Hyppää pääsisältöön

Biisiesittelyssä Kusipää: Roope Salminen & Koirat julkaisi kappaleen, joka näyttää keskisormea someräyhääjille

Roope Salminen & Koirat -yhtyeen uusi kappale tuo ensi hetkestä lähtien mieleen Cheekin hitin. Kappale on rehvakas keskisormen osoitus kriitikoille.

Roope Salminen & Koirat. // Kuva: Promokuva / Ville Juurikkala

Roope Salminen & Koirat -yhtyeen kappale Kusipää on rouhealla kitarariffillä varustettu keskisormen osoitus somekeskustelulle. Kusipää on kolmeminuuttinen tilitys siitä palautteesta, jota Roope Salminen on viime vuosien aikana kohdannut.

Kappale tuo vahvasti mieleen Cheekin muutaman vuoden takaisen kappaleen Vihaajat vihaa. Cheekin kappaleen dubstep-henkinen biitti on vaihtunut Koirien rouheaan kitarariffiin. Sisältönsä puolesta kappale on kuitenkin aina nanana-koukkua myöten hyvin samankaltainen.

Toiset tykkäävät Roope Salmisesta, toiset ei. Joka tapauksessa hän tulee jatkossakin olemaan oma itsensä.

Biisi kuulostaa vahvasti kuin se olisi Roope Salmisen soolotuotantoa. Bändi on jättäytynyt kappaleessa selkeästi taka-alalle ja Salminen nousee suoraan keskiöön puhumaan suunsa puhtaaksi. Edes Jon-Jon Geitel ei pääse kappaleen aikana ääneen, vaikka hänen lauluosuuksia on Koirien kappaleilla totuttu kuulemaan.

Roope Salminen on haastatteluissa kertonut siitä, miten hänen kykyihinsä on usein suhtauduttu epäilevästi. Hän on todennut olevansa kyseenalaistettu näyttelijänä, räppärinä ja toimittajana. Kappaleella hän viittaakin itseensä kultalusikka suussa syntyneeksi julkkiksen kakaraksi ja toteaa, ettei edes halua yrittää miellyttää kaikkia.

Kappaleella hän kääntää kusipääksi huutelun omaksi edukseen.

Pakko myöntää, en jaksa esittää
Mä oon ihan vitunmoinen kusipää

Kaikkeen tähän kritiikkiin epäuskottavasta artistista Salminen vastaa antamalla kyseenalaistajille täyslaidallisen rap-uhoa kuin todistellakseen paikkansa julkisuudessa. Hän uhoaa, miten on suositumpi kuin itseään oikeiksi räppäreiksi tituleeraavat artistit, miten häneltä kinutaan fiittejä ja miten freestyle-räppää vaikka unissaan.

Kappaleen varsinainen ydin on kuitenkin se, miten sanoituksissa kritisoidaan some-keskustelua, joka on ajoittain artistien kohdalla hyvinkin armotonta. Artistista muodostetaan hyvin yksipuolinen mielipide, josta ei helpolla luovuta.

Roope Salmisen tapauksessa mielipide on se, että hän on kusipää. Kappale on pilke silmäkulmassa esitetty toteamus: jos kerran mielestäsi olen kusipää, sitten olen.

Pelkästään kappaleen kertosäkeessä “tykkää, ei tykkää ja tykkää” viitataan siihen, miten ihmiset keikuttavat mielipiteitään Facebookin tykkäyskeinulaudalla. Twitter-keskusteluihin viitataan risuilla ja risukasalla. Kaikkien sadantuhannen miellyttämisellä Salminen taas viittaa Instagram-seuraajiensa määrän.

Kusipää-kappale asettaa some-keskustelun sen todelliseen arvoonsa. Se on vain huutelua näppäimistön takaa, joka keikuttaa tykkäysten määrää, muttei määrittele artistia sen enempää tai ohjaile hänen tekemisiään. Tuntuu kuin Roope Salminen haluaisi jarruttaa some-kommentoinnin vauhtisokeutta.

“Täällä tapetaan yhen virheen takia,
ihminen saa näppiksen, niin siitä tulee apina,
se on ihan ok, ettet kaikille kelpaa,
sä et oo niille mitään velkaa”

On vaikea kuvitella, että kappale nousisi laajaan radiosoittoon, sillä näin rajua sanoitusta monet kanavat eivät mielellään soita. Todennäköistä kuitenkin on, että kappaleen tarttuvan kertosäkeen ansiosta kappale tulee nousemaan Spotifyssa hittilukemiin. Varmaa on, että Salmisen tilitys nostattaa keskustelun ja kohun – ainakin sosiaalisessa mediassa.