Hyppää pääsisältöön

Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

Beside Bowie -dokumenttielokuvan juliste.
Beside Bowie: osa dokumenttielokuvan julisteesta. Beside Bowie -dokumenttielokuvan juliste. David Bowie,Mick Ronson,Elokuvajuliste,Teemalauantai,beside bowie: the mick ronson story

Ziggy played guitar... Ja Mick Ronson myös!
David Bowie -teemaillan 2018 avaa uusi dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista.

David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi!
Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse David Bowie.
Lisäksi nähdään vuosi sitten valmistunut upea dokumenttielokuva David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä Nagisa Oshiman elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983), jossa Bowie tekee maagisen roolin englantilaisena sotavankina.

Mick Ronson oli merkittävimpiä ja taitavimpia kaikista 70-luvun alun kitaristeista. Kaipaan häntä kovasti."― David Bowie 1993
David Bowie ja Mick Ronson laulavat Starmaniä vuonna 1972. Kuvakaappaus.
David Bowie ja Mick Ronson vuonna 1972. "Hän oli kuin nainen, minä kuin mies." David Bowie ja Mick Ronson laulavat Starmaniä vuonna 1972. Kuvakaappaus. David Bowie,Teemalauantai,Mick Ronson,Ziggy Stardust,Starman

Lauantai 13.1.2018 klo 20.00–1.20 Teemalauantai: David Bowie

Klo 20.00 Beside Bowie: The Mick Ronson Story Areenassa 30 päivää
(Britannia 2016) David Bowien vieressä, loistavana tukena, toimi 1970-luvun alussa kitaravirtuoosi Mick "Ronno" Ronson (1946–1993). Hän muokkasi monet Bowien akustiset versiot oikeiksi rockhiteiksi, soitti kitaran lisäksi pianoa ja teki jousisovitukset tuleviin rockklassikoihin. Ronson ei silloin saanut työstään ansaitsemaansa tunnustusta, mutta uusi dokumenttielokuva korjaa vääryyden. Kertojana dokumentissa on David Bowie.
Dokumenttielokuva keskittyy Ronsonin Bowie-vuosiin, mutta käsittelyssä on myös Ronsonin nuoruus Hullissa sekä Spiders from Marsin jälkeinen ura muusikkona: soololevyt, yhteistyö Mott the Hooplen kanssa, tuottajuudet sekä Ronsonin Bowien ja yhteisesiintyminen Freddie Mercuryn muistokonsertissa Wembleyn stadionilla vain vuosi ennen Ronsonin kuolemaa.
Muihin ulottuvuuksiin siirtyneiden Ronsonin ja Bowien lisäksi dokumentissa nähdään suuri joukko Ronsonin kollegoja, omaisia ja ystäviä. Aivan liian nuorena maksasyöpään kuollutta Ronsonia muistelevat ja ylistävät muun muassa Ian Hunter (Mott the Hoople), Roger Taylor (Queen), Joe Elliott (Def Leppard), Lou Reed, Glen Matlock, Suzi Ronson, Angie Bowie, Dana Gillespie, Bowien kanssa soittaneet muusikkotoverit Tony Visconti, Rick Wakeman, Earl Slick ja Mike Garson sekä dokumentin ohjaaja Jon Brewer itse.

David Bowie musiikkivideossa Lazarus (2016).
Lazarus. David Bowie musiikkivideossa Lazarus (2016). Lazarus,David Bowie,musiikkivideot,Teemalauantai

Klo 21.43 David Bowie: The Stars (Are Out Tonight) Areenassa 7 päivää
Helmikuussa 2013 julkaistu musiikkivideo The Stars (Are Out Tonight). Pääosia näyttelevät David Bowie ja Tilda Swinton. Ohjaus Floria Sigismondi.

Klo 21.49 David Bowien viimeiset vuodet Areenassa 7 päivää
(David Bowie: The Last Five Years, Britannia 2017) David Bowie (1947–2016) jätti meidät luomisvoimiensa huipulla. Vuosi sitten valmistunut upea dokumenttielokuva kertoo suuren taiteilijan viimeisistä projekteista. Ohjaus Francis Whately. Lue lisää.

Klo 23.19 David Bowie: Lazarus Areenassa 7 päivää
“Look up here, I’m in heaven…” David Bowien musiikkivideo Lazarus julkaistiin 7.1.2016, kolme päivää ennen artistin kuolemaa. Ohjaus Johan Renck. (Kuvasuhde 1:1)

Klo 23.24 Merry Christmas, Mr Lawrence (16) Areenassa 30 päivää
(Japani 1983) Erilaiset käsitykset moraalista, kunniasta ja kuolemasta johtavat yhteentörmäyksiin japanilaisella vankileirillä 1942. Ohjaus Nagisa Oshima. Pääosissa David Bowie, Ryuchi Sakamoto, Takeshi Kitano, Tom Conti. Musiikki Ryuchi Sakamoto. Lue lisää.

David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence
Merry Christmas Mr. Lawrence. David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence Merry Christmas, Mr. Lawrence,teeman elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

Katso Myös: Mick Ronson, David Bowie, Ian Hunter ja Queen esittävät All The Young Dudes Freddie Mercuryn muistokonsertissa pääsiäisenä 1992. Esitys alkaa 50 minuutin kohdalla.

Katso myös: David Bowie: Serious Moonlight Tour

Artikkeliin on korjattu Mick Ronsonin kuolinsyy.

 • Aleksei German kuvasi Neuvostoliiton kipeitä aikakausia

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.7. Teema julkaisee tuona päivänä Areenaan neljä Germanin ohjaamaa elokuvaa: Seitsemäs kiertolainen, Teiden vartiointi, Kaksikymmentä päivää ilman sotaa ja Ystäväni Ivan Lapshin ja näistä elokuvista Teiden vartiointi saa myös tv-esityksen Teemalla torstain Kino Klassikossa 26.7.

 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema