Hyppää pääsisältöön

Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

Beside Bowie -dokumenttielokuvan juliste.
Beside Bowie: osa dokumenttielokuvan julisteesta. Beside Bowie -dokumenttielokuvan juliste. David Bowie,Mick Ronson,Elokuvajuliste,Teemalauantai,beside bowie: the mick ronson story

Ziggy played guitar... Ja Mick Ronson myös!
David Bowie -teemaillan 2018 avaa uusi dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista.

David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi!
Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse David Bowie.
Lisäksi nähdään vuosi sitten valmistunut upea dokumenttielokuva David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä Nagisa Oshiman elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983), jossa Bowie tekee maagisen roolin englantilaisena sotavankina.

Mick Ronson oli merkittävimpiä ja taitavimpia kaikista 70-luvun alun kitaristeista. Kaipaan häntä kovasti."― David Bowie 1993
David Bowie ja Mick Ronson laulavat Starmaniä vuonna 1972. Kuvakaappaus.
David Bowie ja Mick Ronson vuonna 1972. "Hän oli kuin nainen, minä kuin mies." David Bowie ja Mick Ronson laulavat Starmaniä vuonna 1972. Kuvakaappaus. David Bowie,Teemalauantai,Mick Ronson,Ziggy Stardust,Starman

Lauantai 13.1.2018 klo 20.00–1.20 Teemalauantai: David Bowie

Klo 20.00 Beside Bowie: The Mick Ronson Story Areenassa 30 päivää
(Britannia 2016) David Bowien vieressä, loistavana tukena, toimi 1970-luvun alussa kitaravirtuoosi Mick "Ronno" Ronson (1946–1993). Hän muokkasi monet Bowien akustiset versiot oikeiksi rockhiteiksi, soitti kitaran lisäksi pianoa ja teki jousisovitukset tuleviin rockklassikoihin. Ronson ei silloin saanut työstään ansaitsemaansa tunnustusta, mutta uusi dokumenttielokuva korjaa vääryyden. Kertojana dokumentissa on David Bowie.
Dokumenttielokuva keskittyy Ronsonin Bowie-vuosiin, mutta käsittelyssä on myös Ronsonin nuoruus Hullissa sekä Spiders from Marsin jälkeinen ura muusikkona: soololevyt, yhteistyö Mott the Hooplen kanssa, tuottajuudet sekä Ronsonin Bowien ja yhteisesiintyminen Freddie Mercuryn muistokonsertissa Wembleyn stadionilla vain vuosi ennen Ronsonin kuolemaa.
Muihin ulottuvuuksiin siirtyneiden Ronsonin ja Bowien lisäksi dokumentissa nähdään suuri joukko Ronsonin kollegoja, omaisia ja ystäviä. Aivan liian nuorena maksasyöpään kuollutta Ronsonia muistelevat ja ylistävät muun muassa Ian Hunter (Mott the Hoople), Roger Taylor (Queen), Joe Elliott (Def Leppard), Lou Reed, Glen Matlock, Suzi Ronson, Angie Bowie, Dana Gillespie, Bowien kanssa soittaneet muusikkotoverit Tony Visconti, Rick Wakeman, Earl Slick ja Mike Garson sekä dokumentin ohjaaja Jon Brewer itse.

David Bowie musiikkivideossa Lazarus (2016).
Lazarus. David Bowie musiikkivideossa Lazarus (2016). Lazarus,David Bowie,musiikkivideot,Teemalauantai

Klo 21.43 David Bowie: The Stars (Are Out Tonight) Areenassa 7 päivää
Helmikuussa 2013 julkaistu musiikkivideo The Stars (Are Out Tonight). Pääosia näyttelevät David Bowie ja Tilda Swinton. Ohjaus Floria Sigismondi.

Klo 21.49 David Bowien viimeiset vuodet Areenassa 7 päivää
(David Bowie: The Last Five Years, Britannia 2017) David Bowie (1947–2016) jätti meidät luomisvoimiensa huipulla. Vuosi sitten valmistunut upea dokumenttielokuva kertoo suuren taiteilijan viimeisistä projekteista. Ohjaus Francis Whately. Lue lisää.

Klo 23.19 David Bowie: Lazarus Areenassa 7 päivää
“Look up here, I’m in heaven…” David Bowien musiikkivideo Lazarus julkaistiin 7.1.2016, kolme päivää ennen artistin kuolemaa. Ohjaus Johan Renck. (Kuvasuhde 1:1)

Klo 23.24 Merry Christmas, Mr Lawrence (16) Areenassa 30 päivää
(Japani 1983) Erilaiset käsitykset moraalista, kunniasta ja kuolemasta johtavat yhteentörmäyksiin japanilaisella vankileirillä 1942. Ohjaus Nagisa Oshima. Pääosissa David Bowie, Ryuchi Sakamoto, Takeshi Kitano, Tom Conti. Musiikki Ryuchi Sakamoto. Lue lisää.

David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence
Merry Christmas Mr. Lawrence. David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence Merry Christmas, Mr. Lawrence,teeman elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

Katso Myös: Mick Ronson, David Bowie, Ian Hunter ja Queen esittävät All The Young Dudes Freddie Mercuryn muistokonsertissa pääsiäisenä 1992. Esitys alkaa 50 minuutin kohdalla.

Katso myös: David Bowie: Serious Moonlight Tour

Artikkeliin on korjattu Mick Ronsonin kuolinsyy.

 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!