Lisäksi nähdään vuosi sitten valmistunut upea dokumenttielokuva David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä Nagisa Oshiman elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983), jossa Bowie tekee maagisen roolin englantilaisena sotavankina.

Mick Ronson oli merkittävimpiä ja taitavimpia kaikista 70-luvun alun kitaristeista. Kaipaan häntä kovasti."― David Bowie 1993
David Bowie ja Mick Ronson laulavat Starmaniä vuonna 1972. Kuvakaappaus.
David Bowie ja Mick Ronson vuonna 1972. "Hän oli kuin nainen, minä kuin mies." David Bowie ja Mick Ronson laulavat Starmaniä vuonna 1972. Kuvakaappaus. David Bowie,Teemalauantai,Mick Ronson,Ziggy Stardust,Starman

Lauantai 13.1.2018 klo 20.00–1.20 Teemalauantai: David Bowie

Klo 20.00 Beside Bowie: The Mick Ronson Story Areenassa 30 päivää
(Britannia 2016) David Bowien vieressä, loistavana tukena, toimi 1970-luvun alussa kitaravirtuoosi Mick "Ronno" Ronson (1946–1993). Hän muokkasi monet Bowien akustiset versiot oikeiksi rockhiteiksi, soitti kitaran lisäksi pianoa ja teki jousisovitukset tuleviin rockklassikoihin. Ronson ei silloin saanut työstään ansaitsemaansa tunnustusta, mutta uusi dokumenttielokuva korjaa vääryyden. Kertojana dokumentissa on David Bowie.
Dokumenttielokuva keskittyy Ronsonin Bowie-vuosiin, mutta käsittelyssä on myös Ronsonin nuoruus Hullissa sekä Spiders from Marsin jälkeinen ura muusikkona: soololevyt, yhteistyö Mott the Hooplen kanssa, tuottajuudet sekä Ronsonin Bowien ja yhteisesiintyminen Freddie Mercuryn muistokonsertissa Wembleyn stadionilla vain vuosi ennen Ronsonin kuolemaa.
Muihin ulottuvuuksiin siirtyneiden Ronsonin ja Bowien lisäksi dokumentissa nähdään suuri joukko Ronsonin kollegoja, omaisia ja ystäviä. Aivan liian nuorena maksasyöpään kuollutta Ronsonia muistelevat ja ylistävät muun muassa Ian Hunter (Mott the Hoople), Roger Taylor (Queen), Joe Elliott (Def Leppard), Lou Reed, Glen Matlock, Suzi Ronson, Angie Bowie, Dana Gillespie, Bowien kanssa soittaneet muusikkotoverit Tony Visconti, Rick Wakeman, Earl Slick ja Mike Garson sekä dokumentin ohjaaja Jon Brewer itse.

David Bowie musiikkivideossa Lazarus (2016).
Lazarus. David Bowie musiikkivideossa Lazarus (2016). Lazarus,David Bowie,musiikkivideot,Teemalauantai

Klo 21.43 David Bowie: The Stars (Are Out Tonight) Areenassa 7 päivää
Helmikuussa 2013 julkaistu musiikkivideo The Stars (Are Out Tonight). Pääosia näyttelevät David Bowie ja Tilda Swinton. Ohjaus Floria Sigismondi.

Klo 21.49 David Bowien viimeiset vuodet Areenassa 7 päivää
(David Bowie: The Last Five Years, Britannia 2017) David Bowie (1947–2016) jätti meidät luomisvoimiensa huipulla. Vuosi sitten valmistunut upea dokumenttielokuva kertoo suuren taiteilijan viimeisistä projekteista. Ohjaus Francis Whately. Lue lisää.

Klo 23.19 David Bowie: Lazarus Areenassa 7 päivää
“Look up here, I’m in heaven…” David Bowien musiikkivideo Lazarus julkaistiin 7.1.2016, kolme päivää ennen artistin kuolemaa. Ohjaus Johan Renck. (Kuvasuhde 1:1)

Klo 23.24 Merry Christmas, Mr Lawrence (16) Areenassa 30 päivää
(Japani 1983) Erilaiset käsitykset moraalista, kunniasta ja kuolemasta johtavat yhteentörmäyksiin japanilaisella vankileirillä 1942. Ohjaus Nagisa Oshima. Pääosissa David Bowie, Ryuchi Sakamoto, Takeshi Kitano, Tom Conti. Musiikki Ryuchi Sakamoto. Lue lisää.

David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence
Merry Christmas Mr. Lawrence. David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence Merry Christmas, Mr. Lawrence,teeman elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

Katso Myös: Mick Ronson, David Bowie, Ian Hunter ja Queen esittävät All The Young Dudes Freddie Mercuryn muistokonsertissa pääsiäisenä 1992. Esitys alkaa 50 minuutin kohdalla.

Katso myös: David Bowie: Serious Moonlight Tour

Artikkeliin on korjattu Mick Ronsonin kuolinsyy.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!